Dagboek van Martha 1997

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
12-01-1997. Henk is ons komen halen, daar hadden we zin in, we waren de deur nog niet uit geweest, want Wim loopt ook te hoesten. We slapen weinig en het is nog niet helemaal over. Er was veel te zien. Ze hadden een nieuw bed, en Michel had een computer gekocht en een tafel er voor. Het was af, daar heeft hij veel voor gelaten, en nu kan hij genieten. De tijd is omgevlogen, en Petra haar kamer nog gezien, alles hangt vol met Michael Jackson. Marja vertelde dat ze gisteren met Rianne naar Utrecht was geweest. Ze had kleren geld meegegeven, en verder mocht ze niets kopen. Toen kwam ze thuis met een T-shirt met Michael er op. Dat is haar grootste idool. Ja dan sta je daar als moeder, Oh wat is opvoeden moeilijk. Henk heeft ons weer thuis gebracht, met een portie erwtensoep, dus morgen een makkelijke dag, en heerlijk smullen.
14-01-1997. We werden net opgebeld dat Bakkenes is overleden. Hij was zijn been al kwijt en nu had hij longontsteking. Hij is 84 jaar geworden.
18-01-1997. Henk heeft ons om 15:00 uur naar Arie gereden. Die is nog steeds thuis. Hij had voor een paar weken terug een nieuwe computer gekocht, en die wilden we ook graag zien. Hij was de 11e 30 jaar bij Laméris, en dat wilden we niet voorbij laten gaan. We hopen dat hij weer op mag knappen. We hebben weer veel mogelijkheden gezien. En er worden mooie foto's mee gemaakt. Henk kwam ons om 20:00 uur weer halen.
28-01-1997. Vanmorgen naar de dokter geweest, en die stuurde me door naar het Groene Kruis. Daar hebben ze 5 buisjes bloed afgenomen. 's Middags zijn we naar Aart geweest. Die had 5 dagen in het ziekenhuis gelegen. En daar zaten Wil en Meindert en Fennie. Erg gezellig. Aartje vond het niet te druk, maar Cor had werk zat. Toen we thuis kwamen was er een rouwkaart van Marie uit Zeist. Ze is 94 jaar geworden.
30-01-1997. Op de fiets naar de rouwdienst met Mien en Ria. We zijn niet naar de begraafplaats geweest, dat was weer 15 minuten verder en dat was teveel voor ons allen.
03-02-1997. Vanmorgen de uitslag gehad, het bloed zat te veel bezinking in en de schildklier werkt te langzaam, en in de ontlasting zat schimmel. Nu heb ik een kuur tegen de schimmel.
10-02-1997. Vanmorgen stond ik op met hoge koorts. De dokter gebeld. Die zei, je bronchiën zijn ontstoken, we moeten de schimmelkuur maar stoppen, en nu kreeg ik een Penicilline kuur. ik hoest veel en ben erg ziek.
12-02-1997. Meindert en Fennie zijn geweest, en later belde Marja die wist ook niet dat ik al een paar dagen ziek was. Later heeft Wim Arie gebeld, die was voor controle geweest, dus ook ons verhaal verteld, en hij het zijne.
20-02-1997. Om 15:30 uur kwam Arie en die had een grote fruitbak bij zich, en was er ook een bij Ada wezen brengen, want die is ook ziek geweest. Arie had ook foto's gemaakt, dus we zijn weer erg verwend. Ik had nog hutspot staan, die heeft Arie gegeten, en om 19:15 uur is Wim met hem naar de bus gegaan, en we hadden het weer fijn gehad.
22-02-1997. Henk heeft ons om 16:00 uur opgehaald. Marja zei 'Dan zijn jullie er ook even uit'. Petra had voor ons twee harten gebakken en er achter opa en oma. En Marja had cake gebakken. Het heeft ons beide goed gedaan, en de harten heb ik mee naar huis genomen. En nu een dag later kan ik zeggen dat de koek lekker was. Marja heeft nu keelpijn. Ze heeft krokus vakantie, dus dat is wel jammer.
27-02-1997. Marja en Petra zijn vanmiddag geweest. Marja was weer opgeknapt, die is er eerder boven op als ik. Ze had een zak soezen gebakken, en een pot slagroom dus dat wordt weer smullen. Later heb ik Arie gebeld, want die was voor controle geweest. Hij mag het gaan proberen van 10:00 uur tot 14:00 uur, dus er zit weer wat vooruitgang in.
07-03-1997. Er werd gebeld, en ik zag Ruda in de tuin lopen, ik deed de achterdeur open en riep hem, ik dacht Henk en Marja komen wel, maar nee hoor, ze belde weer en daar stonden ze met een mooie bos bloemen voor de deur. Ze kwamen even gedag zeggen, ze gingen morgen met 80 man personeel naar Parijs voor 2 dagen. Michel en Petra blijven alleen thuis, die hebben oma en opa niet meer nodig. Voor hen is het ook feest.
10-03-1997. Vandaag wezen zwemmen, het is een mooie lentedag 15°. Om 15:00 uur stonden we voor de I.V.A. op Marja te wachten, we waren blij dat we haar weer zagen. We gaven haar de bloemen en zeiden 'Welkom in Holland'. Ze zei gaan jullie maar mee want ik heb niets te doen want Petra heeft alles schoon gemaakt. Ze zei we kwamen binnen en toen was ze nog aan het werk, en dat was 00:30 uur. Nou Marja was erg trots op haar dochter. We zaten net toen kwamen Michel en Petra ook thuis. Dus die hebben we ook even gezien. We gaven ze nog iets voor de rapporten, toen zei Petra 'Dat heb ik niet verdiend, want zo mooi waren mijn cijfers niet'. Ik zei 'Dan is het omdat jij je moeder zo hebt verwend met een schoon huis, ik ben ook erg trots op je'. Ik zei tegen Michel 'Heb jij haar ook geholpen?' Hij zei 'Ik niet, het was haar idee' en hij ging naar boven. Wij gingen voldaan naar huis dat alles zo goed was verlopen.
23-03-1997. Henk is vandaag 46 jaar geworden. Om 09:30 uur kwam hij ons halen voor de kerk, en uit de kerk zijn we naar hun gegaan. Arie kwam niet, die zag er nog tegen op, en Oma Westerhoff ook niet, dus we waren de hele dag gezellig met elkaar. 's Middags zijn we wezen lopen met Ruda, en later nog met Petra boven een fax naar Arie gezonden, dat had ik nog nooit gezien. En ze heeft Wim en Michel iets vrouwelijk gemaakt. Ja je kunt er van alles op maken, het is grappig, maar ik zie ze liever als man. Om 19:30 uur kwamen de eersten binnen. Toen heeft Henk ons naar huis gebracht. Het was voor ons weer genoeg. We hadden het fijn gehad.
29-03-1997. Het is alweer 46 jaar geleden dat we het ja woord gaven van eeuwige trouw, je wist toen nog niet wat het zou worden in de toekomst, maar we hebben er beiden nog nooit een dag berouw van gehad. Het was goed in moeite en verdriet en zorgen. Om 17:00 uur kwamen de kinderen binnen. Henk had Arie gehaald, en Ruda was er ook bij. Allen gezellig aan het gebak, en om 18:30 uur is Henk wat eten gaan halen. Echt gezellig, en we hebben er weer echt van genoten.
30-03-1997. Eerste Paasdag, we zijn niet naar de kerk geweest. Nog wat moe van gisteren. Maar er was een fijne dienst op de t.v. en 's middags even in de tuin gezeten met de jas aan in het zonnetje, 14°, heerlijk. Ik belde Arie nog even, of hij ook op het balkon zat, hij zei 'Ik geniet achter mijn computer' en het was goed gegaan gisteren.
10-04-1997. We zaten achter in de tuin, en daar kwam Marja aan met Petra. Ze waren naar Sparrenheiden geweest want Petra gaat daar stage lopen voor school. Wat gaat alles toch snel voorbij. Dan moet je denken dat ik met Marja naar Rehoboth ging, maar die ging al voor goed. Nu kon ik me indenken dat mijn moeder zei 'zo'n kind'. Als moeder groei je samen op. Ze gingen alweer gauw weg want Henk was voor het eten aan het zorgen. Ja dat is wel fijn, ik weet niet wat dat is, zo aanschuiven.
13-04-1997. Marja belde 'Gaan jullie mee naar het bos met Ruda?' De auto zette Henk voor Klein Zwitserland. Ze was niet te houden toen de auto stopte. Ze trok met helemaal mee, en even later maakte Henk haar los en weg was ze. Petra vertelde dat ze een paar dagen hoge koorts en keelpijn had gehad. Ze was nog erg moe, we hebben helemaal tot het Grote Bos gelopen. Via de duinen weer terug, erg gezellig. Ruda was soms nergens te zien, dan riepen ze hem en maar hollen. We hadden nooit gedacht dat Marja zo gek op een hond zou worden, en ik ook. Het is een lief beest. Ze hebben ons voor het huis afgezet. We hadden erg genoten. De volgende dag belde ik Petra hoe ze het op Sparrenheide had gehad. Ze zei 'Het was wel leuk werk, maar ik kreeg nog een bloedneus en moest steeds erg hoesten, en nu heb ik weer verhoging'. Ze dacht dat ze maar afbelde. Ze heeft het geprobeerd het is wel sneu.
17-04-1997. We zijn naar de Sterrenberg geweest, naar Bernhard en Grietje. Hij had een nieuwe kamer op de flat gekregen, en die moesten we komen bekijken. Wim had een schilderijtje voor hem gemaakt. Hij vroeg of ik koffie wilde zetten, en later hebben we met ze in het restaurant met ze gegeten. En toen hebben we in de omgeving wat gelopen. Toen hebben ze ons weer naar de bus gebracht. Toen we thuis kwamen ging Wim even rusten, en ik heb met mijn jas aan nog heerlijk op de stoep in de zon gezeten.
20-04-1997. Henk en Marja en Petra waren wezen fietsen met Ruda achterop in een mandje. Hij zat zo heerlijk, en genoot volop. Even koffie gedronken en daar gingen ze weer.
23-04-1997. Met de bus van 13:30 uur zijn we naar Arie geweest. We hadden afgesproken op de Scheepjeshof, en daar zat hij boven op ons te wachten. Koffie met gebak genomen, en toen op naar de zaak van Ekeris. Daar hebben we een eethoek en bijzettafeltjes gekocht, en toen naar de Pollux gelopen. Het gaat weer een stuk beter met Arie. Om 20:00 uur stonden we op het station, er kwam geen trein. We stonden met zijn tienen, en Wim ging in de wachtkamer kijken, en kwam terug en vertelde dat ze op Woensdag om het uur rijden. Met z'n allen naar de wachtkamer. Toen we in Driebergen aankwamen reden de bussen ook niet meer naar de Melvill. Dus maar een taxi genomen. We waren wel blij dat de vertraging op weg naar huis was. Ik belde Arie en zei, het is altijd wat als we naar Veenendaal gaan. Hij lachen, we hadden een fijne dag gehad.
25-04-1997. In de omgeving wezen fietsen, en even aangeland bij de Westerhoffjes, en toen vroeg Petra of ze mocht komen logeren, en daar kijken we nu weer naar uit.
01-05-1997. Om 20:30 uur kwam ze op de fiets, zonder Marja. Ik zei, dat moet kunnen. We hebben de zwemfilm gezien, toen was ze 8 jaar. Om 22:30 uur ging ze met mij mee naar boven, zei ging lezen, en ik slapen.
02-05-1997. Allen goed geslapen en om 08:30 uur zaten we aan het ontbijt. Dat vond ze gezellig, dat doen we nooit thuis. Ze zei als we zin in eten hebben dan pakken we het'. De zon scheen heerlijk en het werd 20°. dus de hele dag buiten geweest. 's Middags hebben we 6 km. gefietst. Later in de tuin spelletjes gedaan en om 21:00 uur is ze weer op de fiets naar huis gegaan. We hadden het weer fijn gehad, en kunnen er weer dankbaar op terug zien.
06-05-1997. Wim is vandaag 76 jaar geworden. Het is fris weer. Wil was met de bus, want in Zeist regende het. Later kwam Bertus met zijn scooter en toen ze om 13:30 uur naar huis gingen regende het erg. Arie kwam met de taxi, en even later de Westerhoffjes. Wim is weer goed verwend, en het was weer erg gezellig.
10-05-1997. We hebben vandaag Zusterdag op Rhederoord. Westeneng heeft ons weggebracht. Een hele fijne dag gehad.
12-05-1997. We zijn met de bus naar Amerongen geweest. De Familie Van Oostveen zijn 65 jaar getrouwd, ze gaven een dank dienst in het zendingshuis waar ze nu ook al 15 jaar wonen. Een heel fijn samenzijn was er. En terug konden we meerijden tot de Buntlaan.
19-05-1997. Arie is vandaag 45 jaar geworden. Om 14:30 uur stond Henk voor en de wagen werd volgeladen, plus een strijkplank. Buiten 23° dan weet je wel hoe het binnen was. De stemming zat er goed in, en allen blij dat we er waren. Arie had binnen alles klaar staan, en we zaten op het balkon, en binnen kon je van alles halen. Het was af. Drankjes en hapjes, en 's avonds koude schotels, het was heerlijk en af. Allen hadden het erg naar hun zin. Henk heeft nog twee bloembakken op het balkon bevestigd. En om 21:00 uur zijn we weer vertrokken.
Op de snelweg was een file, ja het was de tweede Paasdag en we kregen nog een onweersbui, en in de auto werd het maar heter. Ik heb een regenjas over me gelegd en het raam open. Oh wat hebben we een schik in de auto gehad. Om 22:00 uur waren we na een fijne dag weer thuis. Ik heb Arie nog even gebeld, die zei 'Ben je nu pas thuis?' Het verhaal verteld, hij had het ook fijn gevonden.
10-06-1997. Vanmorgen is de eethoek gebracht, het staat erg gezellig. Het is 23°. we hebben niet aan de nieuwe tafel gegeten maar buiten in de tuin. Later belde Arie en zei 'Ik heb een snipperdag genomen, en ik lig lekker op het balkon'. Even bij gebabbeld. We hebben tot 22:00 uur buiten gezeten, en ze zeggen dat het morgen nog warmer word, nou van mij mag het.
11-06-1997. Om 12:30 uur belde Michel en zei dat hij was geslaagd. We waren net zo blij als toen hij werd geboren. Hij ging naar zijn vrienden, die ook waren geslaagd. Wim ging naar boven een mooie envelop maken. De volgende dag zijn we er naar toe geweest, hij werd verlegen toen hij de envelop open deed, maar was erg blij. Hij vertelde dat hij met Henk een toerfiets ging kopen. Petra ging op tijd naar bed want die ging met de school naar Parijs en ze moest 's morgens om 04:00 uur in Doorn zijn, maar toen we naar huis gingen stond ze voor het raam te zwaaien.
Zoals je op de foto ziet krijgt Michel zijn diploma
14-06-1997. Arie belde, want het is Vaderdag. We zaten buiten en toen kwamen de Westerhoffjes met een mooie bak met bloemen voor op de stoep. Later heeft Wim Arie nog gebeld, en bedankt voor de bak. Ik zei "Die moet je zien', hij zei 'Ja over drie dagen kom ik kijken'.
17-06-1997. Vandaag 69 jaar geworden. Van Wim kreeg ik een grote bak met bloemen, voor op mijn nieuwe tafeltjes. Om 10:30 uur was de kamer vol. Het is geen weer voor buiten, dat is wel jammer. Veel telefoon gehad van de Bond. Dus ze zijn me nog niet vergeten. Het heeft me wel goed gedaan. Om 16:30 uur kwam Arie binnen met 20 rozen, erg mooi. Ada en Jannie waren er ook en die vonden het fijn dat ze Arie nu ook eens zagen. Ze waren net weg toen de Westerhoffjes kwamen, en na de koffie en gebak werd ik verwend. Van Michel een schildpad voor op tafel, en Wim had er net een voor me gemaakt. Ik ben er erg blij mee, en Petra had 5 rozen, een witte een rode een gele en een donker gele, erg mooi, met een leuk kaartje er aan. En van Henk en Marja werd een rit naar Barneveld aangeboden. Ik had gezegd 'ik heb alles al, rijd me maar eens naar Barneveld'. Maar ze hadden toch wat gekocht, twee bakken bloemen en van Arie een tuinslang met haspel. Later is Henk weer eten wezen halen, het was weer gezellig met z'n allen aan tafel, daar geniet ik altijd erg van. Om 21:30 uur gingen ze Arie naar de trein brengen, en dan gingen ze nog naar Niels Schaap. We hebben alles zo gelaten en zijn heerlijk naar bed gegaan, en morgen zien we wel weer, bij gezondheid.
02-07-1997. Om 18:30 uur stonden Henk en Marja voor om ons naar Barneveld te rijden. Eerst zijn we bij Meindert en Fennie geweest, en Henk wat door Barneveld en toen naar Mien, en later weer omgereden over Veenendaal naar huis. Op de snelweg reed Henk 140 km. je voelde het niet, ja hij heeft weer een nieuwe wagen. Ja ze hebben het goed. We hebben een fijne avond gehad. O ha Henk reeds ook nog even naar ons oude huis, het deed me weer goed, alles is verleden tijd.
07-07-1997. Om 14:00 uur zijn we uit Driebergen vertrokken naar Veenendaal. We hadden met Arie afgesproken voor de Scheepjeshof. En daar zat Arie al op het bankje op ons te wachten. We hebben wat gewinkeld, en op een terrasje wat gebruikt. Toen op naar de Pollux. Het was mooi zonnig weer. Arie had een nieuwe t.v. En van de computer genoten met alle nieuwe snufjes. Je raakt er niet op uitgekeken. Om 22:00 uur waren we weer gezond thuis.
15-07-1997. Vandaag zijn we naar Zandvoort geweest, toen we aan kwamen regende het wat. Dus niet naar zee maar gewinkeld. Later scheen de zon, een ligstoel genomen en heerlijk gelegen. Om 16:30 uur begon het wat te waaien. Toen zijn we maar weer opgestapt en wezen eten. We waren na een goede verbinding om 19:00 uur in Driebergen op het station. Er ging geen bus meer over de Melvill dus vanaf de Traay naar huis gelopen. Op de Traay een ijsje genomen en even uitgerust. Het is een hele fijne dag geweest.
17-07-1997. Om 08:30 uur vertrokken wij naar Gouda, de kaasmarkt was erg gezellig, en het stadhuis bezichtigd, erg mooi. Op het marktplein koffie met perengebak Gouds recept. We wilden nog door naar Rotterdam, maar we waren al zo moe, maar terug gegaan en in Utrecht gegeten en nog op de gracht wat gebruikt. We hadden het telefoonnummer van Henk meegenomen, om nog gedag te zeggen, maar dat ging niet dus maar ingesproken. Ze zijn op vakantie gegaan, goed reisweer 18°. en wij maar weer naar huis. Van de trein een taxi genomen, en voldaan weer thuis. Wim is nog even gaan rusten, en ik nog even genieten in de tuin.
19-07-1997. Marja is vandaag 43 jaar geworden, we hebben haar gebeld, en ze staan heel mooi in Saint-Michel in Normandië. Ze zien wel hoe lang ze daar blijven. Toen Arie gebeld, we waren hem net voor, hij heeft nu nieuwe medicijnen voor zijn maag, maar heeft ook de griep. Dus we gaan nu maar niet naar Veenendaal. Dat viel wel even tegen voor ons allen.
28-07-1997. De eerste kaart is binnen. Ze blijven op de plaats maar staan. Allen vermaken zich goed, en Ruda kan daar goed van zich af hollen. Ze hadden aardige buren het zijn Duitsers, en ze zijn ook weg van Ruda. Ze willen hem wel houden, nou wij ook wel, wie had dat gedacht.
06-08-1997. Arie belde, en zei 'Het gaat goed met mijn maag, ik heb maar 14 dagen vakantie genomen'. Het is 27°. De volgende dag belde hij dat hij naar Rhenen was gefietst, en in de dierentuin foto's met zijn nieuwe camera had gemaakt. Ik zei 'Dan kom je morgen zeker op de fiets naar ons'. Ja, ik meende het niet. Hij wil nog verder de omgeving verkennen. Het is nog steeds volop zomer.
08-08-1997. Marja belde vanuit de auto, dat ze maar naar huis komen want het regent daar, en de berichten voor Holland zijn zonnig 27°. Om 22:30 uur stonden ze in de Oosterstraat. Ik stond maar naar Henk te kijken, die was zo mooi bruin en de snor was er af. Hij is veel jonger. We waren dankbaar dat ze weer gezond voor ons stonden. Gezellig bij gebabbeld.
09-08-1997. We kregen vanmorgen een kaart van Petra. Ze schreef dat ze vier vlaggen van Michael had gekocht, en een magazine. Het geld was nu op. Wat kijk je toch anders tegen zo'n kaart nu ze al thuis zijn. We waren er wel blij mee, ze waren ook weer anders als voor 3 weken terug. Ik heb haar gebeld dat hij er was, ze hadden lekker geslapen.
Arie belde dat hij om 17:00 uur op het station in Driebergen wordt opgehaald door Derk en Tiesta om het nieuwe huis te zien, en daarna een etentje. Het is 30°. ze kunnen beter buiten eten. En dat hij een woensdag met Marja en Petra naar Amsterdam gaat, en dan door naar Zandvoort. Als alles volgens schema goed gaat komt hij een zaterdag bij ons, en daar zien we nu alweer naar uit, en te hopen dat het nog zulk mooi weer is. Wij zitten al dagen in de tuin.
16-08-1997. Om 16:00 uur was Arie er gebruind en wel. Daar kan buitenland niet tegen op, het is al dagen 30°. en het mag van mij zo blijven. Hij had de foto's bij hem van de dierentuin, maar Zandvoort nog niet. We hebben steeds buiten gezeten en 's avonds is Arie naar de Hoofdstraat gelopen. We hebben tot Cornelissen meegelopen. Thuis wat van de meloen genomen, hij zei voor bloemen is het te heet. Dat was een goed idee.
22-08-1997. Ik loop al een paar dagen te hoesten, en nu heb ik verhoging. Onze dokter is met vakantie. Toen heeft Henk me naar de vervanger gereden. Ik heb bronchitis. Ik heb een antibiotica kuur gekregen. Met deze temperatuur ben ik gewoon buiten, ben wel erg ziek maar ik lig achter uit de wind. De dokter zei 'Je hebt buiten meer lucht'. Het is nog steeds 30°. Anneke kwam ook nog even, die kan helemaal niet tegen die warmte.
02-09-1997. Marja belde dat ze ook de kriebelhoest had, en dat ze haast niet had geslapen. Ze was eerder naar huis gegaan, en is dadelijk naar bed gegaan. De volgende dag zijn wij naar haar gegaan, en we hebben even Ruda uitgelaten. Die was erg blij. Toen kwam Marja uit haar werk, die vond het te gek, maar is wel weer haar bed ingedoken. En wij gingen voldaan naar huis, dat we toch iets voor haar konden doen. Ik was wel blij dat ik weer thuis was, ik heb ook weer een jasje uit gedaan.
07-09-1997. Henk is 4 dagen naar Engeland, en Marja en Petra en Michel kwamen uit de kerk bij ons. Ik had Petra niet meer gezien na de vakantie. Als we bij hun waren was zij telkens niet thuis. Ik had gewoon een beetje heimwee. Ik dacht dit is de tweede fase. Eerst de kinderen de deur uit, en nu gaan de kleinkinderen hun eigen leven leiden. En dat is erg gezond, maar als opa en oma weer een taak minder. Maar we zijn dankbaar dat we elkander nog hebben. Drie dagen later belde Petra dat ze de cijferlijst van de nieuwe school had. Allemaal tienen en negens. We waren erg blij. Ik zei, het is een groot cadeau. Ja zij gaat nu in Zeist op school, en Michel in Ede. Dat is ook een hele verandering. Elke dag de trein. De volgende dag belde Marja wat denk je nu. Michel en Christiaan zijn in de verkeerde trein gestapt en stonden in Veenendaal. Toen zijn ze naar Veenendaal De Klomp gelopen, en weer op de trein naar Ede, maar wel te laat op school. De leraar had er begrip voor, dus dat heeft hij ook al meegemaakt.
11-09-1997. Petra is vandaag 15 jaar geworden. We zijn er om 15:30 uur naar haar toe gegaan. Ze was net thuis. Henk kwam ook net binnen uit Engeland, die had een mooie film gemaakt. Van straten vol bloemen, want Prinses Diana is met een auto ongeluk om het leven gekomen. Hij had veel te vertellen. We hebben een gezellige broodtafel gehad. Petra had niet veel trek, want ze had op school gekookt en dat moeten ze zelf opeten. Om 21:00 uur kwamen de vriendinnen, dat zijn mooie meiden op die leeftijd. We zijn later weer op de fiets naar huis gegaan. En Mien van Geert belde dat Ada naar het ziekenhuis was gebracht. Ze heeft een ontstoken alvleesklier. Ze loopt al dagen met pijn.
13-09-1997. We zijn op de fiets naar Ada geweest, ze ligt aan een infuus en ze is erg ziek. Vier dagen later zijn we weer geweest, ze was al iets beter, maar heeft nog steeds geen eten gehad. We zijn maar even geweest, er kwam veel bezoek.
23-09-1997. Vandaag is Ada 85 jaar geworden, haar bed was versierd en ze zat weer rechtop in bed. Het infuus was weg en ze had al even naast het bed gezeten. De kinderen en kleinkinderen waren er, en Wil had Geert opgehaald, dus een hele drukte. Wil schonk thee en heerlijke bonbons het was erg gezellig, en Ada zei als alles goed blijft mag ze een Zaterdag naar huis, dan gaat ze naar Wil.
26-09-1997. Wil belde en zei 'Ma is bij ons' en toen kwam Ada ook aan de telefoon, ze was blij dat er weer schot in zat.
03-10-1997. Ada belde en zei dat ze weer thuis was. Wij zeiden nu al? Ja ik heb heimwee naar Driebergen zei ze. We zijn naar haar toegegaan. Ze is erg afgevallen, maar blij dat ze weer thuis was.
10-10-1997. Michel is vandaag 17 jaar geworden, Henk heeft ons gehaald want Wim is erg verkouden, en oma Westerhoff zat al in de auto. Michel was al thuis uit school. Het was weer erg gezellig, en later kwam ook Arie, en we hadden een lekkere broodtafel. We hebben het niet zo laat gemaakt, want Wim was het zat.
11-10-1997. Cor is vandaag jarig. Ik ben er alleen naar toe geweest, Wim had er geen zin in. En Wil was er ook niet, en Bertus ook niet. Allen zwaar verkouden, maar het huis zat toch wel vol, erg gezellig. Paulette had haar rijbewijs gehaald, en Corma en Gijsbert hadden de van Zon prijs gekregen, dat krijgen mensen die veel voor een ander over hebben. Op weg naar huis heb ik zoute haring gekocht, goed tegen de kou.
17-10-1997. Nou ben ik erg verkouden, en zit maar te hangen op de bank. Het eten smaakt me goed, en uit de kerk kwamen de Westerhoffjes, en die vertelden dat ze een dag naar Duitsland gingen naar een pretpark, en of dan Ruda bij ons mocht komen. Daar zien we nu weer naar uit.
22-10-1997. Om 10:00 uur werd Ruda gebracht, erg gezellig, nu ik niet goed ben. Wim is 's middags met hem het bos in geweest. Ik vond het wel jammer dat ik niet mee kon, ik hoest erg en ben wat koortsig. Om 22:30 uur hebben ze hem weer opgehaald. Ik heb er niets van gehoord.
De volgende dag belde Arie hoe of het was, hij wilde komen. Ik zei doe het maar niet, je bent zelf net beter, dus even bij gepraat, dat doet een mens ook goed.
27-10-1997. Marja heeft de dakkapel helemaal afgenomen en de ramen ook gezeemd. Hij is weer als nieuw. Wim heeft de heg geknipt, zo de winter kan komen.
30-10-1997. Onze griepprik zijn we wezen halen, en 's avonds belde Marja dat Petra was aangereden. Zij had niets maar de fiets zat voor in elkaar. Henk had de fiets net klaar voor de winter, dat had hem ƒ 84,00 gekost, en nu dit. Ik was al lang blij dat zij alleen een zere knie had.
Morgen gaan we naar Juf Vogelaar, dan is ze jarig.
11-11-1997. Marja belde dat ze naar Veenendaal gingen, of we zin hadden om naar Arie te gaan, dat deden we graag, om 14:00 uur stonden ze voor en hebben ons bij Arie afgezet en om 18:30 uur hebben ze ons weer opgehaald. Arie had het gebak al op tafel staan, en heeft toen koffie gezet. We werden weer verwend zo onverwachts. De nieuwe computer hadden we nog niet gezien, weer andere mogelijkheden, en de vakantiefoto's waren klaar. De tijd is omgevlogen. 19:00 uur waren we weer thuis.
15-11-1997. Om 16:30 uur belde ik Arie en hij nam hem op, ik zei dat is vlug, dus je bent toch thuis. Hij zei, hoe wist je dat. Ja dat is het moeder instinkt. Ik had de hele dag al het gevoel dat er wat was. Hij kon haast niet thuis komen van zijn rug. Even bij gebabbeld, en gezegd dat Ruda morgen word ontvrouwd.
De volgende dag waren we op weg naar Marja, er stond zo'n harde wind dat we weer naar huis zijn gegaan, en maar gebeld. Ze zei hij wordt vanavond pas gehaald. Later belde ze dat Henk morgen de hele dag weg was, of hij bij ons mocht komen. De volgende dag kwam Henk haar brengen, och wat was ze ziek, in de achterkamer heeft ze naast me gestaan, ze likte steeds onze hand af want ze had dorst, maar wilde zelf niet drinken. Ze is de mand niet uitgeweest. Om 19:30 uur werd ze opgehaald, en toen kwam ze de mand uit, wat was ze blij dat ze er waren. Later belde Henk ze staat de bak leeg te eten en ze drinkt.
22-11-1997. Riekie en Martein en Gert Wessels zijn geweest, dat was 6 jaar geleden. We hebben wel telefonisch contact maar dit was erg gezellig. De tijd is omgevlogen, want ze moest bij Derck en Tiesta gaan eten. Martein is een lieve jongen voor zijn moeder. Hij was 4 jaar toen hij hier voor het laatst was en nu 12 jaar, kan goed leren, die twee maken het wel.
23-11-1997. Henk heeft ons gehaald, het was wel de vrije zondag dan gaan de kinderen niet naar de kerk en niet naar oma en opa, maar Petra belde of we toch wilden komen. De nieuwe tuin was klaar. Gezellig onder de thee bij gebabbeld, en toen ben ik met Michel naar boven gegaan. Daar heeft hij zijn lessen op de computer laten zien. Nou ik vind het een moeilijke school, al die lessen die hij moet leren, voor mij niet meer te begrijpen. Later nog bij Petra gekeken, die was met de computer foto's van Michael aan het maken. Om 18:00 uur waren we weer thuis.
24-11-1997. We waren net thuis van het zwemmen toen werd er gebeld, het was de loodgieter of het goed was dat hij om 13:00 uur kwam. Ik zei dat hadden we niet afgesproken u zou ons een dag van te voren bellen, dan kon ik de kast leeg halen. Om een lang verhaal kort te maken ze stonden voor de deur, en ze hebben keurig gewerkt. Om 17:00 uur belde Wil. Ik heb nog nooit zo vlug bij jullie koffie gedronken, even bij gebabbeld en de volgende dag waren ze er weer om 08:00 uur tot 16:00 uur. We zijn blij dat we het hebben gedaan. Voor ƒ 1.630,00 hebben we boven water.
29-11-1997. Henk en Michel zijn met een club wezen vissen, ze hadden 2 forellen, die heb ik gekregen. Ik heb ze ingevroren want morgen moeten we naar Wil want zij is dan jarig. Cor en Aart hebben ons gehaald.
05-12-1997. Henk heeft ons opgehaald om bij hun de Sint te vieren. Oma Westerhoff was er ook. We hebben de sjoelbak meegenomen, en hem daar ook maar gelaten, een fijne avond gehad. We hadden dit jaar geen cadeautjes gedaan, maar toen we naar huis gingen kregen we van Petra een prachtige foto. Te gek, net voor het slapen gaan.
07-12-1997. Wim heeft pijn op de borst, ik zei dat komt van het sjoelen, maar het ging niet weg. Dus de dokter maar gebeld, hij was er zo, en heeft een tabletje gegeven voor onder de tong. Hij moet 3 dagen kalm aan doen.
13-12-1997. Er werd vanmorgen een Kerststuk van Arie gebracht. Waar wel een paar keer wau-wau tegen gezegd mag worden. We hebben hem dadelijk gebeld. Ja het is te gek. Later kwam Marja even langs uit het schilderen, ik zei ga maar gauw naar huis, want dezelfde staat ook bij jullie, zei Arie. Je hoort haar zeker al reageren. Ze kwam even hoe of het met Wim was, nou dat wil nog niet erg. Ze vertelde dat Michel naar de 24 uur computer club was.
16-12-1997. Het is een koude wind en -4°. Er werd gebeld en daar stond Ada blauw van de kou en zei, ik kom even bij mijn broertje kijken. Later kwam er over de radio dat het de koudste wind van deze eeuw was. Ze zei ik heb hem zo in de rug. We wilden een taxi bellen maar dat was er niet bij. Doe het maar na, 85 jaar.
22-12-1997. Marja en Petra kwamen samen op de koffie, ze hebben Kerstvakantie, en Ruda was er ook bij, die gaf ons een grashond en een kaart om zijn nek met een uitnodiging voor de Kerst. We hebben er zin in. Petra had voor ons een rozet gemaakt van theezakjes, en daar in een foto van haar. Erg mooi en leuk bedacht.
25-12-1997. Na de kerk kwam Henk ons halen, want het wil nog niet erg met Wim. Later heeft hij Arie van het station gehaald. Oma Westerhoff is ook niet goed die kwam niet, ze was te bang dat het teveel voor haar zou zijn. Ze gaat de tweede dag een poosje. Zoals altijd was het weer erg gezellig.
Dit jaar was er geen menu, maar het diner was er niet minder om.
Meloen met achterham
Asperges met Ardennerham en een heerlijk sausje
Runder en kalkoen rollade met witlof, erwtjes, gestoofde appel en op het vlees championsaus
Alles was mooi opgemaakt op het bord, erg gezellig en lekker met aardappel puree en gebakken aardappeltjes.
Zelfgemaakte bosvruchten bavarois met slagroom.

Het was erg gezellig aan tafel. Petra heeft gelezen.
Daarna kwam er een goed gesprek, en toen ging Wim rusten, en ik heb met Marja en Ruda een flinke wandeling gemaakt. Arie was met Michel boven aan het computeren en Petra en Henk lagen te rusten. Om 22:00 uur heeft Henk ons naar huis gebracht, en Arie in Veenendaal, dus die kwam makkelijk thuis.
31-12-1997. We hebben het rustig gehad met oudejaarsavond, er is dit jaar niet zoveel afgeschoten. Het was meer sier vuurwerk. We hadden een mooie E.O. avond, het was precies 24:00 uur toen was Henk aan de telefoon. Dat is nog nooit gebeurd. Ik zei dit is leuk, even gebabbeld en toen was Arie er, die zei dat het mooi vuurwerk was, en toen zijn wij naar bed gegaan.