Dagboek van Martha 1987

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
01-01-1987. Het nieuwe jaar hebben we in de handen van onze hemelse Vader gelegd, en in Hem zijn we wel geborgen.
Om 14:30 uur zijn we met de fiets naar het ziekenhuis gegaan. Ada gaat langzaam vooruit. We waren net thuis toen kwamen Cor en Aart Nieuwjaar wensen. Later heb ik naar Barneveld gebeld. Hennie zei 'ze zitten allemaal hier'. Dus heb ik de hele familie gesproken. Dan word ik wel eens jaloers, dat wij er niet naar toe kunnen. Later we maar dankbaar zijn dat het zo goed gaat.
03-01-1987. We hebben een boswandeling van ruim 1 uur gemaakt, en nu is Wim boven een tekening aan het maken voor een poppenhuis. Vanavond gaan we op Michel en Petra passen, want ze gaan naar de receptie van Ernst Jan Walet, die is vandaag getrouwd.
04-01-1987. We zijn naar de kerk geweest. Het was erg glad op de weg. Toen we terug gingen was er gestrooid. 's Avonds zijn we naar Jannie geweest, ze is vandaag 76 jaar geworden.
07-01-1987. Marja is even op de koffie geweest, dat is altijd gezellig. Jammer dat het zo vlug om is. 's Avonds hebben we een Nieuwjaars begroeting gehad. Wim heeft viool gespeeld. Het ging erg goed. Na de samenkomst had hij veel aandacht, want ze wisten niet dat hij kon spelen. Het was goed aangeslagen. Ger van Setten is nog met ons mee naar huis gegaan, dat was ook even gezellig.
11-01-1987. Henk heeft ons opgehaald, en toen zijn we met z'n allen naar Arie gegaan. Hij is vandaag 20 jaar bij Lameris. We hadden een grote taart bij ons met '20 jaar' erop. Hij wist niet wat hij zag. Michel en Petra zeiden een gedichtje op, hij wist niet wat hij hoorde en werd toen in de bloemen gezet. We hebben een paar gezellige uurtjes gehad, en ik geloof Arie ook. Om 18:30 uur waren we weer thuis.
14-01-1987. Wim zit boven een poppenhuis voor Petra te maken. Het is er net weer voor. Het is -16 graden de kachels staan in de hoogste stand. We hebben ze al 20 jaar en daar hebben ze nooit op gestaan.
15-01-1987. Ada is ontslagen uit het ziekenhuis. Ze is nu bij Guus om weer op nieuwe krachten te komen.
18-01-1987. Michel belde op dat ze gingen schaatsen. Wim is even gaan kijken, want ik heb een ontsteking in mijn hoofd en voel mij niet goed. Ik vind het wal jammer, ik had het graag gezien. Henk had nieuwe Noren en volgens Wim kan hij goed rijden. Marja had steeds met Michel gereden, en Petra begon ook al een beetje. Ja er wordt overal gereden.
20-01-1987. We zijn naar het zwembad gelopen om naar Michel te kijken. We hebben zelf nog niet gezwommen, ik ben nog erg moe.
21-01-1987. Henk heeft hun wasemkap bij ons aangesloten. Hij was niet mooier dan de onze maar wel beter. Hij heeft ook verlichting op het aanrecht gemaakt. Dat is wel fijn. Beb kwam nog even kijk en zei 'jullie boffen maar met zo een schoonzoom'. En daar geef ik haar gelijk in.
31-01-1987. We hebben Hennie in Barneveld gebeld, ze is vandaag 57 jaar geworden. De kamer zal al vol, zei ze. Ik zei dat Marja met Arie naar Amsterdam was, en dat Henk nu kindermeisje was. Even later kwam Henk met de kinderen even koffie drinken. Hij heeft de kinderen even bij ons gelaten en heeft toen even boodschappen gedaan. Dus ik bofte ook al weer.
01-02-1987. We zijn naar de kerk geweest, en 's middags kwam Marja met de auto met de kinderen. Henk was naar Harderwijk zijn nieuwe Noren aan het inrijden met Daan. Dat is wel eens goed voor hem. Marja heeft het ook fijn gehad met Arie, hij had haar erg verwend, en dat doet een moederhart altijd goed als de kinderen het goed hebben. Om 17:30 uur reeds ze weg. Ik was best trots. We hebben het weer gezellig gehad. 's Avonds belde Arie, die had ook weer veel te vertellen.
Later belde Ada dat ze weer thuis was.
02-02-1987. Marja is met Michel naar de oogarts geweest. Zijn goede oog is nu afgeplakt. Hij neemt het nogal makkelijk op. Ik vind het wel wat. 13 mei moet hij terugkomen, dus dat is wel een hele tijd.
03-02-1987. Er kwam over de radio dat de straten ijsbanen zijn, en dat er al 480 aanrijdingen waren. Dat was nog nooit voorgekomen. 's  Avonds belde Michel dat hij over een paar weken met afzwemmen. Toen kwam Petra ook nog even, ze zat maar te babbelen, we genieten wel erg van ze.
07-02-1987. Wim heeft het voorjaar te pakken. Hij is in de tuin bezig. Arie belde dat hij ongeveer om 17:00 uur zou komen, dus dat is ook weer gezellig.
08-02-1987. De Westerhoffjes zijn op de koffie geweest, wat ze nog om de 14 dagen doen, en dat is een goede gewoonte. Het regende toen ze naar huis gingen. Michel, een echte jongen, deed het dak van de auto open. Henk zei even een lelijk woord, toen zei Michel 'Pappa je bent zeker even de Here God vergeten'. En daar konden ze het weer mee doen.
10-02-1987. We zijn weer wezen zwemmen en Marja was er ook, dat was weer erg gezellig na al dat getob. Wim heeft later de band van Juf. Nannen geplakt, en die weer weggebracht, en toen nog de belasting papieren in orde gemaakt, en ik heb zitten typen.
22-02-1987. We wonen vandaag 22 jaar in de Oosterstraat, waar blijft de tijd.
28-02-1987. Om 16:00 uur kwam Henk ons ophalen want Michel moet zo afzwemmen. We waren allen zo zenuwachtig, of we zelf moesten. Toen hij klaar was ging Wim naar hem toe en vroeg 'hoe ging het?'. Waarop hij antwoordde 'het was een makkie'. Ze hebben ons weer thuis gebracht en toen kreeg hij van Wim een tegel die hij zelf had geschilderd. Oma Westerhoff was er ook bij, en daarvan kreeg hij een boek. Nu komt er weer even rust voor Marja, want het is wel wat elke weer naar het zwembad.
Ik heb later Arie gebeld, en verteld van Michel. Hij had een pak gekocht zei hij. Ik vroeg 'kom je het morgen laten zien?' Maar daar had hij geen zin in, wat te begrijpen is.
01-03-1987. Wim is erg verkouden dus ben ik alleen wezen zwemmen. 's Middags zijn we naar Mien van Geert geweest, ze is jarig.
05-03-1987. Marja kwam de kinderen brengen, want zij komen logeren. We zijn eerst met z'n allen wezen zwemmen. Dat was wel fijn nu hij ook in het diepe mag. Wim is bij Petra in het bad gebleven en later gingen we met zijn allen in het ondiepe. Marja is naar huis gegaan en wij hebben nog wat uit de automaat gehaald met ze. 's Avonds zaten we T.V. te kijken en toen zagen we dat er een Cruiseschip was gezonken in België.
06-03-1987. We hebben allen heerlijk geslapen. Wim heeft een film gedraaid en later nog spelletjes gedaan. En van stof een sneeuwpop gemaakt. De dag is weer omgevlogen. Toen ze naar bed gingen zei Michel "Oma, er is morgenvroeg om 08:00 uur T.V., mogen we dat zien?' Nou ik zei 'ik kom je wel roepen'. Maar dan moesten ze nu dadelijk gaan slapen, ik heb ze niet meer gehoord.
07-03-1987. Ze hebben weer heerlijk geslapen, en nu zitten ze met een banaan voor de T.V. Ik heb me gedoucht en ze later brood gebracht. Naar de groenteman geweest. Toen zat Wim ook met ze te kijken, ik had geen kind aan ze. En na het rusten zijn we het bos in geweest. Ze waren zo moe dat ze er vroeg in lagen.
08-03-1987. Na het ontbijt vroeg ik wat we zouden gaan doen. Naar het bos zeiden ze tegelijk. De stokken lagen er nog in de tuin van gisteren, en daar gingen we weer. Erg genoten van ze. Spinazie en kip gegeten en om 16:00 uur werden ze weer opgehaald. We hebben erg van ze genoten en ik moet altijd even wennen aan de stilte zei ik tegen Wim. 'Daar heb ik geen moeite mee, het is nu weer welletjes' zei hij. Dat kan ik niet begrijpen. Over 7 jaar misschien wel.
09-03-1987. Ik heb een beetje schoonmaak gehouden. De dekens van de logeetjes buiten opgehangen en de lakens gewassen. Het is zonnig weer. Wel -3 graden Wim is 's avonds naar de bidstond voor het gewas geweest. Ik was te moe.
14-03-1987 We hebben een boswandeling gemaakt, en 's avonds bij Marja en Henk koffie gedronken en even mee geweest om de kinderen naar bed te brengen. De bengels, erg leuk. Toen we weer naar huis gingen sneeuwde het.
17-03-1987. Het is echt Maart, regen en sneeuwbuien. Om 19:00 uur heeft Henk ons opgehaald want Oma Westerhoff is jarig. De kinderen mochten nog even opblijven, want we hadden gebak bij de koffie. Maar ze zaten zo vol van de verjaardag dat ze het gebak half lieten staan. Dat hebben wij toen maar opgegeten. Ze sliepen zo, na al die drukte. Om 22:30 uur waren ze weer thuis en heeft Henk ons weer naar huis gebracht.
19-03-1987. Wim heeft de TV antenne van het dak gehaald. Ik ben blij dat hij er af is. De buitenmuur schoon gemaakt, die is goed opgeknapt. Om 18:30 uur heeft Henk de kinderen gebracht, want Hannie viert haar verjaardag.
20-03-1987. Ze hebben heerlijk geslapen, nog even boven gespeeld, en toen zijn ze voor het ontbijt weer beneden gekomen. Later naar voren en TV gekeken. Daar waren tekenfilmpjes. Nog spelletjes gedaan, en de beruchte pannenkoeken gebakken. Ik zei tegen Michel 'vind je ze nu wel lekker?' 'Ja' zei hij, 'Mamma zei als je bij een ander eet is het altijd anders als thuis, en dan is het ook lekker'. Ze hebben lekker gesmuld. Na het rusten hebben we weer spelletjes gedaan, want het regent nog steeds. Om 17:00 uur zijn ze weer opgehaald, en voorbij was weer de pret. Ik heb alles boven weer opgeruimd.
21-03-1987. Naar de Grote kerk geweest en later bij Ada koffie gedronken. 's Middags zijn Mijndert en Fennie geweest. Toe zij weg waren hebben we nog een boswandeling gemaakt.
23-03-1987. Henk is vandaag jarig. We zijn eerst wezen zwemmen en om 15:00 uur zijn we naar Henk gegaan. Later de kinderen nog uit school gehaald en nog met ze naar de zandbak geweest, en daar was Petra niet uit te krijgen. Michel ging maar steeds van de glijbaan af, toen we thuis kwamen was Henk met Arie Nasi halen. We hebben heerlijk gegeten. En alles weer klaargezet voor de avond, dat was ook erg gezellig. Om 24:00 uur waren we weer thuis.
25-03-1987. Wim is in de tuin het mos uit het gras halen, en ik zit me voor te bereiden want ik heb vanmiddag de leiding op de Bijbelstudie bij Mevrouw de Lafontijne. Het is voor het eerst, wel spannend. Ik zal van Wim wel horen hoe het ging. Hij zal ons begeleiden met zijn viool.
26-03-1987. We zijn naar Michel zijn kamer gaan kijken want hij slaapt nu boven en heeft nieuwe meubels en een buro. En Petra heeft ook nieuwe meubels. Ja de kleintjes worden groot.
29-03-1987. We zijn vandaag 36 jaar getrouwd. Het is fijn dat het Zondag is. De Familie Westerhoff was er om 15:00 uur en we werden in de bloemen gezet. Michel en Petra hadden een lijstje met hun foto er in. Nou mijn dag kon niet meer kapot. Toen kwam Arie ook al binnen stappen met bloemen en een fles Cognac. De taart kwam op tafel en het feest kon beginnen. De kinderen hebben in de achterkamer zitten spelen. We hebben later heerlijk kip en Opa's pudding gegeten. En Henk en Marja en de kinderen gingen om 20:30 uur weer naar huis. Arie hebben we om 22:15 uur naar de bus gebracht. Toen we thuis kwamen hebben we de klok een uur vooruit gezet, want vannacht gaat de zomertijd in. De vaat nog gedaan, en voldaan gingen we naar bed.
01-04-1987. Er werd aan de deur gebeld, en daar stond een meneer die had gehoord dat Wim zo goed kon schilderen. Hij had een schilderij in de auto liggen en vroeg of Wim dat wilde opknappen. Ik had het er niet zo op, Wim vond het wel een uitdaging. Het had voor de man veel waarde want hij had het zijn vrouw 48 jaar geleden gegeven, en haar toen ten huwelijk gevraagd.
05-04-1987. Zo ik ben weer op de been, een paar dagen op bed en er weer af om eten te koken. Als ik het op had kroop ik er weer in. Wim deed de vaat, en zo als altijd hielp hij me met alles. Maar nu gaat het gelukkig weer. En Wim is met Marja naar een expositie in Utrecht. Ik had anders de kinderen gehad maar nu mag Henk ze vermaken. Ik vond het wel jammer.
06-04-1987. Wim is alleen naar de kerk geweest en later kwamen Henk en Marja op de koffie. Marja was nog vol van wat ze gezien hadden. 's Avonds is Ada geweest, en toen belde Arie, nou dat vond Ada wel leuk om nog even met Arie te praten. Wim heeft haar later weggebracht, en toen heb ik Arie nog even gebeld. Toen Wim thuis kwam zei hij 'dat dacht ik wel', en Arie lachen aan de andere kant. Toen heeft hij ook nog even met Wim gesproken. Hij vertelde dat op de TV het Engelse schip overeind was. Er waren al 112 doden geteld. Dus hebben we nog even gekeken.
08-04-1987. Meneer Stok is geweest, hij vond het schilderij zo mooi. Hij zei 'mijn vrouw zal wel erg dankbaar zijn'.
10-04-1987. Wim is naar meneer Gijzen, die is ziek en kon niet naar de kapper, en zijn kapper was ook ziek. Het is een verre buur van Ada. Ik heb toen bij Ada krulspelden gezet, en toen was Wim ook net klaar. 's Middags hebben we samen boven gezeten, het poppenhuis wordt zo mooi. Ik heb de popjes aangekleed, we zitten er zelf zo van te genieten.
13-04-1987. Om 09:00 uur was Marja met de kinderen bij ons. We zijn met z'n allen naar het zwembad geweest. We gingen later koffie drinken en Michel sprong steeds maar van het muurtje in het diepe. Hij is zo vrij. En Petra zat bij ons in het kleine badje. Hij zag dat Petra wat zat te smullen en daar kwam hij ook aan. Hij had het op en zei 'ik moet nog even springen' en daar holde hij al weer in het diepe. Wim achter hem aan en zij zijn toen met Petra naar de glijbaan gegaan. We hebben ons best vermaakt. Op 16:30 uur gingen we weer naar huis. We hebben Marja weggebracht tot Sparrendaal. Het was weer een dag om nooit te vergeten.
15-04-1987. Vanmorgen naar de dokter geweest. Ik heb 12 spuitjes gehad in mijn aderen. Mijn been zit nu in het verband voor een paar weken. 's Middags krans gehad en het is vandaag Witte Donderdag dus zijn we 's avonds naar de kerk geweest. De Dominee zei 'Het wit van Donderdag overwint dank zij het kruis van Golgotha, het zwart van Goede Vrijdag zal Hij overwinnen en wij voorgoed worden gered'.
18-04-1987. Het is vandaag Stille Zaterdag. Het is 19 gr., we zijn naar Arie geweest. In de stad was het niet stil. Wat een drukte net voor Pasen. We hebben gezellig aan de gracht gezeten. Je krijgt dan al zo'n zomers idee, heerlijk in de zon. Om 22:00 uur heeft Arie ons naar de trein gebracht. We hebben het erg fijn gehad.
19-04-1987. Het is 13 gr. en motregen. Uit de kerk kwamen de Westerhoffjes op de koffie, en toen ze naar huis gingen wilde de kinderen blijven, nou dat was een verrassing. We hebben een kip in de grill gedaan en er later heerlijk van gesmuld. Na het rusten zijn we allemaal met een paraplu het bos in geweest. Toen we thuis kwamen waren we van boven wel droog maar wel natte voeten. Wat hadden ze een schik, wij maar zingen onder de paraplu. 's Avonds kwamen Marja en Henk de pyjama's brengen. Ik was bang dat ze mee naar huis wilden, maar nee hoor. We hebben de bedden klaar gemaakt, en ze gingen er graag in en ze sliepen zo.
20-04-1987. Allemaal heerlijk geslapen. Het regent nog steeds. We hebben spelletjes gedaan, en toen ik eten ging koken heeft Wim een film gedraaid. Na het rusten zitten tekenen. En we zaten net aan de broodtafel toen kwamen Henk en Marja al. Dat vonden ze helemaal niet leuk, zo vroeg. Maar toen zijn ze nog tot 19:00 uur gebleven. Ze waren bij Arie geweest vertelde ze, nou we hadden allemaal onverwachts fijne Paasdagen gehad, dankzij de regen.
23-04-1987. Wim had vandaag vrij reizen, het is 18 gr. en we zijn naar Zandvoort geweest, en daar scheen de zon op het terras. We hebben ook nog een strandwandeling gemaakt. En in Amsterdam hebben we heerlijk gegeten. Om 20:00 uur waren we weer gebruind thuis.
24-04-1987. Het is vandaag 20 graden Ik ben de vliering op geweest en heb de kussens er afgehaald, en nu maar weer genieten van de zon in de tuin. 's Middags hebben we een bloesem fietstocht gemaakt, 24 kilometer, erg mooi was de natuur, daar geniet je steeds weer opnieuw van elk voorjaar.
27-04-1987. Wim is naar Ada geweest, heeft de tuin voor haar gedaan. Ze heeft nog erg veel pijn. Ik heb het haar van Ada gedaan.
30-04-1987. We zijn naar de aubade geweest en naar de vrijmarkt, en even bij Marja en Henk geweest. We hadden wat spulletjes voor de kinderen, want die hadden nog niets zei Wim. 's Avonds zijn we naar het vuurwerk wezen kijken, dat was erg mooi.
01-05-1987. Het regent. Michel belde of hij mocht komen logeren, nou daar had ik wel oren naar. 's Avonds kwam Henk en Marja hem brengen. Marja zei, 'ik heb voor alle zekerheid ook maar kleertjes voor Petra meegenomen'. Ik zei tegen Petra 'kom jij ook logeren?' Ze vloog Henk om zijn hals en schudde maar van nee, ze was niet om te halen. Michel had er goed zin in, hij zei tegen Marja gaan jullie nu maar weg. Daar hebben we om staan lachen. We hebben nog even TV gekeken en om 20:00 uur ging hij naar bed. Hij ligt op onze kamer, dat is gezelliger. Toen wij naar bed gingen lag hij heerlijk met Piet in zijn armen, zo schattig. Ik zei tegen Wim 'je zou het haast filmen'.
02-05-1987. We zijn naar het zwembad geweest, dat is wel fijn nu hij ook in het diepe mag. Later in het restaurant patat gegeten met een kroket. Om 19:00 uur waren we weer thuis. Om 20:00 ging hij weer naar boven en sliep zo, we hebben een fijne dag gehad.
03-05-1987. Na het ontbijt zei ik 'wat zullen we nu gaan doen'. Hij zei 'naar het bos'. Het was een stuk kouder maar hij wilde graag. De spa van Wim en nog een kleine en toen heeft hij samen met Wim een groot gat gegraven. Het zweet stond Michel op zijn neus. Hij had geen last van de kou. Toen we thuis kwamen hebben we pannenkoeken gebakken. Michel vroeg of hij de eieren erin kapot mocht slaan. En dat deed hij zo hard dat de helft op het aanrecht kwam, en daar schrok hij zo van. Hij zei 'ik dacht dat ze gekookt waren', dus de tweede durfde hij niet meer. Later heeft hij met Wim T.V. zitten kijken. En 's avonds zijn we nog even naar de bokken geweest.
03-05-1987. Uit de kerk werd hij weer opgehaald, en toen wilde Petra blijven. Maar dat ging niet. Ik moet nog inkopen doen, en bijtanken want Wim is over drie dagen jarig. We hebben erg van hem genoten.
06-05-1987. Wim is vandaag 67 jaar geworden. Om 10:00 uur was Marja er al, erg gezellig. Toen kwamen al gauw Geert en Mien. En Wil en Dien uit het zwembad. Om 11:00 uur ging Marja weer naar huis, en om 15:00 uur kwam ze terug met Michel en Petra. Later kwam Juf. Vogelaar, en die bleef zo lang want ze wilde Arie graag zien, en die was net binnen toen ging hij met Henk naar de Chinees, toen ging ze ook maar weg. We hebben heerlijk gegeten en de kinderen waren zo lief. Om 20:30 uur zijn ze naar boven gegaan, maar dat was niets gedaan. Ze waren zo weer beneden. We hebben een fijne verjaardag gehad. En Wim is erg verwend door kinderen en kleinkinderen.
09-05-1987. We werden vanmorgen opgebeld door Henk van Setten, en die zei dat zijn moeder was overleden. Ze lag nog geknield voor het bed, dus is ze biddend naar de Heiland gegaan. We zullen haar missen, ze was een moeder voor velen.
10-05-1987. Het is vandaag Moederdag. Wim heeft de halve nacht liggen hoesten. Hij is in bed gebleven, heeft 39 graden dus kreeg hij thee op bed, in plaats van ik. 's Middags kwamen Henk en Marja met de kinderen, ze hadden een mooie plant voor me. Wim is ook even naar beneden gekomen, maar toen ze weggingen lag hij er weer gauw in. 's Avonds belde Arie en vroeg hoe ik met voelde met Moederdag. Ik zei, dat kun je beter aan je vader vragen, want die is ziek. Gezellig een klein uurtje met hem zitten babbelen.
12-05-1987. Ik ben weer naar de dokter geweest, weer 10 spuitjes gehad, dus het verband is er nog niet af. Wim zat beneden toen ik thuis kwam. Hij is nog erg slap. Later belde Ada dat Dien Elberts plotseling was overleden. Ik had gisteren nog met haar gezwommen, dan schrik je wel even.
13-05-1987. Wim zit weer in de stoel. Ik ben naar de begrafenis van Ger van Setten geweest. Nico Raatgever heeft hem geleid. Hij zei 'ik, als dominee heb al veel begrafenissen gehad, maar mijn schoonmoeder dat is een zware gang, een gebeds vrouw wordt thuis gehaald, voor ons een groot gemis'. En dat is zo. 's Avonds werd ik opgehaald door Wil en Dien om naar de condolatie van Dien de Ruiter te gaan. Dat doet je dan wel wat, twee vriendinnen.
19-05-1987. Arie is vandaag 35 jaar geworden en hij is bij Marja. Henk heeft ons 's avonds gehaald, want Wim is nog erg moe. We hebben een fijne avond gehad. Hij is erg verwend, dat mag ook wel eens een keer in het jaar. Ik ben nog even mee geweest naar boven en wat foto's van de kinderen gemaakt. We waren om 22:30 uur weer thuis, en erg voldaan.
21-05-1987. Wim heeft het gras gemaaid, en wat bonen tegen de muur gepoot. Hij ligt nu even op de bank. Hij is nog steeds erg moe.
23-05-1987. We zijn naar de kerk geweest. Cor en Aart gingen mee uit de kerk, we hebben heerlijk buiten gezeten. We zaten net aan tafel te eten en daar stond Arie voor het raam. Hij was op de fiets, nou dat was een verrassing. Hij heeft nog wat meegegeten en weer heerlijk de stoep op. Genieten van zon en zoon. Het was vandaag 23 gr. 's Avonds hebben wij hem tot Bunnik weg gebracht, dat was Wim tegen gevallen. Hij is nog niet de oude.
24-05-1987. We werden vanmorgen opgehaald door Melisssen want er was landdag in Rhederoord. 's Middags een boswandeling gemaakt. En toen we naar huis gingen is hij met ons nog over de Postbank gereden. Een mooie rit was dat. 's Avonds belde Arie nog, hij had 's middags al gebeld, en omdat er niet werd opgenomen durfde hij niet te komen. Dus weer even bij gebabbeld.
26-05-1987. Cor en Aart hebben plantjes voor de tuin gebracht. Die kregen Wim en ik voor onze verjaardag. Ze weten nooit iets en dit was wel een goed idee. Wim heeft ze in de tuin gezet, dat staat erg mooi.
28-05-1987. Het is vandaag Hemelvaartsdag. We zijn naar Zwolle geweest, daar was een Israël landdag. Op de terugweg hebben we in Utrecht gechineesd. Ik zei 'dat moest Arie eens weten'. We hebben een fijne dag gehad.
30-05-1987. Juffrouw Nannen heeft mij om 08:30 uur opgehaald voor een vergadering op Rhederoord. Om 15:30 uur was ik weer thuis. En toen heb ik nog een broek voor Arie langer gemaakt.
31-05-1987. We zijn even bij Henk en Marja wezen kijken. Ze hebben een nieuwe T.V. 's Avonds is Arie geweest, zijn broek zat goed. Nog een fijne avond gehad. Om 22:15 uur hebben we hem naar de bus gebracht, en om was de dag alweer.
02-06-1987. Wim is buiten aan het schilderen, en ik heb de was gedaan. Het begon later te regenen, dus in Wim maar naar boven gegaan, aan het kunstschilderen. Hij heeft nooit last wat hij nu weer moet doen. Hij vermaakt zich wel.
's Middags zijn we naar Geert en Mien geweest, want die gaan morgen naar Spanje toe.
07-06-1987. Het is vandaag eerste Pinksterdag, we zijn naar de kerk geweest. En heerlijk op de stoep koffie gedronken, na het rusten hebben we 10 kilometer gefietst.
08-06-1987. Het regent, we zijn met de bus naar Doorn gegaan. Het Zoeklicht bestond 40 jaar, er waren 5000 bezoekers. Erg fijn in de tent. Om 14:00 uur waren we weer thuis. 's Avonds bij Ada geweest want die gaat morgen met vakantie naar Limburg toe.
09-06-1987. Wim heeft weer opnieuw bonen gepoot, want 5 waren er maar uitgekomen. 's Middags zijn we naar Wil gefietst, maar ze waren niet thuis. Toen zijn we over Zeist naar huis gegaan en nog heerlijk in de tuin zitten typen.
13-06-1987. We zijn vanmorgen met de fiets naar de trein gegaan, en om 08.45 uur waren we al op de E.O. Familiedag. Zoals altijd erg genoten. Mien uit Barneveld zat er ook. Toen we naar huis gingen regende het. We waren drijfnat toen we van de fiets thuis kwamen. Maar dat kon de dag niet stuk maken. Arie belde 's avonds en vertelde dat hij werk vakantie had. Alles gaat hij witten, en dan krijgt hij nieuwe vloerbedekking. Ja, die moet hij wel zelf betalen.
17-06-1987. Het regent en dat heb ik niet vaak op mijn verjaardag. Ik ben vandaag 59 jaar geworden en ik ben weer erg verwend. Door de kinderen en de kleinkinderen. Herman en Dikkie kwamen 's avonds en had ook Riek en Marie uit Zeist erbij, dat was wel leuk, maar de kamer zat helemaal vol. Marie had de kinderen nog nooit gezien, dus die vond dat wel leuk.
18-06-1987. De krans is bij ons geweest, voor mijn verjaardag. Ik had ook Jo Goting en Mevrouw de Lafontijne uitgenodigd. Wim heeft nog viool gespeeld. Het was erg gezellig.
19-06-1987. De kinderen zijn gebracht, en die blijven tot Zondag. Om 20:00 uur lagen ze er in, en een kwartier later stonden ze alweer beneden. Ze konden niet slapen. We hebben een spelletje gedaan, en toen sliepen ze zo.
20-06-1987. Om 08:00 uur kwam Michel vragen of hij naar beneden mocht want er was TV Ze hebben voor de TV gegeten en wij achter. Toen zijn we om 10:30 uur naar Heidestein gegaan, daar was het scheerderfeest. Toen we thuis kwamen hebben we pannenkoeken gebakken. Wim was niet goed en die is naar bed gegaan. En wij zijn na het rusten het bos in geweest. Ik heb het bad vol laten lopen, en daar hebben ze een hele tijd in gezeten. Nog wat spelletjes gedaan en toen zijn we met z'n allen naar bed gegaan, want Wim was er al. Ze hebben nog even liggen praten, maar toen sliepen ze zo.
21-06-1987. Wim heeft nog koorts, hij heeft wel beneden ontbeten en nog even met Michel zitten dammen maar ging toch weer naar bed. Wij hebben op de stoep gespeeld en later lekker kip gegeten. Wim niet, die moest het niet. Ik wam boven en hij ligt maar te slapen. Later belde Arie dat het een hele klus was geweest met de verwarming. Hij heeft ook nog even met Michel en Petra zitten babbelen. Om 19:00 uur werden ze weer opgehaald. Marja zei 'had toch gebeld dat Pa ziek was'. Nou mij niet gezien. Ze waren weg en het was zo stil. Wim op bed, daar was niets aan, maar ik had wel gezellige dagen gehad.
22-06-1987. Marja was even naar de tandarts geweest en kwam toen nog even bij Wim kijken. Hij was weer beneden, en Marja vertelde dat er veel zieken op school waren. Het was weer even gezellig.
23-06-1987. We hebben een kleine wandeling gemaakt, maar Wim was nog erg moe. Ik heb ritsen in de broeken en een jack van Michel gemaakt.
25-06-1987. Henk en Marja zijn vandaag 12 jaar getrouwd. Ze zijn met de kinderen naar de Efteling geweest, en wij zijn 's avonds bij ze op de koffie geweest. Ze hadden veel te vertellen de kinderen. Dat was erg gezellig.
28-06-1987. We zijn naar de Grote kerk geweest want Ds. Van Melle nam afscheid van Driebergen. Later zijn we met Ada meegegaan.
's Middags zijn we wezen fietsen en bij M & H even buiten gezeten, het was 22 gr.
29-06-1987. We zijn wezen zwemmen en ook nog even in het buitenbad geweest. Meindert en Fennie zijn nog geweest, en later Beb nog. We hebben tot 22:00 uur buiten gezeten.
30-06-1987. Het is bloedheet zal tante Wil wel zeggen. 32 graden, ik heb buiten zitten studeren en Wim heeft in zijn schildersboeken zitten kijken. Het is te heet om wat te doen. 's Middags kwam er een onweersbui met 6 mm. regen. Daar is het van opgeknapt. We hebben 's avonds 16 kilometer gefietst. Toen was het 24 graden.
03-07-1987. We zijn de hele dag bij Arie geweest. Aan de gracht gezeten en 's avonds wezen chinezen. Arie heeft ons naar de trein gebracht. Het was een fijne dag. Om 22:00 uur waren we weer thuis, toen was het buiten nog lekker.
04-07-1987. Het is 25 graden, we zijn naar Langbroek gefietst. Daar was het gezellig druk, er was jaarmarkt. We kwamen H & M & de kinderen ook nog tegen, dus even nog bij zitten praten. Wij hadden het al gezien en zij moesten nog beginnen. Heerlijk Soep gegeten, en verder gezellig in de tuin.
06-07-1987. We zijn met z'n allen naar het zwembad geweest, 27 graden. We waren er om 10:30 uur en om 17:00 uur hadden ze nog geen zin om naar huis te gaan. Het was ook erg gezellig.
's Avonds zijn Meindert en Fennie geweest, we hebben buiten gezeten tot 22:00 uur.
08-07-1987. 31 graden 's morgens. Thuis gebleven, heerlijk gegeten, en na het rusten zijn we op de fiets gestapt. In Wijk bij Duurstede aan het Amsterdam Rijnkanaal gezeten en daar ons brood opgegeten. Over Doorn weer naar huis. Om 20:00 uur waren we weer thuis en toen hadden we 34 kilometer gefietst.
09-07-1987. Het is nu 21 graden. We zijn met de trein naar Hilversum geweest, een pakje voor mij gekocht, en schoenen. Heerlijk gegeten. En toen naar Utrecht, even met Arie aan de gracht gezeten en toen zijn wij naar huis gegaan. We waren om 20.30 uur weer thuis, en om 22:00 uur lagen we voldaan in bed.
11-07-1987. Het is vandaag Zaterdag, in de tuin gezeten en groentesoep gegeten. Na het rusten zijn we naar H&M gefietst. Henk heeft een schutting gemaakt en Marja had de tuin weer netjes. Daar hebben we heerlijk in gezeten en wat gedronken. Om 18:00 uur waren we weer thuis.
13-07-1987. Weer met z'n allen naar het zwembad geweest. M&P kunnen er ook niet genoeg van krijgen. We hebben bij ons nog even in de tuin gezeten. Nou ja gespeeld kun je wel zeggen.
14-07-1987. We zijn weer naar het zwembad geweest. Ons weer goed vermaakt. Ze mogen bij ons blijven slapen. Het was boven zo heet, dat ze alweer gauw naar beneden kwamen. Dus nog wat spelletjes gedaan.
15-07-1987. We hebben allen lekker geslapen, het heeft vannacht geregend, en nu is het buiten afgekoeld. Het motregent. Na het ontbijt zeiden we dat we naar Ons Huis gingen. Toen we daar aankwamen zei Michel 'ik dacht dat we naar huis gingen', maar toen zag hij dat het gebouw zo heette. Ze hebben meegeholpen de stoelen klaar te zetten en de tafels afnemen. We hebben ons best vermaakt. Later liepen ze er om heen te hollen. En toen gingen ze echt naar huis 's middags. Want wij hadden 's avonds samenkomst.
19-07-1987. Marja is vandaag 31 jaar geworden. We zijn naar de kerk geweest, en na het rusten gaan we naar Marja. Het was niet zo druk want er waren er veel met vakantie. Arie kwam in de namiddag, en die heeft Henk van de trein gehaald. Mevrouw Westerhoff moest onder het eten alweer weg voor de kerk. Toen ze terug kwam lagen de kinderen alweer in bed. Wij hebben het ook niet laat gemaakt, want we waren op de fiets.
20-07-1987. Wim is de buitenmuur aan het opschuren. Ik ben naar Marja gegaan. Daar waren ze de hele kamer aan het leeghalen. Michel sliep bij de buren. Want de parketvloer moet geschuurd worden.
22-07-1987. Ans heeft de kinderen gebracht, en 's middags zijn we het bos in geweest. We hebben zo'n grote kuil gegraven dat M & P er helemaal in stonden. Later kwamen er nog andere kinderen bij. Ze hadden de grootste pret. Ze sliepen 's avonds zo.
23-07-1987. Petra werd pas om 09:30 wakker en ze lagen er om 19:30 al in. Je ziet maar, de boslucht.
Om 11:30 zijn we met de trein naar Utrecht gegaan. Dat was een feest met de trein. En toen hebben we een boottocht gemaakt door de grachten. Michel genoot volop, maar Petra zat maar te vragen wanneer gaat de trein, dat vindt ik veel fijner. Later boven bij V&D gegeten, en TV gekeken. Wij zaten nog te eten en zij keken TV. Ik heb ze telkens maar een hap in de mond gedaan. En toen weer met de trein naar huis, en verder op de fiets. De dag was omgevlogen. Nog pannenkoeken gebakken, en om 19:00 uur lagen ze al in bed, en waren zo vertrokken.
24-07-1987. Om 06:30 uur waren ze al wakker, voor ons vroeg, maar zij hadden het klokje bijna rond geslapen. Wim heeft een film voor ze gedraaid en om 15:00 uur werden ze opgehaald voor vakantie naar Beieren in Duitsland. Om 23:30 uur belde Henk, het was daar mooi, en Michel had een hert zien lopen. Ik was al om 22:00 uur naar bed gegaan, dat was jammer. Wim vertelde het de volgende morgen.
25-07-1987. We zijn naar de Morgenster geweest, en wie kwam naast mij zitten? Mevrouw Van Boggelen. We hebben voor de dienst zitten babbelen, het was weer net als vanouds op de zang dat haar man dan zei 'als zij zijn uitgepraat gaan wij zingen'. We hebben er nog om zitten lachen. Ze waren in Leusden gaan wonen. 's Middags zijn we wezen fietsen, over de pyramide naar Maarn en bij het Maarnsegat gezeten. Toen we thuis kwamen hadden we 16 km. gefietst.
27-07-1987. Wim is boven met het poppenhuis bezig, en ik ben naar Mien geweest, haar haren gepermanent en Geert heeft het geknipt. Het zat leuk. 's Avonds gefietst naar het Zeisterslot.
31-07-1987. Wim was buiten aan het werk, en hij wilde de bloemenbak in de tuin zetten, en toen schoot het in zijn rug. Nu loopt hij als een oude man. Dus heb ik maar alleen de boodschappen gedaan. Verder thuis gebleven, we hebben altijd wel wat te doen. Ik studie, en Wim poppenhuis.
03-08-1987. We zijn naar het Heetveld geweest, want Mien was gevallen. En Wim had ook nog last van zijn rug. Ik heb hem 's avonds gemasseerd, en toen naar bed.
04-08-1987. Vanmorgen was er post van H&M en van M&P een tekening. Ze zijn pas een week weg en het lijkt wel een jaar. Wat is zo'n brief toch een geschenk.
05-08-1987. Arie is geweest, hij belde uit zijn werk of het gelegen kwam. We waren thuis. Om 17:45 was hij er, dus een fijne avond gehad. Hij zei 'ik zal de stilte maar eens komen doorbreken'. Nou we konden hem vertellen dat we hadden geboekt voor Mallorca, Santa Ponsa. Eerst heerlijk gegeten, en wat gebabbeld de avond is omgevlogen. Om 22:00 uur hebben we hem naar de bus gebracht, en onze dag was weer goed. Nog even omgelopen en toen onder de wol.
07-08-1987. We hebben 17 kilometer gefietst. Bami gehaald, gerust, en toen 's middags weer 20 kilometer.
10-08-1987. We zijn wezen zwemmen, en ik ben jaar Juf. Nannen geweest, die was jarig. Wim is het poppenhuis aan het afwerken.
11-08-1987. We hebben uitnodigingen weggebracht, want we hebben een Zendingsavond met Gram Mulenberg. 's Middags zijn we naar Bilthoven geweest, want Herman heeft in het ziekenhuis gelegen. Hij is gedotterd. Dus vandaag 27 km. gefietst, en toen we thuis kwamen lag er een kaart van H&M&M&P & P. Neunburg. Ze schreef dat ze onze post hadden ontvangen en Henk had al 13 potten bosbessen gemaakt, en ze hadden waldhoning gekocht.
13-08-1987. We hebben bloemen gekocht en zijn die op tafel wezen zetten op de Jagersdreef. Toen we naar huis gingen hebben we een onweersbui op ons gehad. We hadden geen droog stuk meer aan. Het was heerlijk warm buiten.
15-08-1987. Het is heerlijk weer, 20 gr. om 11:00 uur kwamen de Westerhoffjes aan. Blij dat we ze weer gezond zagen, ze hadden een bak met bosbessen voor ons en een pot jam die Henk zelf had gemaakt. Het was weer een gezellige drukte. Iedereen wilde wat vertellen, ze hadden zich goed vermaakt. Michel vertelde dat ze Zondags daar bij een oma koffie hadden gedronken, en daar mochten ze net zoveel taart eten als ze wilden. En Petra vond het klimrek fijn dat in de tuin stond.
16-08-1987. We zijn naar het Brandpunt geweest, en 's middags wezen fietsen, en even bij H&M in de tuin wat gedronken, en nog vakantie verhalen gehoord.
17-08-1987. We zijn de hele dag met Marja en de kinderen naar het zwembad geweest. Genoten van zon en kinderen. We waren om 16:30 uur weer thuis. Toen heb ik de was gedaan. 's Avonds lag hij alweer in de kast. Het was toen nog 25 graden.
18-08-1987. De kinderen zijn weer naar school. Michel moet nu gaan leren, voor Petra blijft alles het zelfde. Ik belde 's avonds ze hadden het fijn gehad. 's Middags zijn we naar Zeist geweest, naar Tante Cor. Ze is nu bijna blind. Ze zei 'ik hoor aan jullie stem dat jullie het zijn. Ze zat maar aan Wim zijn gezicht te voelen. Ze vond het niet leuk dat hij nu een snor had. We gingen wat verdrietig weg. Oud worden is wel fijn maar je hebt ook ongemakken. Het is zielig blind te zijn.
20-08-1987. Het is mooi weer, we zijn naar Barneveld gefietst. We zijn bij Hennie geweest, en die had de hele familie gebeld dus toen hebben we met z'n allen buiten gezeten. Een fijne dag gehad. Om 20:45 uur waren we weer thuis. En om 22:00 uur lagen we op bed, we hebben geslapen als marmotten.
22-08-1987. We zijn naar Hilversum geweest, daar was een Zoeklichtdag. Als je daar bent is het zo fijn dat zingen. Dan denk ik wel eens Heer kom maar. Ja dat moet je meemaken. Gert & Hermien waren er ook. Hermien deed een getuigenis. Om 18:00 uur waren we weer thuis. Soep gegeten, en Wim is even gaan rusten. Hij was moe van het zitten. Ik heb de tuin gedaan, want morgen is het Zondag.
23-08-1987. We zijn niet naar de kerk geweest, daar hadden we gisteren de hele dag gezeten. Het is 25 graden en M&H plus kinderen zijn op de koffie geweest, heerlijk in de tuin gezeten tot 14:00 uur. En 's middags 17 kilometer gefietst.
28-08-1987. Arie was om 12:30 uur bij ons. Heerlijk in de tuin gezeten. En toen kip met sperziebonen gegeten. En na het rusten zijn we naar het zwembad geweest. Ja om te kijken, want Arie had het nog niet gezien. En nog in de omgeving gefietst, om 18:00 uur waren we thuis. Toen kwam M&H de kinderen brengen. Ze gingen een pak kopen voor Henk. Nou ze vonden het leuk dat Ome Arie er was, want ik had niets gezegd want anders had Marja de kinderen niet gebracht. Om 20:00 uur gingen ze naar bed. Arie moest ook even kijken waar ze sliepen. Door het dolle heen, maar ze sliepen zo. En nog gezellig buiten gezeten. Om 21:45 uur is Wim met Arie mee gelopen naar de bus. En wij hadden een hele fijne dag gehad, en ik hoop van Arie ook.
29-08-1987. We hebben allemaal goed geslapen, maar het regent dus niet naar de bossen. We hebben zitten kleien, en pannenkoeken gebakken. En na het rusten was het droog. Dus het bos in naar Bornia. Schapen gezien, en later thuis nog in de tuin gebald. Om 18:00 uur werden ze opgehaald. Henk had een mooi pak gekocht.
30-08-1987. In Doorn naar het Brandpunt geweest, en 's middags 18 km gefietst. Het was weer een mooie dag, 23 graden.
03-09-1987. Marja is even op de koffie geweest, en ik ben 's middags naar de krans geweest, en Wim even naar Zeist. 's Avonds zijn we de Traay op geweest, er was weer middenstandsmarkt. Erg gezellig. Oliebollen gekocht, ze smaakte best met 24 graden. We kregen een telefoontje dat Geert met een hartinfarct in het ziekenhuis ligt.
06-09-1987. We zijn vandaag de hele dag bij Marja, want Wim geeft vandaag het poppenhuis. Als ze jarig is krijgt ze al zoveel. We waren allemaal in spanning hoe ze zou reageren. Wim had alles klaar staan, en toen mocht Petra komen kijken. Ze zei niets, liep er om heen en zei 'de bloemen zijn omgevallen'. Nou wij begonnen allemaal te lachen, ze keek ons aan waarom we zo moesten lachen. Je ziet maar kinderen reageren anders dan volwassenen. Ik heb er foto's van gemaakt. Ze was wel erg blij op haar manier. En Michel kreeg een radio, want wij zitten in Mallorca als hij jarig is. Nou Michel was erg ontdaan toen hij die radio zag. Wat we van Petra hadden verwacht was bij Michel. Zo zie je maar weer. Een hele fijne dag gehad, en om 23:00 uur waren we weer thuis.
08-09-1987. We hebben bij ons vergadering gehad, en Wim heeft toen de tuinstoelen opgeschilderd. 's Avonds zijn we naar Marja gefietst, daar hebben we een gele mand gebracht, daar mag Petra ijsjes in doen om te trakteren vrijdag.
11-09-1987. Vandaag is Petra jarig. Het is mooi weer, 20 graden. Alweer 5 jaar, ze ging met de poppenwagen naar school. Die had ze gekregen, en een barbiepop. Toen de school uitging stonden we buiten, en heb ik foto's gemaakt. Het was al een plaatje op zich. Ze ging er echt voor staan. We zijn toen naar huis gegaan. Toen we 's avonds terug kwamen was ze nog op, want het is morgen toch zaterdag, dan kunnen ze uitslapen. Het was weer een gezellige drukte. We zijn nog even mee naar boven geweest. Weer volop genoten en om 22:30 uur waren we weer thuis.
12-09-1987. We zijn naar het postkantoor geweest, ik had uitnodigingen gemaakt voor de vergadering, en die heb ik gekopieerd en 's middags rond gebracht. Wim is thuis gebleven, voelde zich niet goed. Hij loopt maar te niesen.
13-09-1987. Wim is erg verkouden, dus we zijn niet wezen zwemmen. Hij heeft wel gras gemaaid, goed in de buitenlucht. 's Avonds is Ada geweest.
15-09-1987. Niet zo best geslapen. Ik kreeg een hoestbui en er kwam veel bloed mee. Dus ben ik even naar Dr. Derksen geweest. Die heeft me door verwezen naar het Zeister Ziekenhuis. Daar zijn we vanmiddag geweest, er zijn veel foto's van mijn hoofd en longen gemaakt.
's Avonds hebben we een bankje ingesproken voor Michel zijn verjaardag. Dat zal Marja een hem geven want wij zitten dan in Mallorca. Dat hopen we, want we lopen wel in spanning wat de uitslag zal zijn.
16-09-1987. We hebben ledenvergadering gehad. Toen we thuis kwamen belde Mien dat Geert goed vooruit ging.
17-09-1987. Vanmorgen belde de dokter dat ik met vakantie kon. Dus dat was een goed bericht. Ik ben naar de kapper geweest, dus de krul zit er ook al in. Toen naar Ada, daar ook de krullen ingezet en toen naar Mien op het Heetveld, want die moet morgen naar het Ziekenhuis. Ze is erg mager geworden, haar bloed is niet goed.
20-09-1987. Naar de kerk geweest. Later kwamen M&H & kinderen. Petra heeft met Henk zitten dammen. Michel kan al 20 woordjes schrijven. 's Avonds zijn we naar Ada geweest, alvast voor haar verjaardag.
21-09-1987. We hebben Peseta's gehaald en even bij Geert gedag gezegd, en bij Gé Boerma. Een paar wassen gedaan, wat kan een mens toch druk zijn voor een vakantie.
22-09-1987. Wij zijn vanmorgen naar Austerlitz geweest, want Cees is vandaag 64 jaar geworden. Hennie en Bertus, en Klazien, waren er ook. Leuk dat we die ook weer eens hebben gezien. 's Avonds is Arie geweest uit kantoor. Dus gezellig meegegeten. Om 21:15 uur ging hij weer naar huis. Hij was erg moe, en wij gingen ook vroeg naar bed.
23-09-1987. We werden vanmorgen om 09:45 uur opgehaald en om 10:30 uur waren we op Schiphol. Ons vliegtuig moest om 13:15 uur vertrekken maar er was een vertraging van wel 5 uur. Dat was niet niks. Ik belde Arie, hij zei 'zo zijn jullie er al?' Ik zei 'ja op Schiphol'. Hij wist niet wat hij hoorde. En toen Marja gebeld dat we nog op Schiphol stonden. We hadden van Marja alle twee een pakje gekregen, en ze zij 'heb je het al open gemaakt?' Ik zei 'nee, we zitten nog niet in de lucht'. Ze had gezegd in het vliegtuig mag je het open maken. Nou om 18:30 uur gingen we met gejuich de hoogte in. We hadden eerst gratis bonnen gehad waar we eten op konden krijgen. En in het vliegtuig kregen we ook nog wat extra's. En toen het pakje open gemaakt. Er zat een briefje in. En daar stond op: 'Zo, daar zitten jullie dan eindelijk hoog in de wolken. Een klein snoeperijtje erbij. Gewoon voor de lekkerigheid, hopelijk niet om de hoest te stoppen. Het vliegtuig is van Petra, en de boot is van Michel. Gemaakt met veel oefenkunst er omheen. En als je goed kijkt zie je op het zeil waar de boot heen gaat. Pa en Ma, een goede vlucht En een hele fijne vakantie, geniet maar lekker, H&M M&P'. Dan ben je net weg en dan zit je al emotioneel naar zo'n briefje te kijken. Het idee was erg leuk. Het was een goede vlucht, en om 22:30 uur waren we in ons appartement. We zitten 4 hoog, en we waren dood op, want er was geen lift. We zijn dadelijk naar bed gegaan, konden niet slapen van moeheid. Dus ik er uit en toen heb ik soep gemaakt, want ik had honger. En toen sliepen we zo.
24-09-1987. Heerlijk geslapen, en eerst inkopen gedaan. Om 11:30 uur zaten we aan ons ontbijt. Het uitzicht is erg mooi. Om 4 uur is de hostess geweest, en heeft ons het een en ander verteld. Aan de overkant was een gigantische super winkel. Daar is van alles te koop. Het is 34 gr.
25-09-1987. We hebben weer lekker geslapen, en beneden een kluisje gehuurd. Toen zijn we naar zee gegaan. Het is mooi helder water en wit zand, aflopend dus ook mooi voor kinderen. We zijn om 15:00 uur weer naar huis gegaan. En ik ben naar bed gegaan. Wim kwam later ook en we hebben geslapen tot 19:30 uur. We schrokken er van, ik ben wel wat opgeknapt. We hebben op het balkon gegeten.
26-09-1987. Het is bloedheet. We hebben inkopen gedaan en toen naar zee. Wim is er niet uit te krijgen. De rollen zijn omgedraaid, we zitten dicht aan zee, dat is wel fijn met deze hitte. 's Avonds de stad in geweest. De omgeving is ook erg groen.
27-09-1987. Het is zondag vandaag. We hebben samen kerkje gehouden. Ik had preken meegenomen, en dat zegt je veel, zo ver van huis ben je toch gevoeliger. Hij zij 'bij U, Here, schuil ik'. En dat doen wij beiden ook. Heerlijk op het balkon koffie gedronken bij een temperatuur van 30 gr. En een wandeling van 1-1/2 uur gemaakt. Erg mooi en veel groen en veel klimmen. Tot 22:30 uur op het balkon gezeten, en toen naar bed. De dekens hebben we nog niet op bed gehad.
28-09-1987. Eerst inkopen gedaan, en snijbeet gekookt. Nou ja half. Toen was het gas op. Wim naar beneden. Hij zei ze komen over 20 minuten een nieuwe fles aansluiten. Het was 1-1/2 uur later. Wat gaar was hebben we opgegeten en verder muesli gegeten, dat was ook lekker. En toen weer heerlijk naar zee. En nu zit Wim op het balkon te schilderen, en ik te haken.
29-09-1987. We werden om 06:30 uur wakker, het onweerde. Het was een prachtig gezicht. En die regen van die rotsen, een hels lawaai. Alles stond blank, dus Wim zit weer te schilderen en ik ben met het Spaanse woordenboekje bezig om woorden op te schrijven. Ik ben net Michel die is ook bezig om woordjes te leren. Ik had een paar regels gemaakt, en toen kwamen ze de kamer schoon maken. De Meisjes konden het lezen, en ik blij als een klein kind. Om 13:00 uur was het weer prachtig weer. Dus wij er op uit. Een wandeling langs de baai gemaakt. En daar op een terras koffie met gebak gebruikt. Het gebak was zo groot dat we steeds maar zaten te lachen en zeiden 'dit moest Henk eens zien'. Toen we thuis kwamen hadden we nog geen zin in brood, en hebben we het maar helemaal overgeslagen. Dat is niets voor mij.
30-09-1987. Het weer is wat afgekoeld, het is nu 28 graden, dat is wel fijn. We zijn de zee in geweest en later weer steentjes wezen zoeken en die is Wim nu aan het schilderen. Ik heb lekker een bad genomen. Heerlijk zo'n bad. 's Avonds zijn we naar een mini golf geweest, 19 banen.
01-10-1987. We zijn gaan wandelen langs de baai tot we niet verder konden. Daar hebben we brood gekocht, en Mona, en kwak, en dat op de rotsen opgegeten. Een dutje gedaan, en toen weer over de rotsen zo ver we konden weer naar huis. We waren om 18:00 uur weer thuis. Heerlijk een bad, en even naar bed. Toen zagen we aan de overkant van de straat een man op het balkon staan kijken met een verrekijker. Ik zei 'laat maar kijken, hij zal wel denken wat een droog stel'. We zijn 's avonds in de stad wezen eten. Kabeljauw met rauwkost en Wim een sorbet toe, ik fruit. Heerlijk. Toen we om 22:30 uur thuis kwamen was er een kaart van Arie. Wat kan een mens dan blij zijn met zo'n kaart. We hebben hem opgehangen. En toen heerlijk naar bed.
02-10-1987. We werden om 08:00 uur pas wakker en nu heeft Wim zin om te gaan vissen. Hij heeft gisteren zulke mooie plekjes gezien. Brood en ei en een mes heb ik meegenomen, maar niets gevangen. Maar wel genoten. We zijn de zee nog in geweest, en thuis weer heerlijk in het bad. Toen een spelletje gedaan wat Wim zelf heeft gemaakt. Het is een lepeltje wat in de rondte moet draaien, hij heeft nummers op de tafel gemaakt. En waar hij stopt, dan krijg je zoveel pinda's. We vermaken ons best. Ik had er 30 gewonnen en Wim heeft ze opgegeten.
03-10-1987. Weer inkopen gedaan, en andijvie gekookt met kipschnitzel. 's Middags weer 1-1/2 uur gewandeld. Er zaten nu veel mensen te vissen, maar vingen ook niets. We hebben op een terras bier besteld en weer lachen geblazen, het glas was net een bloemenvaas zo groot.
04-10-1987. Het is zondag, we hebben op het balkon gezeten, want aan de overkant van de straat is een openlucht dienst. Ze zingen mooi, maar we verstaan er niets van. Er toch van genoten. Een wandeling van 2 uur gemaakt. We gingen om 22:00 uur naar bed en ik werd wakker om 24:00 uur. Het onweerde weer hevig. Wim sliep overal door. Ik heb tot 02:30 uur op het balkon zitten kijken en telkens even naar binnen en Wim sliep maar rustig door.
05-10-1987. Het is nog een westenwind en de zee is erg ruw, maar wel mooi. Je moet goed uitkijken dat je niet om waait. We kunnen er niet genoeg van krijgen. We zijn er niet in geweest. We zijn 's avonds weer naar de zee wezen kijken. Nu kan ik begrijpen dat ze spoken zien. Het lamplicht en die hoge golven.
06-10-1987. 28 graden, de zee is nog steeds wild. We zijn voor het eerst beneden in het zwembad geweest. Wel genoten, maar de zee is toch fijner. 's Middags zijn we uit eten geweest. We hebben heerlijk gesmuld, en toen aan zee koffie gedronken. We raken niet uitgekeken op die wilde golven. En toen we thuis kwamen werd er gebeld, zie zal dat zijn? Dat waren de meisjes die we wel eens op de trap ontmoeten. Ze vertelden dat ze weer naar huis gingen en vroegen of wij soms hun bladen wilden hebben. Ze waren nog van deze week, dus vonden ze het zonde om ze weg te gooien. Wim liet zijn beschilderde stenen zien, en daar mochten ze er een van uitzoeken. Dus zij waren ook blij, en Wim ook. Het waren wel 7 bladen.
07-10-1987. We zijn een vishengel wezen kopen, en weer met brood, wormen en een mes op pad. De wind is gaan liggen dus goed visweer. Nou Wim stond klaar en zei 'daar gaat hij, Martha zet de pan maar klaar'. Oh wat heb ik gelachen, het was meteen raak. Ik had de kop er nog niet af of hij riep alweer. En dat is zo doorgegaan. Toen we naar huis gingen hadden we 10 vissen en 4 had hij terug gedaan, die waren onder de maat. Toen ik thuis kwam heb ik echt de pan opgezet en heerlijk gesmuld. Wim heeft er maar een opgegeten, en die zit nu een blad te lezen, en ik maar vis kluiven. We zijn verder thuis gebleven, en weer vroeg naar bed. Het was weer een fijne dag.
08-10-1987. We hebben de klok rond geslapen om 09:45 uur werden we wakker. Ontbeten op het balkon en beneden wezen zwemmen. Het waait weer erg hard, maar het is wel 30 a 33 graden. 's Middags zijn we weer wezen vissen. De zee was zo wild, het viel niet mee. Wim stond op een rots, en een golf ging over hem heen. Het is maar goed dat het warm weer is. We hebben maar een vis gevangen. Ik heb hem dadelijk maar schoon gemaakt en ik had zout bij me tegen bederf. Om 19:00 uur waren we thuis, en ik heb hem lekker gebakken en opgegeten. Later op het balkon de krant zitten lezen.
09-10-1987. Het is iets killer nu, 28 gr., we zijn wezen statten en op een terras koffie gedronken. Om 13:00 uur waren we weer thuis. Na het rusten weer naar zee gegaan en er weer in gezwommen. Thuis weer een heerlijk bad genomen en toen inkopen gaan doen. Op het balkon later koffie met gebak en ik een haakwerkje en Wim de courant. In gedachten bij Michel, die zal vandaag wel hebben getrakteerd op school.
10-10-1987. De verjaardag van Michel, even wel weemoedig, maar ja, we kunnen ook niet alles hebben. We zijn dankbaar dat we dit alles mogen meemaken. Het is heel hard gaan regenen, we kunnen de huizen aan de overkant niet meer zien. Een hele dikke mist. Na 1-1/2 uur scheen de zon weer. Echt tropisch zegt Wim. Om 14:00 uur zijn we gaan wandelen en hebben een berg beklommen van 514 treden. We kwamen een echtpaar tegen op de trap en die kwamen uit Soesterberg. We zijn de hele middag bij ze gebleven, het klikte goed. Nog in hun appartement geweest, want daar kwamen we weer uit. Toen hebben we weer afscheid van ze genomen, want over twee dagen gingen ze weer naar huis, en wij zaten aan de andere kant van de stad. Wij moesten nog ruim 45 minuten lopen voordat wij weer thuis waren. En toen bij een telefoon naar Michel gebeld. Het was heel duidelijk. Ook nog met Marja en Arie gepraat. Henk riep in de verte gedag. Het was wel weer een hele belevenis al die stemmen. Om 20:00 uur waren we weer thuis en hebben op het balkon zijn verjaardag gevierd.
11-10-1987. Het is Zondag, en zoals ik al had gezegd hadden we vorige week op het balkon zitten luisteren naar de kerkdienst. We waren wezen kijken, maar hij is R.K. en ze spreken alleen Spaans, maar ze zingen erg mooi, en daar hebben we van genoten. Een later hebben we weer een wandeling van 2-1/2 uur gemaakt. We gaan het leren. En we kwamen weer Hollanders tegen, en die hebben ons verteld hoe we op die andere berg moesten komen. Het was weer een hele klim maar weer de moeite waart. Daarboven keken we over het hele eiland heen. We hebben veel dia's gemaakt. Toen we thuis kwamen hebben we een ijsje genomen en toen naar bed. We waren zo moe. Later andijvie gekookt, en het smaakte goed na zo'n wandeling. In ons dagboekje stond 'ik wens u een goede Zondag toe'. Nou die hebben we gehad.
12-10-1987. Na een goede nachtrust weer heerlijk op het balkon ontbeten met een temp. van 28 gr. En toen weer naar zee, we kunnen er niet genoeg van krijgen. Op het terras gezeten. Om 14:00 uur waren we weer thuis. Eten gekookt, en na het rusten zijn we weer wezen vissen. We kregen weer een paar golven over ons heen, we waren doornat, maar met die wind en zon ben je zo weer droog. We hebben niets gevangen, maar wel lol gehad. Verder zijn we thuis gebleven, want we waren om 20:00 uur pas thuis. Weer heerlijk een bad genomen en verder in onze badjassen een spelletje gedaan met de lepeltjes, en om was de dag alweer.
13-10-1987. Wim slaapt nog. Ik zit al heerlijk op het balkon, ben nog niet gewassen want dan wordt Wim wakker. Ik moet er niet aan denken dat we morgen weer naar huis gaan. Ik verlang wel naar de kinderen, maar dit land vind ik heerlijk. Wim verlangd weer naar huis. Ik zou hier best willen overwinteren zo als sommige bejaarden dat doen. Maar kom, ik ga me wassen want Wim is wakker. Ik heb een makkelijke dag, want we gaan uit eten.
We zijn afscheid van de zee gaan nemen. Wim is er nog in geweest, ik niet meer. Het was 24 gr. ik vond het te koud. Om 16:00 uur waren we weer thuis, heerlijk in bad mijn haar gewassen. En Wim ook. Nu zit ik op het balkon in de zon met mijn krulspelden in te drogen.
Om 20:00 uur zijn we naar een chic restaurant geweest. De ober kwam naar ons toe, en daar zaten we dan. De kaarsjes aan. Wim met een cognacje en ik een glaasje appelsap. Ze kwamen wat chipjes brengen, en een half uur later kwam het eten. Ik had kabeljauw onder de grill, plus aardappelen en rauwkost, en Wim haaskarbonade met champignonnen, erwten en sperziebonen en champignonsaus. We hebben heerlijk gesmuld. En een puddinkje met brandende vuurpijlen, wel feestelijk. Toen werd ons later nog een fles wijn voorgezet met prachtige glazen. Dat hebben we maar niet gebruikt. En later nog even de stad in geweest. We gingen later weer heerlijk slapen.
14-10-1987. We werden weer gezond wakker en hebben de restjes opgegeten. Verder nog wat ingepakt, want om 10:00 uur moeten wij er uit zijn. Om 14:45 uur komt onze bus pas, dus we hebben ons maar vermaakt in het zwembad. Op het terras wat gezeten, daar kwamen we onze gasten weer tegen van in het vliegtuig. Ze keken verbaast dat ze ons nooit meer hadden gezien. Dus gezellig gebabbeld en daar was de bus. Inladen en weer huiswaarts.
Om 19:00 uur landen we behouden op Schiphol, en daar stonden weer M&H M&P en maar kijken, nee Arie is er niet, nog wachten op de koffers, en dan, ja wat er dan allemaal door je heen gaat kan ik moeilijk op schrijven. Dat is niet onder woorden te brengen, maar een grote dankbaarheid.
Marja had ons weer erg verwend, de koelkast plus broodtrommel gevuld. Bloemen op tafel. De kinderen tekeningen aan de deur met 'Welkom Thuis', en een kaart van Mw. Westerhoff. Ze waren net allemaal weg daar ging de telefoon en daar was Arie om ons te begroeten, en vertelde dat hij misschien een Zaterdag komt. Toen we naar bed gingen hebben we wel onze zegeningen geteld na deze fijne vakantie.
15-10-1987. Zo dat is even wennen. Wakker worden bij 13 graden, dus niet op de stoep ontbeten maar heerlijk bij de kachel. Wim heeft de tuin gedaan, en ik de was. Eten is klaar, dat had Marja al gedaan. Dus een makkie vandaag. De was maar naar boven want het is gaan regenen.
16-10-1987. 15 graden, en er is 17 mm regen gevallen, en er is vannacht veel vernield. Windkracht 10. Het was in 300 jaar niet meer zulk weer geweest. In Engeland 13 doden, en bij ons 1 dode. Marja is even op de koffie geweest, weer heerlijk bij gebabbeld na drie weken, en 's avonds is Henk geweest en heeft de douchekachel schoongemaakt en aangesloten, want we hebben het nog steeds koud.
17-10-1987. 12 graden, en rustig weer. Hennie heeft gebeld, en later nog Fennie, en later Arie. Die vroeg of we thuis waren, dus die was om 18:00 uur bij ons. Heerlijk gegeten en toen naar boven. We hebben dia's gekeken en verder erg gezellig gehad. Blij dat we elkaar weer gezond zagen. We werden verrast met een mooie bos bloemen. Om 23:15 uur ging hij weer naar huis.
18-10-1987. Het is vandaag Zondag, we zijn naar de Morgenster geweest, en de familie Westerhoff heeft weer koffie bij ons gedronken. Dat zijn dingen die je dan mist in Spanje, en 's middags over Bornia gefietst.
19-10-1987. 16 graden, mooi zonnig weer. We zijn wezen zwemmen, ze keken wel op van onze bruine ruggen. Het was weer gezellig. 's Middags de zomerjurken en overhemden gewassen. Verder studie gedaan en Wim geniet weer van de T.V.
21-10-1987. We zijn weer naar de studie geweest, en 's middags naar Geert en Mien. H&M & de kinderen kwamen even de tassen brengen, want ze komen logeren.
22-10-1987. We zijn met z'n allen wezen zwemen. Marja met de kinderen. Petra is gebleven, Michel wilde weer naar huis, dus is met Marja meegegaan. 's Middags zijn wij met Petra het bos in geweest. En toen heeft zo nog naar de T.V. Natalie gekeken, en om 19:30 uur ging ze naar bed, ze sliep zo.
23-10-1987. Ze werd om 07:30 uur wakker en heeft nog even bij ons gelegen. Om 11:00 uur zijn we met de fiets naar het station gegaan, en toen met de trein naar Utrecht. Daar patat gegeten en met de trein weer naar huis om 15:00 uur waren we weer thuis. Nu ligt Wim even te rusten en wij hebben zitten puzzelen. De dag is omgevlogen, en ze ligt weer lekker in bed.
24-10-1987. We zijn naar de rommelmarkt geweest van de zang. Petra is dol op puzzels en die waren daar wel. Voor Michel boekjes gekocht, met Sint liedjes. En toen wilde ze ineens naar huis. Ik zei, dat moeten we thuis toch eerst je spulletjes halen. Nee, ze wilde naar huis. Ik zei 'dat kan niet', dus eerst bij ons gegeten en naar Marja gebeld dat ze naar huis wilde. Maar Marja zei dat Henk met koorts op de bank lag, dus hebben we Petra zelf weggebracht en om 14:30 uur waren we weer thuis. Wim ligt even te rusten en ik heb de tuin en ramen gezeemd, want het is zo stil nu de zelfdoener weer weg is.
25-10-1987. We hebben uitgeslapen en toen zijn we naar Austerlitz geweest. Daar zaten Cor en Aart ook, dus dat was erg gezellig. Later nog 5 km. gefietst.
Marja gebeld, maar Henk is nog ziek.
27-10-1987. Wim is even met Gré Polman naar Ons Huis, want ze wordt 70 jaar en dat wil ze daar dan vieren. Ik heb studie gedaan, en later heeft Wim de klik van tante Heiltje gemaakt, en die hangt nu bij ons boven.
28-10-1987. We zijn naar Utrecht geweest. We hebben voor Wim een jack gekocht, en voor mij een trui en rok. Arie was niet thuis. Toen we weer naar huis fietsten kreeg Wim een lekke band, en ik later  ook. Dat is een sterk staaltje. Om 17:30 uur waren we weer thuis, en geslaagd, op de fietsen na. Die hebben we weggebracht voor nieuwe banden.
30-10-1987. Het huis is weer schoon, en onze fietsen hebben we opgehaald met nieuwe banden. 's Middags zijn we wezen zwemmen.
31-10-1987. We zijn fruit weg wezen brengen, want morgen is er oogstdienst. Bij Ada hebben we koffie gedronken. 's Middags heeft Wim zitten schilderen, en ik heb zitten typen.
01-11-1987. Naar de oogstdienst geweest, en nog bakjes weggebracht. Bij Marja koffie gedronken en ik heb met Petra een spelletje gedaan. 's Middags belde Arie, en dat was ook weer fijn. De dagen vliegen om.
02-11-1987. Heerlijk gezwommen en de was gedaan. Van de laatste bramen wat sap gemaakt en Wim heeft de bollen gepoot. Het was nog een mooie zonnige dag.
05-11-1987. Het heeft vannacht gevroren, goed dat de bollen er in zitten. We hebben bij ons krans gehad en Juf. Vogelaar trakteerde want ze was jarig geweest. Beb die rook het zeker want die kwam even kijken. Maar ik kan haar niet op de krans krijgen. 's Avonds hebben we bij Marja opgepast, en Michel heeft een boekje voor zitten lezen. Dat deed hij erg mooi. Petra vertelde dat ze naar de schoolarts was geweest. En die had naar haar buikje gekeken. Nou ze hadden zo veel te vertellen. Ze had een prik gehad en niet gehuild. Een ander kind wel. 's Middag was ze naar de dokter geweest. Ze worden al zo groot, je moet gewoon wennen aan die wijze verhalen. Nog wat met ze gedronken, en een heerlijk roomsoesje gegeten die Marja had gemaakt. Toen gingen ze naar bed, ze sliepen zo. We hebben ze niet meer gehoord. Om 23:00 uur kwamen H&M weer thuis. We zijn lopend weggegaan, dat vonden we lekker en toen heeft Henk ons later opgepikt en weer thuis gebracht.
07-11-1987. Het is mooi herfstweer, we zijn op de fiets naar Zeist gegaan, daar was een contactdag. De fam. Oostveen was er ook. We hebben bij ze gegeten en altijd vraagt hij naar de kinderen. Hoe ze het maken, en dan altijd doe ze de groeten. We hebben een fijne dag gehad, en om 16:00 uur waren we weer thuis. Ik heb pannenkoeken gebakken, het was nog zo lekker buiten. Om 23:00 uur lagen we heerlijk onder de wol. Terugziende op een gezegende dag.
08-11-1987. We zijn niet naar de kerk geweest, maar een boswandeling gemaakt van een uur. Arie gebeld dat hij de groeten moest hebben van de Oostveentjes, en weer wat bij gebabbeld. Toen Wim beneden kwam van het rusten schrok hij dat ik nog zat te bellen. En toen is hij verder gegaan met T.V. kijken.
09-11-1987. Naar de samenkomst geweest en later nog vergadering gehad. 's Avonds belde Ada dat Mien in het ziekenhuis lag.
10-11-1987. We zijn wezen zwemmen en daar was Marja ook met Gien, dat was gezellig. 's Middags zijn Meindert en Fennie geweest.
11-11-1987. Cor belde op dat tante Aag ook in het ziekenhuis ligt, op dezelfde afdeling als Mien. We konden met ze meerijden dus dat was wel fijn. Ik heb later Marja gebeld en het verteld. Toen zei Marja dat de juf van school was geweest. Ze was dik tevreden, dat zijn ook allemaal zegeningen, om gezonde kinderen te hebben. En dat Mevrouw Westerhoff zich niet goed voelde. Wim is boven zijn hobby kamer aan het opruimen. Ik heb lekker de bieten uit Barneveld ingevroren, en ze ook heerlijk gegeten.
15-11-1987. We zijn naar de Morgenster geweest, en toen kwamen de Westerhoffjes op de koffie. Toen zei Marja dat Arie ook thuis was met een migraine. Dus heb ik hem 's avonds gebeld, maar hij zei dat hij morgen weer ging werken. Ik vertelde hem dat Michel zijn eerste beoordeling bij hem had, en dat die zo goed was. En ook verteld dat Riekie in de moeilijkheden zat met Reijer, wat dat moet worden in weet het niet.
18-11-1987. We zijn naar studie geweest en 's middags naar Mien en Geert en die vertelde dat Ada niet goed was, dus daar ook even geweest. Ze had een opgezet gezicht, net de bof. 's Avonds hebben we weer bij M&H opgepast. Ze mochten niet opblijven want ze moeten morgen naar school. Maar ze kwamen later wel beneden, dat ik niet erg vond, even van ze genoten en weer heerlijk ingestopt.
19-11-1987. Ik heb de krans afgebeld, het regent en er staat een harde wind. Ik heb Ada gebeld, haar gezicht is nog dik. Riekie belde of ze eens mocht komen, om wat bij te praten. We hebben afgesproken voor zondag.
20-11-1987. Het is vrijdag, het huis is schoon. Inkopen gedaan en toen weer heerlijk wezen zwemmen, en 's avonds T.V. gekeken.
21-11-1987. We zijn naar de kweek geweest, plantjes voor de ramen gekocht, en toen T.V. gekeken want de Sint is weer aangekomen en wel in Schoonhoven. Het was weer heel leuk. Later even bij Ada geweest, ze had er een dokter bij gehaald.
22-11-1987. Gert heeft Riekie gebracht, en Gert zal ze weer op komen halen. Wat zei allemaal te vertellen had daar kan ik wel een verdrietig boek van schrijven, maar het kan niet op geschreven worden, maar het is wel erg. Ze is bij Reyer voorlopig weg, en is bij Gert in huis.
26-11-1987. Er is bij ons krans geweest, want Wim moest met Juffrouw Vogelaar met zijn viool en orgel oefenen voor de Kerst, dan gaan ze samen wat spelen. Het klonk al erg mooi, dus het wordt wel wat. Henk is vandaag met Michel naar de oogarts, want Marja en Petra zijn ziek. Michel was weer vooruit gegaan en zijn oog wordt niet meer afgeplakt. Ik kwam nu pas te weten dat ze beiden ziek zijn.
28-11-1987. Vanmorgen om 08:30 uur ben ik met Juffrouw Nannen meegereden naar Apeldoorn, daar was bestuursvergadering. Er is een nieuw hoofdbestuur gekozen. We waren om 15:00 uur weer thuis. Ik ben terug meegereden met de Perfors en Van de Bos. Wim kende ze nog niet dus ik heb ze meegenomen op de koffie. En dat was ook nog gezellig. Later hebben we nog een wandeling gemaakt. Daar knap je van op.
29-11-1987. Uit de kerk zijn we bij Marja op de koffie geweest, ze is nog koortsig en hoest veel. Het is alweer de eerste Advent Zondag. We komen alweer in de Kerst stemming. 's Avonds heeft Arie gebeld, en onze dag was weer goed zo als altijd.
30-11-1987. We zijn naar Austerlitz geweest want Wil is jarig. Het was er gezellig. Hennie & Bertus, Cor & Aart, Klazien, en Arie en Corrie, dus al een hele club op de vroege morgen. Het was mooi zonnig weer, dus van de tocht ook genoten want de natuur is nu zo mooi.
01-12-1987. Vandaag zijn we naar Utrecht geweest, inkopen gedaan, en 's avonds naar Arie geweest. Die had een videocamera gekocht, dus die werd gedemonstreerd, nu kijken of Wim er ook nog een voor te vinden is. We waren om 23:00 uur weer thuis.
02-12-1987. Vanaf de studie zijn we nog naar Marja geweest, ze is nog zwak en Petra die kenden we haast niet terug. Ze was erg opgezet, en had hoofdpijn. De dokter had gezegd dat het de vijfde ziekte was. Dus Marja kan de lol op, zelf nog een half mens, maar we mogen ze niet helpen, dus maar weer naar huis. Ik heb nog een rok zitten zomen voor Juffrouw Nannen.
04-12-1987. We zijn naar Marja geweest, want de Sint komt bij Petra omdat ze nog ziek is. Ze was erg verlegen en wilde niet zingen. Het valt ook niet mee al die drukte, en ook nog ziek. De Sint zelf was ook een verlegen man en de Pieten waren erg lief. Petra kreeg een verfdoos en een speculaaspop met wat noten. Michel kwam later thuis, die had tot 20 geteld, en weer terug, voor de klas. Hij heeft het ook nog eens voor Opa gedaan, we hadden weer van ze genoten, en Marja was gelukkig weer de oude, dus we gingen weer voldaan naar. huis.
05-12-1987. Het is koud weer. Ik heb mijn haar gewassen en Wim zit boven te schilderen. Om 19:00 uur heeft Henk ons opgehaald om de Sint bij hun te vieren. Het was erg gezellig. Michel kreeg een Bokskussen met bokshandschoenen. Het is jammer dat Wim geen camera had want dit had gefilmd moeten worden. Petra was weer opgeknapt, die is ook opgebleven. Ze hebben spelletjes gehad, en een slee, en Petra rijgkralen en klei, en Wim een set sleutels en ik een filmrolletje en een eeuwigdurende kalender. Dus we zijn erg verwend. Met de kinderen nog even mee naar boven geweest, en onze dat was niet meer stuk te maken. Volop genoten. Om 23:30 uur waren we weer thuis.
En waar ik ga, op al mijn wegen kom ik steeds Gods liefde tegen. 'k ga mijn weg met blijdschap door, dankbaar voor zijn rijke zegen.
06-12-1987. Het is Zondag, we hebben uitgeslapen, het is buiten koud en het regent, we zitten gezellig te lezen. We zijn vandaag niet buiten geweest. 's Avonds hebben we Arie gebeld, en die had zich ook goed vermaakt.
07-12-1987. Wim is naar Ons Huis geweest en heeft alles klaar gezet voor de samenkomst. Broeder van Oostveen spreekt vanmiddag. En 's avonds kwamen Cor en Aart en die vertelden dat tante Aag was overleden aan een hart stilstand. Ze is 91 jaar geworden.
08-12-1987. Wim kon vanmorgen niet opstaan, alles draaide, en als hij overeind kwam werd hij misselijk, dus maar blijven liggen. Ik werd opgebeld door buurvrouw Bakkenes en die vertelde dat ze naar het ziekenhuis moest. Dus ben ik even naar haar toe gegaan, en toen kwam ook Joke want die zou haar weg brengen. Dus ze even uitgezwaaid, en nu maar afwachten wat dat weer word. Dus het was me het dagje wel.
09-12-1987. Wim is nog niet goed. Hij is wel weer op, maar nog onzeker. Ik ben naar Cor en Aart geweest en daar zaten Mien, Hennie, Wil en Cees, Meindert en Fennie, Gijsbert en Corma. We zijn naar Maarssen gereden met z'n allen, en toen is tante gecremeerd. Het was heel plechtig. Cor en Aart hadden alles geregeld. Het was af. Ze hebben voor tante gedaan wat ze konden. Zij zullen haar missen. Toen we thuis kwamen hebben we een broodtafel gehad.
11-12-1987. Wim is naar de dokter geweest. Het was slijtage. En later kwam Marja die was ook naar de dokter geweest, want Petra haar oren moesten uitgespoten worden. 's Middags ben ik alleen naar de kweek geweest want Wim was nog onzeker. We hebben een stukje naar H&M gestuurd want ze gaan morgen de bruidsdagen in, alweer 12-1/2 jaar.
13-12-1987.  We zijn nog niet naar de kerk geweest. Wim is nu wel naar buiten geweest, dat heeft hem goed gedaan. En uit de kerk kwamen H&M M&P. Henk had appeltaart die had hij zelf gebakken omdat ze in de bruidsdagen zijn. Hij smaakte heerlijk. 's Middags zijn Cor en Aart geweest. En 's Avonds Ada, dus genoeg belangstelling voor Wim.
14-12-1987. Ik heb in de straat weer Kerstnummers lopen verkopen. Weer hele gesprekken gehad, als het maar vrucht mag dragen. Wim zit teksten te schilderen, ik heb ze getypt. Dat is altijd de voorpret van de Kerst.
15-12-1987. Wim heeft de Kerstkaarten verstuurd, eerst dagen zitten schilderen, als ze het er maar van af zien. Ze zijn wel mooi geworden. En nu werd hij opgebeld of hij kwam helpen in de kerk om bodes te vouwen. Ik heb zitten studeren voor de krans, die is donderdag bij ons.
18-12-1987. Wim is Kerst bakjes aan het maken, en die hebben we 's middags uitgedeeld. Vanavond worden de kinderen gebracht, ze moeten naar Gijs en Corma die zijn 12-1/2 jaar getrouwd. Petra had wel zin, Michel niet zo, maar hij moest zei hij. We hebben nog wat voor zitten lezen, en toen naar bed. Ze hebben eerst liggen zingen en later tellen, en toen kwamen ze weer naar beneden, even T.V. gekeken, toen was het al 21:00 uur. We hebben ze niet meer gehoord. Om 06:00 uur was Petra al weer waker, en om 06:30 uur kwam Michel al weer de kamer op. Toen heeft hij even bij Petra gelegen. Om 08:00 uur ben ik met ze naar beneden gegaan. Ze hebben lekker gegeten en verder hebben we spelletjes gedaan. Toen werd er een groot Kerststuk gebracht van Arie, dus de dag begon al goed. Om 15:00 uur werden ze weer opgehaald. H&M hadden het fijn gehad, en wij ook.
20-12-1987. We zijn aar Jannie geweest, en vanavond gaan we naar de Kerstdienst. Aartje is vandaag jarig maar dat viert ze dit jaar niet.
21-12-1987. We hebben vandaag Kerstfeest gehad, het zaaltje was helemaal vol, erg gezellig. Wim heeft samen met Juf. Vogelaar gespeeld, en Wim nog een keer alleen, dat werd gevraagd. Ze vonden het zo mooi. Het klink ook heel mooi. Om 18:00 uur waren we weer thuis, moe maar voldaan. Om 21:30 uur lagen we al in bed.
22-12-1987. We zijn naar het ziekenhuis in Nieuwegein geweest, naar Gé Boerma. We waren er om 10:00 uur, ze was erg blij, maar ook erg ziek. We waren om 14:00 uur weer thuis. Gegeten en gerust, en toen Kerstpakjes gemaakt, en weggebracht. Wat kan een mens toch druk wezen. Ook naar Ada en Geert, en inkopen gedaan, wat hebben we het toch goed. De kasten weer vol voor de Kerst.
24-12-1987. We zijn naar Marja geweest, ze moest inkopen doen, en wij gezellig bij de kinderen. Ze hadden al een mooie boom in huis staan, gezellig.
25-12-1987. Eerste Kerstdag. We zijn naar het Hogelicht geweest, en toen naar Henk & Marja. Ze zijn vandaag 12-1/2 jaar getrouwd. Ze vieren het 9 januari. Uit de kerk kwam ook Mw. Westerhoff en Arie. En toen een heerlijk gebakje met koffie. Om 17:00 uur een Kerstdiner, gesmuld. 's Avonds heeft Mw. Westerhoff een gedicht opgezegd. Arie heeft het gefilmd, en Arie gaf ze ook een cadeau. Toen heeft Wim nog een gedicht gedaan, en Marja moest weer huilen door wat ze kreeg. Dus dan weet je het wel. Ze waren beiden erg blij. We kunnen weer terugzien op een hele fijne Kerst, en de zegeningen van de 12-1/2 jaar. Dan kan je zeggen 'Dank U Heer'.
26-12-1987. We hebben uitgeslapen en zijn wezen fietsen in de richting van Marja. In de hoop dat ik de centuur van mijn jas zou vinden die ben ik gisteren verloren, maar ik heb hem niet terug.
27-12-1987. In de Morgenster naar de kerk geweest. Toen kwamen de Westerhoffjes, weer gezellig. De kinderen hebben liedjes gezonden. Kerst en Sint door elkaar. Een fijne tijd. 's Avonds zijn we naar het ziekenhuis geweest, we konden meerijden met Wil. Het zal wel de laatste keer zijn want Mien is erg ziek. We hebben bij Wil en Theo nog koffie gedronken. En om 22:00 uur waren we weer thuis. En nog even Ada gebeld, zij gaat morgen naar Mien.
28-12-1987. Wezen zwemmen maar Wil en Dien waren er niet. We misten ze wel. Het was niet zo gezellig. Gewassen en 's middags is Beb nog geweest. T.V. gekeken want meneer Hein is ontvoerd, ze hebben al 1.000 tips binnen gekregen.
30-12-1987. We zijn naar de Mirtenhof geweest, daar was tante Cor, die was blind en kan nu weer zien, ze was zo blij.
31-12-1987. We zijn 's avonds in Nassau Odijkhof naar de kerk geweest, daar had Henk dienst. Toen zijn we met hem meegereden want we hebben bij hen Oud & Nieuw gevierd. De kinderen zijn opgebleven tot 01:00 uur, er was weer veel vuurwerk.