Dagboek van Martha 1998

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
01-01-1998. Om 16:00 uur kwamen de Westerhoffjes Nieuwjaar wensen en die moesten ook nog naar Mevrouw Westerhoff dus dat was kort maar gezellig.
04-01-1998. Jannie is vandaag 78 jaar geworden. Buurman Van Ginkel heeft ons gebracht, en terug zijn we gaan lopen, maar voor de Maranatha kerk kreeg Wim weer pijn op zijn borst. Een tabletje onder de tong, we waren blij dat we thuis waren. Het wil nog niet met hem.
10-01-1998. Arie is geweest, hij belde dat hij even kwam, we werden weer als altijd verwend. Hij was er om 15:00 uur en ging om 18:00 weer weg. Wim zei 'ik ga even liggen, nu ben ik zo moe, ik zei je hebt niets gedaan.
11-01-1998. Henk en Marja waren het bos in geweest en kwamen even bij ons een bakje halen, en dan heeft Ruda ook altijd dorst van het hollen. Michel en Petra waren niet thuis, die waren bij vrienden. Ja dat krijg je nu ze groter worden. En morgen moeten ze weer naar school, dat zal ze tegen vallen. Marja die vertelde dat ze met Arie had gebeld, en dat hij een Zaterdag bij hun komt.
12-01-1998. Om 08:30 uur stond de taxi voor, want Wim moet nuchter in het ziekenhuis komen. Ze hebben 12 punten bloed afgenomen, en toen heeft hij in het restaurant ontbeten en ik heb koffie gedronken. Toen om 10:00 uur een echo onderzoek gehad. Het ging allemaal goed. Het was mooi weer, we zijn weer met de bus naar huis gegaan.
15-02-1998. Op de fiets naar het Hoge Licht geweest, daar was song en price, anders gaan we eerst naar Marja, maar we waren te bang dat het voor Wim teveel was. Het was mooi weer en Cor en Aart zijn er ook altijd. Die vertelden dat ze een nieuwe auto hadden, die hebben we allen even bekeken. Ja Henk heeft er meer verstand van dan wij. Toen we thuis kwamen heeft Wim even op de bank gelegen. Hij was erg moe, dus geen spelletje gedaan.
16-02-1998. Wim was nog niet wakker. Ik er uit en ontbijt klaar gemaakt. Toen ik boven kwam zei ik 'Het is mooi weer, ik ga even zwemmen'. Dat hadden we al 6 weken niet gedaan, want Wim mag nog niet zwemmen. Toen ik daar aan kwam was Wil er niet. Ik heb een paar banen gezwommen en ik weer naar huis. Wim zei is Wil er niet, nou die hebben we gebeld, ze heeft Vitritus, dikke voeten, erg pijnlijk. De volgende dag zijn we met de bus naar haar wezen kijken. Nou we hadden het wel met haar te doen. Het is de laatste tijd steeds wat.
01-03-1998. Henk heeft ons even gehaald want Michel is naar Petra haar kamer gegaan, en Petra zit nu boven. Die kamer is groter, er blijven vaak vriendinnen slapen en niet zo gehorig. Marja had de overloop deuren geschilderd. Later heb ik Wil nog gebeld, die moet nog rust houden, en ze krijgt een kuur.
03-03-1998. We kregen post van Arie dat gebeurd niet vaak. Hij moest zijn rijbewijs verlengen en de pasfoto heeft hij zelf vergroot, erg mooi. Hij staat op de kast, onze dag kon niet meer stuk.
08-03-1998. Henk en Marja kwamen even langs, ze hadden weer veel te vertellen. Henk was een paar dagen naar Frankrijk geweest, en Michel was gisteren met drie vrienden naar Utrecht geweest, en toen ze uit de bios kwamen was Michel zijn fiets gestolen. Het slot was doorgeknipt. Toen moest zijn vriend achterop zitten, en het regende dus de lol was er gauw af. Die vriend vond het vervelend want hij was op Michel zijn fiets gegaan, en Michel op die van Henk.
12-03-1998. We waren om 10:30 uur weer in Zeist. Wim moest fietsen. De uitslag was een lichte verdikking en een klein gaatje op de hartklep, en teveel cholesterol. Daar konden we mee naar huis. We hebben gegeten in het ziekenhuis. Dat was lekker en makkelijk. Wim heeft drie medicijnen er bij gekregen, en over drie maanden terug komen.
14-03-1998. Henk en Marja kwamen ons halen, voor een zangdienst in het Hoge Licht. Ze hadden een prachtige bos gemengde bloemen, omdat het de 14e was, de bruidsdagen, en toen we buiten kwamen zat Henk al achter in de auto. Ik ging naast hem zitten en zei 'Zit jij niet verkeerd?' Hij zei Marja rijd jullie, en daar gingen we. Ze rijd goed.
17-03-1998. We zijn om 15:00 uur naar Marja gegaan op de IVA. Nou weten we ook wat ze doet, en hoe het er uit ziet. Toen hebben we een plantje voor mevrouw Westerhoff gekocht, en die heeft ze meegenomen, want ze is vandaag jarig. Later belde ze nog of het niet teveel voor Wim was. Ik zei hij ligt op de bank erg moe. Hij kan nog niet veel.
23-03-1998. Henk is vandaag 47 jaar geworden, en ze moeten beiden werken, dus kwam hij ons om 19:00 uur halen. Mw. Westerhoff zat al in de auto, en toen later weer Arie van het station gehaald. Hij is er altijd maar druk mee. Dat bezwaard me wel eens, maar het was er weer erg gezellig. Om 22:00 uur heeft zijn collega ons naar huis gebracht.
29-03-1998. Vandaag zijn we 47 jaar getrouwd. Arie was om 16:00 uur bij ons, lopend met een bak bloemen vanaf de Hoofdstraat. Even bij  gebabbeld en toen kwamen de Westerhoffjes, van M. en P. 20 mooie rozen, te gek, en nog een boeket van H. en M. het was weer een gezellig samenzijn. Met z'n allen lekker gegeten, en wij hadden de vaat weer schoon, toen ging Marja vragen wie er koffie wilde hebben. Het lijkt me verstandig dat ik over een half uur op de trein stap, ze waren de deur nog niet uit en Wim zei 'Ik ga naar boven'. Ik liep nog wat te rommelen en hij sliep al. Ik heb nog een tijd wakker gelegen om na te genieten. Als ze allemaal om de tafel zitten dan voel ik me zo gelukkig. Allemaal zegeningen. De volgende dag kwam Ada, en later nog Henk en Marja en Ruda, dus dat was weer gezellig. Later hebben we Ada nog een eindje weg gebracht, en ging hij alweer op de bank liggen, zo moe was hij. Ik zei je gaat morgen maar even met de dokter praten, die zei dat komt van de medicijnen. Hij moest ze wel blijven innemen. Het is volop zomer, 20°. Dat doet een mens goed.
06-04-1998. Vanmorgen zijn we wezen zwemmen, Wim is in het warme bad gebleven, we hebben weer erg genoten. Wil is nog even met ons mee naar huis gegaan, en 's middags heeft Adriaan van Dijk de stoep met een hogedrukspuit schoon gespoten, dat is opgeknapt.
08-04-1998. We zijn met de bus naar Zeist geweest, Wim heeft een colbert en 2 stropdassen en ik een paar schoenen gekocht. Nog even bij Wil geweest. Het heeft ons beiden goed gedaan. Wim gaat steeds meer vooruit.
13-04-1998. Henk heeft ons tweede Paasdag 's middags even opgehaald. Nog even op Petra haar kamer geweest, hij is nog niet helemaal klaar maar wordt steeds gezelliger. Ze vertelde dat ze met haar vriendin een donderdag naar Rotterdam gaat, daar zingt een zuster van Michael, en daar is zei fan van. Henk en Marja brengen ze weg, en dat gingen zij de stad in en halen ze later weer op. En Michel vertelde dat hij met 4 vrienden naar Amsterdam was geweest. Wim werd het zat dus heeft Henk ons weer thuis gebracht. Later belde Arie nog en die vertelde dat hij vanaf dinsdag al thuis was, met Paasvakantie, en dat zeg je nu zei ik, ja ik had geen zin om weg te gaan, ja dat moet kunnen. Hij had drie deuren in de grondverf staan, de dagen zijn goed besteed, zei hij.
17-04-1998. Wim is voor het eerst weer naar Post de visman geweest, dat verlicht mij wee. Ja het is wel druk nu Wim was uitgeschakeld, en 's middags zijn we nog wezen zwemmen. Wim is ook even in het diepe geweest. Het was erg stil in het bad, met zijn vijven in het diepe. Het warme bad zat vol met kinderen en hun ouders.
27-04-1998. Om 08:00 uur stond de taxi voor er moesten foto's van mijn slokdarm en maag gemaakt worden, over 10 dagen mogen we bellen. Later belde Arie en die zei of het goed was dat hij morgen even kwam, om zijn geheimpje te vertellen. Ja een week of 6 geleden zei hij dat hij een geheimpje had, ik zei dat moe je nodig nu vertellen, en elke keer als hij belde zei ik 'Oh ik dacht dat je het geheimpje wilde vertellen'. En nu is het dan zo ver. We zeiden later tegen elkaar het zal toch geen auto zijn?
28-04-1998. Wij liepen al een tijd onrustig in huis, de bus is al weg. Dan wordt het elf uur zei ik, Nee zei Wim 'Ik heb een briefje in mijn hand, het is een auto'. Hij maakte zijn camera klaar, en ik gilde 'Ja Wim het is een auto'. We wisten niet wat we zagen, een rood wagentje Daihatsu-Cuore. Hij stapte uit met een appeltaart. Na de koffie zijn we naar Marja en Henk gereden. Die hadden een vrije dag. Ons weer thuis gebracht, en hij heeft bij Marja geluncht. En later is hij met ze wezen rijden met M.P. Marja had ook nog even gereden. Toen Arie weer thuis was heeft hij ons even gebeld, we hopen dat hij er van mag genieten, en wij misschien ook, wie weet.
06-05-1998. Wim is vandaag 77 jaar geworden, we hebben met z'n allen een versterker voor boven gegeven, met cassette. En van Michel en lijmpistool en van Petra aftershave. Weer heerlijk met z'n allen gegeten. Henk had het makkelijk want Arie zat er al, en om 22:30 uur reed Arie weg en de Westerhoffjes er achter aan. Voor dat we naar bed gingen belde ik even. Hij stond al op het balkon de planten water te geven. Ik zei nou kunnen we rustig slapen. De volgende dag heb ik de Dokter gebeld, het was een breukje in het middenrif. Dat kan er ook nog wel bij.
10-05-1998. Het is vandaag Moederdag. We zitten buiten met 32°. De Westerhoffjes kwamen uit de kerk. Ik kreeg bollen voor de tuin. 's Middags kwam Arie met rode rozen met witte fresia's. Hij was er om 14:30 uur en ging om 16:30 uur weer naar huis. Dan kan nu, erg gezellig. Henk heeft de radio weer meegenomen naar Veldhoven. En 's avonds was de nieuwe er weer neer gezet. Ik zei, wat wil je drinken, niets, want ik kom van Veldhoven af. Hij heeft wat kersen gegeten, en weg was hij. De radio doet het goed, maar het is boven 32°. dus we zitten maar in de tuin. Marja vertelde nog dat Michel een zaterdag naar Parijs gaat.
19-05-1998. Vanmorgen hebben we Arie op het kantoor gebeld, en toen het bandje afgedraaid met 'lang zal hij leven', ik zei tegen Wim 'Nu is mijn dag weer goed'. Hij vond het leuk. 's Avonds om 19:00 uur stonden H. en M. voor en M. en P. waren met de trein gegaan. Toen ging Henk M. en P. halen en toen kon het feest beginnen. De avond is omgevlogen, we waren er echt aan toe, van het jaar nog niet in Veenendaal geweest. Het ging allemaal goed met Wim. Om 23:00 uur waren we weer thuis. En Arie heeft later nog M. en P. naar de trein gebracht. Ze hadden hun fietsen in Driebergen staan.
Michel had het fijn in Parijs gehad, voor het eerst in een hotel geslapen, dat heeft hij ook al weer meegemaakt.
24-05-1998. Ze waren met Ruda even het bos in geweest. Ze vertelden dat M. en P. naar een verjaardag partijtje waren. Later belde Arie nog en zei 'Bedankt voor de fuchsia, ja dat kunnen jullie niet weten, die heb ik van het geld gekocht, plus hanger'. Weer even bij gebabbeld. Ja we zitten nu weer binnen, we waren zo verwend die 10 dagen buiten, nu is de kachel weer aan. De tuinman is buiten bezig de haag van Bakkenes te knippen. Ik zei 'Doet u ook onze kant?' Ja dat moet je maar met Mw. Bakkenes eens worden. Nou hij deed het wel voor ƒ 60,00. We vonden het wel raar maar we willen geen armoede over een haag hebben. Ze beleef je nog eens wat. Het is net iets voor De Rijdende Rechter. Dan kwamen wij ook eens op de t.v.
29-05-1998. Arie was om 15:00 uur bij ons. Hij had de plattegrond van Vledder gemaakt, hij zei dat kan ik nu doen. En hele fijne dagen. Om 17:30 uur reed hij weer weg. Nou daar hadden we helemaal niet op gerekend. Om 21:00 uur kwamen M. en H. die kwamen snoep brengen. Ik zei 'Arie is vanmiddag ook al geweest'. Zo dat was ook een verrassing. Ze zei "Dit ga ik niet allemaal uitdelen bij de bus'. Ze gingen weer naar een kopje koffie. Want Henk was weer boxen aan het maken.
30-05-1998. De koffers zijn gepakt, en Henk kwam ons om 13:00 uur halen. Ada had gebeld dat Willie er was, dus Henk was vlug klaar. Hij vertelde dat M. en P. met de fiets kwamen. Henk kwam thuis en Marja schrok, ze dacht dat hij nog naar ons toe moest. Zei gauw met Ruda en Petra en haar vriendin op de fiets naar ons toe. Wij zaten al in de bus, en we vertrokken met de bus, en wel met de zon. Met een omweg en een koffie stop met gebak, richting Vledder. Het is allemaal goed gegaan. Maar schrik, Wim was zijn portemonnee vergeten. We hebben geld van Ada geleend. En ik had het verkeerde doosje van de hart tabletten vergeten, en die moet hij morgenvroeg innemen. We hebben Marja en Henk wel drie keer gebeld. Die is naar de Oosterstraat geweest, zei heeft het door gebeld naar de beheerder, en die zei, ik kon ze niet krijgen want hij moet het ziekenfondsnummer hebben. Weer naar Marja gebeld, en die had gelukkig het doosje meegenomen, en ja hoor om 21:00 uur hadden we het in huis. Het is een heel verhaal, en we hebben een lekker bed. Welterusten.
31-05-1998. Het is eerste Pinksterdag. We zijn met z'n allen naar de kerk geweest, een hele goede dienst en toen we thuis kwamen stond er weer gebak. Later gingen we naar buiten en daar stond een klein veulentje. Hij was 2 dagen oud. Wim ging naar binnen, en schrik, de adapter was er niet, en de batterijen vergeten. Ja we zijn oud, daar komen we nu achter. Het hele verhaal aan Arie verteld, hij zei geniet nou maar.
01-06-1998. Vanmorgen om 09:00 uur vertrokken we naar Staphorst. Erg mooi die woningen, en een ieder een verzorgde tuin. (net Barneveld). IJhorst, ook een mooi plaatsje. In Blokzeil gingen we varen, met z'n allen, want de Vlamingen waren ook mee, wij met 24 en zei met 34 dus dat was wel gezellig met die jonge mensen. Al varend kregen we een lunch aangeboden. Het duurde drie uur. Het was mooi zonnig weer, maar wel veel wind. Ik heb op het dek gezeten, en later Wim ook nog even. Erg veel gezien. We werden in Meppel weer opgepikt en door de bossen weer naar huis. Hij wist net als Henk de files te ontwijken. Een mooie rit terug. Toen we thuis kwamen stond het diner al weer klaar, en wij even naar boven ons opfrissen. En wat stond er op de stoel? De tas die had Arie gebracht. Hij had 300 km. gereden. We hebben hem gebeld, en hartelijk bedankt. Hij had van de rit genoten.
02-06-1998. Heerlijk geslapen, en na het ontbijt de bossen in geweest. Je kon wel met de bus meelopen zo langzaam reed hij. Hij had maar 6 km. gereden en we hadden er 2 uur over gedaan. We kregen in een Indonesisch dorp koffie en konden toen het dorp bezichtigen. Alles was Rotan. Om 12:00 uur waren we weer thuis, en na de lunch waren we weer vrij. We hebben lang gerust, en later het plaatsje bekeken. Het is een klein dorp en 15 winkels met veel weiland, met veel paarden en veulens. Er staat een N.O. wind en met die vlakte erg koel. 's Avonds kwam er een ambtenaar spreken, nou die had een goede woordkeus, die was 20 jaar kraamverzorgster geweest, en nu was ze ambtenares nu trouwde ze de mensen die ze op de wereld had geholpen. Ze verveelde je niet.
03-06-1998. Na de lunch hebben we een middagtocht gemaakt naar Hindelopen in Friesland. Het schaatsmuseum bezocht. Een mooi plaatsje Hindelopen. Door de bossen weer terug. We konden ons even verfrissen en toen weer het diner. Altijd iets vooraf, net als Henk met de Kerst. Rauwe ham met 3 staafjes asperges en fruit, gebonden aspergesoep en 3 verschillende groenten, en toe een coupe met fruit en slagroom. 's Avonds waren we vrij. Wim ging op bed liggen en ik zat naast het bed. Het was jammer dat de camera niet klaar stond. Hij lag met zijn mond open een serenade te geven. Hij keek me even aan en zei 'Ik werd van mezelf wakker' en ging weer verder. Om 19:45 maakte ik hem wakker en zei 'Ga je mee koffie drinken?' Na de koffie zijn we weer naar boven gegaan. Toen werd ik het ook zat. We hebben geslapen tot 's morgens 07:00 uur. Onder de douche knapte ik op. Dus gezond weer op.
04-06-1998. Het is vandaag een vrije dag. De meeste mensen waren blij dat ze thuis konden blijven. Ik heb met mevrouw Essenburg rummikub gedaan en later met Wim. Ada zit maar stilletjes en laat het maar over haar heen komen. 's Middags zijn Jan en Witse uit Friesland bij ons op bezoek geweest. Ada ging met Rie wandelen. Ze moesten nog 2 uur rijden om ons te bezoeken, en het was na 2 jaar weer als vanouds. Jan zei dit had ik er wel voor over. Het was erg gezellig.
's Avonds hebben we een quiz gehad. Dat word allemaal door het hotel verzorgd. We werden in groepjes van 5 gedeeld en onze groep had het gewonnen. We kregen een balpen van het hotel.
05-06-1998. Na het ontbijt zijn we naar Hoogeveen geweest, daar was een zweefvliegschool en daar kon je ook voor ƒ45,00 p.p. een vlucht boven de stad maken. Wij hebben het niet gedaan. Drie uit onze groep gingen en hadden er van genoten, het duurde 15 minuten. Na de lunch waren we vrij om de koffers te pakken en na het diner was er een gezellige avond met de Vlamingen en dansen en voordracht. Ik heb dat niet gedaan want ik loop de hele week al leeg. Wim is met drie mannen voetballen wezen kijken.
06-06-1998. De koffers gepakt, dat ging nog al makkelijk. Je kijkt maar of alles leeg is. Om 8 uur ontbijt en toen werden we door het gezin van het hotel uitgezwaaid. Nog een omweg langs de Hunebedden. Daar waren we nog niet geweest. In Biddinghuizen stond net als op de heenreis koffie en gebak klaar, en toen over de snelweg naar Driebergen. Nog een fikse onweersbui gehad. En om 12:15 uur stond Henk ons op te wachten. Eerst Ada thuisgebracht, en thuis onze koffers boven neergezet. De trouwe ziel Marja had op tafel witte rozen met blauwe bloemen gezet, want ze had schilderen tot 13:00 uur. Soep gemaakt en Wim ging naar boven, ik op de bank. Voldaan van een fijne vakantie. Na het rusten Arie gebeld, en die was snip verkouden.
07-06-1998. De Westerhoffjes zijn 's middags geweest, ik had Michel 3 weken niet meer gezien. Zo te zien wordt hij net zo groot als Arie. Een leuke knul. Ik zei Petra is nog hetzelfde want die had ons een zaterdag uitgezwaaid. Dat deed ons goed, een fijn stel.
08-06-1998. We zijn niet wezen zwemmen, mijn ingewanden zijn wat overstuur. Wil kwam even bij praten. Er lag een briefje in de bus, Gerrit en Henk waren aan de deur geweest, jammer.
11-06-1998. We zijn voor controle naar Zeist geweest. Wim mag een half jaar wegblijven. In het restaurant gegeten en even bij Dien Kosterman geweest die heeft een nieuwe heup gekregen. Ik weet nog steeds dat ik op vakantie ben geweest.
17-06-1998. Vanmorgen om 07:00 uur feliciteerde Wim me, ik zei later 7 uur, 70 jaar, gezoend door een 77ste, dat komt nooit meer voor in de geschiedenis. Om 10:00 uur stond een taxi voor en daaruit stapten Klazien en Mien en een half uur later waren we met z'n tienen, de kamer vol maar wel gezellig. Het is een drukke dag geweest, veel telefoon. Wel fijn maar ik stond er de hele dag alleen voor. Mien en Klazien werden om 17:00 uur weer gehaald en later werd Jannie gehaald. Toen ging Wil weer weg met de bus en Arie stapte weer binnen om 18:00 uur. Marja en M.en P. en 19:30 uur was Henk er. Arie is met Michel en Petra eten wezen halen. We zaten net te eten toen kwam Juf Nannen. Aan haar heb ik gevraagd of ze morgenvroeg wilde komen.
Voor het nagerecht ging Henk naar de auto, kwam met een grote doos. Hij was erg licht. Keurig dicht geplakt. Ik kon niet raden wat het was. Ik was goed voor de gek gehouden, het was een foto van het hele gezin Westerhoff. Dat was wel slikken. Ik heb nog een tijd met een dikke keel gelopen. Te gek. Dan heb ik altijd een week gevoel voor Arie, jij bent alleen. Hij wilde er niet op. Begrijpelijk. Ik heb een maand terug van hem een mooie foto gehad, toen wist hij het al. Ja ik kom niets te kort. Van Arie een boodschappenwagen gehad waar ik erg blij mee ben. En prachtige rozen ook van Henk en Marja. Michel en Petra hadden de lijst betaald. En van Petra nog een bos bloemen. En ook Van Wil en Mien en Klazien en de Van den Brinkjes. Dus erg verwend. Om 22:30 uur was het huis leeg. Het is een fijne dag geweest.
20-06-1998. Marja heeft 8 weken vakantie, die kwam even op de koffie en had nog foto's van de vakantie van vorig jaar en de trouwfoto's van Moniek Kramer. Weer gezellig. Ze vertelde dat Michel met Christiaan op de fiets naar Maarssen was. En Petra loopt stage bij de dierenarts. Nou het was een verrassing vanmiddag kwam ze even bij ons, ze had veel te vertellen. Ze had een operatie van een hond mogen zien, en later alles schoon moeten maken. Het was druk geweest op het spreekuur. Ze vond het wel interessant.
21-06-1998. Vaderdag. 's Morgens de Westerhoffjes met een foto van Ruda. En 's middags Arie met een buitenbak, dus weer erg verwend. 2 jassen waar Arie uit was. Het was een buiten dag met 30°.
25-06-1998. Vanmorgen zijn we even naar Henk en Marja geweest. De waren 23 jaar getrouwd. Marja had een wisselring gehad, erg mooi. Henk had een magnetron verdiend. Het was even gezellig buiten tot het begon te regenen. Toen naar binnen. Arie belde ook nog even. Hij vermaakt zich best. Hij ging vanavond eten met Bernardien. Henk en Marja en Michel en Petra gaan ook vanavond uit eten.
Om 16:00 uur zat Wim voetballen te kijken. Nederland tegen Mexico W.K. Ik ben even naar mevrouw de Lafontijne geweest, het is erg triest want ik kreeg geen contact.
26-06-1998. Petra kwam met haar rapport, ze is over. We zijn erg blij.
29-06-1998. Vandaag is Meindert 75 jaar geworden.
Michel belde dat hij vandaag weer naar school was geweest voor herexamen wiskunde. De leraar had gezegd 'Michel een vrijdag kun je het rapport komen halen, je bent over'. Hij kon het niet geloven. Is later weer naar de leraar wiskunde terug gegaan en is gaan vragen of hij het goed had gehoord, en ja het was zo. Hij belde ons toen hij thuis kwam. Wat waren wij blij. Ik had het nog tegen niemand gezegd. 's Avonds belde Marja nog.
Martha van den Brink - Schaap

17-06-1928 - 13-10-1998