Dagboek van Martha 1994

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
03-01-1994. Ada belde dat ze weer thuis was, en dat ze niet prettig binnen kwam. Er was bij haar ingebroken. Een jaar oude t.v. was weg en nog wat pulletjes en nieuwe steunkousen.
04-01-1994. Jannie is vandaag jarig, en daar ben ik alleen naar toe geweest want Wim ligt met verhoging in bed. Daar hoorde ik dat Jannie Mastenbroek overleden was. 59 jaar. Dat was wel even schrikken.
06-01-1994. Ik ben naar de condoleance geweest. Wim was beneden toen ik thuis kwam, maar hij moet nog wel erg hoesten.
24-01-1994. We zijn naar Utrecht geweest, om 17:45 uur waren we bij Arie. Die zei 'Zoen me maar niet, ik heb keelpijn'. Arie had ook weer foto's gemaakt op zijn computer. De Familie Westerhoff en hij zelf met z'n allen op vel papier. Dus mijn avond kon al niet meer stuk. Om 21:45 uur waren we weer thuis. Wim heeft ze op karton geplakt, en nu hangen ze te pronken in de achterkamer.
26-01-1994. Even naar Arie gebeld of hij nog ziek was geworden. Hij vertelde dat hij zich de volgende morgen al ziek had gemeld, en dat hij van de dokter antibiotica had gekregen, en dat hielp goed.
01-02-1994. We zijn vandaag naar Veenendaal geweest. We hebben daar voor mij een vest gekocht. En er heerlijk gegeten. Om 15:30 uur waren we weer thuis. Wim was erg moe, en is een poosje naar boven gegaan. Toen heb ik Arie gebeld, en die zij dat hij gisteren al weer was gaan werken. Hij had vakantie gidsen gehaald, en daar ging hij zich nu in vermaken.
06-02-1994. We zijn in het Hoge Licht wezen kerken, en later bij de Westerhoffjes koffie gedronken met eigen gemaakte roomsoesjes. Nou dat ging er wel in. Ze vertelde dat ze gisteren samen naar de opticien waren geweest, en dat ze alle twee een bril moeten hebben. Dat was wel even schrikken. Het was er zo gezellig dat we pas om 14:00 uur thuis waren. Na het rusten hebben we nog 10 km. gefietst.
07-02-1994. We hebben Arie gebeld of hij al wist waar hij naar toe ging. Nou zei hij, ik zat net aan jullie te denken en nu bellen jullie. Dat is leuk. Ja hij was geslaagd. Het was Kreta geworden, de andere kant van het eiland van 14 tot 22 juni. Hij zei daar verheug ik me nu al op. En Wim zei, nou ik ook. Mijn verjaardag is dan erg makkelijk, die sla ik wel over.
11-02-1994. Marja kwam even langs om haar bril te laten zien. Ze moet er nog wel aan wennen, maar ze heeft hem nog niet voor de hele dag. Alleen 's avonds als ze moe wordt.
13-02-1994. Het is erg koud buiten -5°. Henk, Marja en Petra kwamen op de fiets, de zon scheen wel maar ze waren erg koud. Het was wel voor ons een verrassing. Henk had zijn bril op en die stond hem erg goed. Petra had klassenavond gehad, en had geschuifeld. Ze is erg verliefd op Marco, en nu is het morgen Valentijnsdag. Ze heeft een mooie kaart gekocht, en die naar hem toe gestuurd. Michel vertelde dat hij een verjaardagspartijtje had gehad, en dat ze naar de skelterbaan waren geweest. Nou die had ook genoten. Henk zei, dat hij een paar dagen thuis was, nu zou hij de kasten aflakken. We worden bejaard, kinderen gaan brillen en kleinkinderen worden verliefd, maar het is wel een voorrecht om dit te mogen meemaken.
22-02-1994. Arie belde en zei 'Ik voel me wat schuldig dat ik een Zaterdag niet ben geweest. Nou en ik was blij dat hij niet kwam, want het was zo koud. Hij had zijn weekeinde goed besteed. Het gat boven de trap had hij dicht gemaakt. Hij had geen zin om met die kou naar de stad te gaan om hout te halen, nu had hij maar de plint achter zijn bed weggehaald, daar moest ik wel erg om lachen.
25-02-1994. Om 19:00 uur werden de kinderen gebracht, want Henk en Marja gaan tot Zondagnacht met de zaak naar Londen. Om 22:30 uur gingen we naar bed met z'n drieën. Wim had nog geen slaap, en de kinderen ook nog niet. Ze lagen nog wat te babbelen. Nou om 08:00 uur werden we allen gezond weer wakker. Na het ontbijt zijn we het bos in geweest. Een wandeling van 1½ uur, en toen hebben we pannenkoeken gegeten. Ik moest nog een keer beslag maken. We hebben ons verder goed vermaakt. Hieronder het verslag van Petra.
Alweer bedtijd. Ze hebben nog lang liggen praten. Toen Wim 23:00 uur boven kwam werd het stil dachten wij. Ik schrok om 24:00 uur wakker van een bons op de deur. Ik ging kijken en daar waren ze bezig met een kussen gevecht. De slaapzakken in de hoek van de kamer, de bedden aan de andere kant, en wat een lol. Nou ik deed mijn keel open, ze schrokken zo, dat ze niet konden geloven dat dit Oma was.
Zondagmorgen. Ik heb me gewassen en de tafel gedekt en daar kwam Petra aan. Ze zei 'Ik vind het erg van gisteravond'. Ik zei 'Jij had niet zoveel schuld, dat weet ik, maar je had het ook kunnen zeggen dat Michel maar niet ophield'. We hebben heerlijk samen ontbeten, en toen het bed onder Michel weggetrokken. Hij zei 'Ik ben nog lui'. Ik zei 'Je lag er al om 11:30 uur in'. Hij keek me aan en zei 'Bent u nog boos?' Ik zei 'We maken er weer een fijne dag van'. Petra heeft geholpen met de bedden opruimen, en de mannen zaten beneden heerlijk aan het ontbijt. Na de koffie zijn we naar de Hoge Brug en de Heidetuin geweest. Later heerlijk kip met abrikozen gegeten, en dat wilde er wel weer in. We moesten het toetje nog eten en daar was Bertus er al. Toen kwam Michel wel bezorgd de keuken in. Nu kunnen jullie niet rusten. Nou ze gingen samen naar boven en hadden briefjes aan een touw voor de ramen. Net of de tijd stil stond, dat deden Marja en Arie ook altijd als we visite hadden.
04-03-1994. Arie belde of we vanmiddag thuis waren want hij had een snipperdag. Om 13:15 uur was hij er en we hebben heerlijk vis gegeten met rauwkost. Na de vaat heb ik de prachtige bos met voorjaarsbloemen in de vaas gezet. Hij vertelde dat Marja en Henk bij hem waren geweest, en ze hadden Grieks gegeten, en wij hebben onze film laten zien van de kinderen, en daar heeft hij ook van genoten. Om 18:05 hebben we hem naar de bus gebracht. Dat was een gezellige middag.
23-03-1994. Henk is 43 jaar geworden. Hij kwam ons 's middags halen met zijn nieuwe auto. Oma Westerhoff zat er al in, en zei 'Ik ben de eerste die er in zit, dat komt omdat ik de presidente van de Groenhoek ben, dat zal ik jullie zo bij Marja laten zien'. Ze had een album bij zich. Van de kinderen gehad, want ze is 80 jaar geworden, en de kinderen hadden haar een broodtafel aangeboden in 'Ons Centrum'. Ze kon er nu dankbaar op terug zien. Henk was jarig, maar zij was het middelpunt, want iedereen moest het album zien. Arie kwam en ze zei 'Kom eens naast me zitten'. Nou Arie vond het ook wel leuk om ze allemaal nog eens terug te zien. Het was een genot om naar zo'n blij mens te kijken. Om 22:00 uur heeft Wout ons weer naar huis gebracht.
26-03-1994. We hebben vandaag onze 43ste trouwdag herdacht. Om 16:00 uur kwamen ze allen binnen. Arie opgepikt van de trein. Na koffie met gebak las Petra een gedicht voor. Het is te groot om in de map te doen, dus type ik het even over.
43 jaar getrouwd.
Dit is geschreven, dit is gedaan, Petra Westerhoff is de naam.
Ik mocht geen cadeautje geven, dus heb ik maar wat geschreven.

Voor Opa en Oma.

Drieënveertig jaar,
zijn jullie bij elkaar.
Zoveel jaar getrouwd,
is al heel erg oud.
Bloeiende bomen langs de weg,
Zoemende bijtjes tussen de heg.
Het lijkt wel zomer vandaag,
ik krijg er vlinders van in mijn maag.
Deze dag is heel speciaal,
voor ons allemaal.
Maar niet zo belangrijk voor in een zaal,
nee we vieren het gewoon bij jullie thuis,
want daar is het zo gezellig en zo pluis.
Ik hoop dat jullie nog vele jaren leven,
en veel plezier mogen beleven.
Nou daar wordt je dan wel even stil van, dit doet je meer dan een cadeau. Het is een fijne dag geworden.
28-03-1994. We belden even naar Henk want die zou met Zwiet naar de dierenarts gaan. Henk zei 'Hij was erg ziek en de nieren waren al vergiftigd, de dokter heeft hem in laten slapen'. Petra wilde er bij blijven, ze zei later 'Nu weet ik zeker dat hij niet wakker wordt als wij weg zijn'. Ze waren allen wel verdrietig. Hij hoorde er helemaal bij. Zwiet is 15 jaar geworden.
29-03-1994. Onze trouwdag hebben we nog weer samen gevierd. Ik kreeg van Wim een km teller. 's Middags kwam Ada nog met een plantje. We hebben haar later nog naar huis gebracht. Het was prachtig weer.
02-04-1994. Het is zaterdagmiddag, ik sta mijn haar te wassen, en daar gaat de telefoon. Ik dacht dat zal Arie wel zijn. Laat maar bellen. Ik was klaar en belde hem en zei 'Arie prettige paasdagen, want je hebt vast je computer terug en dan zal je jezelf geen tijd gunnen om te bellen'. Hij zei 'Hou op, je zegt letterlijk wat ik wilde zeggen'. We hebben er om gelachen. Hij zei 'Het is een nieuwe geworden, en ze hebben hem ook nog thuis gebracht'.
28-04-1994. Het was 19:45 uur en Petra belde dat ze met de foto wedstrijd de eerste prijs had gehaald. Wat was dat kind blij. Ze stond nog te zuchten, ze zei 'Iedereen was al geweest en ik nog niet, toen dacht ik, ik zal de eerste prijs toch niet hebben?' En ja, Petra Westerhoff. Ik kreeg de kriebels in mijn buik.
Ze heeft een foto toestel gekregen, en donderdags stond ze in de Stichtse Courant.
06-05-1994. Wim is vandaag 73 jaar geworden, en hij is weer erg verwend. De kamer zat al vol, toen kwam Marja binnen met een vlijtig liesje en zei 'Dit is vast het begin, de rest brengt Henk wel mee, dan bent u goed nieuwsgierig'. Even later kwam Henk al, even koffie gedronken, dat was een verrassing. Om 17:00 uur kwam de hele familie Westerhoff en toen kreeg hij een tuinverlichting. En van Petra een foto van vroeger, die vond Wim altijd zo leuk, en een schaar, en van Michel kleurstiften en een kleine schaar. Van hun eigen geld, dat waardeer je dan nog meer. Even later kwam Arie, die is thuis met klachten van benauwdheid. Ze hebben een E.C.G. en longfoto's gemaakt, maar die waren goed. Nu heeft hij cara oefeningen. Hij heeft Pa ook verwend met een video van Tommy Cooper en twee videocassettes en cognac. En ik, alvast voor Moederdag, een doos met Cleopatra douchecréme en zeep. Later zijn Henk en Michel Chinese schotels wezen halen. Lekker en gezellig. We waren nog met de vaat bezig toen kwamen Cor en Aart nog. Het was al 21:00 uur, ze kwamen uit Ouddorp. Om 22:30 uur waren ze allen weer weg.
08-05-1994. Het is Moederdag. Ik kreeg van Wim bloemen en een schaar. En om 18:30 uur heeft Henk ons gehaald, voor zang in het Hoge Licht en later bij hun geweest. Ik ging naar huis met een prachtige bos bloemen. Een fijne avond gehad.
21-05-1994. We werden opgebeld dat tante Cor was overleden. We waren een week geleden nog bij haar geweest, toen lag ze heel zielig achter twee stoelen op bed. Toen zei ze maar 'Martha haal me er uit'. Dat hebben we toen samen gedaan. Wat was ze blij. Even later kwamen Herman en Dikkie ook nog, en ze zei telkens 'Wat gezellig is het toch dat jullie er zijn'. Ik had aardbeien voor haar meegebracht en aan stukjes gesneden. Dat vond ze lekker, toen kwam de zuster terug. Ze zei 'Dat moeten we wel doen want anders valt ze van de stoel, en dat is erger'. Nou we zijn blij dat ze nu voor eeuwig thuis is. En haar neef had de begrafenis goed verzorgt. We werden keurig met auto's er naar toe gebracht, en later nog een brood maaltijd.
31-05-1994. We hadden vrij reizen en we zijn naar Rotterdam geweest. We waren er jaren niet meer geweest, maar het is een mooie stad geworden. Op de terugweg in Utrecht uitgestapt, en bij Arie koffie gedronken met meegebracht gebak. We hebben nog van de computer genoten. Arie had foto's en dia's van vroeger er in staan. Het blijft een wonder. Om 18:00 uur weer naar Driebergen en toen met de fiets naar huis.
02-06-1994. Het is de hele dag al regen. We hebben nog maar 6 x in de tuin gezeten. En de lampjes in de tuin hebben nog weinig gebrand.
07-06-1994. Henk heeft ons naar Utrecht gebracht, hij is dadelijk terug gereden want hij had om 20:00 uur een vergadering. In de koelkast stond een welkomstaart. En boven 3 bossen bloemen, en voor Wim voor Vaderdag een grote doos van Merci, en aan de lamp hingen twee ballonnen met een pakje eraan. Daar stond op 'openmaken op 17 juni'. De koffers uitgepakt, en heerlijk koffie met gebak. De vakantie is begonnen.
08-06-1994. Marja belde en zei dat ze met Petra naar het Revius in Doorn was geweest. Michel zat in een koor, en hebben de nieuwe pupillen toegezongen.
11-06-1994. We zijn nu 4 dagen in Utrecht, het is nog steeds regen. We gingen vanmorgen voor het eerst met de zon naar de kerk, maar toen we er waren stond er op 'Te Koop'. Toen maar in de Lutherse kerk geweest. 's Middags een wandeling gemaakt.
13-06-1994. Wim op de fiets van Arie en ik een bij de spoorwegen gehuurd. Toen zijn we langs de Vecht naar Maarssen geweest. Het is volop zon en 21°. Ik had wel last van mijn blaas, maar we hebben erg genoten.
14-06-1994. Vanmorgen plaste ik bloed, en ben toen naar de dokter geweest, die gaf me een kuur. Daar werd ik erg misselijk op. Er kwam een kaart van Arie en dan leef je weer wat op. Marja belde nog en zei 'Gaat de verjaardag nog door?' Jullie worden om 17:00 uur verwacht.
17-06-1994. Vandaag 66 jaar geworden. Van Wim kreeg ik een kaart met een spiegeltje er op 'Hier zie je de jarige', en een puzzelboek. Ik had al een jack en schoenen gehad. Ik was net het computerrolletje van Arie aan het uitpakken, met ƒ 125,00 en daar ging de telefoon en dat was Arie. Ik zei 'Het kan niet mooier'. Dat was erg leuk. Even later de post, een kaart van Geert & Mien, Wil & Cees & Dien, Dikkie & Herman. Dat was erg leuk.
's Avonds hebben we Turks gegeten. De eigenaar nam een foto van ons. Heerlijk gegeten. Op de Teugelhof nog wat gedronken, en om 23:00 uur reden ze weer weg, en wij waren erg voldaan.
19-06-1994. Om 07:00 uur werd ik wakker met 39,5. De zondagsdienst gebeld, daar werd gezegd dat ik nierbekkenontsteking had. Wat ben ik ziek geweest. En Wim steeds maar 30 treden lopen. Hij ging in de Hema eten. Ik kon er niets in houden, alleen veel drinken. Roestie slaapt ook helemaal boven, en 's nachts ook. Hij is erg benauwd.
21-06-1994. Wim heeft alles gezogen en het bed is weer schoon. Ik lig in de stoel van Arie, die belde dat hij om 15:00 uur thuis hoopt te zijn. Hij was mooi bruin en gezond weer thuis. Om 18:30 uur heeft Henk ons weer gehaald, en om 20:00 uur lag ik heerlijk in bed. Beneden stond een prachtige bos bloemen met van harte beterschap. Vanmorgen is de dokter geweest, en die zei dat ik in bed moest blijven. Ik lig in de achterkamer want het is 30° boven. 's Avonds werden we opgebeld dat Cees in een hartverlamming was gebleven. Nou dan schrik je wel. Ik dacht wat een genade dat ik weer een kans krijg.
23-06-1994. Veel bezoek gehad, ik kom er wel even uit om te koken. Het is zo heet dat ik geen kou zal vatten, en het eten smaakt weer.
27-06-1994. Wim is vandaag naar Nieuwegein geweest voor de crematie van Cees. Marja was bij mij, en Nico Raatgever kwam ook nog even. Wat Marja ook leuk vond en Nico ook. Toen kwam Wim weer thuis, en Marja ging boodschappen doen.
28-06-1994. Wim is vanmorgen met mijn plasje naar de dokter geweest. Alles was goed. Hij had een bos bloemen voor me. Ik moest nog wel veel rusten. 's Middags kwam Wil met rozen, ze zei 'Ik vond het zo erg dat je niet kon komen'. Ik zei 'Het is voor jou erger'. We zijn buiten gaan zitten, het is 30° de zomer is begonnen.
10-07-1994. De kinderen hadden de rapporten. Michel was over. En Petra had er met de pet naar gegooid. Ze zei 'Ik ga toch naar de MAVO'. We hebben de videoband gekeken van de musical, er werd goed gespeeld, ik kon hem niet uitkijken, ik ben nog gauw moe.
's Avonds heeft Henk onze koffer gehaald, want morgen vroeg gaan ze naar Bezdrev voor drie weken.
11-07-1994. Om 16:00 uur zijn we met de fiets naar de Jagersdreef gegaan. Het is 30°. Ik geniet er erg van. Om 19:00 uur belde mevrouw Westerhoff hoe of het met mij was. We zitten heerlijk in de tuin, en Romy is binnen, die heeft het te warm.
18-07-1994. Wil belde en zei dat ze overgrootmoeder was geworden van Hester, en Corrie en Ineke Oma, op dezelfde dag. Ineke haar stiefdochter had een zoon en Hester een dochter. Wat was ze blij. Ze zei 'Het leven gaat door'.
19-07-1994. Toen ik vanmorgen beneden kwam had Wim een kaart gemaakt waarop stond 'Onze Marja 40 jaar'. En om 09:30 uur belde Arie. Gefeliciteerd met mijn kleine zusje van 40. Ja waar blijft de tijd. Marja belde om 16:00 uur om haar te kunnen feliciteren. Ze vermaken zich goed.
21-07-1994. Wil is geweest, ze is erg flink. Gezellig op de stoep gezeten, 29°. Ik zei 'Wil het is bloedheet'. Ze moest er om lachen. Later zijn we met haar mee gefietst want we willen morgen weer gaan zwemmen, en we hadden geen badpakken bij ons.
24-07-1994. Het is mooi zonnig weer, we hebben 16 km. gefietst, het is 30°. In Bunnik koffie gedronken. 's Avonds hoorden we op de radio dat het in 300 jaar niet meer zo'n hete Juli maand was geweest.
31-07-1994. We zijn in Doorn naar het Zoeklicht wezen kerken. Ik had fris meegenomen, en dat hebben we op de terugweg heerlijk opgedronken. Dat wil er wel in met 30°. Het was niet zo gezellig toen we thuis kwamen, de buren waren in de tuin een gat aan het graven, heel geen zondag, en dat met die hitte.
01-08-1994. Toen we thuis kwamen van het zwemmen was er een kaart van Petra uit Bezdrev, wat ben je dan blij. Ja we zijn erg verwend met kaarten, dit was al de vierde.
03-08-1994. Om 16:00 uur zat ik op de stoep, en daar ging de poort open en dat waren M&P, dat was weer een heerlijk weerzien. De kinderen holden naar binnen, naar Wim. Ik ging kijken waar Henk en Marja waren, Oh wat ben je dan blij dat we elkaar weer in gezondheid mogen ontmoeten. Er was veel te vertellen aan beide kanten. Wim werd verwend met een kratje met 18 flesjes likeuren. En ik met een vaas met twee bijbehorende schaaltjes. Om 18:00 uur fietsten we weer naar huis. Het was boven 43°, alles open gezet en tot 22:30 uur in de tuin gezeten. En van de lampjes genoten, erg gezellig.
09-08-1994. Naar Zandvoort geweest, erg van de zee en een etentje genoten. We zeiden zo tegen elkaar, we moeten aan Henk vragen, als hij de fiets van Petra gaat kopen, of hij hem dan bij ons in de schuur wil zetten. Want toen van Michel vonden we het niet zo leuk dat hij bij hun in de keuken stond. We waren om 20:00 uur weer thuis. En daar stond de fiets al in de schuur, dat was wel even slikken. Ze konden het haast niet geloven toen we het 's avonds vertelden, want Henk en Marja kwamen even kijken.
11-08-1994. Marja had tegen de kinderen gezegd, we gaan met z'n allen even koffie drinken bij Oma en Opa, ze zeiden M&P zijn nog helemaal na de vakantie niet geweest. Ik zei helpen jullie even met de kussens in de schuur leggen. Ze liepen naar binnen en zagen niets. Ik zei 'Kijk daar eens'. 'Is die voor mij?' vroeg Petra. O wat was dat kind blij. We vroegen 'Vind je hem mooi?' Ze vloog ons om de hals. Ik zei later tegen Michel, ja voor 2 jaar terug stond Petra te kijken en nu moet jij toekijken. Nou zij hij 'Ik ben er nog steeds heel blij mee'. Dat deed me erg goed. Een dag later kwam Petra helemaal alleen, het was 09:30 uur. Ze zei 'Ze liggen allemaal nog op bed'. Ik zei toen ze de chocomel op had, 'Ga nu maar weer naar huis, ze zullen je wel missen'.
21-08-1994. De Westerhoffjes kwamen gedag zeggen, en de vakantie foto's laten zien. Toen zei Henk 'Dat is ook wat met Arie. Hij heeft gefaxt dat Roestie op 19 augustus is gestorven. Dat was wel even slikken. Toen zei Henk 'Wist u het niet?' Ik kon niets terug zeggen. En ging maar gauw koffie halen. Toen kwamen de vakantie foto's op tafel. Een mooie afwisseling, wat hebben die veel gezien. Toen ze om 13:30 uur wegreden hebben we gegeten en daarna Arie gebeld. Hij zei 'Je bent weer te vlug, ik had jullie nog willen bellen, en een prettige vakantie toe willen wensen'. Nou ik zei dat ik schrok van het bericht van Roestie. Daar kon hij nog niet over praten, wat we best konden begrijpen. Ik kan beter faxen. Een paar uur later waren Henk en Marja er weer. Met drie faxen, en lees het maar als wij weg zijn. Dat was even veel verdriet. Ik wist niet dat ik zoveel van hem hield.
22-08-1994. Om 07:15 uur stonden Henk en Marja bij ons voor en ze hebben ons naar Utrecht gebracht. Dat was even wachten want hij was een half uur te laat. Om 08:30 uur reden we weg, de reis begon. Op weg naar Hartenrod. Op de snelweg zeiden ze daar gaan jullie kinderen, dat was wel leuk. Op Rhederoord kregen we koffie met slagroomgebak, en vertrokken 10:30 uur. Om 12:30 uur een stop. Daar kregen we een lunchpakket en appelsap, en dat hebben we in de natuur opgegeten. Wat was het een mooie reis, en alles ging goed. Om 16:00 uur waren we er. We werden onthaald door het gastgezin, en kregen wat te drinken met Duitse kruimelkoek, dus Wim genoot al. Toen werden de kamers bekend gemaakt, en het eerst heerlijk liggen. We hebben een mooi uitzicht. Na de boterham nog weer even gelegen, we waren wel wat verrijst. Om 20:00 uur kregen we koffie, en later nog even de omgeving verkend. Ze wonen heel alleen op deze hoogte, erg mooi. Toen we thuis kwamen ben ik naar bed gegaan. Toen Wim 22:15 uur boven kwam waren we wel moe, maar hadden geen slaap. En om 03:00 uur in de nacht zat ik mijn bolletjes nog uit het pakket met water op te smullen. We hadden geen warm eten gehad, en de maag miste dat. Wim slaapt aan de overkant, wel lol gehad.
23-08-1994. Om 08:00 uur speelde de beheerder op de trompet een lied. Erg ontroerend. Om 08:30 uur een uitgebreid ontbijt. We hebben een echtpaar aan onze tafel en een weduwe. We liggen elkaar wel, en daar zijn we ook mee het dorp in geweest. Dalen ging goed, maar je moet ook weer naar boven, en dat is een hele klim.
24-08-1994. Heerlijk geslapen, na het ontbijt kregen we een lunchpakket en fruit en sap mee, voor een dag naar Kassel. Dat was 3 uur rijden, en 3 uur terug. Onderweg in een restaurant koffie gedronken. De omgeving was erg mooi. In Kassel een burcht plus waterval, erg mooi. Maar de bus mocht niet naar de waterval rijden, dat was 20 minuten klimmen. Dat was teveel voor me. De terugtocht was erg moeilijk voor mij. Wim zat gelukkig achter in de bus te filmen, er was niet genoeg lucht in de bus. Ik zat wel voorin, en ik was blij dat de chauffeur het raampje open deed. We waren bijna thuis toen kwam Wim bij me zitten en zag dat ik niet goed was. We aten macaroni met varkens saus. Ik heb wat gegeten met suiker, daar knapte ik weer wat van op. En we zijn vroeg naar bed gegaan.
25-08-1994. Heerlijk geslapen, ik ben nog niet de oude. Wim heeft om het huis gefilmd, en ons in de omgeving met het echtpaar vermaakt.
's Middags zijn ze om 14:00 uur naar Warburg vertrokken. Ik ben nog niet in staat om weer 3 uur in de bus te zitten. Het heeft heel wat gekost, om Wim mee te krijgen. De gastheer had alles afgesloten, en ik zag niemand. Hij zei later dat ze altijd tot 15:00 uur naar bed gingen. Nou hij heeft nu gezegd waar de sleutel ligt, dan kan ik mijn eigen gang gaan. Nu zit ik buiten en het uitzicht over het dal is erg mooi. Hoor alleen maar de vogels. Het is een hemel op aarde.
Om 18:00 uur waren ze weer thuis. Wim zei 'Wat was ik blij dat je niet was meegegaan. De bus slingerde door kleine plaatsjes, wel erg mooi, en de kerk was ook erg interessant'.
's Avonds hebben we Arie gebeld, en later nog naar de Westerhoffjes. Alles was goed.
26-08-1994. De bus is vanmorgen om 09:30 uur vertrokken. Wim is ook niet mee, en een mevrouw is ook thuis gebleven. We hebben met z'n drieën een wandeling gemaakt. 's Middags zijn we samen naar beneden geweest. We waren net thuis toen was de bus er ook. Hij had 350 km. gereden naar de Loreley.
De avonden zijn ook altijd gezellig, ze doen spelletjes.
27-08-1994. We hebben een vrije morgen. Wim heeft zijn haar gewassen en ik heb wat zitten schrijven in mijn dagboek. Om 13:30 uur zijn we naar Dillenburg gegaan. Dat is 40 km. en dat wilde ik weer eens proberen. We zijn naar de burcht van Prins Willem van Oranje geweest. Dat was de moeite waard. Toen naar het hoofdgebouw van de ECGB en daar kregen we koffie met vier verschillende koeken, wat een onthaal. Hij vertelde dat het was opgericht in de afval van 1875, en dat wij hun broertje waren, want wij bestaan 75 jaar. Toen was er een grote kerk afval in Nederland. Broeder Van Oostveen en Broeder Veldkamp waren daar naar een conferentie geweest, met Dominee Coevee uit Amerongen. Erg interessant om dat te horen in Duitsland. Het was weer een fijne dag.
28-08-1994. Het is zondag we hebben een dienst in het huis gehad. Heerlijk kip gegeten, en 's middags met het echtpaar 2 uur gewandeld. Nou zeg maar geklommen, 540 meter hoog. En om 19:30 uur werden we met 6 auto's van de ECGB opgehaald om bij hun een dienst mee te maken. We werden welkom geheten, en toen hebben wij hun toe gezongen. De voorganger zei doe de groeten aan Van Oostveen en zijn vrouw. Het was een gezegende avond.
29-08-1994. Om 09:30 uur reed de bus weer weg, ze zijn vandaag naar de Edersee, dat is 5.60 km. rijden, dat is mij wat teveel. Wim wilde ook thuis blijven, maar met veel gepraat is hij toch gegaan, want in deze omgeving is hij 2½ jaar geweest. Ik heb een wandeling gemaakt en om de weg terug te vinden heb ik lintjes opgehangen in de bomen. Dat was voor mij een vertrouwde manier om de weg terug te vinden. Er was ook een man die hield bijen.
Na een wandeling van 2 uur heb ik even gerust, en later mijn haar gewassen, en om 17:00 uur was de bus er al weer. Ze hadden erg genoten. Wim zei 'Fritzlar lag nog 12 km. verder op'. Dat was wel jammer voor hem.
30-08-1994. We slapen er goed, en na het ontbijt zijn we naar beneden gegaan, naar de begraafplaats. Daar lag de zoon van de beheerder, het was een bloemenperk het hele kerkhof. Ze doen voor elkaar niet onder. Om 14:00 uur zijn we met de bus naar Walburg wezen winkelen. Een mooie tocht, 14 km., dat ging goed. We genieten erg.
31-08-1994. Het is elke dag mooi weer, en we hebben weer met Wietse en Jan een wandeling gemaakt. En om 14:00 uur gingen ze en rondrit maken. Wij zijn thuis gebleven. En na het rusten zijn we naar het dorp geweest. Jammer, de winkels waren dicht. We hebben er wel heerlijk koffie met gebak gehad. En om 20:00 uur hadden we slotavond. Er werd van alles gedaan. Wim heeft een mevrouw begeleid op de piano, het klonk erg mooi. De koffers gepakt want het zit er weer op.
01-09-1994. Om 09:30 uur reden we weer weg. We werden uitgezwaaid door de bewoners, net een huisgezin. Om 12:00 uur hadden we een stop van 15 minuten. En om 14:30 uur waren we weer op Rhederoord waar we een diner kregen. Toen hebben we Henk gebeld, die nam niet op in zijn auto. Toen maar Marja en gezegd dat we 16:15 uur gingen rijden. In Arnhem zaten we in de spits, op het station werden er weer gasten afgezet, en toen ging de bus naar Woudenberg, daar gingen er vier er in een taxi naar Amsterdam, en wij met z'n achten in een busje naar Utrecht, en dat wist Henk allemaal niet. Die heeft een uur in Utrecht staan wachten. Ik vond het wel erg voor hem. We zijn met hem mee naar huis gegaan, dan kon hij eerst eten. En het was wel fijn toen hebben we Petra en Marja ook nog gezien. Michel was er niet, hij was voetballen. Henk heeft er nog naar toe gereden, maar ze waren al weg. Dat was wel jammer. De bloemen stonden op tafel met 'welkom thuis', en de koelkast was gevuld, en het gebak stond klaar. Wat worden we toch verwend. Henk had de bramen verzorgd en ingevroren. We hebben eerst Arie gebeld. En om 21:00 uur ben ik naar bed gegaan. Wim had nog geen zin.
03-09-1994. Om 16:00 uur was Arie er. hij had helemaal vanaf het station gelopen, door de Bosstraat en park. Had daar van genoten, met een grote bos bloemen. Het was weer gezellig. De vakantie film gekeken en warm gegeten. We hebben hem om 22:00 uur naar de Arnhemse Bovenweg gebracht, want hij moet op de Hoofdstraat opstappen.
04-09-1994. Uit de kerk zijn de Westerhoffjes geweest, er was veel te vertellen. Marja zei nog dat ze met de bloemen en gebak en brood voor de deur stond en de sleutels niet bij zich had, achter in de tuin alles neergezet en weer naar de Jagersdreef, Oh wat vond ik dat erg.
11-09-1994. Petra is vandaag 12 jaar geworden. Henk heeft ons gehaald, we kerken in het Hoge Licht en gaan dan met hun mee naar huis. Gezellig was het uit de kerk, maar ze bleven allemaal zo laat zitten, dat we nog moesten eten, toen Petra haar vriendjes kwamen. En Henk ging Arie van de bus halen. Wij aan tafel, en toen kwamen Alie en Bert al. Het was een hele drukte. Henk stond patat te bakken, en dat ging weer naar boven, daar was het volop feest. Ze is erg verwend, ze had spulletjes voor haar nieuwe kamer gevraagd. Arie had spiegel tegels voor de kamer. Henk heeft ons en Arie weer naar huis gereden, en Arie werd op het station afgezet. Michel zat ook in de auto, gezellig. Wim is even gaan rusten en later hebben we nog een spelletje gedaan, de brood maaltijd hebben we maar overgeslagen, we zaten nog zo vol.
14-09-1994. Wim is naar Marja, ze heeft met Petra al een paar dagen het behang er af zitten krabben. En nu zal Wim haar helpen met behangen, want dat had Marja nog nooit gedaan.
24-09-1994. De kamer is klaar, het is nog een hele klus geweest, maar hij is erg mooi geworden. Nu moeten de gordijnen nog worden gekocht, en naaien. Marja had de deur en het nachtkastje en kast geschilderd.
08-10-1994. Om 16:00 uur zijn we naar Michel zijn verjaardag geweest. Hij viert het vandaag want een maandag heeft hij veel huiswerk. 3 vriendjes waren er al. Oma Westerhoff was ziek. Hij vroeg geld, en dat hadden we in een paar witte sportsokken gedaan. En Arie had het laten inblikken. Allemaal vijfjes, en hij maar tellen. ƒ 100,00 dus dat was even al ƒ 200,00. Hij was steeds met zijn vrienden boven, maar als er iemand kwam was hij weer gauw beneden. Het was erg gezellig. Om 21:00 uur werd het zo druk dat wij maar naar huis zijn gegaan. En toen had hij al ƒ 250,00.
10-10-1994. Michel is vandaag 14 jaar geworden. Marja belde en zei 'Ma gefeliciteerd met uw kleinzoon, en nu moet u eens raden waarom ik bel.' Ik zei 'Je hebt een baan op de IVA'. En dat was zo. 'Hoe wist u dat?', 'Omdat je zo blij bent.' 'Morgen om 08:30 uur kan ik al beginnen, en nu ga ik Henk en Arie bellen'.
Ik heb nog even Mw. Westerhoff gefeliciteerd, en het ging wel weer met haar. Nog gezellig gebabbeld.
11-10-1994. Cor is vandaag jarig, een gezellige morgen gehad, hij liet nog even zijn tuintje zien. Andijvie en snijbonen. Hij wilde ons snijbonen geven, maar ik had ze al van Bakkenes, en ik moet ze niet te veel hebben.
12-10-1994. We liepen bij A&P naar bloemen voor Marja te kijken en toen zag ik haar lopen, ze heeft toen een plantje uitgezocht, dat was voor de nieuwe baan. We zijn met haar meegefietst, en ze zag het wil zitten, met haar nieuwe job. Petra die zei dat ze volgende week vakantie had, of ze bij ons mocht komen logeren. Nou daar zien we nu al weer naar uit. Marja zei, daar wist ik niets van, ja het is zo'n zelf doener.
18-10-1994. Ron Buitenhuis is bij ons de heg aan het knippen, het wordt teveel voor Wim. Hij had het al aan de kant van Bakkenes gedaan, en nu loopt hij al een paar dagen met rugklachten. Petra belde op of het goed was om te komen logeren, om 17:00 uur. Daar kwam ze aan. Ze had 3 plakken speculaas bij zich en daar hebben we eerst een lekker stuk van genomen. En toen spelletjes gedaan. Na het eten heeft ze orgel zitten spelen, en toen Wim het nieuws had gezien hebben we met z'n drieën spelletjes gedaan. Om 22:00 uur kwamen Henk en Marja de slaapzak brengen, met de beer, die ze voor mij heeft nagetekend. Wim ging al naar bed, die was moe en zijn rug ging weer opspelen, want hij had Ron geholpen. Wij hebben samen het bed in orde gemaakt, en Petra ging nog even in bed lezen, en ik sliep al toen ik het bed zag.
19-10-1994. We hebben allen heerlijk geslapen, en na het ontbijt kwam Henk de T.V. halen want hij is stuk, en nu moet hij naar Utrecht. Petra heeft orgel gespeeld en Wim speelde op zijn viool. Na een half uur klonk het al aardig. Koffie gedronken met de meegebrachte speculaas. En toen weer spelletjes gedaan. Heerlijk kip met erwtjes en chocolade pudding met slagroom. Samen de vaat gedaan. En na het rusten een boswandeling van 1½ uur. Toen we thuis kwamen belde ze naar huis of ze de avond mocht blijven, want ze moest voor het donker thuis zijn. Nou dat mocht, na de boterham heeft ze geholpen boven op te ruimen. Weer spelletjes gedaan, afwisselend met orgel en viool spel. De tijd is omgevlogen. Om 21:00 uur kwam Marja haar halen, en wij hebben weer erg van haar genoten. Ze verveeld zich geen minuut.
20-10-1994. Het huis is weer schoon, ik ging koffie zetten en daar stonden Herman en Dikkie voor mijn neus, erg gezellig. Om 13:30 uur gingen ze weer naar huis. En na het rusten heb ik de boodschappen gedaan, en Wim is boven de vakantiefilm op een band zetten voor de reisleider. Ik heb Arie nog gebeld en gezegd dat we Zaterdag naar de E.O. Landdag gaan. Het kwam hem goed uit want hij moest nog kleren kopen. Ik belde om 17:30 uur en Wim kwam naar beneden, en zei 'O is dat Arie, ik moet hem even hebben'. Nou die heeft toen tot 18:45 uur zitten bellen, dus er is weer goed bij gepraat.
27-10-1994. Mijn haar heb ik gepermanent, en 's middags zijn we naar de receptie van Marlet geweest, de zaak bestaat 100 jaar. Het was een hele drukte en erg gezellig.
30-10-1994. De Westerhoffjes zijn geweest. Marja kwam binnen met een grote bos bloemen, 'die zijn van mijn eerste salaris'. Echt Marja weer. Henk een nieuw colbert en broek, Michel had alleen een nieuw jack gekocht. Marja en Petra waren naar Utrecht geweest, om wat voor haarzelf te kopen, maar ze kon weer niet slagen, dus had Petra een blouse en broek, en voor haarzelf zou ze dan wel hier in het dorp kijken, want ze hebben een feestje. Alie en Bert zijn 25 jaar getrouwd op 18 november. Het was weer een fijne morgen.
05-11-1994. Henk heeft ons naar Rhederoord gereden, en zijn moeder is meegereden, daar ging Henk later mee toeren. We hebben haar het kasteel laten zien, dat vond ze erg mooi. En wij hadden een reünie van de reis, veel dia's en de film van Wim werd gedraaid. Erg genoten weer met z'n allen. We zijn met de trein weer naar huis gegaan, en vanaf het station met een taxi. En zondags vertelde Henk dat hij ook pas om 15:00 uur thuis was.
21-11-1994. De buurman heeft de schoorstenen geveegd, en we hebben de kachels weer schoon. Toen hebben ze bij ons koffie gedronken. Toen vroeg Wim wat krijg je? Toen zei hij 'Geef Jopie maar een bos bloemen'. Toen zijn we 's middags naar het dorp geweest, en hebben voor Jopie een bloemenbon gekocht, en voor hem zelf een kadobon van het Kruitvat. Wil en Dien waren ook in het dorp, even bij gebabbeld, nu weet ze ook meteen waarom wij niet in het zwembad waren.
25-11-1994. Vanmorgen werd er gebeld, en dat was Ada en die zei dat Riek van Guus vannacht was overleden. Dat was wel even slikken, wij mochten haar graag. Ik had haar nog gebeld en toen zei ze dat ze woensdag naar huis mocht omdat ze dan 33 jaar waren getrouwd, dat heeft ze meegemaakt. En de volgende nacht is ze overleden. Ze was 57 jaar. We zijn 's middags naar Ada geweest, ze was erg verdrietig. En zondags belde Wil dat de zuster van Cees een hartverlamming had gehad, net als Cees, 68 jaar. Vijf maanden na Cees. Dus die zat ook weer in de zorgen. We zijn niet naar de crematie van Riek geweest, want Wim moest die dag naar het ziekenhuis.
30-11-1994. Wil is vandaag 68 jaar geworden, ondanks de rouw was het wel gezellig.
04-12-1994. Henk heeft ons om 19:00 uur opgehaald om bij hun de Sint te vieren. Eerst gezellig koffie gedronken, en toen zei Marja ga eens boven op het kantoor kijken. En daar kwamen ze met de zak naar beneden. Voor Petra een papegaai die echt napraatte, erg leuk, voor allen een letter, en wij samen een spel Backgammon. Verder hadden Henk en Michel samen een C.D.I. gekocht. Toen zei Petra gaan jullie eens aan de grote tafel zitten, ze had van brooddeeg voor Wim een roos en potlood gemaakt, en voor mij een muisje en een hart. En van haar zakgeld voor Michel en Henk en Marja een Pierrot popje. Nou het was mijn grootste cadeau, en we hebben het erg naar onze zin gehad. Om 23:00 uur waren we weer voldaan thuis.
05-12-1994. Gerrit is met zijn vriendin geweest. En later hebben we een boswandeling gemaakt. 's Avonds ging de telefoon en dat was Michel. Hij zei we lopen op de Traay en nu moet pa nodig naar de w.c. nu bel ik eerst of jullie nog op zijn, want het was 22:15 uur. Het was wel gezellig, wat fruit zitten eten en daar ging het stel weer. Ik zei tegen Michel 'Ik dacht dat jij allang op bed lag'. Maar hij heeft twee dagen vrij, vandaar die avondwandeling. Ze hadden al een uur gelopen, het was wel een verrassing.
07-12-1994. Mijndert en Fennie zijn geweest, ze waren naar Wil geweest en kwamen bij ons even bietjes brengen. Later belde Arie of we een zaterdag thuis zijn. Daar kijken we nu weer naar uit.
09-12-1994. Arie was er om 14:30 uur, drijfnat. Hij was zonder paraplu want in Utrecht was het mooi weer. Hij was van de Bunt komen lopen. Een uur later werd er een pracht Kerststuk gebracht. Het staat nu op het kastje te pronken. En hij had er een zelfgemaakte Kerstgroet bij. We hebben het erg gezellig gehad, en om 22:30 uur is hij met een taxie naar huis gegaan, en zei tot de eerste Kerstdag bij de Westerhoffjes. We zijn nog niet eens gevraagd, en hij lachen.
10-12-1994. Marja kwam binnen en zei, gisteren is Arie geweest. Ik zei, hoe weet jij dat. Nou ik kreeg een bak om 15:30 uur ze zei ik zal hem straks bellen want we hebben er nog geen tijd voor gehad, want ze hadden weer eens een verjaardag. We hebben weer een fijne morgen gehad en de kinderen hadden de rapporten, en we waren weer dankbaar dat ze goed waren. Petra zei 'Mag ik in de Kerstvakantie komen logeren?' Nou daar zien we nu weer naar uit.
16-12-1994. Marja belde of we thuis bleven, nou even later kwam ze er aan met een grote Kerstbak. Zei lachen, je kunt wel zien dat ik ze verdien. Nou ze had ze verdiend, want ze had hem zelf gemaakt, echt naar onze smaak. Hij was in een woord prachtig. Ze had groen van haar werk, het is net haar vader. We werden uitgenodigd voor eerste Kerstdag bij hun te komen. Weer een ouderwetse morgen gehad, en ze zei dat ze drie weken vakantie had.
25-12-1994. Om 09:15 uur kwam Henk ons halen, een verrassing Petra was er ook bij. We zijn met z'n allen eerst wezen kerken in het Hoge Licht. Een hele fijne dienst. We zouden er best elke zondag willen kerken, maar het is ons te ver en we willen Henk er niet mee belasten.
Om 22:45 uur waren we bij Marja. We kwamen zo gezellig binnen. Petra liet haar kamer zien. Daar had ze lampjes tegen de muur gemaakt, erg gezellig. Het is zo'n leuke kamer geworden. Toen we beneden kwamen was Oma Westerhoff er ook, en Henk was Arie halen. Gezellig koffie met Kerstkrans. Arie pakte zijn tas en daar kwam voor Petra een gekleed haasje en voor Michel snoep en samen een C.D.I. en Henk een koeltas, en samen een Rembrand C.D.I. en Arie had dia's op C.D.I. laten zetten. Je zit er bij en kijkt er naar, maar het is wel Latijn voor me.
Henk ging de keuken in en Wim heeft lopen filmen. Petra en ik hebben servetten zitten vouwen, een ieder doet waar hij zin in heeft. Marja liep stoelen te sjouwen en samen tafel dekken, dat heb je als het huis groot is, niemand loop je voor de voeten. Marja had de menukaarten afgemaakt, want Petra is niet zo lekker. Om 15:00 uur gingen we aan tafel. Zoals je op de menukaart kunt zien had de kok het weer goed voor elkaar. Ik heb van alles heerlijk gesmuld. Het was jammer dat Michel zo vervelend was. We gingen om 18:00 van tafel. Het is wel een hele zit, maar Petra was wel lief, en die heeft juist geen zitvlees.
Om 20:15 uur was Oma er weer en toen hebben we Kerstbrood gehad, en met de borrel werd Michel naar boven gestuurd. Nou ik bewonder Marja voor dat lange geduld. We zullen maar zeggen het is zijn leeftijd, maar er komt nog een zorgelijke tijd voor ze aan. Wij zijn er ook gekomen en we zullen hopen van hun ook.
Om 23:00 uur gingen we naar huis. Het was spiegel glad. Later hoorden we van 1200 auto's tegen elkaar en 6 doden wat in de geschiedenis nog nooit was voorgekomen. Wij zijn voldaan in bed gestapt, en hopen dat Arie veilig thuis komt.
27-12-1994. Wim is vanmiddag in bed gebleven, en omdat we niet in het zwembad waren belde Wil en die zei dat Gerrit een herseninfarct had en in het ziekenhuis lag.
31-12-1994. Marja belde, en wenste ons een goede jaarwisseling. Ik vertelde dat Wim al een week in bed lag te niezen en zakdoeken vuil lag te maken. En dat hij vandaag weer voor het eerst had gegeten. Om 20:30 uur kwam Wim naar beneden. Hij zei het is zo zielig alleen beneden. Het was toch nog gezellig samen, dan waardeer je het weer dubbel.
Om 00:05 uur Arie gebeld, en die zei ik durfde jullie niet te bellen, want Marja had gezegd Pa is ziek. Even bij gepraat, en toen naar bed. Het was net oorlog al dat geknal, wel gezellig.