Edifier S3000 Pro
Superlatieven schieten op alle fronten tekort!
Sorry voor de niet-grage lezer, maar iets ‘kort’ houden is niet mijn sterkste kant. Toch hoop ik dat u de moeite zult nemen om mijn ervaring tot het einde uit te lezen. Hopelijk helpt het u bij het maken van uw keuze. En ja, u mag mij afrekenen op alles wat ik hieronder geschreven heb! Ofschoon over smaak niet te twisten valt; dat kan niet gezegd worden over kwaliteit en andere ‘meetbare’ parameters. Dus ik begin:
Als gevolg van Chronische ziekte ben ik steeds vaker aan huis gebonden en aangezien muziek en computeren tot mijn grootste passies behoren wilde ik op zoek naar goede nieuwe desktop speakers voor bij mijn computer. Dus ik ben het internet gaan afspeuren naar wat er vandaag de dag zoal aan desktop en self-powered monitor speakers te verkrijgen is. Het is een markt waar ik me al geruime tijd niet meer had begeven, en een oude ‘Logitech’ 2.1 set voorzag de afgelopen 10 jaar in mijn geluidsbehoeften bij de computer.
Een select groepje van (mij) welbekende merken treedt op internet regelmatig op de voorgrond, waaronder KRK, JBL, Focal, Adam, Mackie, Neumann en Yamaha, om ze maar even te noemen. Mijn criterium was: “Van relatief te behappen (portable) formaat en in de basis een lineair vlakke frequentieweergave. Budget tot 1000 Euro. Ik wil de monitors van tijd tot tijd ook in kunnen zetten als monitors tijdens opnames van akoestische instrumenten op locatie, dus waren de aansluitmogelijkheden en natuurgetrouwe geluidsweergave een pré. 
Na ruim anderhalve maand te hebben doorgebracht met het lezen van (al dan niet commerciële)  reviews en het zien en beluisteren van vergelijkende sound demo’s op YouTube bleven er voor mij uiteindelijk twee kandidaten over. De Yamaha HS8 en een –tot nu toe-  voor mij onbekend merk, namelijk “Edifier”. En dan de S3000 Pro self-powered monitors welteverstaan. In de basis geadverteerd als zijnde self-powered bookshelf speakers met audiofiele ambities, beschikkend over het ‘Hi-Res’ certificaat. Niet dat zo’n certificering nou alles zegt, want met mijn leeftijd van 55 jaar verwacht ik nog maar weinig boven 15 kHz te kunnen horen. Maar het is wel mooi meegenomen!
Na veel luistersessies en een afvalrace komt er dan uiteindelijk een dag waarop je een knoop moet doorhakken. Toch het mij al 40 jaar lang bekende en vertrouwde merk Yamaha, of een merk waarvan ik van het bestaan tot een maand gelden nog nooit gehoord had? Beide krijgen uitstekende recensies op websites wereldwijd, zowel van professionele reviewers alsook enthousiaste audio hobbyisten. En aan deze laatste groep hecht ik overigens meer waarde, daar zij doorgaans geen enkel belang hebben bij het geven van een ‘gekleurde’ review.  Maar gelukkig heb ik over de jaren ook steeds geleerd dat ik mijn oren blind kan vertrouwen, en de vergelijkende professionele audio tests op YouTube gaven uiteindelijk toch echt de doorslag. Een engagement met een ‘onbekende dame’ voelde in het begin toch wel een beetje als vreemd gaan, maar hey, je bent nooit te oud voor een beetje avontuur! Bevalt ze me niet, dan dump ik haar gewoon weer. Maar geen zorgen, ook dat zou ik liefdevol doen. Dus werden het de Edifier S3000 Pro monitors / self powered bookshelf speakers!
Laat ik bij het begin beginnen. De aflevering geschiedde door Post.nl en de speakers waren keurig verpakt in een stevige doos waarin zich een 2e stevige doos bevond waarin beide speakers verpakt waren. Het geheel was overigens niet bepaald licht van gewicht, en de postbode maakte dankbaar gebruik van zijn steekkarretje om het bijna 25 kilo wegende pakket voor mijn huisdeur af te leveren.
Na het openen van de doos viel meteen de zorgvuldigheid op waarmee alles keurig verpakt is, en met de vele accessoires bovenin de verpakking was ik eveneens zeer aangenaam verrast. Aan kabels ontbrak dan ook werkelijk niets. Hoogwaardige stereo RCA kabels, optisch digitale kabel, Coaxiaal digitale kabel, stereo mini-jack naar stereo RCA, USB kabel en uiteraard de twee stroomkabels. Ja, twee stuks want iedere speaker heeft zijn eigen ingebouwde versterker. Tevens een praktische en overzichtelijke handleiding, de draadloze afstandsbediening en bijbehorende batterijen.
Het uit de doos tillen van de speakers was vanwege het gewicht van de speaker en de stoffen beschermhoes om iedere speaker ietwat ‘tricky’. Maar het op zijn kop keren van de doos om hem vervolgens omhoog te tillen bood uitkomst.
Na het verwijderen van de zachte stoffen beschermhoezen was de eerste emotie ‘zeer indrukwekkend’. Het uiterlijke ontwerp van de speaker is wel iets waar je van moet houden, maar past gelukkig helemaal in mijn straatje. De zijpanelen zijn van echt solide hout gemaakt en hebben een mooi reliëf naar de randen toe.  De speaker-grilles zijn nagenoeg compleet doorzichtig en geven de speaker een uitstraling van hoge klasse, wat overigens ook geldt voor de algehele afwerking.
Zoals gezegd, er zijn twee stroom kabels meegeleverd, één voor iedere speaker. De rechter luidspreker faciliteert alle aansluiting en bedieningsknoppen, terwijl de linker speaker geen enkele andere aansluiting faciliteert dan de voedingskabel zelf. De verbinding tussen beide speakers geschiedt draadloos door middel van een (voor mij) nieuwe en onbekende techniek.
Het aansluiten op mijn audiofiele Soundblaster AE-9 PE geluidskaart was bijzonder simpel. De S3000 Pro biedt een ruime keuze aan inputs: optisch digitaal / coaxiaal digitaal / USB (ondersteunt tot 24 bit / 192 kHz) /  RCA / XLR / BlueTooth 5.0 met aptX.
Je kunt dus gemakkelijk meerdere geluidsbronnen aansluiten op de set en middels de afstandsbediening schakelen tussen de verschillende ingangen. Een klein LED lampje op de rechter monitor geeft aan welke input geselecteerd is. Niet echt duidelijk of leesbaar, maar gewenning door gebruik maakt voor makkelijke herkenning van de positie. Had wat duidelijker gemogen maar is verder niet echt relevant of storend.

Na inschakeling van de stroom op beide speakers vind een ‘paring’ van beide monitors plaats. Dit gebeurt instant en is éénmalig. Op de achterkant van de rechter monitor zitten de tone controls voor treble, bass, volume en balans (L/R). De volumeknop dient tevens als input selector ingeval je de afstandsbediening niet bij de hand hebt. Ik had van alle internet reviews al geleerd dat het verstandig is om al deze knoppen (op de volume knop na) ongemoeid te laten. De monitors zijn DSP Controlled, en er zijn 4 preset instellingen die in de basis toegepast kunnen worden op de weergave van het geluid. Dit zijn: Monitor / Vocal / Classical / Dynamic. In de monitor modus zou de weergave nagenoeg ‘flat’ zijn en maakt ze daarmee geschikt voor mixing en mastering audio . De vocal preset tilt de frequenties van de stemmen ietwat naar voren, terwijl de classical preset de tweeter ietwat tempert. De dynamische modus is eigenlijk de ‘most fun’ modus van allemaal en geeft de algehele EQ een ietwat lichte V-shape, maar beslist niet overdreven. Het zorgt voor de ultieme muziekbeleving;  This is where it shines! Puur genot.
Beide monitors beschikken over een –beslist niet kinderachtige- 128 W RMS class-D versterker (256 W RMS totaal) waarvan 120 WRMS direct naar de 6.5 inch lage / middentonen aluminium driver worden gestuurd, en 8W RMS naar de bijzondere planar-ribbon tweeter. Dat lijkt weinig, maar daar zit een doordachte technologie achter. Bij passieve luidsprekers word doorgaans meer power naar de tweeters gestuurd, maar het merendeel daarvan wordt opgeslokt door de cross-overs. Aangezien de S3000 Pro DSP Controlled zijn is er echter geen cross-over nodig. De versterker regelt alles zelf, en 8W RMS blijkt meer dan voldoende voor deze bijzonder prettig klinkende tweeters. Crisp, helder, zeer gedetailleerd maar nooit scherp!
De bas/ mid driver is overigens ook een knap staaltje techniek van de bovenste plank. Ofschoon de technische specificaties spreken over een bereik van 38 Hz in het laag, is het mijn beleving dat dit in werkelijkheid zelfs nog lager ligt. De eerste keer dat ik een track afspeelde over mijn nieuwe set moest ik wel 3x kijken of er niets anders in de woonkamer mee deed, en dan in het bijzonder de subwoofer van mijn Magnat Quantum 800 serie surround set. Mijn hemel, waar kommen die lage tonen toch vandaan? En zo schoon, en zo strak! Uiteraard gebruik ik uitsluitend ‘source direct’ modus op mijn AE-9 geluidskaart dus er is geen sprake van tone control. Alles ‘flat’ puur natuur, in 24 bit / 192 kHz kwaliteit.
Ik heb de Edifier S3000 Pro set nu 3 dagen in huis en kan geen genoeg krijgen van hoe het klinkt. Drie volle dagen luisteren vanaf het moment dat ik uit bed kom tot ik ’s avonds weer in ga, puttend uit een bibliotheek van 71.561 muziek bestanden (1,84 TerraByte op mijn NAS) in hoge resolutie Flac en WAV formaat, variërend van zwaar klassiek (Wagner, Bach, Mendelssohn) tot Jazz, Latin, Pop, Rock, Trance en Dance… het maakt niet uit wat ik afspeel, het klinkt allemaal even prachtig, even strak, even schoon. Deze monitors kunnen echt alles aan. Ik ben mijn muziekverzameling als het ware weer opnieuw aan het ontdekken!
Ik kan zeker nog wel een half uurtje doorgaan op deze tour, maar ik denk dat ik er voorzichtig maar eens een eindje aan ga breien. Even teruglezend krijg ik niet de indruk dat ik iets ben vergeten wat van belang zou kunnen zijn. O ja, toch wel. Had ik al verteld dat ze HARD kunnen? Ja, zoiets wil dat kleine ondeugende jongetje in mij dan toch ook weten: “Hoe hard zouden ze kunnen?” Nou, laat ik je dit vertellen. Ik ben als professioneel podium muzikant (vroeger) heel wat gewend qua geluidsdruk. Maar deze jongens kunnen toch echt wel heel erg hard. En onvervormd bovendien. Eerlijk gezegd had ik niet het lef om ze helemaal open te draaien. Ik had de monitors zelf op ca. 75% van maximale capaciteit, en mijn voorversterker (Soundblaster AE-9 PE) op ca. 50% van wat er maximaal uitgestuurd kan worden. Maar zelfs bij deze relatief conservatieve niveaus waren de Edifier S3000 Pro’s echt knetter-hard maar absoluut geen moment vervormd. Eerlijk, ik durfde niet verder. Niet vanwege de speakers zelf, maar vanwege de aanslag die deze geluidsdruk op mijn oren uitoefenden. En dan heb ik ook nog eens buren links en rechts waar ik graag rekening mee hou in onze jaren ’20 gehorige arbeidershuisjes met houten vloerdelen en zonder spouwmuren of andere vormen van isolatie.
Gelukkig verloopt alles tot nu toe zonder enig protest, en ik heb zo’n idee dat dit nog lang zo zal blijven. Kwaliteit verloochent zich niet en is veel minder storend dan een slecht klinkende ‘boomy’ set.
By the way, ik heb de komende tijd nog heel wat ziekenhuis bezoeken op de agenda staan. Met een diagnose van het syndroom van Shögren (auto-immuun ziekte) tezamen met de lever / galwegaandoening  “PSC” zal ik steeds vaker lange dagen thuis moeten doorbrengen. Met deze Edifier S3000 Pro is dat echter niet bepaald een straf! Deze wonderschone ‘dames’ van een tot voor kort onbekend merk hebben mijn hart nu al absoluut veroverd. Ik wil ze voor de gein nog wel eens naast mijn Magnat Quantum 807 speakers zetten ter vergelijk. Maar de uitkomst daarvan zou nog wel eens heel erg verrassend kunnen zijn.

Goede keuzes en beste wensen toegewenst.

John van Kleef