Dagboek van Martha 1992

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
01-01-1992. We werden om 09:30 uur wakker, en na het ontbijt een boswandeling gemaakt. Om 16:00 uur kwamen de Westerhoffjes Nieuwjaar wensen. Ze vertelden dat ze om 03:00 uur naar bed waren gegaan. Michel was vol van wat hij op straat had beleefd. Ze gaan al echt mee doen. 's Avonds hebben we een film zitten kijken, die had Wim opgenomen.
02-01-1992. De Kerstspullen weer naar de vliering gebracht. Wim is aan het zuigen. Ada belde dat ze weer thuis was. We zijn 's middags naar haar toe geweest. Ze was eerst bij Guus geweest en die had haar later naar Wil gebracht. Nu was ze blij dat ze weer thuis was. Later heb ik nog wat in de tuin gewied. Wim zit orgel te spelen. Het is 6°. Heerlijk weer.
03-01-1992. Wim is inkopen doen en ik heb een bel in de keuken gemaakt. Bij de koffie nog een heerlijke Hema bol genomen. 's Middags een boswandeling gemaakt van 1½ uur. En later zitten typen.
04-01-1992. Ik heb vanmorgen Arie gebeld. Hij zei het personeelsblad 'Contact' van Lameris is gekomen. Achterin het blad staat dat A.M. van den Brink, chef Debiteuren 25 jaar bij Lameris is. Nou dat is een heel gebeuren 11 januari. Ik zie hem nog gaan met zijn schooltas, onze knul, in die grote stad. Nu kunt je er om lachen. Hij heeft het gemaakt. 's Middags zijn we naar Jannie geweest. Die is vandaag 81 jaar geworden. Cor en Aart zaten er ook en die toen gelijk maar Nieuwjaar gewenst, want we waren bij hen aan de deur geweest maar ze waren niet thuis. 's Avonds nog tri-ominos gespeeld, en om was de dag alweer.
05-01-1992. Het regent dus onder de paraplu naar de kerk. Het regende nog toen we naar huis gingen. Na de koffie heeft Wim orgel zitten spelen, en ik zit te schrijven, om het later in mijn dagboek te typen. Om 18:00 uur werd het droog. Toen hebben we nog een ommetje gemaakt.
06-01-1992. Wim heeft vanmorgen het ziekenhuis gebeld, en alles was goed. Zo zei Wim, die spanning is nu van me af. Ik zei, ik heb er geen last meer van gehad, prijs de Heer. Marja belde nog, en die had ik het verteld, ze zei 'Nou ma dat heb ik toch ook wel eens'. 's Middags naar de samenkomst geweest. 's Avonds belde Arie wat de uitslag was. We zijn weer mooi bij gepraat.
07-01-1992. De overhemden gewassen en E.O. t.v. gekeken. 's Middags zitten typen. Wim is met de camera bezig.
08-01-1992. Er staat veel wind, kracht 9, en het regent. Ik heb de overhemden gestreken. Wim is aan het filmen voor Arie. Het is een hele klus, maar wel leuk. Het is een mooie hobby. Later heb ik hem geholpen.
09-01-1992. Wim is weer met de camera bezig en ik heb zitten bellen voor sprekers. Daar gaat nog veel werk in zitten, want ze kunnen niet altijd. 's Middags hebben ze in de achterkamer een nieuwe kachel geplaatst. Een rib uit ons lijf, ƒ 2.000,00. Als die ook 23 jaar mee gaat dan zien we wel weer. Later nog zitten typen. Wim heeft geen tijd voor tri-ominos, want het moet klaar zijn voor Zaterdag want dan gaan we naar Arie. Marja belde nog, dus weer bijgepraat. Wij gaan met de bus, en dan kunnen we met z'n alles 's avonds weer naar huis. Wil belde ook nog even, ik heb haar verteld dat we Zaterdag naar Utrecht gaan.
10-01-1992. 3°, zonnig weer. Marja is op de koffie geweest, ze had een prachtige bos bloemen bij zich voor Wim, omdat hij niet zo goed is. Ze had weer veel te vertellen. Wim is later met haar mee gefietst, hij moest vis halen en kaas. 's Middags zijn we naar het postkantoor geweest, want we geven Arie maar geld. Later mijn haar gedaan, want ik moet er morgen mooi opstaan. Wim is nog met de camera bezig. Het is nu af.
11-01-1992. Om 15:00 uur met de bus en trein naar Arie. Wim belde aan en ik heb het gefilmd. Hij had al bezoek, meneer Korporaal was er, maar die ging weg toen wij kwamen. We kregen heerlijk koffie met gebak, en Wim maar filmen. Later heeft Wim een gedicht opgezegd, en lik heb toen de envelop gegeven. Arie zei 'Ik ga er niet om huilen'. We begrepen het dadelijk, dat doet Marja altijd als het te gek is. Om 19:00 uur kwamen de Westerhoffjes. Petra had zelf een corsage gemaakt, erg mooi. Dat spelde ze Arie op. Toen kwam er weer gebak op tafel. Na de koffie werd hij door de Westerhoffjes verwend. Het was erg gezellig, de tijd vloog om. 22:30 uur zijn we op de trein gestapt. We gingen allen voldaan naar huis, en ik hoop dat Arie het ook fijn vond. Henk had de auto op het station staan, want de kinderen wilden graag met de trein. Hij was erg lang de trein. Ze hebben genoten, Henk heeft hem helemaal met de kinderen doorgelopen. Dat vonden ze leuk. Arie had ook nog een kaart van Wil gehad. Dat was ook leuk.
12-01-1992. We werden pas om 09:30 uur wakker, dus niet naar de kerk geweest. Om 15:30 uur heeft Henk ons gehaald om naar zijn nieuwe versterker te kijken. De boxen moeten nog gemaakt worden, nu had hij de boxen van Ron Buitenhuis. Het klonk goed. Ik heb met Petra een spelletje zitten doen. Michel deed een kunstje en stootte toen heel erg zijn hoofd, en is naar bed gegaan. Een hele bult zat er. Om 18:30 uur zijn we weer naar huis gegaan. Het was erg gezellig, maar jammer voor Michel. Na de boterham hebben we een film zitten kijken van Pieter en Margriet van Vollenhoven, die waren 25 jaar getrouwd.
Voor het naar bed gaan nog even gebeld hoe het met Michel was. Hij had weer wat gegeten, dus gelukkig geen hersenschudding. Hij was ook moe omdat het gisteren zo laat was. Daar kan hij ook niet tegen, net zijn moeder, heeft veel slaap nodig.
13-01-1992. We zijn weer voor Wim naar Zeist geweest, de dokter heeft weer andere zalf gegeven, en we hebben in het ziekenhuis gegeten. We waren net binnen toen belde Marja. Na het rusten heb ik Bertus gebeld. Het is 4°., we hebben de hele Traay gelopen, en toen hebben we Arie gebeld, die was op zijn werk ook erg verwend. Toen heb ik nog zitten studeren, en 's avonds tri-ominos gespeeld.
14-01-1992. We hebben 's middags weer studie gehad. De stoelen waren allemaal weer bezet. We hebben weer veel geleerd, als we daar ook altijd maar gehoor aan geven.
Marja die belde of we de 24-ste de kinderen van school konden halen, dan ging ze met Arie een bankstel kopen. Ik zei 'Ja maar dan moeten ze ook eens blijven slapen'. Dat zou ze nog vragen. Ik verheug me er nu al weer op, want ze komen niet meer zo vaak, en ze zijn zo groot.
We zijn nog even de Oosterstraat en Traay gelopen, en na de boterham E.O. zitten kijken, en om was de dag alweer.
15-01-1992. We zijn weer eens wezen zwemmen. Marja was er ook met Ria en Gien. Het was weer gezellig, dat doet een mens goed. De was gedaan en mijn haar. Na het rusten heb ik voor de courant en mijn dagboek zitten typen. Wim is met de camera bezig.
16-01-1992. We zijn om 10:30 uur met de bus naar de longarts geweest. Hij was niet zo tevreden. Mijn hart en linker long waren erg onrustig. Hij heeft me een pufje voorgeschreven. En er werden foto's gemaakt. Toen hebben we heerlijk in het ziekenhuis gegeten. Dat is weer eens wat anders. Marja belde later en die zei 'Je zou voor je plezier naar het ziekenhuis gaan, heerlijk een etentje'. Na het rusten heb ik even het pufje gehaald, en toen had Wim de koffie klaar.
17-01-1992. Marja is op de koffie geweest, en ze vertelde toen ze in het restaurant zaten was de beheerder naar haar toe gekomen en had gevraagd of ze geen zin had om bij hem te komen werken van 09:00 uur tot 12:00 uur. Ze heeft een afspraak gemaakt op de 27-ste. Ze had er wel zin in zei ze. 's Middags zijn we weer wezen zwemen, we zaten met z'n zessen in het bad. Later kwamen er meer. Ik heb mijn haar gekruld, en na de boterham tri-ominos gespeeld. Het is vrijdag, dan gaan we altijd bij Van Lon gebak halen. We vermaken ons wel.
18-01-1992. We hebben in de tuin gewerkt, en 's middags zijn we naar Ada geweest. Ik heb haar haar gedaan, en ze had voor Wim een pottekoek gemaakt. Het is 8° en een zonnetje, net voorjaar. Wim zit nu orgel te spelen.
19-01-1992. Naar de Maranatha kerk geweest. Toen we naar huis gingen regende het. Wim heeft orgel zitten spelen en ik heb eten klaar gemaakt. Nu zit Wim voor schaatsen te kijken, en ik zit achter te puzzelen.
20-01-1992. Een paar telefoontjes van de Bond gehad die afbelden, en 's middags zijn we naar de Bond geweest. Er was ook koffie drinken, dus gezellig. We waren maar met 16 man.
21-01-1992. We hebben gezellig E.O. zitten kijken. Na het rusten ben ik naar de kapper geweest. Wim is met zijn camera bezig. Mijn haar gewassen en toen Marja gebeld dat we niet gingen zwemmen. Ik ben nogal benauwd geweest, dat heb ik niet tegen haar gezegd want anders komen een Vrijdag de kinderen niet. Ze vroeg nergens naar, dus dat was makkelijk. Ik heb zitten haken, en Wim zit orgel te spelen. Later nog weer E.O. zitten kijken.
22-01-1992. We hebben heerlijk geslapen, en ik heb mijn haar gepermanent. Het is -8°. 's Middags zijn Marja en Petra nog even geweest, dat was een verrassing. Toen ze weggingen zijn we langs de tennisbaan gelopen, en daar waren ze aan het schaatsen, een mooi gezicht. Later zitten typen.
23-01-1992. Marja belde vanmorgen wat de dokter had gezegd. Ik zei, het is goed dat je belt, ik was het helemaal vergeten. Ik heb toen dadelijk naar Zeist gebeld, en later Marja. Ik zei, de dokter had een nieuw medicijn, en dat is dat heel veel de kleinkinderen moeten komen. Ze begon te lachen, en verder is alles goed. 's Middags hebben we een wandeling naar de Heidetuin gemaakt. En nog zitten typen.
24-01-1992. We hebben de bedden op de hobby gelegd, want ze wilden nu weer graag samen slapen. Om 14:30 uur zijn we al naar de Jagersdreef gegaan. Ik was bang dat de school eerder uit zou gaan om te schaatsen, maar dat was niet zo. Toen we thuis kwamen zijn we met z'n allen naar de Oosterstraat gegaan. Ze hadden een nieuwe Donald Duck in de tas, we hadden geen kinderen aan ze.
Ik heb pannenkoeken gebakken, en later hebben ze t.v. zitten kijken. Het was vrijdag dus ze mochten opblijven. Om 22:00 uur gingen ze naar boven, en even later ging ik zelf ook, en toen lagen ze al heerlijk te slapen.
25-01-1992. Om 07:30 uur werden ze wakker. Ik heb de kachel aan gedaan en ze een banaan gegeven en toen zelf weer even in bed gegaan. Toen ik naar beneden ging zaten ze nog te tekenen. Ik mocht niet binnen komen. Toen ze beneden kwamen had Michel een Donald Duck voor mijn dagboek getekend. En Petra had een schilderijtje van papier rolletjes gemaakt, en dat hangt aan de deur, ook erg mooi, en zo werden we weer verwend.
Om 11:00 uur werden ze opgehaald. Ze zei 'Ja, en de rest verteld Arie u wel, anders is dat is niet leuk'. Ze hadden zich goed vermaakt, en ze had heerlijk gegeten, maar Henk voelde zich niet goed, en toch gingen ze naar Veenendaal. 's Avonds belde Marja dat Petra nog geen schoenen had, en dat Henk en Michel al op bed lagen. Ze waren erg misselijk. Ze komen nu morgen vroeg geen koffie drinken.
26-01-1992. We zijn niet naar de kerk geweest, we hebben een boswandeling gemaakt. Ze waren weer aan het schaatsen, maar de zon was al zo sterk dat er al plasjes op lagen. Het was 2°. Na de koffie heb ik Arie gebeld. Ik was te nieuwsgierig, 'Zo, zei Arie, dat ben ik niet gewend'. Hij was goed geslaagd, een lederen bankstel, en een tafel. Hij zou van de week nog gaan kijken voor een kast.
's Avonds zijn we naar de kerk geweest. Het koor bestond 50 jaar. Ze hebben prachtig gezongen.
27-01-1992. We zijn wezen zwemmen, en later kwam Marja nog even, ze had een sollicitatie gesprek gehad. Nu maar afwachten wat het wordt. Henk was weer naar zijn werk gegaan, en Michel is weer naar school maar ze had wel gezegd 'als het niet gaat dan ga je maar weer naar huis'. Het is 5 gr. en het regent.
28-01-1992. Weer studie aan huis gehad, we zijn er niet uit geweest. Het regent nog steeds.
29-01-1992. Marja was ook in het zwembad, en ze vertelde dat ze nu niet meer met ons ging zwemmen, want ze was aangenomen. We hebben er veel lol gehad, ze vertelde dat ze met het gezin voor niets mochten zwemmen. En toen zei Wim 'Wij ook?' En van het een kwam het ander. Ja nu komt ze ook niet meer vrijdags op de koffie. Dat zijn dingen waar we helemaal naar toe leefden. Het is fijn, we hebben elkaar nog.
30-01-1992. We zijn weer voor Wim naar Zeist geweest. Weer een ander zalfje. Het wordt er niet beter op. We hebben weer heerlijk daar gegeten. Marja belde en ze zei dat Michel met verhoging op de bank lag. Na het rusten is Wim de zalf gaan halen, en ik heb zitten typen.
31-01-1992. We zijn om 10:30 uur naar Utrecht gegaan, heerlijk lopen winkelen, dat was erg gezellig. Later in de Hema gegeten. Arie was lekker vroeg thuis, want hij had minder pauze genomen. Hij vertelde dat hij ook was geslaagd voor kasten, maar er is een levertijd van 6 weken. Nu gaat hij Zaterdag kijken naar vloerbedekking. Het is weer gezellig bij hem geweest, en we waren om 21:30 uur met de trein taxi weer thuis.
01-02-1992. Het huis is weer schoon. Marja belde dat ze geen koffie kwam drinken omdat Michel nog thuis was. Dat was pech voor ons. 's Middags hebben we een bezoekje gebracht bij Jo Goting. Ze zat in een nieuwe rolstoel waar ze erg blij mee was. Later kwam ook Juf. Vogelaar nog even bij haar kijken, en die liep ook met een loopfiets. Ze wacht nog steeds op een heup operatie.
02-02-1992. Toen we naar de kerk gingen hadden we niet in de gaten dat het zo glad was. Er waren er niet veel. We hebben maar heel voorzichtig langs de kant gelopen. 's Middags heeft Henk ons gehaald. Michel lag nog op de bank en Marja zei dat hij sliep. Wij geloofden het, maar het was niet zo. Gien kwam ook nog even vragen hoe het was. We zaten net aan de koffie toen kwam Ron van Ee met zijn meisje. Ze hebben aan hun even op de film het bankstel van Arie laten zien, en die gingen toen alweer gauw naar huis. Toen kwam Petra thuis, die had nog niet gegeten, dus die weer soep. Marja was wel erg druk, toen wij naar huis gingen om 18:00 uur had ze nog haast niet gezeten.
03-02-1992. De was is weer schoon, ik heb het maar boven gehangen. Mevrouw de Lafontijne belde of Wim even wilde komen. Ik heb Michel gebeld, want die is alleen thuis, want Marja is voor het eerst werken. Hij zei dat hij geen verhoging meer had, hij vond het wel stil in huis.
's Middags zijn we naar de Bond geweest, toen we thuis kwamen belde Marja. Ze vertelde hoe ze het had gehad. Het viel niet mee, zei ze. En toen moest ze PePe nog halen, ze was erg moe.
04-02-1992. We zijn vanmiddag naar Lena Budding geweest. Die is op Sparrenheide komen wonen. Ze was blij dat ze er was. Later ook nog even bij mevrouw Van den Beek geweest.
's Avonds heeft Henk appels gebracht, en zei dat Michel naar school was geweest, en dat het met Marja al beter ging. Wim zal orgel te spelen en ik zit voor E.O. te kijken op t.v.
05-02-1992. We zijn wezen zwemmen, en toen we binnen kwamen voor het restaurant staan zwaaien. Gien deed niet mee, ze zei ze heeft het al moeilijk genoeg. Ik zei tegen Gien je bent zo'n bezorgde tweede moeder. En toen we in het bad zaten zagen we haar lopen. Ria zei gaan jullie mee koffie drinken? Ik zei, ze is thuis beter. Ik heb verder zitten studeren en Wim is met de camera bezig.
06-02-1992. Het is 8°. Wim heeft alles gezogen. Marja belde toen ik lag te rusten dat ze een zware week had gehad. En dat ze blij was dat ze nu een paar dagen thuis was. Later belde Jannie dat ze vanavond kwam koffie drinken. Die werd netjes met de auto gebracht, en om 22:00 uur weer opgehaald.
08-02-1992. Het is 10° en lekker zonnig. Ik heb de ramen buiten gezeemd, en toen kwam Wim zetten dat Geert en Mien op de koffie kwamen. Ze waren net binnen toen kwam de melkwagen, dus alles weer tegelijk. Nou de koffie gezet en Geert weer mopperen dat hij ook best wat bij de koffie luste. Hem maar even uit laten mopperen. Erg gezellig was Geert niet, zoals altijd. Ik heb gezellig met Mien zitten praten. Toen ze weg waren zei Wim 'Ik ben er moe van'. Na het eten is Wim naar boven gegaan, en ik even op de bank, maar ik had ook de kriebels om naar buiten te gaan. Dus heerlijk in de tuin gewerkt, en daar kwam Ada aan. Ik begon te lachen. Ze hebben het allemaal te pakken, Geert en Mien zijn er ook al geweest, ik zei dit is wel een stuk gezelliger als vanmorgen. 'Oh' zei Ada, 'Ik ben er zondagavond geweest, ik heb met Mien te doen'. Om 17:30 uur hebben wij Ada weggebracht, want wij wilden ook even naar buiten, maar toen begon het alweer heiig te worden, dat was jammer.
09-02-1992. We waren haast gelijk thuis met de Westerhoffjes uit de kerk. Petra had nieuwe schoenen aan, die hadden ze in Utrecht gekocht. Ze was er erg blij mee, want deze wilde ze graag hebben ƒ 160,00, ga er maar aan staan. Ze zei 'Ik doe ze niet aan als we gaan kamperen met de padvinderij. Marja vertelde dat Arie gisteren bij hun was geweest, en dat ze zo waren verwend. Ze had 2 varens gekregen en Henk een CD. Ik zei dat ik hem had verwacht, omdat hij zei 'Nu zijn jullie aan de beurt' en het was zo mooi gisteren. We komen ook wel aan de beurt. Om 13:30 uur zijn ze met de fiets terug gegaan, want die stonden nog bij ons in de schuur. 's Middags regende het. Wim heeft orgel zitten spelen, en ik puzzelen.
10-02-1992. We zijn wezen zwemmen, en in de verte zag ik Marja de ramen zemen. Ik vond er niets aan. Zei werken en wij genieten. Later de was gedaan.
's Middags zitten studeren. Wim zit sport te kijken.
11-02-1992. Om 14:00 uur belde Marja dat ze het nu naar haar zin kreeg, ze had nu haast alles door, nou dat vond ik fijn. We konden niet zo lang babbelen want we hadden studie, en daarna vergadering, dus een hele drukte. 's Avonds E.O. gekeken, en Wim ziet dat stuk niet graag, dus heeft hij orgel zitten spelen. En hij kwam om 19:30 uur heerlijk met de koffie binnen. Hij zei 'Je bent druk genoeg geweest'.
12-02-1992. Weer wezen zwemmen, en later even met Marja gebabbeld, maar er kwamen mensen aan de bar, toen zijn wij maar weggegaan. Toen we thuis kwamen heeft Wim het ziekenhuis gebeld dat het erger werd. We konden om 15:30 uur al komen. Dus wij op de fiets naar Zeist. Toen Wim bij de dokter klaar was pakte hij de verkeerde pet. Hij zei, het is net of de pet kleiner is geworden, en hij liep naar buiten, en ik was binnen, en ik stond maar te lachen. Hij werd boos en kwam weer naar binnen, 'Wat sta je toch stom te lachen'. Ik hield zijn pet maar vast dat hij kon zien dat die hij op had van een andere man was. Ja, toen moest hij ook lachen. En toen moest hij die lange gang weer lopen om hem terug te brengen. We hebben op de terug weg nog zitten lachen. Dat doet een mens goed. Want Wim zag het niet zitten. Hij zei dat is zalfje 7 al. Marja belde nog, ze heeft het nu erg naar haar zin.
13-02-1992. Het is vandaag de geboortedag van mijn moeder. Ik heb Mien en Jaap gebeld, en later belde Fennie ons, ze zei 'Zo'n dag ben je toch met elkaar verbonden'. Het is 8° en we hebben 11 km. gefietst. Later heb ik voor de courant zitten typen. 's Avonds belde Michel of hij een zaterdag mocht komen slapen, want Bennadet was jarig en daar ging Petra slapen. En nu wilde hij ook ergens slapen. Nou ik vond het wel fijn dat hij komt.
14-02-1992. Wim is naar de kapper geweest, en zit nu schaatsen te kijken. Ik heb voor Michel een bed op de achterkamer gemaakt. Daar kijk ik nu weer naar uit, gezellig. 's Middags zijn we wezen zwemmen, en mijn haar gedaan.
15-02-1992. We gingen een boswandeling maken, en toen kwamen we de padvinders tegen. En later hebben we ook Petra en Bennadette gezien. Bennadete gefeliciteerd, dus dat was wel leuk. En Bernard van de Sterrenberg is op de koffie geweest. Arie belde of we thuis waren, ik zei ja, en zei dat Michel zo kwam. Toen zei hij dat hij dan wel volgende week komt. Om 20:30 uur werd Michel gebracht. Hij had een tekening gemaakt. Het spreekt voor zich. Hij zei dat hij op mocht blijven, en het was erg gezellig. Het was 22:00 uur en ik zei 'Ik weet niet wat jij doet, maar ik ga naar bed'. 'En Opa dan?' 'Die wacht nog wel een uur'. We zijn gezellig naar boven gegaan. Ik heb Wim niet meer gehoord.
16-02-1992. Om 08:45 uur werd hij wakker, we zijn samen naar beneden gegaan. Ik ging me wassen, en Michel voor t.v. kijken. Na het ontbijt zaten Opa en kleinzoon samen op de bank t.v. te kijken. Ik heb achter naar de preek zitten luisteren, en toen voor koffie gedronken. Later achter zitten tekenen, ik kreeg het niet voor elkaar. Hij tekent goed. Om 12:30 uur werd hij opgehaald want ze moesten naar Oma Westerhoff. Hij wilde blijven. Ik zei 'Dat kan niet, als het mijn beurt is en je moeder zegt Michel is bij Oma Westerhoff dan word ik wel jaloers'. Hij zei niets meer, en ze gingen weg. Het is wel gezellig geweest. 's Middags belde Petra of we een spelletje kwamen doen, maar we hadden geen zin. We hebben een ommetje gemaakt tussen de buien door.
17-02-1992. De was is weer schoon. 's Middags zijn we naar de samenkomst geweest. En later bij Ada, ze had last van haar rug. 's Avonds belde Arie dat hij erg druk was geweest. In het weekeind had hij de douche gewit en de tegels waren blauw gevoegd, en die had hij nu wit gemaakt. Dat was veel werk geweest, maar het was wel opgeknapt. Ik zei het gaat toch wel door een Zaterdag? Daar verheugen we ons nu weer op.
18-02-1992. Het is -2 gr. en volop zon. We hebben een boswandeling gemaakt, en na het rusten naar A.H. geweest. Nu zit Wim sport te kijken, en ik typen. Maar dat was heel kort, want de typebandjes zijn op. Dus toen maar studie gedaan. 's Avonds E.O. t.v. en om was de dag alweer.
19-02-1992. We zijn niet wezen zwemen, ik was erg benauwd. Wim heeft een nieuw rooster in de keuken gemaakt. 's Middags belde Marja wat er was, ze had ons gemist. Ze was met Ria 's middags naar Zeist geweest en had een trui en schoenen gekocht. Ze waren precies om 15:30 uur met de kinderen thuis. Wij zijn even naar buiten geweest, en verder maar studie gedaan.
20-02-1992. We zijn weer naar Zeist geweest, de dokter heeft hem nu doorverwezen naar een euroloog. 7 maart kijken wat dat wordt. Toen zijn we helemaal naar V&D gelopen. Die had een typebandje. Om 12:30 uur waren we weer thuis. 's Middags heb ik Ada haar haar gedaan. En toen ik weer naar huis ging kwam ik Marja met Michel achterop en PePe voorop de fiets tegen. Michel moest naar Judo, en dan komt Henk hem later weer ophalen. Ik heb nog even met Marja staan praten, ze zei dat Petra bij Bennabette was, en dat Henk eten mee zou brengen. Makkelijk zo'n man. Ik heb later zitten typen, blij dat het weer kon. Wim zat sport te kijken toen ik thuis kwam, en zit nog te kijken.
21-02-1992. Het huis is weer schoon, en ik ben even vis en brood wezen halen, toen ik thuis kwam belde Klazien hoe het bij ons was. 's Middags zijn we wezen zwemmen. Petra gaat vanavond kamperen, voor twee nachtjes. Wim zit orgel te spelen, en ik lees de courant.
22-02-1992. Heerlijk uitgeslapen, en om 15:45 uur was Arie er. Hij had de Traay gelopen, en ik bofte hij had drie bandjes bij zich, dus ik kan weer vooruit. We werden verrast met een mooie bos bloemen. Het was weer fijn, er was weer veel te babbelen. Hij had een staaltje bij zich van de nieuwe vloerbedekking. Het zal wel mooi zijn als hij alles binnen heeft. Ik heb een visje voor hem gebakken, en om 22:15 uur ging hij weer naar huis. We hebben hem niet naar de bus gebracht. We zagen er beiden tegen op. Ik heb de vaat nog gedaan, en toen zijn we voldaan naar bed gegaan.
23-02-1992. We zijn niet naar de kerk geweest. Wim heeft een slechte nacht gehad. Na het ontbijt is hij weer in bed gegaan. Hij zei 'Het was een goede afleiding gisteren toen Arie er was'. Maar hij had Arie niet gezegd dat hij naar de euroloog moet. Wim was net zijn bed uit, en daar kwamen Cor en Aart en Marja en Henk en Michel aan. Marja vertelde dat ze zo even Petra moesten gaan halen. En toen Petra binnen kwam vertelde ze dat ze op de Dom waren geweest. Nou dat vond Michel helemaal niet leuk. Petra was erg moe. Ze lag later languit in de achterkamer. Om 13:00 uur gingen ze weer, en even later de Fam. Schaap ook. Het was erg gezellig.
Ik heb Cor mijn hobby laten zien, en hij zei dat hij ook veel opschreef, dus dat is wel een Schapen tik. Hij heft het boekje van moe meegenomen om er stukjes van te kopiëren. Na het rusten hebben we een wandeling gemaakt. Het was 11 gr. Wim had zin om over het Brinksepad te gaan. Ik heb Arie nog even gebeld, en gevraagd of hij wilde nakijken wat ik hem gisteren had betaald, en inderdaad, een tientje te weinig. Hij zei, dat had ik nooit gemerkt, dus die zal ik opsturen.
24-02-1992. We zijn wezen zwemmen, en toen we thuis kwamen zei Wim ik bel het ziekenhuis. Het gaat niet goed. Nu kan hij een woensdag komen. 's Middags heb ik naar Arie en brief zitten typen, en het geld er in gedaan. Wim zit voor te filmen. Ik ben even de brief wezen posten, en later heb ik zitten studeren.
25-02-1992. Er was 's middags studie, maar er kwamen er maar twee. Toen heb ik de les maar niet behandeld, want dan moet ik dat de volgende keer weer herhalen, en dat is dubbel werk. Even met elkaar thee gedronken, en later zijn we nog gaan fietsen. Het was mooi zonnig en 11 gr. 's Avonds E.O. gekeken.
26-02-1992. We zijn naar het ziekenhuis geweest. Wim word een vrijdag in het diaconessen ziekenhuis geholpen. Marja belde later nog. En 's avonds belde Arie hoe of het was, want ik had het hem geschreven. Later hebben we tri-ominos gespeeld.
27-02-1992. We zijn bij Ada op de koffie geweest, en ze had nieuwe schoenen aan van ƒ 35,00. Ik ben ze ook gaan halen, ze lopen heerlijk, daar heb je nog geen zolen voor.
28-02-1992. In 11:30 uur met bus en trein naar Utrecht gegaan. Daar hebben we toen gekeken wanneer de bus naar het ziekenhuis ging, en toen hebben we bij het station gegeten. Wim had geen trek. Hij nam een kom soep. Ik heb een omelet met champignons en patat genomen. Wie had dat 10 jaar geleden kunnen geloven. Nou toen op naar het ziekenhuis. Hij werd al verwacht, moest zich helemaal uitkleden en een O.K. pakje aandoen, en toen naar bed. De broeder kwam de bloeddruk opmeten, en ik kreeg een kom thee, en daar zat ik bij zijn bed. Ze lagen met z'n zessen, maar zij waren allemaal al geholpen. Na goed 30 minuten werd hij weggereden. Ik heb in de hal zitten wachten. Hij is 50 minuten weggebleven, en toen kreeg Wim een kom koffie, met een bisschuit. Later kwam de zuster nog even kijken, en die zei, u mag weer naar huis. De taxi was er erg snel, en thuis zijn bed in.
Marja belde later, en het verhaal gedaan. Later ben ik boven gaan zitten typen, en na de boterham ben ik ook maar naar bed gegaan. Daar hebben we t.v. liggen kijken.
29-02-1992. Om 06:45 uur maakte hij mij wakker, en zei dat hij moest plassen, nou dat was wat. Hij ging bijna van zijn stokje, en dat is niets voor Wim. Om 09:00 uur ben ik naar de apotheek gegaan, en ik heb hulpmiddelen gekocht. Hij heeft zich op de hobby kamer gewassen, en ik heb het bed verschoond.
Na het ontbijt belde Marja, ze zei dat ze gingen schaatsen. Omdat ze carnaval wilden ontlopen. Het is 18° te mooi om boven te zitten. Ik heb wat in de tuin gewerkt. Ada belde nog, ik zei dat ik niet meeging naar Mien.
Later heb ik boven zitten typen. Om 18:30 uur kwamen de Westerhoffjes. Ze hadden alle vier een zak fruit voor Wim, en een bos anjers, te gek. Michel zei 'Het is niet zo leuk dat Opa ziek is, bij de Joden is het altijd feest als ze dit doen'. Ze hadden veel van het schaatsen te vertellen. Je hart springt open als je het hoort, verder hebben we t.v. gekeken.
01-03-1992. We hebben heerlijk geslapen, en Wim is met het ontbijt even beneden geweest. En om 10:45 uur heb ik Arie gebeld. Ik zei dat is niets voor jou dat we nog niets van je hebben gehoord. Hij zei 'Ik heb er genoeg aan gedacht, maar laat hem maar even bijkomen'. Hij was zelf erg verkouden. Wim heeft verder met Arie gepraat. Ik ben maar niet naar de kerk geweest, heb boven zitten studeren. Jannie belde nog even, en verder is het rustig geweest.
02-03-1992. Wim kan niet op zijn. Ik ben 's middags naar de NCGB geweest, Nico Raatgever was er. Een fijne middag gehad. En na de boterham hebben we boven tri-ominos gespeeld. Maar Wim was het gauw zat. Verder maar in bed t.v. gekeken.
03-03-1992. Wim is beneden geweest, maar het wilde niet. 's Middags kwam Marja nog met de kinderen, ze zei 'Pa het lijkt wel of u koorts heeft'. En ja 38.2. Wat zal dat nu weer worden. Toen Marja weg was hebben we weer getempt en toen 38.8. Wim heeft de dokter gebeld, maar het was een vreemde. Hij zei, blijf maar in bed, daar is weinig aan te doen.
04-03-1992. Wim heeft nog verhoging, en hij moet vanmiddag in Zeist komen voor controle. De dokter was erg tevreden. Wim zei dat hij koortsig was, daar zei hij niet veel op. Dus wij weer naar huis. Cor heeft ons gereden, dat was wel fijn. De medicijnen lagen al in de keuken, die had Marja gehaald, dat scheelt weer, want ik moet er geen werk meer bij hebben. Wim ligt er weer onder, en ik zit te typen. Jannie belde nog, en 's avonds Marja.
05-03-1992. Wim heeft onrustig geslapen, ik heb het niet gemerkt. Hij had 38.3 en heeft toen Dokter Derksen gebeld, en die kwam al gauw. Hij zei het is een bloed uitstorting en daar heb je verhoging van. Ik heb de was gedaan, want ik heb steeds veel lakens. Maar het was zo droog. 12° heerlijk zon. Marja belde of ze moest komen werken, nou dat is lief van haar maar ik red me wel. Ik ben later Paracetamol gaan halen. Wim zei dat hij twee telefoontjes had gehad, Aart en Jannie.
06-03-1992. De koorts is minder maar Wim ligt nog helemaal op bed. Ik heb inkopen gedaan, en heb nog even met Mien staan praten. Later staan strijken en verder boven typen. 's Avonds is Ada geweest tot 20:00 uur. Arie belde nog, ik heb hem maar even gesproken omdat Ada er was. Hij was zelf ook nog niet wezen werken.
07-03-1992. Wim is koortsvrij. Hij heeft zich weer beneden gewassen, dan hoef ik geen water naar boven te brengen, dat scheelt alweer. Het is 10 gr., ik heb even in de tuin gewerkt, dat is heerlijk even buiten. Mien van Geert belde nog, en Marja. Verder zitten typen, en om 20:00 uur kwam Wim naar beneden, en heeft het tot 22:00 uur volgehouden.
08-03-1992. Om 07:00 uur werden we wakker, en toen ben ik thee met beschuit wezen halen, en later hebben we naar 'Groot Nieuws' zitten luisteren, en weer samen beneden ontbeten. Hij is er weer uitgekomen toen de Westerhoffjes op de koffie kwamen. Michel heeft een tekening voor hem gemaakt. Petra was erg moe, die heeft maar stilletjes op de bank gezeten, later wel even orgel gespeeld. Toen ze weg gingen was Wim erg moe. Na het eten is hij weer naar boven gegaan. Het is 12°, ik heb wat buiten gelopen, en verder zitten studeren.
09-03-1992. We hebben heerlijk geslapen. Ik heb Wim boven ontbijt gebracht, en de was gedaan. Toen kwam Wim beneden, en is opgebleven tot het eten. Toen ben ik later het dorp in geweest. Toen ik om 16:00 uur thuis kwam zat hij op de bank. Ik heb toen Arie gebeld en die moet om 17:00 uur naar de dokter. Verder zitten typen, en Wim zit voetballen te kijken.
10-03-1992. We hebben samen E.O. t.v. zitten kijken, en ik ben even weg geweest. Er staat een oude wind. Wim vertelde dat Jannie had gebeld. 's Middags belde Marja, en later nog Fennie en Wil. Ze leven allemaal erg mee. We hebben later nog tri-ominos gespeeld.
11-03-1992. Ik heb beneden gezogen, dat is Wim zijn werk maar nu mag ik het doen. Ik was het nog niet verleerd. Om 14:30 uur kwam Cor ons halen voor controle in Zeist. De dokter was erg tevreden, en we waren om 15:25 uur al weer thuis. Marja belde nog, en die vertelde dat ze met Petra naar de tandarts was geweest. Ze had geen kik gelaten. Hij heeft een watje met vloeistof er in gedaan, maar ze liep alweer buiten te spelen, het was een ontsteking. Wim ligt nu op de bank, en Fennie belde nog.
12-03-1992. Het heeft vannacht erg gewaaid, ik was om 08:00 uur beneden en heb toen de tegels van de keuken gezeemd, ze glimmen weer. Wim zijn ontbijt gebracht en om 10:00 uur zaten we samen aan de koffie. Ik heb later Arie gebeld, de dokter had hem antibiotica gegeven. En verder heb ik zitten typen. 's Avonds nog tri-ominos gespeeld.
13-03-1992. Het waaide nog zo erg, ik kon haast niet bij de bakker komen. Maar ik vloog later naar huis. Het was net een snorfiets. Wim was er ook uit en had de koffie gezet, dat was een verrassing na zo lange tijd. Ik heb nu boven gezogen, en 's middags staan strijken. En verder zitten typen.
14-03-1992. Wim is onder de douche, en ik heb buiten de ramen gezeemd. Verder zitten naaien en naar 'De Fruitmand' zitten luisteren. Na het rusten zitten typen en Wim zit orgel te spelen. Het is gaan sneeuwen, dat is wel weer een mooi gezicht.
15-03-1992. Wim heeft vanmorgen de kleren weer aan gedaan en we zijn toen even tot de Traay gelopen, heerlijk, het is 5°. En nu zit hij orgel te spelen, en ik ben aan het puzzelen. Na het rusten hebben we Traay en Oosterlaan gelopen, we hadden net de koffie op toen belde Marja, of we zin hadden even te komen, nou dat was weer eens een verzetje. Henk heeft ons gehaald, en nu hebben we ook de boxen gezien waar Henk mee bezig is. Ze worden wel mooi, maar het is nog een hele klus. Om 17:30 uur kwamen Michel en Petra thuis, en toen heeft Petra haar kamer laten zien, die had ze veranderd, van kinderkamer naar tiener, erg leuk, en meer ruimte. Toen we beneden kwamen was Michel pudding aan het koken, het is net Henk, hij staat ook graag in de keuken. Hij liet ons nog koekjes proeven die hij had gebakken, ze waren net zo groot als pepernoten en erg lekker. We waren om 18:30 uur weer thuis. Na de boterham ging Wim even op de bank liggen, hij was erg moe. Later hebben we nog tri-ominos gespeeld.
16-03-1992. Ik bracht het ontbijt naar boven, en toen zei Wim 'Blijf je mij verwennen?' Nou ik moet het niet, hij geniet er altijd van. We hebben veel telefoon gehad van de Bond. 's Middags ben ik naar de NCGB geweest, en Wim heeft de verzekeringspapieren in orde gemaakt, zien of we ons geld terug kunnen krijgen. Juf Vogelaar belde dat ze morgen om 10:00 uur wordt opgenomen in Zeist voor een heup operatie.
17-03-1992. We hebben eerst E.O. gekeken, en later weer naar de Traay gelopen. Na het rusten op de fiets naar de polier geweest, dus er komt weer wat meer beweging in gelukkig. En Wil heeft nog gebeld, en 's avonds belde Marja nog. Henk was even met de kinderen naar zijn moeder, want die is jarig vandaag, maar ze is niet goed en viert haar verjaardag niet, Marja is vanmiddag even bij haar geweest. Marja zei dat Michel vanmiddag naar ons had gebeld, en toen had hij het verkeerd gedaan, en kreeg toen de alarm centrale. Hij had gezegd, 'Ik wil vragen hoe of het met Opa is'.
18-03-1992. Ik heb me verslapen, ik heb gauw Wim ontbijt gegeven en ik had de was net klaar toen kwam hij ook beneden. Later Arie gebeld, die had net zijn tosti warm, en die heeft ons later teruggebeld. Hij is van plan een maandag weer te gaan werken. 's Middags op de fiets naar de ziekenfondswagen geweest, en over Sparrendaal weer naar huis. Het is 9° en waterkoud. Verder heb ik zitten typen. En een kaart naar de bus gebracht voor Juf Vogelaar. Juf Nannen zei dat ze weer tot 23 mei weg was naar Oostenrijk en Roemenië.
19-03-1992. Toen Wim om 09:30 uur beneden kwam had ik de randjes van het plafond gesopt. Zo doe ik elke dag wat, zo kom ik er ook. Het is 11°. Na de koffie zijn we door de duinen gefietst. Heerlijk, we hebben weer genoten. Er staan al struiken in de bloei. Juf Vogelaar belde me op en ze vertelde dat ze al was geholpen. De dokter was net bij haar geweest en vertelde dat ze veel bloed had verloren, en dat het een hele ingreep was geweest. Ze vond het zo leuk van de kaart. Ze heeft telefoon aan haar bed, dat is wel gemakkelijk. Later ging de telefoon weer en dat was Fennie. Ze hadden zin om vanmiddag te komen. Na het rusten daar kwam de grote verrassing. Mien en Jaap waren er ook bij. We hebben een fijne middag gehad. Om 17:30 uur gingen ze weer naar huis. Ik heb de vaat gedaan en Wim is even gaan liggen op de bank. Na de boterham hebben we Kunst of Kitsch gekeken, en om 22:00 uur gingen we voldaan naar bed.
20-03-1992. Ik kon de slaap niet zo gauw krijgen, ik was te druk geweest. Maar dat heb ik er wel voor over. Ik heb brood en vis gehaald, en toen ik thuis kwam had Wim de kamers al gezogen. Na de koffie ging hij zich wassen, want hij was erg nat van het zuigen. Toen heb ik het boven gedaan. Het vuil is er weer uit. Na het rusten heb ik een bezoek gebracht bij Jo Goting, het regende toen ik naar huis ging. Wim heeft koffie gezet, en later heb ik zitten typen.
21-03-1992. Vandaag is de lente begonnen, maar het zijn wel veel Maartse buien. Ik heb zitten naaien, en naar de E.O. zitten luisteren.
De post kwam, die had een brief van Arie. Die schreef: Jawel, met veel plezier opent het bekende pension opnieuw zijn poorten voor haar gasten, en wel van Zaterdag 9 t/m 16 mei a.s. Nou daar kijken we nu maar weer naar uit, we doen het graag. 's Middags heeft Wim orgel zitten spelen, want het is geen weer om er uit te gaan. Ada belde en zei dat ze lekker thuis bleef, en hoe of het nu met Wim was. Wim heeft mijn haar geknipt, en ik heb het gewassen, en de krulspelden gezet.
22-03-1992. We zijn weer naar de kerk gewest, onder de paraplu. En toen we thuis kwamen zaten de Westerhoffjes al binnen. Marja zei, fijn dat jullie bij ons komen koffie drinken. Want ze had de koffie al gezet. Het was weer gezellig.
23-03-1992. Henk is vandaag 41 jaar geworden. Ik heb zijn moeder gebeld want ze is ziek, en kan dus niet komen. Ze vond het fijn dat ik belde. Gezellig zitten babbelen. We zaten samen achter, ik was aan het typen en Wim was een envelop aan het tekenen voor Henk, toen kwam Geert kijken hoe of het met Wim is. Hij zei wat zitten jullie daar gezellig, mijn vrouw moet altijd maar werken, daar krijg ik wat van. Hij is gebleven tot 12 uur, dus typen ging niet meer. We hebben brood gegeten want vanavond krijgen we Nasi. Na het rusten kwam Henk ons halen. Hij is langs de Kromme Rijn naar huis gegaan, dat was een mooie rit. We hebben het fijn gehad, en 's avonds heeft Monique ons thuis gebracht.
24-03-1992. We hebben weer studie gehad, het regende maar die twee uit Doorn waren er helemaal op de fiets. We hebben weer stof gehad om over na te denken. De jassen waren weer droog, en buiten ook, dat was wel fijn.
25-03-1992. We zijn naar Zeist geweest voor Wim. Hij mag weer zwemmen. En toen we thuis kwamen belde Michel. 'Opa wilt u mij sponsoren? Ik loop dan rondjes voor een nieuw schoolplein'. Dat heeft Opa natuurlijk gedaan. Hij zei 'De meesten geven ƒ 5,00'. Dus dat heeft hij ook maar gedaan. Marja kwam ook nog even aan de lijn en die zei dat Henk vanavond met Erwin het bankstel bij Arie op ging halen. Ik ben nog even het dorp in geweest. Toen kwam ik C & A tegen en ze hebben een nieuwe auto gekocht, en toen ik thuis kwam had Wim een kaart gemaakt voor Guus, want die komt over twee dagen thuis met de F.U.T.
26-03-1992. Herman belde vanmorgen en zei dat Dickie in het ziekenhuis lag, en dat Ans, dat is zijn zuster, er ook lag en die had een stoma gekregen, dus dat was niet zo'n mooi bericht.
27-03-1992. Wim is weer bijna de oude, hij heeft beneden gezogen, en ik ben vis wezen halen, en de keuken gedaan. Na het rusten heb ik een bezoekje gebracht bij Juf. Vogelaar, die is daar om weer bij te komen van de heup operatie. Wim had nog geen zin, ze maakt het goed, ze zat in een rolstoel. Later heb ik zitten typen en toen kwamen C & A de auto laten zien. Ze waren uit geweest en kwamen even langs, dat was wel leuk. Hij is erg mooi, een rode Ford.
28-03-1992. Vanmorgen zitten haken, en naar 'De Fruitmand' zitten luisteren. Om 15:30 uur stapte Arie naar binnen met een prachtige bloemenbak, want we zijn morgen 41 jaar getrouwd en omdat het morgen zondag is vieren wij het vandaag. Om 16:00 uur kwamen M&H&M en om 17:15 uur is Henk Petra gaan halen. Die was op padvinderij. Ze hadden een grote witte Azalea. Dus we zijn weer verwend. Koffie met gebak. Om 18:30 uur gingen H&M eten halen, en Marja ging pizza halen. Dat wilde zei en Petra en Michel. Henk had gezegd dat we onze trouwdag vierden en toen heeft ze op het bestel briefje ons gefeliciteerd, en dat vond ik zo leuk dat ik het bewaar. We hebben het erg fijn gehad. Om 22:00 uur zijn ze allen weggegaan, en hebben Arie naar de trein gebracht. Ik heb nog even de afwas gedaan, en we gingen voldaan naar bed.
29-03-1992. We hebben heerlijk geslapen, het was wel vroeg dag want de klok is een uur vooruit gezet. Je kon het in de kerk merken. Toen we thuis kwamen weer heerlijk koffie met gebak. Cor belde op dat was wel leuk. Ik zei 'We hebben het gisteren met de kinderen gevierd, en nu doen wij het dunnetjes over'. Later belde Arie nog en die zei 'Het is vandaag de dag'. Hij had het gisteren ook fijn gevonden.
We hebben 5 km. gefietst en later de video gedraaid, dat is ook leuk om alles weer terug te zien.
30-03-1992. Mien uit Barneveld heeft ons gebeld, dat vond ik erg fijn dat ze er aan heeft gedacht. Jaap kwam ook nog even. 's Middags zijn we naar de Bond geweest.
01-04-1992. Toen ik buiten mijn bed stond zei Wim 'Wat zit daar aan het plafond?' Ik kan mijn nek niet zo draaien, en ging een paar stappen achter uit, en keek weer. Wim zei 'Ik zie het al, het is 1 april'. Ik stink er elk jaar weer in, wat had hij een schik. In het zwembad zei hij tegen Wil 'Wat is er met jou zwempak gebeurd?' Nou Wil kijken, 'Waar zo?' Nou Wim weer '1 april'. Als een mens maar schik heeft. Toen we naar huis gingen zagen we Marja in het restaurant, en zijn even naar haar toe gegaan. Ze stelde ons voor, ik dacht dat is wel op zijn voordeligst met nat haar. 's Middags zijn we naar Marja geweest. Michel zat zijn huiswerk te maken en Petra heeft een werkstuk voorgelezen van Henk zijn werk. Erg mooi, en ze hadden allemaal een documentatie en een sleutelhanger met  TOA er op. Toen kwam Marja beneden, ze had ons niet gehoord. Ze vertelde dat ze PePe had afgezegd, het werd te druk. Na de koffie zijn we weer weg gegaan, want ze had nog genoeg te doen. We zijn over Sparrendaal weer naar huis gegaan. En ik heb nog even met mijn jas aan achter in de tuin gezeten.
02-04-1992. Wim heeft boven gezogen, en ik heb de gordijnen gewassen. 's Middags zijn we naar 'Ons Centrum' geweest want daar nam Dokter Derksen afscheid. Hij is ook de V.U.T. in gegaan. We hebben 70 minuten in de rij gestaan. Ze kwamen steeds met hapjes en drinken rond, het was goed verzorgd.
03-04-1992. We zijn naar Geert en Mien geweest, nog voor Mien haar verjaardag, want toen was Wim ziek. Op de Traay was een bakkerszaak geopend, daar stonden we te kijken toen kwamen Theo en Wil er bij staan. En later Cor en Aart. Alle nieuwtjes aan elkaar verteld. Toen zei ik 'Nou wij gaan, we moeten naar Mien'. Even bloemen gekocht. We hebben het erg gezellig gehad.
04-04-1992. Er is een Witte Winkel op de Traay gekomen. Daar zijn we even in geweest. Later in de tuin gewerkt, ik voor en Wim achter. Als je alles goed wilt doen ben je de hele dag wel zoet.
05-04-1992. Naar de kerk geweest, en we waren net binnen toen waren de Westerhoffjes er ook. Petra heeft voor ons van een luciferdoosje een leuk Paasstukje gemaakt, en Michel vertelde dat hij op de fiets naar Judo was geweest, met zijn vriendje. Nou dat is alweer een hele verlichting voor Marja. Ze worden ook al zo groot. Om 14:15 uur gingen ze pas weg. Dat is een goed teken, dat ze het naar hun zin hadden. Na het rusten zijn we over Bornia gereden. De natuur wordt al zo mooi. Mien van Koesveld is vandaag 70 jaar geworden.
06-04-1992. We zijn wezen zwemmen. En de was gedaan. Na het rusten ben ik naar Juf Vogelaar geweest, en naar Jo Goting. Toen ik thuis kwam was Wim met de camera bezig.
07-04-1992. We hebben weer studie bij ons gehad. Ze waren er allemaal. Het was erg moeilijk, er kwamen veel vragen. Ik was helemaal leeg. Iemand gaf een lied op, en ik kon het maar niet vinden. Later hebben we nog 9 km. gefietst, dat was even wat anders, maar het was toch een middag tot eer van God. Na de boterham nog E.O. gekeken.
08-04-1992. Wezen zwemmen, en 's middags naar de Mirtenhof geweest. Daar lag Forra Baars op sterven, dus ook niet zo prettig. Toen we thuis kwamen heb ik de ingekomen stukken van de NCGB gesorteerd. Zo heeft een mens steeds wat te doen.
09-04-1992. We zijn naar Zeist geweest voor Wim. Hij is ontslagen. In Zeist hebben we daar koffie met gebak genomen, en om 16:00 uur waren we weer thuis. Het was zo lekker achter in de tuin dat we even met onze jassen aan in de zon hebben gezeten. We hadden net de boterham op en daar stonden Meindert en Fennie voor het raam. Ze waren 's middags ook al aan de deur geweest, en waren toen maar naar Cor en Aart geweest. Meindert had de centimeter meegenomen, om de lijst van het schilderstuk op te meten. We hebben gezellig zitten babbelen, en om 21:00 uur zijn ze weer naar huis gegaan.
10-04-1992. Wim heeft alles gezogen, en ik ben naar de kapper geweest. Op de terugweg de inkopen gedaan. 's Middags hebben we 12 km. gefietst. Het was 15°. Blij Ada koffie gedronken.
11-04-1992. Vanmorgen 5 km. gefietst en na het rusten 15,65 km. Even bij Marja langs geweest, maar die waren niet thuis. Later belde Marja dat ze een broek had gekocht, en dat ze vanavond naar Wout moest, want die was jarig. M&P bleven alleen thuis. Ze voelden zich al groot genoeg voor oppas.
12-04-1992. De Morgenster is vandaag samen gegaan met de Maranatha kerk. Het doopfont en avondmaal schaal en bekers werden ook overgedragen. En de rol die ze hadden ingemetseld in de Morgenster. Voor vragen van de jeugd, waarom er twee kerken naast elkaar stonden. Er ging wel wat door me heen. Dat wij dat nog mochten meemaken. Marja had met Corrie Bor nog het doopfont de Morgenster binnen gedragen. Het was een fijne dienst. 's Avonds zijn we naar de Marcus passie geweest in de Grote kerk.
13-04-1992. Vanmorgen belde ik naar de Mirtenhof hoe of het was met mevrouw Baars. Ze zeiden dat ze om 07:00 uur was overleden. En dat hebben we 's middags op de Bond doorgegeven.
14-04-1992. Wim werd vannacht wakker en hoorde wat op de vliering. Hij heeft hem maar meteen schoongemaakt. Later belde Ada dat haar bed vannacht stond te trillen. Over de radio hadden ze gezegd dat er een aardbeving was geweest. Er is in Limburg veel vernield. Dus we hadden geen muizen op de vliering. 's Middags zijn we naar Nassau-Odijk geweest. Juf. Vogelaar liep al met twee stokken. Ik heb Jo ook nog even gehaald. Ze zei tegen Wim steeds Jan.
15-04-1992. Weer wezen zwemmen, en de was gedaan. 's Middags zitten typen. Bakkenes kwam nog even vertellen dat ze drie weken naar Gerard gingen. Wim is even naar de markt geweest.
16-04-1992. Het regent, na het huishoudelijke heb ik zitten typen. Wim is met de camera bezig. 's Avonds zijn we wezen condoleren op de Tempelhof. Het groot vuil en spullen van de vliering aan de weg gezet, en al de couranten zitten lezen.
17-04-1992. Ik ging vanmorgen om 07:00 uur naar beneden, en toen hoorde ik een raar geluid. Ik ging weer naar boven. Wim werd net wakker. Ik zei, kom er eens even uit, het is net het geluid van de waterleiding. Wij alles aan de kant gezet om onder de vloer te kijken. Daar was alles droog. Wij weer naar bed. Ik had thee gemaakt, dat had Wim op en ging er weer uit. Ik zei nou dan had ik je geen thee gegeven als je er toch uit gaat. Wim zei 'Ik heb niet op de meter gekeken'. Dus weer alles aan de kant, en ja hoor, die liep veel te hard. De loodgieter gebeld, die was er om 08:15 uur. Hij heeft een gat in de achterkamer gemaakt, daar was ook alles droog. Toen is hij naar huis gegaan. En om 09:00 uur was hij er weer met koperen buizen. Ik moest de aanrechtkastjes leeg halen, en Wim was in de kelder bezig, om alles onder de trap te zetten, een bende. Ik zei tegen de loodgieter wij houden altijd op Goede Vrijdag Zondag. We hadden alles al schoon. Het was een grote stofboel. Om 12:00 uur waren ze klaar. En toen hebben wij gewerkt. We waren doodop en lagen vroeg in bed, in plaats van naar de kerk.
18-04-1992. We hebben heerlijk geslapen, de inkopen gedaan, en toen Ada haar haar gedaan, want dat had ik gisteren moeten doen. Om 12:00 uur de begrafenis van Forra Baars. Om 13:30 uur waren we weer thuis. Na het rusten een lapjes deken in elkaar zitten naaien, en E.O. zitten luisteren. En Arie gebeld, we hadden veel te vertellen over onze pech Goede Vrijdag.
19-04-1992. Een fijne Paasdienst gehad, en de Westerhoffjes zijn op de koffie geweest. We waren beiden erg druk. We moesten ons verhaal kwijt, en we hadden elkaar 14 dagen niet gezien. Allen druk op zijn manier, dan ben je wel blij als je elkaar weer ziet. En dat is ook gezond. 's Middags 5 km. gefietst, er stond een koude wind, wel zonnig.
20-04-1992. Gerrit is vandaag 71 jaar geworden. Ik heb hem gebeld. En later Bertus gebeld, want het is vandaag 1 jaar geleden dat Hennie stierf. Hij vond het fijn dat ik belde. Dus weer bij gepraat. Na de koffie 5 km. gefietst. 's Middags zijn we weer weg geweest en de camera mee genomen. Het was 12 gr. en zonnig. Toen we thuis kwamen hadden we er 15 km. op zitten. Erg genoten. De natuur is al zo mooi.
21-04-1992. Ik heb me voor zitten bereiden, want vanmiddag is er studie. 's Avonds 5 km. gefietst, en Arie gebeld of hij donderdag avond thuis is. Verder E.O. gekeken, die bestaat 25 jaar.
22-04-1992. Het was erg druk in het zwembad vanwege de Paasvakantie. Na het rusten ben ik met Jo Goting wezen wandelen. En later ook nog bij Juf Vogelaar geweest, die vroeg of ik 3 japonnen wilde wassen. Toen ik thuis kwam had Wim de stoep ontgroend. Nog voor de courant zitten typen.
23-04-1992. Vanmorgen belde Marja of we op de kinderen wilden passen, want ze moest nog wat kopen voor morgen, dan gaat Erwin trouwen. Ik zei dat we naar Arie zouden gaan, ze wilde niet dat ik Arie af zou bellen. Het zat me niets lekker toen we in de stad liepen. Het leven kan soms hard zijn, maar ik was ook weer blij dat we Arie zagen. We hadden buiten op hem gewacht, we vonden het niet leuk om naar binnen te gaan, want hij had nieuwe meubels en vloerbedekking. We wisten niet wat we zagen, zo mooi. Het was weer erg gezellig, de avond is zo voorbij. Toen we in Driebergen kwamen was de bus al weg. Toen maar een taxie genomen want we moesten een uur wachten. Om 22:15 uur waren we weer thuis. Ik ben naar bed gegaan, Wim had nog geen zin.
24-04-1992. Het huis is weer schoon, en ik heb de japonnen even naar Juf Vogelaar gebracht. Ik stond eten te koken en daar belde Marja. Die was 's avonds alleen naar de stad geweest en later ook naar Arie. Wij waren net weg, daar word je dan toch niet goed van. Maar het voornaamste, ze was geslaagd. En Arie had haar naar de trein gebracht. Na het rusten hebben we 12,785 km. gefietst. Het was 14 gr.
25-04-1992. Wim heeft een mooi boek en zit te lezen, en ik zit te haken en naar 'De Fruitmand' te luisteren. En na het rusten zijn we naar de Amandelhof in Zeist geweest, daar word een Mw. van de Bond verpleegd, en zo is er veel te doen met al die zieken. Nog even in de tuin gewerkt.
26-04-1992. We zijn niet naar de kerk gewest. Wim zit in zijn boek te lezen, en ik ben met de studie bezig. Het heeft de hele dag geregend. Geen telefoon gehad, dus een echte rustdag.
27-04-1992. Wim is boven de hobby kamer aan het opruimen, en ik heb telefoontjes gedaan voor de NCGB en even naar Marja gebeld. Henk nam op, die was naar de dokter geweest, en die vond beter dat hij maar eens even rust na. De kinderen waren weer naar school, en Marja was ook werken.
28-04-1992. We hebben inkopen gedaan, alvast voor 6 mei. En E.O. zitten luisteren want Broeder Van Oostveen sprak omdat de E.O. 25 jaar bestaat. Van Oostveen en Kits zijn de oprichters er van. Hij vond het een voorrecht dat hij het nog meemaakte, want Kits is al bij de Heer, zei hij.
29-04-1992. Wezen zwemmen, en even aan de bar met Marja staan praten, zoals altijd is ze gauw weg want het is altijd erg druk. 's Middags het dorp in geweest. 's Avonds belde ik Marja want die was met Michel naar het A.Z.U. geweest, naar de oogarts. Alles was goed, en hij was ontslagen. De Heer zei geprezen. Twee gezonde kinderen, en dan de buurtjes met verdriet dat Dennis zijn been er af is. Dan word je er wel klein van.
30-04-1992. Het is vandaag Koninginnedag. We hebben 's morgens bij de t.v. gezeten. Na het rusten de vrijmarkt op geweest. Daar zagen we Marja met Michel lopen. We moesten goed kijken of ze het wel waren. Marja een nieuw jack, en Michel een mooi spijkerpak, en zijn haar leuk geknipt. Toen kwam Henk er ook aan die had een grote pickup met boxen en ingebouwde radio voor ƒ 7,50. We zijn 3 keer de markt over geweest om Petra te zoeken. Marja had ze wel gezien, maar wij niet. Toen we bij Marja op de koffie zaten kwam ze thuis met Bennadette. Ze was ook zo weer weg. Het is ook zo'n buiten mens. Henk liet de radio horen, en een plaatje gedraaid. Het geluid was erg goed, dus de buren kunnen nu hun lol wel op. Boven en beneden muziek. Om 19:00 uur waren we weer thuis. Arie belde later, die had zich ook goed vermaakt, en had morgen een snipperdag.
01-05-1992. Het regent, en als Wim de kamers zuigt ga ik meestal vis halen, maar dag gaat vandaag niet door. We eten dan maar bruine bonen met sla, ook veel eiwit. Na het rusten was het droog. Toen zijn we de Traay op geweest. Om 19:30 uur kwamen Meindert en Fennie de lijst brengen. Hij ga mij een lijst van 18 cm. x 8 cm. en zei 'Is die groot genoeg?' En toen ging hij de grote halen. Hij staat erg mooi. Hij blij dat het paste, en wij dat hij het voor ons had gedaan. Een fijne avond gehad. Om 22:00 uur gingen ze weer naar huis. Ik heb de vaat gedaan en ben voldaan naar bed gegaan.
02-05-1992. Om 09:00 uur stond ik voor de school van de Arnhemsebovenweg om Petra uit te zwaaien. Ze ging met de scouting naar het 'Land van Ooit' in Brabant. Ik dacht, voor 30 jaar terug stond ik mijn kinderen uit te zwaaien, waar is de tijd gebleven. Om 13:00 uur hebben we Ada uit staan zwaaien. Die gaat een week naar Friesland. Na het rusten zitten typen.
03-05-1992. Naar de Grote kerk geweest, daar sprak een dominee uit Barneveld. De Westerhoffjes kwamen koffie drinken. Petra had veel te vertellen, en later ging ze weer orgel spelen. Michel vertelde dat hij de radio en boxen al op zijn kamer had. Na het rusten hebben we over Bornia gefietst.
04-05-1992. De was gedaan en het heeft lekker gedroogd. 's Middags ben ik naar Nassau-Odijk geweest. Jo Goting was jarig, ook nog even naar Juf Vogelaar geweest, en die vertelde dat ze een vrijdag weer naar huis mag. Ze liep nog wel met een stok. Toen ik thuis kwam had Wim de tuin klaar, en ik heb verder zitten typen.
05-05-1992. E.O. t.v. gekeken, en 's middags 12 km. gefietst. Op de terugweg kwamen we Marja tegen, en die zei dat Henk nog thuis was. 's Avonds belde Arie, en verder t.v. gekeken.
06-05-1992. Wim is vandaag 71 jaar geworden. Om 09:30 uur waren er al twee van het bestuur, dat heeft hij erg op prijs gesteld. Ze gingen net weg en toen kwam de familie, dat was erg fijn. Herman en Dikkie waren er ook bij. En om 16:00 uur kwamen de Westerhoffjes. Petra met een bloemenbakje dat ze zelf had gemaakt, en een paar snelbinders. Van Michel een werphengel en een viskoffertje, wat was Wim blij. Dat had hij graag. Van Henk Old Spice en van Marja een fles cognac, dus hij is erg verwend. Om 17:45 uur hebben ze Arie van de trein gehaald. En de Nasi en verder eet gerij meteen meegebracht. Het eten was erg rommelig. De kinderen liepen al weer buiten te spelen en met de pudding zijn ze weer binnen gekomen. Na het eten kreeg hij van Arie 3 videobandjes en een grote pot met studentenhaver en een 3 sterren cognac, dus ook erg verwend. Om 20:00 uur kwamen Cor en Aart. Dus erg rustig 's avonds. Om 22:00 uur gingen allen gelijk weg. Henk heeft Arie weer naar de trein gebracht. De kinderen zijn wel laat naar bed gegaan. Ze hebben de hele avond buiten gespeeld, ze kwamen steeds wel weer even binnen om wat te happe tappe, en weg waren ze weer. We hebben alles opgeruimd, en om 23:00 uur lagen we voldaan in bed.
07-05-1992. Heerlijk geslapen, en er was al weer post, dus Wim is door niemand vergeten. Het huis is weer schoon, en nu gaan we de restjes maar opmaken. Wim de Nasi en ik de Bami. Er is ook nog gebak over, en daar zitten we ook niet mee. Na het rusten zijn we de Traay op geweest. 's Avonds kwamen Wil en Dien nog even aan. Wil had van Cees een km.teller gekregen en die was ze aan het uit proberen. Verder nog tri-ominos gespeeld.
08-05-1992. Het huis was al schoon, dus zijn we heerlijk wezen zwemmen, en ook nog even met Marja gebabbeld. De was nog gedaan, en mijn haar gekruld, dus alles is schoon. De spullen al wat klaar gelegd, we hebben er weer zin in. Verder zitten typen, en nu krijg ik van Wim heerlijk koffie met gebak.
09-05-1992. Vanmorgen om 09:15 uur kwamen Henk en Marja en die hebben ons naar de trein gebracht, om 09:45 uur was de trein er, en om 10:45 uur zaten we in Arie zijn huis aan de koffie. En wij naar de kamer, daar stond een mooie bos bloemen, voor Moederdag, en voor welkom een grote fruitbak, heerlijk en gezond. Het bed verschoond, want daar had Arie deze keer geen tijd voor gehad, want de taxi stond bij hem al om 03;00 uur voor. Ik heb de was maar meteen gedraaid. Na het rusten zijn we gaan eten. Ik had er goed trek in want het wal al 14:30 uur. Niets voor mij. Nog een puzzelboek gekocht. We waren net thuis om 16:00 uur belde Arie. Hij had het goed getroffen, mooie flat en 24°, en wij 12° en regen.
10-05-1992. We zijn naar de Evangelische Kerk geweest, en om 14:00 uur belde Marja even voor Moederdag. Dat was erf fijn. Na het rusten wezen kijken waar Bart komt te wonen. Het zijn mooie appartementen, de straat was afgezet want er was een Marathonloop, ook leuk om te zien.
11-05-1992. Heerlijk geslapen, en de poes had gespuugd dus dat opgeruimd. Hij had niets gegeten, als hij maar niet ziek word. Wij moeten toch thuis blijven want er wordt zijl gebracht. Wim heeft de gang gesopt, en ik heb de ramen in de keuken en de zonnewering gedaan. Om 13:00 uur ben ik patat en rauwkost wezen halen. Dat zaten we heerlijk op te peuzelen toen kwam de post, en daar was al een kaart van Arie. We waren erg blij, of hij al weken weg was. Om 15:00 uur hebben ze het zeil gebracht, en de telefoon ging steeds, en als we opnamen werd hij neergelegd. Ik heb naar Henk gebeld, die had niet gebeld, we zeiden dat we al post van Arie hadden. Dat kon niet zei hij, die is in Holland gepost. Dat was even een strijd. Henk had toch gelijk, hij was in Utrecht gestempeld. Nou we vonden het toch fijn. En de telefoon ging weer. We hebben maar niet meer opgenomen. We zijn de stad in gegaan.
12-05-1992. E.O. gekeken en vis wezen eten, en na het rusten lopen kijken voor een cadeau voor Arie zijn verjaardag. We zijn nog niet geslaagd. 's Avonds weer E.O. gekeken. En heerlijk de meloen opgegeten, we vermaken ons goed.
13-05-1992. We hebben op de markt plantjes gekocht, en in de bak gedaan. En het voortuintje gedaan. De ramen buiten gezeemd. En op de gracht pannenkoeken gegeten, erg gezellig en lekker. Om 18:00 uur waren we weer thuis. Wim zit boven t.v. te kijken en ik zit op de stoep te puzzelen. Wim kwam later beneden en zei dat Ajax de UEFA cup al voor de derde keer had gewonnen. Hij blij en mij zei het niet veel. We hebben nog tri-ominos zitten spelen.
14-05-1992. We hebben op de Lijnmarkt borden voor Arie gekocht, die stonden op zijn verlanglijstje, en een gas aansteker en een spijker doosje. Het is mooi weer, 25°, aan de gracht een ijsje zitten eten. En ik heb op de stoep nog tot 19:30 uur gezeten. Later nog met de deur open tri-ominos gespeeld. Het was boven erg warm, we hebben het dekbed er maar uit gehaald. Nu zit het zomerbed er nog in. De ramen helemaal open, toen ik naar bed ging was het nog 27° boven.
15-05-1992. Wim heeft van boven naar beneden het hele huis gezogen, en ik heb op de slaapkamer de ramen gezeemd. En toen de stad in geweest. Op de Lijnmarkt een kaapsviooltje gekocht, en die  in de plantenbak gepoot, want er was een plant dood gegaan. Het is 25°. en na het rusten zijn we het park in geweest, en hebben met onze voeten in de gracht gezeten. Ik zei tegen Wim jammer dat we morgen alweer naar huis moeten. We hebben het weer erg fijn gehad.
16-05-1992. Heerlijk geslapen, en de poes eten gegeven, en hem op de plank gezet, en toen we om 09:00 uur het huis uit gingen lag hij nog heerlijk te slapen. In Driebergen hebben we Henk gebeld en Petra die nam op, even met haar gebabbeld. Petra zei 'Pa en Ma slapen nog'. Toen hebben we maar een taxi gebeld, en om 10:15 uur waren we weer thuis. Om 10:30 uur belde Marja, die vond het helemaal niet leuk dat we al thuis waren. Ze had ons willen bellen, maar er was weer bezoek gekomen, en toen was het al zo laat, ze dacht dan bel ik morgen uit de kerk. Toen moest ik opleggen want de melkman belde. Heerlijk koffie gedronken, en twee wassen gedaan. Het was zo droog. Om 13:00 uur belde Arie dat hij weer in zijn stoel zat. De reis was goed verlopen. Dinsdag op zijn verjaardag zal hij het ons wel laten zien. Dus daar leven we nu weer naar toe, want met mooi weer komt hij bij ons.
Wim is plantjes aan het poten, die heeft hij van Cees gehad voor zijn verjaardag. Het is nog 25 gr. heerlijk in de tuin.
17-05-1992. We zijn naar de Grote kerk geweest. We hebben heerlijk buiten kunnen zitten. Ik kreeg nog voor Moederdag een mooi droogboeket, en later toen we in de tuin zaten gaf Petra nog een school foto. Je kunt goed zien dat Petra in haar haar heeft geknipt. Ze had een week geleden er een hele pluk uit geknipt. Er is heel wat gebabbeld. 's Middags hebben we 12 km. gefietst en 's avonds is Ada geweest.
18-05-1992. We zijn weer wezen zwemmen, het is goed vast weer, nog steeds 25°. We hebben ons vermaakt in de tuin. Ik heb zitten typen en 's avonds hebben we 7 km. gefietst.
19-05-1992. Wim heeft achter in de tuin een grote 40 gemaakt en er een slinger omheen gedaan. Om 14:30 uur was Arie er. Hij moest er hartelijk om lachen.
Zijn cadeaus hadden we in Utrecht gelaten, en die had hij vanmorgen uitgepakt, en het is naar zijn zin. Ja het was een hele gok. In de keuken hebben we hem nog een taart aan gegeven, en in de tuin heerlijk van gesmuld. Later nog zijn vakantie zitten bekijken, en om 18:00 uur kip met sla en sperziebonen gegeten. Om 19:30 uur op de fiets, met de taart, naar de Jagersdreef. En daar is het feest door gegaan. En daar werd hij erg verwend, en om 22:00 uur waren wij weer thuis. Toen heb ik de vaat nog gedaan. Wij hebben een fijne dag gehad, en ik geloof van Arie ook.
20-05-1992. Wezen zwemmen, en gewassen na het rusten in de tuin voor de courant zitten typen. Later nog 8 km. gefietst. En Wim zit voetballen te kijken. Om 21:45 uur belde Marja en zei dat ze al in bed lag, en dat Henk een fijn gesprek had gehad voor ander werk, nu maar afwachten of hij het krijgt.
21-05-1992. Het huis is weer schoon. 's Middags zijn we even bij Jo Goting geweest, ze gaat hard achteruit. Nog bij Jannie geweest. Ik ging boven de ramen open zetten en daar stonden Michel en Petra achter me. Zo dat is een verrassing. Zijn jullie op de fiets? Ja, Pa en Ma zijn er ook. Wij hebben in de tuin koffie gedronken, en Michel ging zich in de tuin verstoppen en kon niet meer terug komen, toen is Petra er ook maar over geklommen, en over de Traay kwamen ze terug. Toen gingen ze naar Oma Westerhoff, want ze gaan een week met de Kip weg.
22-05-1992. Wim ging boodschappen doen en ik ben even bij Jo wezen kijken, ze vroeg wil je voor me zingen.
23-05-1992. Weer even naar Jo geweest, de zuster zei 'Wat bent u trouw dat u elke dag komt'. Even haar hand vast gehouden. Later nog 10 km. gefietst, 29°. We waren net thuis toen belde Arie, en die zei dat hij woensdag naar Amsterdam was geweest, en donderdag naar Zandvoort, en vrijdag naar Rotterdam. En vandaag naar Hilversum. Nou heerlijk voor hem nog een Hollandse week met volop zon. Wim zit binnen t.v. te kijken, en ik nog heerlijk in de tuin met 28°. Later kwam Wim ook weer buiten, daar hebben we tri-ominos gespeeld.
24-05-1992. Naar het Brandpunt geweest, daar sprak Aart v.d. Zande. Hij had het over Psalm 130 over de diepte. Ja zei hij daar kan ik over spreken. Mijn vrouw heeft in 5 jaar tijd 3 hersenbloedingen gehad. Nu is ze half verlamd, en kan niet meer lezen. Maar God is heel dicht bij ons, niet boven ons, maar naast ons. Het was muisstil in de kapel. De hal zat ook nog vol. Later bij Ep Bredijk koffie gedronken. En na het rusten heeft Wim Driebergen nog gefilmd, en van de hele dag nog 27 km. gefietst. In de tuin nog tri-ominos gespeeld. Het was vandaag 30°.
25-05-1992. Wim is even in de omgeving aan het filmen. Ik ben even bij Jo Goting geweest, heb met haar gezonden. Je ziet dat ze dat fijn vind. Toen ik met haar had gebeden zei ze amen. Ik had dagen geen geluid van haar gehoord. En dat doet je dan weer goed. 's Middags naar de Bond geweest, en verder buiten gezeten.
26-05-1992. We zijn samen even bij Jo geweest. Ik zei, Jo, Wim is er ook. Ze deed haar ogen open en keek hem aan. De zuster zei dat heeft ze een tijd niet gedaan. Ze ligt steeds met gebroken ogen. Wim heeft nog plantjes gepoot die had hij van Ep gekregen. Later in de tuin tri-ominos gespeeld.
27-05-1992. Wezen zwemmen, en uit het zwemmen even bij Jo gewest, we hadden geen contact. Later Wil gebeld, de kamer was bijna klaar zei ze. het is haast te heet om te behangen. 's Middags heeft Juf Nannen ons opgehaald voor de receptie van de Familie Van Oostveen. Die waren 60 jaar getrouwd. We hebben het fijn gehad, het was wel heet in de auto.
28-05-1992. Het is vandaag Hemelvaartsdag. We zijn naar Doorn geweest, daar was Zendingsdag. 's Middags hebben we 17 km. gereden.
29-05-1992. We kregen vanmorgen een kaart van H&M ze zitten in het Sauerland en vermaken zich goed. Het is 30° het mooie weer verveeld ons niet. 's Middags in Zeist een korte broek voor Wim gekocht, en op de terugweg nog even naar Jo Goting geweest. We hadden geen contact, dat was wel jammer.
30-05-1992. Wim is in de tuin bezig, en ik ben weer even naar Jo geweest. We hadden contact. Ik heb met haar gebeden, ze kneep in mijn hand. De bakker belde of Henk al thuis was. Wij hebben het brood maar gehaald, en bij hun in de vriezer gedaan. Mw. Westerhoff zat in de tuin, daar nog even mee gebabbeld. We waren net thuis toen begon het te regenen en te onweren. Ik zat over Henk in met het rijden, maar dat was onnodig, want om 21:00 uur belde Marja en die zei dat ze al om 18:30 uur thuis waren, en dat ze al twee wassen had gedraaid. Dat kwam raar over, ik was blij dat ze weer gezond thuis waren.
31-05-1992. We zitten op de stoep op de Westerhoffjes te wachten, en Michel had een mapje op de kinderkerk gemaakt. En Petra ging weer achter het orgel zitten, dat is tegenwoordig haar plekje. Ze speelt heel aardig. En Marja en Henk hadden veel te vertellen. Dit weekje had hen allen goed gedaan. Om 13:30 uur gingen ze weer naar huis. Na het rusten zijn we maar thuis gebleven, want het ging erg donker zien. Ik werd opgebeld dat Jo Goting was overleden. 's Avonds hebben we 10 km. gefietst.
01-06-1992. Weer wezen zwemen, Wim en de anderen gingen naar buiten, het was maar 18° mij te koud. Ik heb even met Marja staan praten, het viel niet mee na zo'n heerlijke week. Om 17:00 uur kwamen we Henk en Marja nog tegen. Weer even een babbel gemaakt, we waren net thuis toen begon het te onweren en regenen.
02-06-1992. Bijbelstudie gehad, en ze konden niet naar huis, vanwege onweer en regen. Er is 40 mm. water gevallen. We hebben de watermeter al 8 jaar en nog nooit meegemaakt dat hij vol was. Bep was met de auto en die heeft ze weggebracht. En om 20:00 uur hebben wij de fietsen weggebracht.
03-06-1992. Weer wezen zwemmen, Marja was erg druk, en toen we weggingen was het nog drukker. We hebben maar gezwaaid. De was gedaan. 's Middags in de tuin zitten typen. Wim heeft de vis spullen klaar gemaakt, want we gaan morgen vissen.
04-06-1992. Het regent, dus het vissen is in het water gevallen. Ik heb toen maar al de winter truien gewassen. 's Middags zitten typen, en Wim is voor met zijn camera bezig, en om 17:30 uur belde Arie en vroeg om mijn verlanglijstje. Ik zei je bent wat te vroeg, want als ik klaar was met typen wilde ik er een opsturen. Ik heb mijn verlangen verteld, en toen ging de bel, dat was Juf Nannen die kwam gedag zeggen want ze gaat een zaterdag weer het zendingsveld op tot augustus. En omdat het telefoongesprek maar kort was heb ik Arie toch een brief gestuurd, en hem dadelijk gepost.
05-06-1992. We zijn naar de rouwdienst van Jo Goting geweest. De Familie Visser heeft ons gehaald, het was in het Hogelicht, en ze werd in Warnsveld begraven. Daar zijn we niet heen gegaan. 's Middags zijn we naar Nassau-Odijk geweest, en hebben Juf Vogelaar bezocht, ze gaat langzaam vooruit.
06-06-1992. Het haar van Ada gedaan, ze gaat morgen een paar dagen naar Wil. 's Middags zijn we naar Henk en Marja geweest. Henk was in de voortuin bezig. Die hebben wij toen geholpen. Marja was met Michel naar het dorp, we waren net klaar toen kwam Marja thuis. Die heeft koffie gezet en toen de nieuwe boxen van Henk zitten luisteren. Nou die zijn af.
07-06-1992. We zijn naar de Grote kerk geweest, en toen we naar huis gingen regende het. Droge kleren aan gedaan en toen heerlijk koffie met Pinkstergebak. Om 17:00 uur werd het droog, toen hebben we 8 km. gefietst. Wim heeft later orgel zitten spelen, en ik puzzelen, nog t.v. gekeken en om was de dag.
08-06-1992. Het is weer zonnig. In de tuin gezeten en later 18 km. gefietst. We zaten om 13:30 uur te eten toen belde Michel, of we mee gingen vissen. Nou zei ik dat het erg lief was dat hij ons vroeg, maar dat we nog zaten te eten, en dat we erg moe waren. We houden het nog wel tegoed. Om 16:00 uur begon het te onweren. Wij waren blij dat we thuis waren. Om 20:00 uur belde Wim, en Henk vertelde dat ze naar Maurik waren geweest, en het begon te regenen. Ze hebben nog even in de auto geschuild, en later kregen ze ook onweer. Ze zijn maar naar huis gegaan, dus we hadden niets gemist. Nu onweert het alweer, nu kan Wim geen vakantieman zien.
09-06-1992. Wim heeft de stoelen buiten bij geschilderd, en ik ben naar de kapper geweest. In de tuin gerust, toen begon het om 15:00 uur te regenen, en nu zit ik binnen te typen en Wim zit sport te kijken.
10-06-1992. We hebben weer gezwommen, en ook een babbel met Marja. Het is 23° de was droogde goed. Verder in de tuin zitten typen. Later nog 13 km. gefietst, en verder zitten haken, want Wim zit nu voetballen te kijken.
11-06-1992. Het huis is weer schoon, en na het rusten hebben we 15 km. gefietst.
12-06-1992. We waren aan het fietsen, en op de terugweg kwamen we langs Marja en Henk. Henk was met zijn fiets bezig, want zijn oude was gestolen. Ik zei Henk het kwade werkte mee ten goede. Hij begreep me wel. Marja liep nog in de nachtjapon, ze had de haren gewassen, ze zat nog in bad, dus we hebben haar niet gezien. Michel had weer een nieuw computer spelletje, die vermaakt zich daar wel mee. We zijn weer naar huis gegaan. Ze gingen koffie drinken en wij hadden zin in eten. Want het was al 12:30 uur. Na het rusten zijn we naar een Gildefeest geweest. Wim heeft lopen filmen.
14-06-1992. We hebben 7 km. gefietst. We waren net thuis toen kwamen de Westerhoffjes uit de kerk. We hebben met z'n allen in de tuin gezeten. Het was 27°. Henk was op zijn nieuwe fiets. Petra zei tegen mij 'Ik heb honger'. Ik zei 'Ik heb nog een pannenkoek, ik zal hem maar doormidden doen want als Michel het ziet wil hij het ook, en zo niet dan is alles voor jou'. En ja hoor Petra met de halve koek en een beker melk de tuin in. Ik zou voor het raam kijken naar het gezicht van Michel, en ja hoor, daar kwam hij al aan hollen. Hij nam de andere helft, hij zei 'Waarom lach je zo?' Toen vertelde ik het aan hem. Ik zei dat had ik eigenlijk moeten filmen. Ze hebben nog verstoppertje gespeeld en om 14:00 uur gingen ze weer naar huis. Na het eten hebben we nog 13 km. gefietst. En tot 21:00 uur in de tuin nog tri-ominos gespeeld.
15-06-1992. We hebben samenkomst gehad.
16-06-1992. Nog wat voor mijn verjaardag lopen kijken. Ik mocht van Wim een tas kopen, maar we zijn niet geslaagd. Toen kwamen we Henk en Marja nog tegen, en die zeiden dat Michel en Petra 12 km. gingen lopen met de avondvierdaagse.
17-06-1992. Ik ben vandaag 64 jaar geworden. Weer veel telefoon gehad.
De kamer was 's morgens goed gevuld, en 's middags was het mooi weer, toen heb ik buiten gerust, en om 15:30 uur kwamen de Westerhoffjes. Ik werd weer goed verwend. Van Marja een bos prachtige rozen. van Henk een gezondheidszadel. In een envelop, en er stond geschreven hij is besteld, van Michel, een quiz pocket. Erg leerzaam. Petra had wat getekend en er ƒ 2,00 op geplakt. Dat is uit mijn spaarpot zei ze. Die zal ik maar laten zitten, en een stukje Maja zeep. En toen begon het feest. Om 17:30 uur hadden Michel en Petra al gegeten, want ze moesten weer lopen. 15 km. Henk zat net, en toen kwam Arie er aan lopen, en die heeft me ook weer verwend, een boekenbon, I.K.V. en een typebloknoot met typebandjes en 2 bossen gladiolen.
Weer heerlijk gegeten, en met het toetje kwam Ada binnen. Na de vaat Jannie en verder was alles op de dag geweest. Dus erg gezellig.
's Avonds om 22:00 uur werd Jannie gehaald, en om 22:45 uur gingen ze Arie naar de trein brengen, toen ging Ada ook naar huis.
Ik heb nog alles afgewassen. En Wim heeft de kamer weer opgeruimd. Het is een fijne dag geweest.
18-06-1992. Vanaf vandaag ga ik alleen belangrijke gebeurtenissen noteren, want mijn boek wordt wat langdradig. Het is steeds een herhaling.
We zaten 's avonds tri-ominos te spelen en daar kwamen er twee van het bestuur van de N.C.G.B. Ik kreeg ƒ 25,00 en dat heb ik bij het geld van Arie gedaan en in Utrecht een bijbeltje gekocht. En ook bij Arie geweest.
22-06-1992. Michel en Petra zijn met het schoolreisje naar 't Land van Trooi geweest, we hebben ze van de bus gehaald
23-06-1992. Marja belde dat ze 's middags met Petra naar de dokter  was geweest, ze heeft oorontsteking. Nu zat ze morgen te kijken omdat ze werkt, toen zijn we maar niet wezen zwemmen, maar ben ik naar Petra geweest, en Wim heeft thuis de dakkapel afgelakt. Ik heb me best met Petra vermaakt, de hele tijd spelletjes gedaan. Om 12:30 uur was Marja er weer.
24-06-1992. Wim is nu naar Petra, want ik moet om 11:00 uur voor controle naar Zeist.
25-06-1992. Henk heeft vanmorgen Petra bij ons gebracht, dat vonden wij makkelijker, het is wel zielig voor Petra, maar wij genieten wel erg van haar. 's Avonds zijn we naar H&M geweest, en ook Mw. Westerhoff, want ze waren 17 jaar getrouwd. En morgen is het zaterdag, en Petra is zonder verhoging, dus als alles goed is gaat ze Maandag weer naar school.
27-06-1992. Het is 30 gr., De Ploegjes zijn geweest. Wim is 's middags even met Cor naar de bokken geweest. Gré vond het te warm. Om 21:00 uur gingen ze weer weg, en wij hebben de fietsen gepakt en hebben bonen en sla, en komkommers bij M&H gebracht, want we hadden de hele dag gezeten, niets voor ons. Marja vertelde dat Arie was geweest, ze was zo blij, ze had een mooie schemerlamp gekregen.
04-07-1992. Petra is gisteren gaan kamperen naar Wieger. En Zondagavond is Michel bij ons gekomen en blijft tot vrijdagavond. We hebben veel Monopoly gespeeld. Donderdag zijn we naar Utrecht geweest, een meneer vroeg aan ons of wij wisten waar het Janskerkhof was. Michel zei 'Ik weet het wel van Monopoly'. Die man begon toch te lachen, nou wij hebben gezegd hoe hij moest rijden. We zijn later op de Dom geweest, erg genoten. In de Hema gegeten en toen weer met de trein naar huis, en later met een taxi. Toen Michel in de Oosterstraat uitstapte zei hij, dat vind ik nou zonde van het geld. Ik zei heb je wel eens gezien als jou vader gaat tanken, dan is het wel ƒ 100,00 en dat doen wij nooit. We hebben een hele fijne week gehad. Het is weer stil, en nu genieten we nog van de bloemen die Michel ons gaf.
Zondags hebben we op de Jagersdreef koffie gedronken, en we waren blij dat we Petra weer zagen. Die had erg veel te vertellen. 's Avonds zij we met z'n allen in Zeist naar de kerk geweest. Daar sprak Ds. N. Raatgever, erg genoten.
13-07-1992. We kwamen thuis van zwemen en daar was een kaart van Petra, daar waren we erg blij mee. Marja wist niet eens dat ze het had gedaan. We hadden haar gisteren nog gezien, en toch waren we blij.
14-07-1992. Meindert en Fennie zijn geweest, en 's avonds zijn Michel en Petra komen slapen. De volgende dag zijn we met z'n allen naar het zwembad gegaan, en Marja trakteerde ons op koffie en koek. Toen zei Michel tegen Wil, ze zal raar opkijken als ze de rekening krijgt, wat heeft Wil zitten lachen. We hebben ons goed vermaakt, en Michel en Petra zijn met Marja weer naar huis gegaan.
17-07-1992. Henk en Marja en de kinderen zijn om 16:00 uur met vakantie gegaan, en om 21:00 uur waren wij er. Petra had een kaart gemaakt, en die hing aan de deur met 'Welkom' er op. En op de tafel stond een vaas bloemen met een briefje er in, dat deed ons goed. Michel had voor Opa een beschrijving en tekening hoe hij de Nintendo kon gebruiken. We hadden thuis al koffie gedronken, maar toen we het gebak in de koelkast zagen staan hebben we er nog maar een gemaakt. Toen naar boven de koffers uitpakken. Dat was niet nodig want de kleren hingen al keurig in de kast.
Zondags belde Marja dat ze in Orléans waren, en wij hebben haar gefeliciteerd met haar 38e verjaardag.
25-07-1992. Cor belde en zei dat Oma Budding om 15:30 uur was overleden, ze is 91 jaar geworden.
26-07-1992. We zijn naar Arie geweest, die heeft last van zijn dikke darm en is met een kuur bezig. We hadden de film van zwemmen bij ons, nu kon hij eens zien de koprol die zijn vader maakt. Hij vond het erg leuk. En om 20:00 uur zijn we weer naar huis gegaan. We willen het niet te laat maken voor de katten, en we moeten vanaf de trein nog bussen, de bus was al weg, toen hebben we maar een bus genomen en van de Hoofdstraat naar de Jagersdreef gelopen. Weer een fijne dag gehad. Wim heeft nog even t.v. gekeken. Ik het de poezen en vissen verzorgd en ben toen naar bed gegaan.
02-08-1992. We hebben Arie gebeld, het gaat goed met hem. Hij is weer gaan werken. Hij had ook post van H&M gehad. Henk heeft ons allen weer verwend met een gezellige brief van vier kantjes. We hebben 3 x telefoon gehad en 4 kaarten, we zijn wel verwend.
08-08-1992. Michel belde om 16:00 uur, we stonden buiten om weg te gaan. Blij dat ik het hoorde. Hij vertelde dat ze kerken hadden bezichtigd, toen kwam Petra en die zei 'Dat had ik ook willen vertellen'. Ze zei toen steeds maar doei doei. Ik zei 'Geef je moeder maar'. En die vertelde dat ze om 21:00 uur hoopten thuis te zijn. Henk zei we komen verkoeling halen. Ik zei 'Het is hier 31°'. Dat viel Henk tegen. Het was een verrassing ze waren al om 19:00 uur thuis. Dat was een blij weerzien, er was veel te vertellen.
Om 21:00 uur zijn wij naar huis gegaan, de ramen open gezet. Het was boven 34° en in de voorkamer ook. De tassen weer uitgepakt. Ik ben naar bed gegaan, al de ramen nog open. Een hele fijne tijd gehad, maar ook weer blij dat ik weer in mijn eigen bedje lag, en dankbaar dat de kinderen en kleinkinderen weer gezond terug zijn.
09-08-1992. Om 20:00 uur zijn ze op de koffie geweest. Heerlijk buiten gezeten. Petra ging dadelijk achter het orgel zitten. Ze speelde zo mooi dat had ze in de kerk in Didat geleerd. Er was weer veel te vertellen, de tijd vloog om, en om 22:00 uur gingen ze weer op de fiets naar huis. Toen was het nog 28°. Marja moet morgen weer werken, en Henk 's middags.
12-08-1992. Het is woensdag, we zijn weer wezen zwemmen, en toen waren de kinderen er ook. We hebben veel gedoken en Wim heeft nog een salto gemaakt. En Michel wel zes. Hij kan het ook erg goed. Petra en Bennadette gingen op de bodem staan van 3 meter diep. Weer erg veel van ze genoten, maar we waren de hele dag wel erg moe. Je wilt wel maar het breekt je wel op.
20-08-1992. Om 14:30 uur kwam Marja even op bezoek met een bos bloemen door de regen. Wel goed voor de bloemen maar voor haar zelf niet. Ze zei als dank nog voor de verzorging van bloemen en planten. Het was weer gauw laat, dus zij weer naar huis. 's Avonds is Henk geweest. Hij heeft de nieuwe video ingesteld, maar is er niet mee klaar gekomen. Hij moest nog werken want is nog erg druk met zijn nieuwe baan.
29-08-1992. We zijn naar Utrecht geweest, daar was een Zoeklicht dag. Veel gehoord en veel bekenden gezien.
31-08-1992. Om 19:30 uur kwam de zwemclub de film kijken. Wil had soezen gebakken en Riek en haar zoon hadden prachtige rozen, dus we werden erg verwend. Riek was weg van de schilderijen. Na de koffie begon de film, wat hebben ze gelachen. Na de film hebben we nog sap gedronken en nog na gebabbeld. Om 22:00 uur gingen ze allen weer weg, en bij de voordeur werden we steeds bedankt voor de fijne avond. Het was wel een ander gezicht nu ze allen aangekleed waren. Dat komt niet veel voor dat je vrienden hebt die je beter kent in hun badpak.
05-09-1992. Henk en Marja gingen naar Arie, en Michel was naar een verjaardag partijtje en mocht daar ook slapen. Toen belde Petra of ze bij ons mocht slapen, nou dat was een verrassing. Ze werd 18:30 uur gebracht. En heeft van 19:00 uur tot 21:30 uur orgel zitten spelen. Ik heb weer erg van haar genoten. Wim kwam soms ook even luisteren, maar die vermaakt zich wel bij de t.v. Ze wilde op de hobby kamer slapen, dan kon ze 's morgens gaan tekenen zei ze. Ik zei 'Kijk maar naar het verlichte kruisje, dat deed mamma ook altijd'. Nou ze sliep al toen ik naar bed ging.
06-09-1992. Om 08:00 uur kwam ze de kamer op, en vroeg of ze naar beneden mocht om orgel te spelen. Na het ontbijt ging ze weer verder spelen. Henk kwam haar om 10:00 uur halen. Ze hoorde hem niet eens. Henk heeft gezellig met ons koffie gedronken en verteld over zijn nieuwe baan. Het was zo laat, maar wel interessant.
Om 15:00 uur kwam Arie en die heeft zich voor wel vermaakt met Wim met de nieuwe video. 's Avonds hebben wij de film van Wil en Frans gedraaid, en het duiken van Michel en Petra ha hij ook nog niet gezien. Hij keek er wel van op. Om 22:15 uur is Arie weer naar huis gegaan. En ik heb de vaat gedaan en ben voldaan naar bed gegaan. Toen Wim om 24:00 uur boven kwam sliep ik nog niet.
11-09-1992. Petra is vandaag 10 jaar geworden. Ze heeft een orgel gekregen, wat was dat kind blij. Ze vroeg verder geld want ze moest wel meehelpen met het betalen. Wij waren er om 15:00 uur en even later kwamen ze uit school, en het feest kon beginnen. Een hele drukte maar wel gezellig. Weer heerlijk Nasi en Bami gegeten, en we zaten nog aan tafel toen kwam Arie. Die heeft haar ook weer erg verwend. Een taart van allemaal spekkies en een rugtas en nog geld, toen wij om 22:30 uur naar huis gingen had ze al een tafel vol kadootjes, en Michel hielp Marja, dat doet hij graag.
22-09-1992. We zijn naar Cees zijn verjaardag geweest, het was er erg stil, alleen Ineke en Dien en Bertus waren er. Wel gezellig.
's Avonds belde Arie om het adres van Ada, en zei dat hij vanavond wel voor een babbel zou bellen. We zaten net tri-ominos te spelen en daar was Arie, en die vertelde dat hij thuis was met veel pijn, en dat hij woensdag naar de dokter moest.
23-09-1992. Ada is vandaag 80 jaar geworden. We zijn op de koffie geweest. Ze vond het zo leuk dat Arie er aan gedacht had en Marja ook. We zijn 's avonds opgehaald door Wil. Toen hebben we met z'n allen gefonduud, erg lekker. Ik had het nog nooit gehad. Het was ook leuk dat we de kinderen van Guus en Mark van Bert hebben gezien, om  23:00 uur zijn we heerlijk naar huis gelopen.
26-09-1992. Vandaag hadden we vrij reizen, en zijn we naar Zandvoort geweest, het was 24°. heerlijk veel zon, een wandeling langs de zee gemaakt, en later in Zandvoort gegeten. En weer naar zee een wandeling gemaakt. We konden er niet genoeg van krijgen. Alle stoelen waren weg, dus nog even in het zand gezeten. Om 17:30 uur waren we in Utrecht, Arie gebeld of het goed was dat we even gedag kwamen zeggen. Hij had geen pijn meer gehad, en ging maandag weer werken. 1 oktober vertrekt hij naar Kos in Griekenland en dan gaan wij weer in zijn huis.
01-10-1992. Arie is vannacht om 03:00 uur vertrokken. En wij waren om 11:00 uur in zijn huis. De taart stond al op ons te wachten. Dus heerlijk koffie gezet, en heerlijk gebak er bij. Het huis was mooi schoon, alles was geschilderd, nieuwe meubels en vloerbedekking.
10-10-1992. We zaten aan het ontbijt en toen belde Michel, want hij is vandaag 12 jaar geworden, en bedankte voor de envelop met inhoud, was erg blij. Marja kwam ook nog even en om 11:00 uur belde Arie uit Kos en feliciteerde ons ook. Ja dat was te gek, de dag kon niet meer kapot. Ik heb de was gedaan en Wim heeft alles gezogen. Later nog bloemen wezen kopen. En 's avonds koffie met gebak.
11-10-1992. Naar de kerk geweest, en verder t.v. gekeken. Daar was een rouwdienst op van de Bijlmermeer, daar was een vliegtuig in een flat gevlogen, 80 huizen weg en vele doden en vermisten en gewonden.
Later nog even de gracht gelopen, en weer afscheid van Utrecht genomen. Om 21:00 uur kwam Henk ons halen. We zaten op de snelweg toen gaf Henk de telefoon aan Wim en Marja kwam aan de lijn. De techniek staat voor niets. Toen we thuis kwamen stond er een bak fruit op tafel, en een stuk gebak in de koelkast, nog van Michel zijn verjaardag. Henk wilde geen koffie, dus wij heerlijk koffie met gebak. De koffer uitgepakt, en naar bed. Wim kijkt nog even t.v. Vannacht om 03:00 uur belde Arie dat hij weer thuis was, dus wij weer blij dat alles goed was gegaan.
13-10-1992. Om 11:30 uur kwam Arie binnen stappen met een biedemeier boeket, en lekker bruin. Wim Griekse cognac en ik nog een bonbonschaaltje zwart met goud bedrukt, erg mooi. De film uit Kos gezien. Om 18:30 uur kip met snijboontjes en appelmoes. Om 21:00 uur ging Arie weer naar huis, het was een fijne dag, en veel gezien.
17-10-1992. Om 16:00 uur naar de Jagersdreef gegaan, want de familie is naar Duitsland voor een week. Petra had een pakje aan de deur geplakt, en daar zat dit briefje in, wat ons erg goed deed. Voor dat ze de grens overgingen belden ze nog even uit de auto.
20-10-1992. De Familie Visser stond om 09:00 uur voor de deur. Ik heb vandaag zusterdag in Amerongen. en Wim gaat naar de Oosterstraat de vloerbedekking schoonmaken. Ik heb een fijne dag gehad. Om 16:30 uur werd ik weer voor het huis afgezet. We hadden veel te vertellen, na zo'n dag dat we elkaar niet hadden gezien. Want dat maken wij niet veel mee.
22-10-1992. Wim heeft van boven naar beneden alles gezogen. Ik heb binnen en buiten de ramen gedaan. Het huis was schoon toen we kwamen, dus we willen het ook schoon achter laten. 's Avonds belde de hele familie, ze zeiden dat ze naar Ceskoslovensko waren geweest, daar was alles erg goedkoop. Ze zouden de 24ste weer thuis komen.
23-10-1992. Wim heeft boord gehaald, en toen hebben we samen het bed verschoond, en de badkamer gedaan. Na de koffie zijn we weer naar de Oosterstraat gegaan. Alles weer uitgepakt en gegeten. Om 15:30 uur kwamen Cees en Wil ons halen want Jaap en Mien zijn vandaag 50 jaar getrouwd. We hebben het erg fijn gehad, veel bekenden op de receptie, en om 19:00 uur een heerlijk diner.
Om 22:00 uur zijn we allen weer naar huis gegaan, en we konden terug zien op een hele fijne dag. We zijn terug met Cor en Aart mee gegaan.
24-10-1992. Weer even naar de Jagersdreef geweest, bloemen neer gezet, en Romy en Sweater over de bol geaaid en gezegd dat ze vanavond thuis kwamen. De vissen gevoerd, en weer naar huis. Want we moesten nog inkopen doen.
Om 22:30 uur kwam Wim even boven zeggen dat ze hadden gebeld en in 's-Hertogenbosch reden. Ik sliep toen zo.
25-10-1992. Ze zijn allen gezellig op de koffie geweest, er was veel te vertellen.
01-11-1992. Vanmorgen om 09:30 uur heeft Henk ons opgehaald voor de kerk in het Hoge licht, daar was oogstdienst. En later zijn we met z'n allen naar de Jagersdreef gegaan. Michel en Petra zijn vooruit gefietst, en Marja met ons gelopen. Henk moest nog iemand naar huis brengen. Dat had hij vlug gedaan, want hij stond al in de keuken toen wij er aan kwamen, heerlijk appelgebak te maken. Na het tweede bakje koffie waren ze klaar. We hebben er van genoten, want zo vers krijg ik ze nooit. Wim is met Petra naar boven gegaan om orgel te spelen. Ja we waren uitgenodigd om te komen eten, als dank voor de verzorging van de poezen en vissen. Nou Henk heeft er weer veel werk van gemaakt, het is de kok wel, wat hebben we gesmuld. Wim is boven op Petra haar kamer gaan rusten. En Petra maar orgel spelen. Wim zei het voor, Abba Vader. Toen Wim later beneden kwam kon ze het al. Ik heb met Michel huiswerk gemaakt, en later nog boven gebiljart. Om 21:00 uur moesten ze naar bed, en toen hebben we met z'n vieren nog twee op een rij gespeeld. Om 22:30 uur waren we weer thuis. Een hele fijne dag gehad.
02-11-1992. Om 19:30 uur belde Arie en zei 'Heb je even tijd voor me'. Ja we hadden elkaar niet meer gesproken vanaf dat hij bij ons was geweest uit Kos. Er was van beide kanten veel te vertellen. Hij had weer last van zijn ingewanden.
03-11-1992. Ik belde Arie, hij zei, ga je je leven verbeteren? Ik zei ik ben nieuwsgierig hoe je gebit zit, het is nog even wennen.
21-11-1992. Het is zaterdag, Arie belde dat hij twee dingen kwijt was, eerst een heel verhaal, het eerste was een niersteentje zo groot als een rijstkorrel, en het tweede was zijn leren jas, gestolen op kantoor.
24-11-1992. Ik lag op de bank te rusten, het was bijna 13:30 uur, Petra nam op en ik zei 'Ben jij niet naar school?' 'Ik ga zo', zei ze 'Het is dichtbij'. Ze vertelde dat de tand er uit was, en dat ze ook het rapport had en dat ze een zondag kwamen, en doei, en weg was ze. Daar kwam Marja aan, 'Waar zat u om 12:15 uur?' Ik zei 'Te eten'. 'Ik heb gebeld en er werd niet opgenomen'. Ik zei 'De telefoon ging en ik had net opgeschept, toen heb ik de stekker er uit gedaan'. 'Nou dat was ik' zei Marja. Oh wat vond ik dat erg, ze had een lekke band en wilde de fiets bij ons neer zetten. Dus was ze pas om 12:45 uur thuis, en erg moe. Ja dat was voor mij niet meer goed te maken. Ik neem in het vervolg toch maar op om deze tijd.
28-11-1992. Om 16:00 uur kwam Arie, hij had een kussen voor me, het was erg zwaar. Ik kon het proberen. Er is weer veel gebabbeld en om 22:15 uur hebben we hem naar de bus gebracht.
01-12-1992. We hebben het kussen weer naar Arie gebracht, ik had er geen schik in, en mijn type bandjes waren op, die hebben we in V&D gehaald. Bij Arie uitgerust, en toen bij Challie gegeten, en om 16:00 uur waren we weer thuis.
4e vers.

De Heilige Geest heeft U bemind,
God is de Vader van uw Kind.
Toen boog Maria 't kleine hoofd,
zij heeft in 't wonder Gods geloofd,
Zij sprak - en staalde elke verweer.
Ik ben de dienstmaagd van de Heer.
Declamatie:

Eens op een dag in Nazareth,
op 't uur van God daarvoor gezet,
klopte aan Maria's nederig huis
een engel aan en zij was thuis.
Ze heeft haar deur losgedaan
en toen zag ze de engel staan.
Maria schrok. Wie schrikt er niet
als hij een echte engel ziet?
Het moet wel eigenlijk niet zo zijn,
maar ach, een engel is zo rein.
De engel sprak: Wees niet bevreesd,
Want God bemint U allermeest:
van alle vrouwen, groot en klein,
zult gij het meest gezegend zijn,
gij krijgt een Kind, een Koningszoon,
die heersen zal op Davids troon.
Maria zat en hoorde toe,
het werd haar wonderlijk té moe
Zij sprak de engel schuchter aan
en heeft hem deze vraag gedaan
haar woorden zongen als een lied.
Hoe zal dat zijn ik vat het niet:
ik ben niet eens getrouwd mijn heer.
Toen sprak de witte engel weer
Hij heeft haar 't wonder uitgelegd;\
Dit is het wat hij heeft gezegd.
25-12-1992. Het is Kerstfeest. Om 09:00 uur werden we door Henk opgehaald. Marja zat al in de kerk, voor een plaats voor ons, en de kinderen zaten voorin. Michel en Petra zaten achter de kinderen, en toen zei de dominee als jullie je nu omdraaien en voor de gemeente gaan zingen. Toen moesten wij lachen, want nu stonden ze voor in, dat viel ze tegen. Het was een fijne dienst. En uit de kerk zijn wij met Henk weer naar huis gereden, en Marja met de kinderen op de fiets.
Na de koffie met tulband is Henk Arie gaan halen op het station. Toen weer met Arie het tweede bakje, met banket. En toen ging onze chauffeur de keuken in en werd toen onze kok. Wim liep wat de filmen en Petra speelde orgel. Het was een gezellige sfeer. Arie was met Michel de wijn aan het ontkurken, en Marja de tafel aan het vergroten. Ik heb toen de tafel gedekt.
Om 15:00 uur gingen we aan tafel. Petra deelde tekeningetjes uit, en wat je had op die plaats moest je gaan zitten. Ik was de kerk, en Wim de kaarsen, dat had ze op de kaart weergegeven, erg mooi. Wim heeft het gefilmd. Het menu stond er in de rondte op;
Etincolor dresseé
Kabelfried La mer
Rollade du Boeuf
Charleston Penu
Ik weet niet wat ik zit te typen, maar ik weet wel dat het eten af was, en alle lof voor de kok Henk.
Na het tweede gerecht las Marja een gedicht voor, dat erg mooi was.
En tot slot las Wim nog voor, en dat hete Respect;
Eerbied, achting, respect, ontzag is een schaars artikel. Waar geen eerbied is voor God, zal er zeker geen achting zijn voor zijn schepsel.
Het 'Ere zij God' word doorgaans eenmaal per jaar gezongen en dat opgeborgen tot het volgende Kerstfeest.
Toch staat er zo duidelijk in Hebr. 12 : 28 Laten wij derhalve, omdat wij een onwankelbaar koninkrijk ontvangen, dankbaar zijn en hierdoor God vereren op een welbehagelijke wijze, met eerbied en ontzag.
En Michel eindigde met het Onze Vader, waar ik erg trots op was, en mijn gebed is dat ze het ook leren verstaan in deze donkere wereld.
Toen hebben we allen gezongen 'Vader wij danken U'

Later hebben we nog spelletjes gedaan, en om 22:30 uur waren we weer voldaan thuis. We kunnen er op terug zien.
27-12-1992. Henk heeft ons naar Nieuwegein gebracht, voor de crematie van Ans Buik-Koetsier. Henk had nog een vrije dag en is toen met Marja doorgereden naar Gouda. En na de plechtigheid heeft Herman, de zoon van Dickie ons weer thuis gebracht. Herman vertelde dat Ans had gezegd, dat die blauwe vazen naar Arie moesten, die had daar echt op. Dat deed me wel wat toen ik dat hoorde.
31-12-1992. We hebben inkopen gedaan, en de nodige oliebollen ingeslagen. Nu blijven we gezellig thuis. Om 16:30 uur belde Arie en zei 'Heeft Marja jullie nog omgepraat?' We hadden geen zin, het wordt zo laat, en die kregen nu Alie en Bert. Wij hadden afgesproken dat wij nu eens Arie zouden bellen, en dat hebben we om 00:03 uur gedaan. Er werd bij hem ook veel geschoten, en hij had zich best vermaakt. Even later belde Marja, die zei dat ze allemaal buiten waren en dat zij ook zo met Alie ging. Toen hebben we nog Ada gebeld, die was bij Wil, en dat vond ze erg leuk. We hebben nog een toastje paling gegeten, en toen ben ik naar bed gegaan. Wim heeft het tot 01:30 uur uitgehouden.