Dagboek van Martha 1991

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
01-01-1991. We gingen vanmorgen om 02:00 uur naar bed. Er is nog lang na geschoten, maar we vielen toch in slaap. Om 08:30 uur werden we weer wakker, en na het ontbijt een wandeling gemaakt. De telefooncellen waren erg vernield, en 4 grote winkelruiten kapot, dat zijn de naweeën. 's Middags hebben we een boswandeling gemaakt, maar ik word moe van het hoesten. Toen we thuis kwamen, belde Marja of wij bij hun kwamen, want Michel had overgegeven, en lag nu op de bank, maar ik zag er tegen op, vanwege het hoesten. Marja kwam later alleen, op de fiets, en is gebleven tot 19:00 uur. Dat was erg gezellig, ze ging weg met 'nu zij n jullie zeker blij dat ik weer ga, na al die drukte'. Maar we hadden genoten van ons zonnetje.
's Avonds kwam Henk nog even een drankje brengen voor de hoest en nieuwjaar wensen. Hij had ook veel te vertellen, was voor het eerst met Michel en Petra vuurwerk af wezen steken. Na de koffie ging Henk weer naar huis. En voor de tweede keer gingen we vandaag naar bed. De eerste dag was weer voorbij.
02-01-1991. We hebben heerlijk geslapen, om 03:00 uur heb ik even liggen hoesten, het drankje helpt. Wim zit weer te schilderen, en ik heb tot 05:00 uur zitten typen. Juf Nannen kwam nog even, ze had een plantje voor ons. We hebben 's avonds T.V. gekeken. Om 22:00 uur ging Wim mee naar bed, hij begon te snotteren.
03-01-1991. Wim is erg verkouden. Ik heb maar hutspot gekookt, dat is goed tegen de kou. En 's middags zijn we lopend het dorp in geweest, het was mooi open weer. 's Avonds rummicub gespeeld en E.O. gekeken. Ik ging om 22:00 uur naar bed, en een uur later kroop Wim stilletjes naast me.
04-01-1991. Wim heeft alles gezogen, en ik heb inkopen gedaan, en ben even naar Juf Nannen geweest. 's Middags zijn we naar Jannie geweest, ze is 80 jaar geworden, het was een hele drukte, maar Ada heeft haar geholpen, en die bleef bij haar.
05-01-1991. Het is windkracht 9, dus dat is binnen blijven. Wim is kip gaan halen, en ik heb zitten typen, en Wim later weer schilderen, en nog even orgel zitten spelen. Michel belde nog even dat is wel leuk, zo nu en dan belt hij even, Marja en Petra hebben ook nog even gebabbeld, dat is zo gezellig.
06-01-1991. We zijn niet naar de kerk geweest, vanwege het hoesten. Wim heeft orgel zitten spelen, en toen belde Michel en die vroeg of we bij hun koffie kwamen drinken, daar hadden we wel zin in. Henk is ons komen halen. Het was erg gezellig. Michel en Petra hadden koekjes gebakken, en Michel heeft later helemaal alleen tompoezen gemaakt, erg lekker. Om 14:15 uur waren we voldaan weer thuis, we hadden net het eten op en daar stonden Cor en Aart. Die gingen om 17:30 uur weer naar huis. Later nog rummicub gespeeld, maar ik voelde me zo moe, ik ben maar naar bed gegaan. Toen Wim later kwam kijken was ik zo heet, had 39° en ben maar in bed gebleven.
09-01-1991. Ik heb 's morgens de dokter gebeld, en gezegd dat ik al 8 dagen loop te hoesten en dat ik nu koorts heb. Hij kwam kijken en zei dat ik in bed moet blijven, met een antibioticakuur. En daar kwam de drukte voor Wim. Hij heeft 's middags boven bij me zitten schilderen, maar ik ben goed ziek. De volgende dag heb ik Marja gebeld dat ik ziek was. Wim heeft het bed verschoond, want ik was drijfnat. Ik had me gewassen maar ben nu erg moe. 's Avonds heb ik Arie gebeld, want de koorts loopt maar op, maar de soep smaakte me goed, dat is fijn dat ik wel blijf eten.
Willie kwam even kijken, die dacht dat zit niet goed, een maandag niet in het bad, en vandaag weer niet, dat zit niet goed. Ze is maar even geweest, ik was te ziek. Ze was net weg en daar stond Marja met een toefje rozen, te gek. Ik heb 's middags wel kip met erwten gegeten, en dat smaakte goed.
10-01-1991. Na een nacht badend in het zweet mocht ik weer wakker worden, en wel bijna koorts vrij. Ik hoop dat het nu vooruit mag gaan. Marja belde of ze moest komen helpen, maar Wim slaat zich er goed door heen, hij heeft de was gedaan. Hij kwam naar boven met post van Arie. Hij had met de computer het spoorhuisje gemaakt wat Wim hem had gegeven, en er naast geschreven, met de trein een afstand van een paar km. maar in gedachten vlakbij. Dat doet je wel wat. 's Middags was ik helemaal koorts vrij, en ben 's avonds even beneden geweest.
11-01-1991. Heerlijk geslapen, en ik heb me lekker gedoucht. Wim heeft het huis weer schoon, en heeft boven bij mij koffie gedronken. Hij is er maar druk mee. Hij heeft boerenkool gemaakt, en daar heb ik heerlijk van gesmuld. Marja belde nog ze had Anke, en kwam niet want het weer is te slecht. Om 18:00 uur heb ik Arie gebeld, hij was vandaag 24 jaar bij Lameris. Arie zei ik kwam doornat thuis. Gezellig gebabbeld, maar ik zei later tegen Arie ik leg op want ik ben doornat, dat kon hij wel begrijpen.
12-01-1991. We hebben heerlijk geslapen, en ik heb beneden gegeten. Wim zit nu weer naast me te schilderen, want ik ben weer even in bed gegaan. Ben erg zwak. Wim moest vaak van zijn werk af, eerst de melkman, toen Van Ginkel en later Juf Nannen. En dat grote schilderij dat trekt hem maar. Na het rusten kwam Ada, dus schilderen was afgelopen. Ik ben na het rusten opgebleven tot 20:00 uur. Toen ging Wim Sonja kijken, en ik slapen en gezond weer op.
13-01-1991. Vannacht zaten we om 02:30 uur aan een kopje thee met beschuit. En daarna weer heerlijk geslapen. Het is nu mooi weer. Wim heeft tot 16:00 uur naast me zitten lezen, en is naar beneden gegaan om T.V. te kijken. Om 17:00 uur belde Marja hoe het was, we hadden gedacht dat ze wel even waren gekomen, maar zij dachten anders, het was wel even een tegenvaller. Later heeft Juf Vogelaar nog gebeld, en Ep Bredeijk. 's Avonds ben ik even op geweest, en om was de zondag.
14-01-1991. Ik liep beneden en daar kwam de dokter. Hij zij wie heeft gezegd dat je er uit mag. Ik begon te lachen, en zei daar had ik zin in. Hij heeft weer geluisterd en zei het is een longontsteking geweest. Ik zal een afspraak maken voor de longarts. En ik moest weer naar bed, en met eten er uit. Wim zit weer boven te schilderen. Ik ben 's middags even bij hem gaan zitten, maar ben nog erg moe.
15-01-1991. Het is mooi zonnig weer. Marja belde en zei dat ze even kwam en heeft toen boodschappen meegebracht, dat scheelt alweer voor Wim. Het was erg gezellig, jammer dat het zo vlug om was. Ik heb Wim even geholpen met de macaroni en dat smaakte goed. Wim heeft de hele middag kunnen schilderen. Ada belde nog even, ze ging naar de zang, zei ze.
16-01-1991. Ik ben vandaag zonder antibiotica, en ook zonder koorts. We hebben weer samen in de keuken gestaan, ik heb vlees gebraden, en we hebben heerlijk gegeten. En toen zijn we samen naar bed gegaan, we vermaken ons wel. Om 18:00 uur belde Arie, dat is altijd fijn. Hij was bij de dokter geweest en had weer andere medicijnen, maar het ging goed met hem.
17-01-1991. Om 07:30 uur werden we wakker, en deden de radio aan want er is zoveel spanning in de wereld. Ze zeiden dat Amerika in oorlog was met Irak. Later kwam Juf Nannen en die vertelde dat ze weer naar Roemenië ging. Ze moest spreken op een academi maar wist niet hoe het nu zou gaan. Als het maar geen wereldoorlog wordt. Ze bood aan om me morgen te rijden als ik naar Zeist moet. Ik heb mijn haar gewassen, maar was toen wel erg moe.
18-01-1991. Wim heeft inkopen gedaan, en ik heb weer eten gekookt. Om 16:00 uur heeft Juf Nannen ons weggebracht naar de longarts. Ze hebben foto's gemaakt en de dokter zei de moeheid kan wel 6 weken duren. Ik was het wel zat toen we thuis kwamen. We waren net binnen en daar ging de telefoon. Dat was Marja, en even later Arie. Toen zei Juf Nannen 'u heeft lieve kinderen'.
19-01-1991. Ik heb boven bij Wim zitten typen, en Wim zit naast me te schilderen, erg gezellig. En na het rusten was Arie er, met een prachtige bos bloemen. Een fijne middag gehad, om 19:15 heeft Wim hem naar de bus gebracht, en ik heb de afwas gedaan. Later nog T.V. gekeken, om 22:00 uur ging ik naar boven. Dankbaar dat het zo goed ging. Ik weet niet hoe laat Wim kwam, want ik sliep zo.
20-01-1991. Uit de kerk kwamen de Westerhoffjes, en Michel had veel te vertellen. Hij was gisteren met zijn vrienden naar de ijsbaan geweest, en pas in het donker thuis gekomen. Petra was niet mee geweest. Marja vond dat te gewaagd. Petra had zitten tekenen, en dat bracht ze voor me mee. Het was een fijne morgen. Toen ze weg gingen was ik te moe om te koken, we hebben maar een blik erwtensoep open gemaakt. En toen maar weer even onder de wol.
21-01-1991. We hebben even in de tuin gelopen, heerlijk die frisse lucht. Wim is vanmiddag naar de bond geweest, en hij heeft het voor mij opgenomen. Wil en Dien kwamen nog even, en later nog Ada. De tijd was zo om. Toen was Wim er alweer. En ik heb later van de preek zitten genieten.
22-01-1991. Ik heb weer voor de courant zitten typen, en Wim is naar Jannie geweest, helpen met de verhuizing. Ze is in een aanleun woning gekomen van het rusthuis Sparrenheide.
23-01-1991. Wim is even naar A.H. en toen belde Hennie uit Barneveld. Weer heerlijk bij gepraat. Wim heeft haar ook nog even gesproken, dat was wel fijn. En toen we aan de koffie zaten kwam Mien van Geert, dus de morgen was alweer om. Na het rusten heeft Wim weer zitten schilderen. Het wordt erg mooi.
24-01-1991. Het was weer een fijne ochtend. Marja was er, ze had post van Arie gehad, ze zat net te vertellen of ze honderd gulden had gehad. Nou post met mijn eigen naam, hoor je het haar zeggen? En 's avonds is Juf Nannen geweest die had ook veel te vertellen. Ada belde dat ze niet kwam, ze was erg verkouden.
25-01-1991. Wim heeft inkopen gedaan, en ik drie wassen. Begin alweer de oude te worden. En we hebben Ada gebeld, maar die bleef nog binnen. Klazien had het goed naar haar zin, die is ook verhuisd naar een aanleunwoning. Ze had erg last van de verf lucht, en was erg benauwd.
26-01-1991. Ik heb staan strijken, en naar de E.O. staan luisteren, en Wim zit te schilderen. Marja belde dat ze Anke had, want die heeft een broertje gekregen, en ze zou zo met Anke gaan kijken. 's Middags is Nico Stufkens geweest, die liet foto's zien en hij was snotverkouden. We zullen maar hopen dat hij ons niet aansteekt, want ik heb al genoeg gehad.
27-01-1991. Wim is naar de kerk geweest, en ik heb naar de radio zitten luisteren. Na de koffie zijn we de Traay en Oosterlaan terug gelopen, daar knapt een mens van op. Na het rusten weer even naar buiten. We hebben Ada gebeld, maar die was nog niet buiten geweest.
28-01-1991. Vanmorgen het ziekenhuis gebeld, want ze hadden foto's van de schildklier gemaakt en van de longen. Alles was goed. Toen heb ik Marja gebeld, maar die had geen tijd want Anke zat in bad. Toen heb ik Arie ingesproken. Wim heeft het voorjaar in zijn hoofd. Hij is de spar aan het afzagen. Jannie belde later, en bedankte voor de fruitmand die hadden we gezamenlijk aan haar gestuurd. Ze had het goed naar de zin. Ada belde dat Piet in Den Haag een beroerte heeft gehad.
We zaten 's avonds net rummicub te spelen en toen belde Arie. Wim ging naar voren toe T.V. kijken. Arie had al een half uur zitten babbelen en zei toen, waar bel ik eigenlijk voor. Ik zei omdat ik had ingesproken. We hebben zo zitten lachen en hebben toen weer een half uur gebabbeld. Arie zei zit Pa nog te wachten met de rummicub? Ik zei, nee die zit te kijken naar de ellende die in de wereld is. Doe hem de groeten zei Arie, wij hadden weer ouderwets bij gebabbeld. Ik kwam voor met de koffie toen zei Wim daar zou je toch niet goed van worden. Ik zei daar ben ik juist van opgeknapt. De spullen maar opgeruimd, en ook maar T.V. gekeken.
29-01-1991. We hebben weer bij ons aan huis studie gehad. We konden alles gewoon laten staan, want drie hadden er afgebeld, het was weer fijn.
30-01-1991. Ik heb Wim zijn broek wijder gemaakt, en toen hebben we hem lopend naar de stomerij gebracht. Het was mooi zonnig weer -5°. 's Middags heeft Wim zitten schilderen, en ik typen. Toen begon ineens zijn neus te lopen. Ik zei, dat heb je te danken aan Nico.
31-01-1991. Hennie is vandaag jarig. Ik heb haar gebeld, en ze zei dat ze zich goed voelde. Later kwam Marja op de koffie, die had voor mij een nachtjapon gekocht, en voor de kinderen schoenen. ze hadden ook lamellen besteld. Ze vertelde dat Henk spiegeltegels tegen de afvoer van de badkamer zat te plakken. Dat staat erg mooi zei ze.
01-02-1991. Het huis is weer schoon en we hebben inkopen gedaan. We zijn beiden snotverkouden, de naweeën van Nico. We blijven maar zo veel mogelijk binnen. Wim heeft 's middags zitten schilderen en ik heb voor de courant zitten typen. 's Avonds rummicub gespeeld. Het is een rustige dag geweest, geen bezoek en geen telefoon.
02-02-1991. De was is weer schoon, het is mooi zonnig weer. Het was vannacht -11° en nu is het -4°. We hebben maar hutspot gegeten, dat verdrijft de kou. 's Middags zijn we naar de Manger Cats baan wezen kijken, daar zijn ze aan het schaatsen. Dan springt je hart weer open als je ze ziet rijden.
03-02-1991. We zijn nog erg verkouden, en we zijn maar niet naar de kerk geweest. Henk had het ook te pakken dus zij waren ook niet geweest. Toen belde Michel en die vroeg of we bij hun koffie kwamen drinken. Toen heeft Henk ons gehaald. De spiegelwand stond erg leuk, en Petra gaf ons les in spiegelschrift schrijven. Dat kon nu mooi, ze kon het goed. Michel kwam met de schaatsen aan beneden, die had zin in schaatsen. Maar Henk zag het niet zo zitten met de koud in zijn lijf. Om 13:30 uur hebben ze ons weer naar huis gebracht. Ze waren overal aan het schaatsen, en Michel werd er niet goed van. Henk zal er wel aan moeten geloven denk ik. Na het rusten zijn we weer naar de bosvijver wezen kijken. Het trekt ons ook, al die mensen die aan het schaatsen zijn.
04-02-1991. Marja belde dat ze vanmiddag ging schaatsen met de kinderen als ze uit school kwamen. Wij konden niet gaan kijken want we hadden samenkomst, en daar zijn we lopend naar toe gegaan. Het was weer fijn om er bij te zijn. Er waren veel mensen ziek. 's Avonds belde Marja weer, de kinderen lagen er heerlijk in en ze hadden volop genoten. Ze had moeite om Michel in te halen zo goed rijd hij al. Petra kreeg het ook al onder de knie. Ja ik hoop dat ik ze nog eens zie rijden.
05-02-1991. Het is mooi zonnig weer, maar erg koud -7°. Wim is even naar Zeist gefietst, mijn typen bandjes waren op, nu heeft hij drie bandjes meegebracht, meer hadden ze niet. Nou ik was blij, nu kan ik weer genieten.
06-02-1991. Het is -12° en een koude oostenwind. Wim is even brood wezen halen en verder blijven we maar heerlijk binnen.
07-02-1991. Marja belde dat ze niet kwam, want ze had Anke en Niels voor het eerst. Ze vond het erg spannend voor het eerst. Het sneeuwt en Wim heeft het schilderij beneden opgehangen. Hij moet het nog wat bijwerken maar dat doet hij nu het in de kamer hangt. 's Avonds heb ik Arie gebeld, hij zei dat de computer het nog niet deed, maar vond het niet zo erg, want hij zei ik ben er veel te moe voor om nog wat te doen. Als ik thuis kom ben ik blij dat ik zit. Marja had belooft dat ze me 's avonds zou bellen, en dat deed ze ook, maar ze zei dat ze weer geen tijd had, want ze had visite gekregen. Dus ik heb het nog te goed.
08-02-1991. We hebben een wandeling in de sneeuw gemaakt. Ik belde later Marja want de telefoon was gegaan, en ze zou bellen. Ze zei nee, ik heb bezoek. Ik bel je nog wel. Later stond ik met mijn jas aan en daar ging de telefoon weer, toen ging het weer niet door. Wat kan een mens toch druk zijn.
09-02-1991. We zijn naar Jannie gelopen, want ik was nog niet bij haar geweest. Nou ze zit er erg mooi, en voelde zich al helemaal thuis. Wij hebben op de terugweg genoten van de mooie natuur. Die sneeuw op de takken, niemand kan dat zo mooi namaken.
10-02-1991. We zijn niet naar de kerk geweest, wel de natuur in geweest. Het bos is nu zo mooi, daar hebben we erg van genoten. 's Middags belde Marja, ze zei zullen wij jullie komen halen dan kunnen we bij babbelen, en we gaan met de kinderen naar de ijsbaan. Nou daar hadden we wel zin in. We wisten niet wat we zagen. Michel ging er hard vandoor en Petra met haar vader. Dat kleine mensje tussen al die grote mensen. We zouden bij praten maar Marja ging er ook vandoor. Wij zeiden tegen elkaar nu weten we dat we oud zijn. Je hart zegt ga ook rijden, en je verstand zegt je hebt je tijd gehad. En we waren dankbaar dat we het mochten zien hoe ze genoten de Westerhoffjes. Wij zijn weer naar Marja haar huis gegaan, want het werd ons te veel. Petra reed later met Daniëlle maar ze deed het net zo goed als zij. We hebben erg genoten. Ze zijn zeker nog een uur gebleven en toen we terugkwamen vertelde Michel dat hij steeds op de Noren had gereden. Die heeft Henk toen van Daan overgenomen, en nu is Michel er blij mee. We hebben met z'n allen koffie gedronken, en toen hebben Daan en Hannie ons thuis gebracht.
's Avonds weer rummikub gespeeld. En toen we naar bed gingen zeiden we wat een fijne dag was dit. Dat we dat hebben mogen meemaken.
11-02-1991. Wim heeft de koe een grotere kop gegeven, daar was een Zondag veel commentaar op geweest. Later belde Juf. Vogelaar dat ze morgen de studie niet kan leiden, of ik het wilde doen. Dus toen heb ik me maar zitten voorbereiden. We hebben heerlijk erwtensoep gegeten. Die had Henk gemaakt, en na het rusten een sneeuw wandeling gedaan. En later weer zitten studeren.
12-02-1991. Wim is boven de kast op zijn hobby kamer aan het opruimen. 's Middags hebben we bijbel studie gehad, het was weer fijn. Wim zei later 'je hebt het keurig gedaan'. Ik zei 'de Here laat een bidder niet alleen, dat heb ik ervaren, dus Hij de lof'. Later hebben we nog een kleine wandeling gemaakt. De natuur is zo mooi met die sneeuw. Je kunt er niet genoeg van krijgen.
13-02-1991. Wim heeft boven de zonnewering schoon gemaakt, en toen heb ik de ramen gezeemd, en de gordijnen gewassen. 's Middags zijn we naar Jo Goting geweest, en toen we naar huis gingen sneeuwde het weer. Wim is nu weer aan het vegen.
14-02-1991. Marja belde dat ze niet kwam, met zoveel sneeuw, en de kinderen waren thuis. Ze vroeg of de kinderen een zaterdag mochten komen en dan ook slapen. Dus daar kijken we nu maar weer naar uit. 's Middags zijn we bij Geert en Mien geweest, en verder E,O. gekeken.
15-02-1991. Wim heeft zijn haar geknipt, dus weer ƒ 20,00 verdiend. Petra belde of ze nu al mocht komen, dan kwam Michel morgen. Daar had ze zin in. Nou wij schik dat ze kwam. Henk had meteen voor ons de boodschappen meegebracht, want er was 15 cm. sneeuw gevallen We zaten net rummicub te spelen toen Petra werd gebracht, dus heeft ze meegespeeld. Ze had tompoezen meegebracht, die hebben we samen klaar gemaakt. Het wordt al zo'n gezellig meisje. Ze stond te kloppen als een ervaren kok. Later nog T.V. gekeken en toen zijn we samen naar bed gegaan. Ze lag maar te kletsen, ik zei 'ik slaap al bijna'. Ze zei 'ik nog niet'. Ik gaf later geen antwoord meer, ze ging nog even door, en viel toen in slaap.
16-02-1991. Om 07:30 uur werden wij wakker. Wim zei ik moet plassen, ik zei wacht even anders wordt Petra wakker. Wim zei, ik hou het niet, en ging zijn bed uit. Petra vloog overeind, en zei, ik moet zo nodig plassen, maar ik was bang dat jullie wakker zouden worden. Toen hebben we toch zo gelachen met z'n allen. En daar stonden we met z'n allen in de douche te wachten. Wim is weer in bed gekropen, en Petra ging T.V. kijken, en ik heb me gedoucht. Ze kwam kijken, ik zei wat kom je doen. O even kijken naar de borsten waar Mamma uit gedronken heeft. Ik zei, wil je maken dat je weg komt. Maar daar had ze zo'n schik om dat ze er een spelletje van ging maken. Na het ontbijt belde Marja dat Michel niet kwam, hij had koorts. Nu gingen ze ook niet naar Arie. Ik was bang dat Petra toen naar huis zou willen maar ze zei gelukkig niets. We zijn met de slee het bos in geweest. Met z'n drieën op de slee van de berg af. Wat hebben we genoten. Toen hebben we een pop in de tuin gemaakt, en toen kwamen H&M kijken, want Petra had gebeld, ze was bang dat hij er morgen niet meer zou staan, als ze haar kwamen halen. Maar toen was het mis en wilde ze mee naar huis. Ik kon praten zoveel als ik wilde, ze wilde naar huis. En daar gingen ze dan weer. Ik heb wel een traantje weg gepingt toen ik boven de bedden weer opruimde. Het was juist zo gezellig. En daar zaten we samen, de tompoes op te eten die ze had gemaakt.
17-02-1991. Uit de kerk kwamen de Westerhoffjes koffie drinken. Marja was zo druk over dat schilderij bezig dat Henk maar naar achteren ging om orgel te spelen. De kinderen zijn eerst buiten bij de sneeuwpop geweest. Nou zei Michel ik wist niet dat hij zo groot was. Het was weer een fijne morgen. 's Middags zijn we naar Ada gelopen, maar die was niet thuis. Later nog Arie gebeld. Ja het was hem ook tegen gevallen dat het niet door ging.
18-02-1991. Wim heeft de nieuwe klok even weggebracht, want hij stond te gauw stil. 's Middags zijn we naar de bond geweest.
19-02-1991. De was is weer schoon. Wim heeft het schilderij weer naar boven gebracht, want Marja had wat fouten gevonden, en die is Wim nu aan het herstellen. Ik ben later nog naar A.H. geweest, en 's avonds nog rummicub gespeeld en zitten haken, en tevens T.V. gekeken.
20-02-1991. Het is erg mistig, we zijn niet gaan zwemen. Ik heb weinig lucht. Wim zit weer achter zijn schilderij en ik zit te typen. 's Middags zijn we even de markt op geweest.
21-02-1991. Marja belde dat ze niet kwam. Ze ging naar Zeist. Nou dat vond Wim jammer, hij wilde juist laten zien wat hij had verandert. Ze zei dat Arie ook niet goed was, dus die heb ik toen gebeld. Hij zei 'ik heb het ergste al weer gehad'. Ik zei 'je bent een mooie, moet ik van je zus horen dat je niet goed bent, en dat je al een week ziek was'. Nou hij zat er niet mee, maar hij zei 'ik heb vanmorgen de grill schoon gemaakt, en ben nu aan rusten toe. En nu belde ik.
's Middags ben ik naar de kapper geweest, en later het haar van Ada gedaan. Toen kwam Wim me weer halen, en hebben we nog koffie bij Ada gedronken.
22-02-1991. Marja kwam even kijken bij het schilderij, ze vond het nu geslaagd. Het was weer een fijn uurtje, veel te vlug is het om. En 's middags weer een wandeling gemaakt, en wezen zwemmen.
23-02-1991. De bedden staan weer klaar, want de kinderen komen zo. Ze waren er om 14:30 uur en we hebben Monopoly gespeeld. Later pannenkoeken gebakken, het was weer erg gezellig. Wim heeft orgel zitten spelen en Michel zingen uit het liedboek van de kerk. Petra zat een kijkdoos te maken. Toen werd er gebeld, en dat was Juf Nannen. Petra liet de kijkdoor zien en Michel stikte van het lachen. Precies zijn moeder, die kon dat vroeger ook zo doen. Later zei Michel, we zouden nog verder gaan met Monopoly, toen zei Juf Nannen 'nou dan ga ik maar want Oma is nou voor jullie'.
24-02-1991. Ze waren om 08:00 uur wakker. Michel zei 'ik werd steeds wakker omdat Opa zo snurkt'. Ik zei 'dan moet Petra in het vervolg maar bij ons slapen'. Hij zei 'dat is niet eerlijk, ik zei toch niet dat ik het erg vond'. Na het ontbijt hebben we zitten tekenen. Michel tekent erg goed, hij had een schip getekend. Petra zat orgel te spelen en om 12:00 uur werden ze opgehaald. Ze moesten naar Oma Westerhoff. Wij hebben toen even een wandeling gemaakt, want ik vind dat er altijd zo'n leegte valt, en als ik even ben weg geweest is het weer over.
25-02-1991. Wim heeft de dekens allemaal gezogen en de zonnewering op onze kamer gesopt, en de ramen gezeemd. Ik heb gewassen. 's Middags belde Willie, en vroeg hoe of het met ons was, ze miste ons met het zwemmen. Ze was zelf ook een paar keer niet geweest, ze had griep gehad. Ik zei 'nou wij zijn goed maar erg druk geweest'. Gezellig gebabbeld, en ze zei dat Hennie bij de dokter was geweest, ze had een veel te hoge bloeddruk.
26-02-1991. Wim is boven op de hobby kamer zijn kast aan het schoon maken. Marja belde dat Anke en Niels met hun moeder er vandoor waren. Een hele toestand. 's Middags hebben we studie gehad. Gerrie van Laar was jarig geweest, en die trakteerde op gebak. Dus dat was gezellig, en het was weer een goed samenzijn. Juf Nannen heeft nog verteld van haar zendingsveld. Later nog een wandeling gemaakt.
27-02-1991. Hennie belde, ze vroeg hoe of het nu met mij was, en later zei ze dat ze helemaal niet goed was. Ze kon helemaal niet naar de WC en had erg veel pijn. Later heb ik Marie van Ome Arie gebeld, ze ligt in het ziekenhuis, en vind het fijn als ze gebeld wordt. Ada nog gebeld, dus ik had mijn telefoon morgen. 's Middags heb ik mijn haar gepermanent en dat vraagt veel tijd.
28-02-1991. Marja belde dat ze niet kwam. 's Middags heb ik haar gebeld, maar ze was nog niet voor Petra geslaagd voor schoenen. Het was erg koud ze was met de bus naar Zeist geweest. Wij zijn ook de deur niet uit geweest. Wim is nog steeds met zijn kast bezig. Hij had er allen uitgehaald en weet er nu geen raad mee waar hij het moet laten. Ik heb zitten typen, en 's avonds hebben we E.O. gekeken.
01-03-1991. We zijn naar Mien geweest, ze is vandaag 75 jaar geworden. Het was erg gezellig niet zo druk, er hadden drie zussen afgebeld. Dat heb je in de griep tijd. en zei is de jongste.
02-03-1991. Naar De Fruitmand zitten luisteren, die was in Barneveld. En later naar het postkantoor geweest, blaadjes gekopieerd. 's Middags heb ik Arie gebeld, we zaten heerlijk te babbelen en toen ging de bel, het was Hannie. Fijn voor Arie, jammer voor mij. Toen maar zitten haken bij de radio, want er was nog zingen van de E.O. Later met Wim naar de expositie wezen kijken, die was op de Traay boven de bank. Het was moderne kunst. Geeft mij het maar van Wim.
03-03-1991. Wij zijn niet naar de kerk geweest, om 11:00 uur kwamen de Westerhoffjes koffie drinken. Henk had de baart er af. Hij leek veel jonger maar ik hou van een baart. Maar hij is van Marja, en maar half van mij. En Michel vertelde dat hij van Nicole een hele vis uitrusting had gekregen. En Petra had voor ons een clown getekend. Het was weer een gezellige morgen. 's Avonds zijn we naar de kerk geweest, daar was een jubileum van Boele, die was 25 jaar organist. Het koor zong. Later hebben we bij Ada koffie gedronken.
04-03-1991. Toen we aan het ontbijt zaten was het -1°. En aan de koffie zat ik heerlijk in het zonnetje 10°. Ik heb de overhemden gewassen en allemaal bollen in de bak gepoot, die had Wim achter in de tuin gelegd. Omdat ze overjaars waren, en nu liepen ze allemaal uit. Je ziet maar, we moeten het niet te gauw opgeven. 's Middags naar de NCGB geweest, daar hebben we dia's van Nepal gezien.
05-03-1991. Wim is boven het nieuwe schilderij aan het spannen, en ik het de ramen gezeemd, en de overhemden gestreken. 's Middags oud papier weg wezen brengen naar De Zwoer. Drie zakken vol, dat is opgeruimd in de schuur, en de muizen hadden er ook schik in gehad. Ik heb maar een val gezet. Wim is nog met het bij spannen bezig. Het valt tegen, ik heb later zitten typen.
06-03-1991. We zijn weer wezen zwemmen, we waren van het jaar nog niet geweest. Marja was er ook het was weer erg gezellig. De was gedaan, en Wim heeft het schilderij weer opgehangen. Het zit nou mooi strak. 's Middags zijn we wezen stemmen, en nog 8 km. gefietst.
07-03-1991. Op de fiets naar Zeist geweest, bij V&D een zwempak gekocht, en heerlijk koffie met gebak. Toen weer naar huis.
08-03-1991. Marja is op de koffie geweest, ze moest weer op tijd naar huis want de kinderen moesten geschminkt worden als Pipo. Ze hadden vanmiddag een optocht. Wij zijn wezen zwemmen, later mijn haar gekruld en verder knak avond zal Wim wel zeggen. Vrijdags neemt Wim altijd een borrel, en gebak bij de koffie. Zo vermaken wij ons wel.
09-03-1991. De ramen gezeemd, want het had geregend, en zat allemaal woestijnzand, alles was geel. 's Middags is Arie geweest, ik kreeg een prachtige bos bloemen, en Wim een doos bonbons. Dus we zijn weer erg verwend. Henk kwam ook nog even langs, hij had iets gevonden voor ons 40-jarig huwelijksfeest. Daar waren wij het mee eens, dus ging Henk bestellen. Om 23:15 uur hebben we Arie weggebracht, en later de vaat gedaan, en voldaan weer naar bed.
10-03-1991. We zijn naar de kerk geweest, en 's middags 12 km. gefietst. Het was mooi zonnig weer. Naar de T.V. gekeken want er was een uitzending van de Koningin, ze waren 25 jaar getrouwd.
11-03-1991. Na het zwemmen heeft Wim de stoep ontgroend, en ik heb bezoekjes gedaan. 's Avonds nog rummicub gespeeld.
12-03-1991. We hebben bijbelstudie gehad. Later belde Marja dat Michel en Petra naar de cactus show waren in Hilversum en dat het vanavond wordt uitgezonden om 18:45 uur op de T.V. We zagen Petra dansen, maar alleen haar rug, en Michel hebben we niet gezien.
13-03-1991. We hebben weer heerlijk gezwommen, en Marja en Ria waren er ook. Ze zei dat Michel juist goed te zien was geweest op de T.V.,  ze hadden het opgenomen dus dat moeten we nog een keer zien. Het was erg leuk geweest. 's Avonds zijn we naar de kerk geweest, er was bidstond voor het gewas in de Maranatha kerk.
14-03-1991. Ik werd vanmorgen wakker, en het gordijn was al open, en daar stond een grote kaart met 'Hulde aan het Bruidspaar'. Ik heb hartelijk liggen lachen, en later de Bruidegom gefeliciteerd. Het is mooi zonnig weer, we zijn de natuur in geweest, alles gaat alweer uitlopen. En een standaard voor de parasol gekocht.
15-03-1991. Marja is op de koffie geweest, ze had een prachtig bloem stukje bij haar omdat we in de bruidsdagen zitten. Het was een fijn uurtje. 's Middags zijn we naar Ada geweest, daar was Jannie ook, we hadden gebak bij ons, we zeiden we hebben feest. Ze vroegen niet wat voor feest, ik zei we zijn over 14 dagen 40 jaar getrouwd. Het drong niet bij ze door. Toen hebben we het maar zo gelaten. We zijn nog wezen zwemen. En 's avonds rummicub gespeeld.
16-03-1991. We zijn naar Utrecht geweest, daar was een expositie, we hebben erg genoten. Ik groei er al helemaal mee op, heb met een mevrouw zitten praten, en ze vroeg wat ik schilderde. Ik zei mijn man schildert. U weet er zo veel van, zei ze. Nou dat deed met wel goed. Later heeft ze nog met Wim zitten babbelen. De gracht nog op geweest, en heerlijk gegeten. Om 16:00 uur waren we weer thuis. Wel moe, maar voldaan.
17-03-1991. We zijn niet naar de kerk geweest, we hebben op bed naar Groot Nieuws liggen luisteren. Uit de kerk kwamen de Westerhoffjes. Petra was heel alleen naar ons toe gefietst. Ik zei wat fijn, je wordt al groot. Maar toen zei ze mamma weet het niet, nou toen schrok ik wel erg, ze zei,, ik heb wel gezegd ik ga vast. Ja wat moest ik toen, er ging van alles door mijn hoofd. Maar het duurde zo lang dat ze kwamen. Ze waren naar Oma Westerhoff geweest, en aan veel mensen gevraagd. Marja was zo blij dat ze Petra bij ons zag. Ze pakte haar vast. Nou zei Michel 'u pakt haar maar ze moet straf hebben'. Ze vertelde ik heb het helemaal alleen gevonden, een meneer was met haar op gefietst en had haar geholpen met het oversteken. Ze zei, ik kon het best alleen. Ja wordt dan maar boos. Na het eten kwamen Cor en Aart, ik stond nog vaat te wassen. Ja en die hebben er ook hartelijk om gelachen.
18-03-1991. We waren vanmorgen al om 08:30 uur in het zwembad, want Petra moest afzwemmen voor haar B diploma. Ze heeft het gehaald, en wij weer dankbaar dat we dit weer mochten meemaken. 's Middags naar de samenkomst geweest. Broeder Lokollo belde of hij ook mocht spelen op zijn gitaar na de preek. Ik zei dat is wel leuk want we zitten in de bruidsdagen en wij wilden trakteren. Nou na de koffie bood hij ons een prachtige bos bloemen aan en Juf Vogelaar heeft ons nog toegesproken. Het was een fijne dag.
19-03-1991. Het is regen en wind. We zijn de deur niet uit geweest. Ik heb voor de courant zitten typen, en Wim zit Van Putten te maken, want het wordt weer tijd dat hij naar buiten gaat. 's Avonds belde Michel 'hebben jullie ons nou op de T.V. gezien?" Ik zei 'oh dat zijn we vergeten'. We zitten te rumicubben, het was de tweede helft wat uitgezonden werd, maar Henk had het opgenomen, nu kunnen we het toch nog zien.
20-03-1991. We zijn wezen zwemen, en na het zwemen zijn Ria en Gien bij ons op de koffie geweest. Marja kon niet, ze had Anke en Niels, dat was wel jammer.
21-03-1991. Marja heeft vanmorgen gebeld in plaats van te komen. Ze had Niels weer, en ze vroeg of wij op de koffie kwamen, maar we vinden dat het te hard waait, dus maar telefonisch bijgepraat. 's Middags heb ik zitten typen, en later nog rummicub gespeeld. En T.V. gekeken. Toen was de dag alweer om.
22-03-1991. Het huis is weer schoon, en de inkopen zijn gedaan. Marja belde, ze was in de tuin met Anke, en toen ging de telefoon. Maar ik was het niet geweest. Ik bofte, even gebabbeld, en Anke kwam ook nog even, dat was wel leuk. 's Middags zijn we wezen zwemmen.
23-03-1991. Henk is vandaag 40 jaar geworden. Dus een kroonjaar. We zijn 's middags naar hem toegegaan, eerst langs het clubhuis want daar was Petra. We zagen haar zitten, wij vonden het leuk haar te zien, of zei wel zo blij was, ik dacht het niet. Michel was ook niet thuis, die had een verjaardag feestje van René Freken. Hij was om 19:00 uur weer thuis. Petra was er om 17:45 uur. We hebben Henk geld gegeven voor een nieuwe fiets dat doen we al drie jaar en hij is er nog steeds niet. We hebben heerlijk Bami en Nasi gegeten. En om 20:00 uur was Arie er ook, en al gauw kwamen er meer van de familie en kennissen. Bernadette mocht bij Petra blijven slapen. Om 22:30 uur gingen wij naar huis en toen stonden ze samen door het raam te kijken, dus daar zal wel niet veel van slapen komen.
24-03-1991. We zijn naar de Maranatha kerk geweest, en 's middags een bos wandeling gemaakt. 's Avonds rummicub gespeeld, en om 22:00 uur lagen we al in bed.
25-03-1991. Stien Spruit kwam namens de kerk een plant brengen. Ze is gezellig nog gebleven. De was had zo goed gedroogd dat ik het zo op bed heb gelegd, dat scheelt weer strijken, en het is lekker fris. Cor en Aart zijn geweest, ze hadden een prachtige bak met bloemen voor ons 40 jarig huwelijksfeest, we worden wel verwend.
26-03-1991. Vanmorgen werd er een versierde eend gebracht met planten er in van de Fam. Van den Brink. We hadden bijbelstudie en toen kregen we van de Bond het Koninginneboek van hun 25-jalrig huwelijk en van Juf. Nannen zelf gemaakte ja. We zijn later nog een ommetje wezen maken.
27-03-1991. We zijn wezen zwemmen, en ik stond net mijn haar te krullen toen werd er gebeld. Dat was Dominee Timmerman. Het was een fijne morgen, gezellig bij gepraat, hij ging pas om 12:30 uur weg.
's Middags zijn we naar Marja geweest, en die vertelde dat Anke en Niels niet meer kwamen, ze was gewoon wat uit haar doen. Ze is zo van die kinderen gaan houden. Ze hebben de winkel verkocht, en kan nu zelf de kinderen verzorgen.
28-03-1991. Ada is op de koffie geweest, en later kwam Roembeek ook een plant brengen. En Alie en hij was ook van Hennie, een kaart van Bartha, en 's avonds zijn we naar de kerk geweest, er was avondmaal.
29-03-1991. We zijn vandaag 40 jaar getrouwd. Na het ontbijt hebben we onze trouw tekst gelezen. 'En ze dwongen Hem zeggende blijf bij ons, en Hij is uit genade bij ons gebleven'.

Om 11:00 uur kwamen Henk en Arie ons halen. Arie had een corsage laten maken en die spelde Henk ons op, en Arie stond te filmen. Ja, dan gaat er van alles door je heen. We gingen naar buiten en daar stond een hele nieuwe Citroën. We wisten niet wat we zagen. En toen over de Heideparklaan naar de Jagersdreef. We vielen van de ene verrassing in de andere. De kinderen stonden ons al op te wachten. Het hele huis was versierd, we werden steeds weer opnieuw verwend. Al gauw werd de koffie met een bruidstaart aangeboden, en de tranen begonnen al te rollen. Eerst al toen Henk en Arie ons kwamen halen, en nu weer, ze zitten wel los vandaag. Bij Wim meer als bij mij. Goed een uur later zeiden Petra en Michel een gedicht op dat ze zelf hadden gemaakt.

Dit is van Michel:
Voor Opa en Oma.
U bent al lang getrouwd, dat is al heel oud,
al 40 jaar zijn jullie al een paar.
Van Michel.

Van Petra:
Jullie zijn best al oud, en al 40 jaar getrouwd.
Ik vind jullie lief, en daarom schrijf ik deze brief.
Ik hoop dat jullie nooit gaan scheiden, en niet pijn gaan lijden.
Want ik wil niet dat jullie dood gaan, dat jullie eeuwig blijven bestaan.
En in de hemel doorgaan.
Van Petra
.

En dat stond voor en achter in het boekje dat we kregen. Daar stonden ook nog bijbel teksten in over het huwelijksfeest.
We waren net weer bijgekomen toen kregen we een kadootje dat hadden ze van hun eigen geld gekocht. Een spel, Tri-ominos. Er was elke keer weer wat anders. Later hebben ze een stuk gespeeld, als clowns, ze waren zo mooi geschminkt. Ja laat dat maar aan Marja over wat had ze er alles goed in zitten. Arie heeft alles gefilmd, het was er leuk, we hebben veel gelachen. Toen was het al 14:30 uur, en toen hebben we broodjes gegeten. Toen heeft Arie een film gedraaid die hij zelf had gemaakt, en dat bandje werd ons aangeboden, en hij zei dat de dag van vandaag er achter zou komen.
Nou en toen stond Henk op en die zei toen een speech op;

40 jaar getrouwd zijn Opa en Oma Van den Brink,
kijk ze daar nu gaan, dapper en flink.
Al die jaren samen met elkaar,
dat mogen beleven is fijn, nietwaar?
Het is vast en zeker een gave van Boven,
en het is haast niet te geloven.
Dat jullie samen nog zoveel beleven,
zoiets is niet aan iedereen gegeven.
Wij wensen veel zegen en alle geluk!
De dag kan sowieso niet meer stuk!
Na lang zoeken vonden we een gewichtig cadeau,
waar je zeker van kan zeggen 'Hallo'
Jongens dit is veel te gek,
hebben wij daarvoor wel een plek?
Van harte gefeliciteerd samen met elkaar,
Wij wensen jullie, zo God het wil
nog vele jaren als een paar.
Petra en Michel namen ons aan de hand mee naar de eethoek, daar naast stond een tafeltje, en die haalden ze weg. We konden onze ogen niet geloven, daar stond een grote stereo T.V. Nou dat werd wel even traantjes drogen. Wat je dan voelt is niet onder woorden te brengen. Mijn keel zat helemaal dicht. En we keken elkaar aan. Dit is te gek, en teveel voor een gezin. Het is net of je het droomt.
We waren net weer bijgekomen en daar ging Michel voor ons staan met de blokfluit en begon te spelen; 'Grootvadersklok'. Nu ik het zit te typen schiet ik weer vol. Het was af. En alle lof voor Marja om de kinderen zo voor te bereiden op deze dag, het zat er goed in. Het was intussen 17:30 uur toen een ieder even zijn eigen weg ging. Michel liep met Petra te voetballen, ik zat op de stoep. Alles te verwerken, en de mannen zaten binnen te demonstreren met de nieuwe T.V. Marja was boven zich aan het klaarmaken voor het diner.
Om 18:00 reden we naar Doorn. Carberry Catering Otium. De gastheer stond al op de stoep om ons welkom te heten. En liet ons eerst alle vertrekken zien. En toen de eetzaal waar wij werden verwacht. Ik keek naar het gezicht van Petra, nou dat sprak boekdelen, en Michel ging maar stil zitten. En wij wisten zelf ook niet wat we zagen, het was af. Ik heb vanaf het begin tot het einde overal van gesmuld. Wim zei 'het is af, maar ik ben blij dat jij mijn kok bent geweest in die 40 jaar. De kinderen hebben wel opgevoed zitten eten, van 18:30 tot 21:30 uur stil gezeten. We kregen nog koffie aangeboden van het huis, en toen begonnen ze baldadig te worden, maar het stoorde niet, en op de rit naar huis waren ze door het dolle heen. Marja bestrafte ze, daar was ik het niet mee eens. De spanning van de hele dag moest er uit. Toen we weer thuis kwamen gingen wij liever naar ons eigen huis terug. Toen hebben Henk en Arie de T.V. bij ons aangesloten, en de oude boven neer gezet. En daar gingen ze weer weg, we wisten niet hoe we ze moesten bedanken. Om 22:30 uur gingen we voldaan naar bed, en hebben samen de Here God bedankt voor al de zegeningen van de afgelopen 40 jaren.
30-03-1991. We hebben heerlijk geslapen, en 's middags zijn we naar Marja gefietst, ze vertelde we hebben nog tot 24:00 uur na zitten babbelen, en toen heeft Henk Arie naar het station gebracht. Michel stond karretjes cake te maken, we hebben nog heerlijk na zitten praten, en toen is Henk nog weer even met ons mee naar huis gegaan. Hij heeft de T.V. ingesteld, en een kabel naar de video gemaakt. 's Avonds heeft Arie nog gebeld, en wilde ook nog even door praten. Later hebben we Tri-ominos gespeeld, het spel wat we van Michel en Petra hebben gehad.
31-03-1991. We zijn naar het Hoge licht geweest. Petra deed mee aan een stemmenspel. De Heer is waarlijk opgestaan, ze deed het duidelijk, een fijne dienst. Ze zouden uit de kerk met ons mee gaan koffie drinken, maar Michel wilde graag zijn karretjes cake laten proeven, dus wij maar met hun mee. Het was heerlijk, en het was weer erg gezellig. Hij heeft nog even op de blokfluit gespeeld. Om 13:15 uur waren we weer thuis. Om 14:30 uur zaten we heerlijk aan een gegrilde kip. Na het rusten kwamen Henk en Marja nog even met M. en P. Ze waren naar de Hoge Brug geweest, nou dat was wel fijn want ik had nog gebak en er was nog bowl. Ze gingen om 18:30 uur weer naar huis, en we hadden net de boterham op toen stond Arie voor de deur. Ik zei we kunnen elkaar niet los laten na het feest. Nou hij had de video af gemaakt, en daar hebben we weer opnieuw van het feest zitten genieten, en hij is zo mooi op de nieuwe T.V., het was allemaal weer te gek als je het terug ziet.
Om 22:15 uur hebben we hem naar de bus gebracht. En ik ben voldaan naar bed gegaan, Wim bleef nog even genieten van de mooie T.V.
01-04-1991. Het is vandaag tweede Paasdag. We waren van plan om naar Doorn te gaan daar sprak Broeder Van Oostveen. Maar Wim lag nog zo lekker te slapen dat ik de wekker maar heb afgezet. Ik vond het wel jammer. Hij werd pas om 09:00 uur wakker. We zijn 's middags wezen fietsen.
02-04-1991. We hebben weer bij ons studie gehad. En later nog 10 km. gefietst.
03-04-1991. Wezen zwemmen, ze wisten niet wat ze hoorden dat wij een T.V. hadden gekregen. Daar was iemand en die zei, wij waren met z'n zessen en ik had voorgesteld een T.V. te doen, maar ze vonden het veel te veel. En als je dan zegt dat je twee kinderen hebt dan valt de mond wel open. 's Middags heb ik zitten typen, en Wim zit van de nieuwe T.V. te genieten. En te kijken hoeveel mogelijkheden hij heeft. Later Tri-ominos gespeeld.
04-04-1991. We zijn naar Zeist geweest, een zwembroek voor Wim wezen kopen. 's Avonds is Jannie geweest, de video van ons 40 jaar huwelijksfeest gezien. We hebben haar later naar huis gebracht.
05-04-1991. We hebben Mien gebeld, ze is vandaag 69 jaar geworden. 's Middags heb ik een bezoekje gebracht bij mevrouw V.d. Beek, en later naar Jo Gotink maar die had bezoek, dus ben ik maar naar huis gegaan. Wim zat te genieten, waarvan??
06-04-1991. We zijn naar Zeist geweest. Wim heeft van mij een horloge gehad voor ons 40 jarig huwelijk. En nog even bij Ada aan geweest, we waren net thuis toen belde Fennie, of het goed was dat ze kwamen, nou wij gauw brood gegeten. En om 19:00 uur waren ze er. Ze hadden een mooie ficus bij zich. En ze zaten even toen zei Wim wat zeg je van onze nieuwe T.V. die hebben we van onze kinderen gehad. Fennie zei, dat is toch te gek, nou dat zeiden wij ook. Ze hebben later de videoband gezien, daar hebben ze ook van genoten. Nou zeiden ze later wat hebben ze er een werk van gemaakt. De avond is om gevlogen, en om 22:30 uur gingen ze weer naar Barneveld.
07-04-1991. We zijn niet naar de kerk geweest, het was mooi weer en toen zijn we wezen fietsen.
08-04-1991. Ik heb Hennie gebeld, ze zei dat ze erge pijn heeft, en Meindert was bij haar, dus zei ik dat ik van de week wel weer eens zou bellen. 's Middags zijn we naar de samenkomst geweest, daar was het weer goed. 's Avonds tri-ominos gespeeld, het is een fijn spel, we doen het graag. De rummicub hebben we niet meer gedaan.
09-04-1991. We hebben ons in de tuin vermaakt, het is mooi weer.
10-04-1991. In het zwembad vertelde Willie dat ze bij Hennie was geweest. Ik vind het helemaal niet mooi zei ze. Het zat me niets lekker. We zijn later nog in het restaurant geweest maar we hadden geen geld bij ons. Marja en Gien en Ria, allemaal hebben ze wat gelapt, en Gerard die jarig was geweest trakteerde op stroopwafels. Het was erg gezellig. Ik heb tegen Marja gezegd dat we donderdag vrij reizen hebben, en dat we dan maar naar Hennie gaan, dat ze dan niet voor een gesloten deur komt. Ik had de was net opgehangen en daar was Willie aan de telefoon, die zei 'Hennie is opgenomen, ze had zoveel pijn, ze ligt in Amersfoort'. 's Avonds belde Bertus dat we er niet bij mochten, alleen de kinderen. Nou toen heb ik Marja maar gebeld dat we niet naar Barneveld gingen, maar naar Zandvoort.
11-04-1991. Vanmorgen Bertus gebeld, hij zei ze is zonder pijn. En ze was blij dat ze in het ziekenhuis lag, dat ze er nu wat aan deden, zo ging het toch niet langer. Nou toen zijn wij naar Zandvoort gegaan. Het was prachtig weer, we hebben erg genoten van zee en zon, het was wel te koud om een stoel te huren, dus maar langs het strand gewandeld en in Zandvoort gegeten. Om 20:00 uur waren we weer thuis. Ik heb nog even naar Bertus gebeld, en die zei dat ze morgen door de scanner gaat om te zien waar de pijn vandaan komt.
12-04-1991. Het huis is weer schoon, en weer inkopen gedaan. Het is 20°. Ik heb 's middags in de tuin liggen rusten, en daar kwam Marja, ze fietste door naar achter in de tuin en reeds nog een rondje, en zei toen 'ziet u niets?' Ik zei 'wat moet ik zien?' Toen riep ik 'een nieuwe fiets!' Die had ze van Henk gehad, ik zei hij 'en hij spaart voor een fiets voor zichzelf'. Hij vond het meer nodig voor haar omdat hij een auto heeft. Dat is Henk weer, te gek. Wat was ze blij die meid. En 's avonds heeft Arie gebeld, hij had een nieuwe kleur computer gekocht. Ik zei 'jij bent vol van je computer en Marja kwam heel blij met een nieuwe fiets'. Nog was verder gebabbeld. Toen heb ik Bertus gebeld, ze gaan nog door met onderzoeken. Ik zei tegen Bertus we zijn morgen dicht bij het ziekenhuis, maar we mochten er niet naar toe. Dat vond ik erg jammer.
13-04-1991. Wij zijn vanmorgen om 09:00 uur opgehaald door de Fam. Visser want er was ledenvergadering in Amersfoort, in De Bron. We waren om 16:00 uur weer thuis, we hebben toen nog met zijn vijven bij ons in de tuin gezeten, heerlijk in de zon. Het was ook een zomerse dag. We hebben het niet klaar gekregen, drie punten zijn blijven liggen tot 11 mei, en dan is het in Doorn, dus lekker dicht bij .Om 17:00 uur gingen ze allemaal naar huis, en Wim ging even rusten. Ik heb nog heerlijk in de zon zitten genieten, en pannenkoeken gebakken. 's Avonds nog tri-ominos gespeeld, en om 21:30 uur ben ik naar bed gegaan, Wim zit nog even van de T.V. te genieten.
14-04-1991. We zijn niet naar de kerk geweest. Wim zit orgel te spelen en ik heb de stoelen buiten gezet, want het is weer zonnig en de Westerhoffjes komen zo koffie drinken. Henk was er niet bij. Hij had vannacht lopen overgeven. Wij hebben de fiets van Marja geprobeerd, hij rijd lekker, ze hadden geen zin om buiten te zitten. Michel speelde orgel en wij hebben met Marja en Petra tri-ominos gespeeld want dat hadden ze nog nooit gespeeld. We hebben weer erg genoten.
15-04-1991. Na het zwemmen heeft Wim het raamkozijn boven afgeschilderd, en ik heb gewassen. We hebben heerlijk spinazie gegeten. Ik belde naar Marja hoe of het met Henk was, maar toen nam Petra op en zei dat ze ook ziek was en mamma ook, en dat Michel naar school was.
16-04-1991. Weer studie bij ons gehad, en 's avonds nog 8 km. gefietst.
17-04-1991. Het was stil in het zwembad, veel zieken. Wil was er alleen van de club. Toen we weer thuis waren heb ik Marja gebeld, of ze hulp moest hebben, want Gien was ook niet goed. Ze zei dat Ria boodschappen had gedaan, en dat ze toch al weer bijna beter waren. Henk was weer gaan werken. En Michel was de hele middag weggeweest. Ze waren door de weilanden helemaal aan de autobaan geweest, en over sloten gesprongen en kwam doornat thuis. Zijn laarzen helemaal nat van binnen, want hij was ook in de sloot terecht gekomen.
18-04-1991. Ada haar haar gedaan, want ze gaat Zaterdag naar Drenthe op vakantie. Later nog 12 km. wezen fietsen.
19-04-1991. Marja is weer op de koffie geweest, ze had erg veel te vertellen, dat uurtje vliegt om. Toen heb ik Bertus gebeld. Hij zei ze moet veel meemaken, maar is erg moedig met al die onderzoeken, en ze wil de waarheid weten als ze klaar zijn. 's Avonds werden we opgebeld door Bert, hij zei 'Ma is erg ziek, ze heeft hooguit nog maar 14 dagen te leven'. Ze had gezegd 'ik ben nu nog goed, ik wil van jullie afscheid nemen, want dit duurt niet lang meer en ik kan nu sterven'. Ze had 's middags al van Anneke afscheid genomen, en de kleinkinderen zag ze liever niet meer, en ons ook niet. Nou we waren er helemaal stuk van. Later belde Bertus nog weer, ik moet even praten, ik kan het niet begrijpen dat ze nu al afscheid neemt.
20-04-1991. We werden vanmorgen om 09:00 uur opgebeld dat Hennie vanmorgen om 08:00 was overleden, er was niemand bij geweest. Nou Bertus zei wat ben ik blij dat ze gisteren afscheid heeft genomen. We zijn 's middags met Cor en Aart naar Barneveld gegaan. Eerst zijn we naar Meindert geweest, en later zijn we naar de Beekstraat gegaan met z'n allen. Dat viel niet mee. Toen hebben we bij Fennie gegeten. En om 19:00 uur waren we bij Willie, want die was bij Gerrit, want die was 70 jaar geworden, en zei is het toen gaan zeggen. We waren om 20:30 uur weer thuis, en om 21:30 uur stond Marja op de stoep. Dat was erg fijn, en dat heeft ons beiden goed gedaan. We hebben Arie nog maar niet gebeld, zo voor de nacht.
21-04-1991. We hebben slecht geslapen. In de nacht zaten we beschuit met thee te drinken. En een ochtend wandeling gemaakt. Toen Arie gebeld. 's Middags weer een wandeling, en tri-ominos gespeeld.
22-04-1991. We zijn naar de samenkomst geweest, en op de terugweg een zwarte rok gekocht. 's Avonds voor de courant zitten typen.
23-04-1991. Wim is de muren van de W.C. en douche aan het afnemen, want die gaat hij volgende week witten. En ik heb het blauwe pak van hem ruimer gemaakt, en de pijpen smaller. Mien van Geert kwam even condoleren. En 's middags belde Marja dat ze weer kinderoppas ging doen, de kleinzoon van Gien. Het heeft erg gehageld, er is weer veel vernield aan de bloesem van de vruchtbomen. Het was ook een koude dag. 's Avonds weer tri-ominos gespeeld.
24-04-1991. Het is mooi zonnig weer, 8°, we hebben de tuin gedaan. En verder zitten typen. Om 18:00 uur zijn we met 4 auto's naar Barneveld gereden. Wij in de auto van Cor en Aart, en Henk en Marja, Gijsbert Bart en Corma, en Wil en Cees. Er was condolatie, en Hennie was goed te zien. Je ziet het maar begrijpen doe je het niet. We waren om 21:00 uur weer thuis. Ria was even bij Michel geweest, want die was alleen thuis, ze dacht dat Rene bij hem was, en Petra was bij Bennabette, ze worden al flink.
25-04-1991. Om 09:00 uur stonden Cor en Aart alweer voor. We zijn eerst naar het graf van Pa en Moe geweest, en om 09:45 begon de rouwdienst, en wie wilde kon Hennie nog zien. Ik heb het niet gedaan, Wim wel, het is een zware dag geweest. Toen we naar huis reden zei Cor we hebben afleiding nodig, en is toen naar plekjes gereden waar we veel herinneringen aan hadden, en toen naar de Glind waar hij veel met Vader had gewerkt, en naar zijn eigen werk, om 14:00 uur waren we weer thuis, het had ons allen goed gedaan.
26-04-1991. Het huis is weer schoon, en Marja is ook nog even geweest. Dat verzet nog even, want we konden de draai eerst helemaal niet vinden. Ik moet nog steeds aan Bertus denken, die zei 'ze is thuis, en ze zei je moet steeds maar een verzet zoeken, en geen medelijden krijgen met jezelf, dat is uit de boze'. Bert stond te getuigen op het kerkhof, hij deed het keurig. Hij zei 'Ma zei waar ze naar toe ging, geen ziekte en geen pijn, maar altijd bij de Heer, zonder zorgen'.
's Middags zijn we het bos in geweest. En 's avonds weer tri-ominos gespeeld.
27-04-1991. We zijn naar Ada geweest, ze was op vakantie geweest in Drenthe, Ze had het goed gehad. Toen we naar huis gingen, hebben we nog 8 km. om gefietst.
28-04-1991. Naar de Maranatha kerk geweest, en uit de kerk kwamen de Westerhoffjes, Michel kwam naar me toe en zei, Oma gecondoleerd, nou dat was even teveel voor me. Hij keek me aan met die lieve ogen, het is ook zo een lekkere knul. Petra verwerkte het weer op haar manier, ze had een thee blaadje voor me gemaakt, als ik naar de keuken ging voor koffie hield ze haar hand er voor, het was een verrassing. Het was erg mooi. Om 13:30 uur gingen ze weer weg, en ze hadden oude speeltjes meegenomen, want Petra wil die op de Koninginnemarkt gaan verkopen.
's Middags heb ik Martijn gebeld, die is alweer 7 jaar geworden, het is zo een gezellige babbellaar. Riekie kwam ook nog even aan de telefoon, ze zei ik heb veel steun aan hem.
29-04-1991. Wim is buiten stoelen aan het opknappen. En Jannie is op de thee geweest, weer voor het eerst op de fiets. 's Avonds hebben we een fietstochtje gemaakt door de duinen en over Doorn naar huis. Daar knapt een mens van op.
30-04-1991. Ik ben naar de bakker oranje gebak wezen halen, en even naar de T.V. gekeken, toen naar de markt, kijken waar Petra zat. Ze verkocht net een spel toen wij er bij stonden. Het was erg koud 10 gr. Later zagen we Henk Marja en Michel bij het rad van avontuur. Michel had een worst gewonnen. Wij zijn maar door gelopen want het was te koud om stil te staan. Ik heb nog een beddentijk gekocht, daar kan ik mooi de tuinstoelen mee bekleden, voor ƒ 10,00. En verder hebben we maar T.V. gekeken. Michel belde later op en zei 'ik heb van die ƒ 10,00 van Opa een typemachine gekocht, en Petra zei ik heb het in mijn spaarpot gedaan, en ik heb voor ƒ 5,00 verkocht, en ik doe het volgend jaar weer.
01-05-1991. Na het zwemmen heb ik Bertus gebeld, hij is erg verdrietig. En dan word ik het ook weer. Je zou er zo naar toe gaan, je staat zo machteloos. Ik heb later zitten naaien.
02-05-1991. Wim heeft de schuur opgeruimd, en 's middags zijn we met Ada naar Marie José geweest, ze zat maar te lachen. Ik had een ringetje voor haar, daar was ze zo blij mee. Het is jammer dat ze niet kan praten. Bij Ada nog koffie gedronken. En inkopen gedaan voor Wim zijn verjaardag. En weer zitten naaien. De zittingen worden mooi, ze kunnen er allemaal uit.
03-05-1991. Wim heeft de douche en W.C. gewit. En Marja kwam gezellig op de koffie. Ze had het parket gedaan, en dat moest nu drogen. Weer gezellig bij gebabbeld. En 's middags weer zittingen zitten naaien. Wat kan een mens toch druk wezen. 's Avonds wezen fietsen, en om was de dag alweer.
04-05-1991. Wim heeft zijn haar geknipt, en alles gezogen. Ik ben het dorp in geweest voor zijn verjaardag.
05-05-1991. Naar de Maranatha kerk geweest, en 's middags naar Hans en Sari, die waren 25 jaar getrouwd. Het was in Camp-Aubert, we zijn maar even geweest. Door de rook moest ik er al gauw uit, en ons hoofd stond er ook niet naar. We zijn naar Marja gegaan, en Michel liet zijn typemachine zien, er moest nog een lint op, en Henk zou hem verder na zien. Met Petra nog een spelletje gedaan, en toen weer naar huis door de Heide Tuin, die is ook weer mooi. Na de boterham nog tri-ominos gespeeld, en vroeg naar bed want het wordt morgen een drukke dag. Wim bleef nog even op, hij ging nog oudjaar vieren zei hij.
06-05-1991. Wim is vandaag 70 jaar geworden. Om 10 uur waren Cor en Aart er al, en al gauw kwam de rest van de familie. Het was een gezellige drukte. Marja kwam wat laat, ze was opgehouden door Oma Westerhoff, die had wat voor Wim klaar liggen. We zaten al aan de koffie, het was een fijne morgen. En om 15:00 uur was Arie er al, dus dat was wel fijn dan heb je hem even alleen, want anders komt er toch niets van om te praten. Hij kreeg van Arie een bankbiljet van ƒ 25,00 die had hij op de computer gemaakt en Wim zijn afbeelding stond er op. En daar zat geld in, en een fles cognac. Om 17:00 uur was Marja er en daar had hij 's morgens een video band van gehad. Van Petra een gedicht:

Opa lijkt nog zo jong, alsof hij net is getrouwd,
maar toch is hij best oud.
Hij is 70 jaar geworden,
en hij krijgt van mij twee borden.
Daar mag u op schilderen bloemen,
of twee koeien.
Nu is het uit met de pret.
Alleen krijg je nog een grappige pet.
Van Petra

Ze had een pet met er op '70 jaar' geschilderd.
Ze las het voor, en zei 'dat heb ik heel alleen gemaakt, Opa'.
Van Michel kreeg hij twee pakken noten. Henk was ook mooi op tijd. Hij is met Marja eten wezen halen, het was weer erg gezellig aan de tafel, en ook de avond. Arie is later met Henk en de rest naar huis gegaan. En op 22:30 gingen Herman en Dickie ook naar huis, en wij moe maar voldaan naar bed.
07-05-1991. We hebben heerlijk geslapen, en het huis is weer schoon. 's Middags zitten typen. 's Avonds tri-ominos gespeeld, en nog koffie met heerlijk gebak.
08-05-1991. We zijn wezen zwemmen, Marja en de rest waren er niet. Zeker te druk, want het is morgen Hemelvaartsdag.
's Middags hebben we een N.S. fietstocht van 15 km. gedaan door de bossen, erg mooi. Later nog met onze jassen aan in de tuin gezeten met mijn nieuwe kussens, het staat best leuk.
09-05-1991. Naar de Engweg kerk geweest, daar was alleen kerk. En uit de kerk nog omgefietst, het is 13°. In de tuin koffie gedronken, wel met onze jassen aan. 's Middags 12 km. gefietst door het Noordhout en kwamen op de Amersfoortseweg uit. Toen over Doorn terug, het was wel een hele klim.
10-05-1991. Inkopen gedaan, en 's middags wezen fietsen, en op de terugweg naar Marja, die hadden de zolder schoon gemaakt want Henk was vrij. Henk had een nieuwe wasbak op de slaapkamer gemaakt, en de badkamer gewit. Nieuwe kleedjes en gordijn, erg mooi.
11-05-1991. Om 09:30 uur zijn we op de fiets naar Doorn gegaan, daar hadden we ledenvergadering van de NCGB. Het was een mooie tocht er naar toe, de zon scheen al heerlijk. We kregen eerst een kopje koffie, en even een babbeltje met bekenden. De zaal was helemaal vol. En er was kinderoppas, dat is wel leuk, dan zie je kinderen van ouders die toen zelf kind waren. Ja we worden oud als je terug kijkt. Het was jammer dat we met dit mooie weer binnen moesten zitten. Met de lunch hebben even van de zon zitten genieten. Om 17:00 uur waren we weer thuis, en een verrassing, er was post van Arie. Een brief en typebandjes. Wim ging even naar boven en ik heb nog even met mijn jas aan in de tuin gezeten. En zitten genieten van de post. Hij doet nooit aan Moederdag, en ik heb altijd gezegd het is een winkelierfeest, en de moeders zijn juist extra druk. Maar ik was nou wel echt blij.
12-05-1991. Ui de kerk kwamen de Westerhoffjes, met een mooie bos bloemen, en een foto van de kinderen. Ja dan kan de dag niet meer stuk. Ze zijn maar even geweest want ze moesten ook naar Oma Westerhoff. 's Middags heb ik Arie gebeld, en gevraagd of hij de brief kon verkleinen voor mijn dagboek. Later hebben we nog 11 km. gefietst, het was wel bewolkt en 14°. Verder foto's zitten plakken, dat is ook wel een fijn werk, en je beleeft het allemaal weer opnieuw, dus dubbele vreugde. Na de boterham nog tri-ominos gespeeld, en om was de fijne dag.
13-05-1991. Voor controle naar Zeist geweest, de dokter was tevreden, en ik ook. Ze hebben wel longfoto's gemaakt. 's Middags zijn we naar de samenkomst geweest. Nico Raatgever was er, en toen we thuis kwamen was er alweer post van Arie. De brief was verkleind, en tevens een verlanglijstje.
14-05-1991. Wim is 'Van Putten' aan het maken, en ik zit voor de courant te typen en eten gekookt en wat er daar al niet bij komt. 'Van Putten' staat weer de richting voor ons aan te geven, na het rusten nog naar Hermans geweest, want voor de Pinksterdagen is het daar ons te druk.
15-05-1991. We zijn wezen zwemmen, het was er stil. Wil en Dien, en Marja en haar vrienden, waren er niet. Geen lol gehad, maar wel veel baantjes gedaan. Wim is nu boven de bandrecorder aan het schoonmaken. Marja belde dat ze bij Ria aan de schoonmaak was, die heeft een nieuw huis. Ik heb gewassen en later zitten typen. Na het rusten  heb ik Arie gebeld, die was voor controle geweest voor zijn maag. Hij mag 3 maanden weg blijven, dus ook weer een goed bericht. Wim zit voetballen te kijken.
16-05-1991. Ik was vanmorgen vroeg wakker, om 08:00 uur had ik de was al in de kast. Om 08:30 uur kwam Wim beneden, toen hebben we eerst ontbeten. Intussen stond de machine al weer stil want ik had de kleedjes gewassen van de W.C. en de douche. En Wim heeft alles gezogen.
's Middags zijn we naar Zeist geweest, met de bus, want het is wisselvallig weer. We gingen boven bij V&D koffie drinken, daar is alles vernieuwd, en daar kwam de Fam. Visser ook aan, dus gezellig bij elkaar gezeten. Zei gingen naar huis we konden met ze terug rijden, maar dat hebben we niet gedaan, want we waren voor Arie zijn verjaardag inkopen aan het doen. We waren om 18:00 uur geslaagd weer thuis.
's Avonds belde Marja, dat ze morgen niet kwam, ze ging Ria nog helpen. Ik zei, dat ik al voor haar geslaagd was voor Arie, dat vond ze erg fijn want ze had nu weinig tijd om inkopen te doen.
17-05-1991. Wim heeft de plantjes van Cees gepoot, die had hij met zijn verjaardag gekregen, maar het was nog steeds te koud. Ik heb inkopen gedaan. Na het rusten zij we wezen zwemmen. Nu zit Wim orgel te spelen, en ik zit mijn haar te krullen.
18-05-1991. We hebben vandaag 14 km. gefietst. Het was zo leuk die kleine lammetjes in de weilanden. Het was wel fris op de fiets, maar wel gezond. Nu zit ik te haken en Wim zit orgel te spelen, we vervelen ons nooit. Na de boterham tri-ominos gespeeld.
19-05-1991. Heerlijk geslapen, en ik zei tegen Wim gefeliciteerd met je zoon van 39 jaar. Je zou wel willen opbellen, maar we zien hem vanmiddag. We zijn naar de Maranatha kerk geweest, het is vandaag Pinksterren, de kerk was goed bezet, en een fijne dienst.
Om 15:00 uur zijn we naar Marja gegaan, Henk was druk in de keuken bezig, hij was bijna klaar, nog de schotels afmaken, nou een kok verbeterd hem niet, het was af. Marja ging Arie van de trein halen. En toen ze binnen kwamen was Henk net klaar. Dus Arie heeft nog niets gezien. We begonnen te zingen. Arie zei 'ik mis de plaat'. Ik begreep hem wel. Petra vloog naar Arie en keek in de tas. Arie zei 'jij bent niet jarig', maar ze kreeg toch een grote zak met snoep. Na de koffie met gebak kreeg Arie van ons een weegschaal, en computer diskettes, van Marja en Henk een gereedschapskist. Van Michel een handdoek en aftershave, van Petra een foto van hun beiden, die had ze opgeplakt, en er oom heen getekend, en ook een gedicht er bij opgezegd. Ze had er weer zoals altijd veel werk van gemaakt. Om 18:00 uur gingen we aan tafel. Henk zette de schotels op tafel. Arie wist niet wat hij zag. 'Dat krijgen we nooit op', zei hij. Ik heb er eerst een foto van gemaakt, het is haast zonde om er aan te beginnen. Nou we hebben zitten smullen. Henk had eer van zijn werk. En de kinderen waren ook erg lief. Je kunt zien dat ze groter worden. Om 22:30 zijn wij weer op onze ros gestapt, en gingen voldaan naar huis.
20-05-1991. We werden pas om 09:30 uur wakker. Na het ontbijt zijn we naar Ria haar huis wezen kijken. Ze was er in, en zei dat Henk ziek was. Dat is wel pech hebben, want ze zouden morgen over gaan. Het is een mooi herenhuis. Toen zijn we bij Marja en Henk koffie wezen drinken, en met Petra nog een spelletje gedaan. We kregen nog een slaatje mee, het was niet zo mooi weer, dus maar weer naar huis gegaan. 's Middags even bij Jo wezen kijken, maar die had veel bezoek, dus wij weer naar huis. Verder rummicub gespeeld en na de boterham tri-ominos, en T.V. en om was de tweede pinksterdag.
21-05-1991. Wim heeft in de tuin gewerkt, en ik heb zitten studeren, want we hebben vanmiddag studie. Na het rusten de stoelen klaar gezet, maar er kwamen er zo veel dat Wim de stoelen ook boven heeft opgehaald. Na de studie hebben we 8 km. gefietst, en Wim heeft later nog orgel zitten spelen.
22-05-1991. 's Middags zijn we naar Marja geweest, Michel kwam binnen hij had met zijn Spaanse vriendje boodschappen gedaan, want ze hebben nog Pinkstervakantie. Ik vroeg 'wanneer komen jullie bij ons?' Maar Petra moest nog naar Bennadette, en een vriend kwam nog bij Michel slapen, en dan moesten ze alweer naar school. Ik kon het wel begrijpen, maar vond het wel jammer. We zijn nog 10 km. wezen fietsen. 's Avonds is Juf. Nannen geweest.
23-05-1991. We zijn vanmorgen om 09:00 uur op de trein gestapt, we gaan naar Klazien. Om 10:40 uur waren we in Barneveld. Klazien en Fennie stonden aan de trein, en toen we naar de straat liepen stond Meindert daar met twee fietsen voor ons. Hij zei het is nogal ver lopen naar Klazien, en later naar Bertus. Ik zei ik wist wel dat jullie schatten waren, maar nu kan het helemaal niet meer stuk. Het waren vouwfietsen, maar het ging goed. Nou wij met Klazien mee. Ze woont er prachtig, en is ook verbonden met het bejaardenhuis, als er wat is dan kan ze bellen. Heerlijk koffie met gebak, en lekker gegeten, en nog foto's zitten kijken. Het was erg gezellig, en de tijd was zo om. Ze moest om 14:30 uur naar de naaikrans, want ze hadden afscheid van de leidster. Ze vond het erg vervelend. Ik zei dat wisten we toch, dus heeft ze ons eerst naar Bertus gebracht, want ik wist niet hoe ik moest rijden. Het is allemaal vol gebouwd die weilanden. Bertus wist dat we kwamen, hij stond al aan de weg, en toen hij ons begroete holde hij hard naar binnen, en daar stonden wij. Klazien fietste maar gauw weg, en wij naar binnen. Hij was is de douche. Bertus kwam de kamer in en zei 'let maar niet op mij'. Hij was erg druk, en liet alles maar zien en ging toen koffie zetten. Ik mocht hem niet helpen, en na de koffie gaf hij mij het dagboekje van Moe, dat mag jij houden zei hij. Ik zei daar heb je me erg blij mee gemaakt, maar moet Mien dat niet hebben. Ik ben vrij aan wie ik het geeft, zei hij. Toen we weer weg gingen begon hij weer te huilen. Ik hoorde hem buiten, dus ik weer naar binnen. Zo kan ik niet weggaan, zei ik. O Martha ik vind afscheid nemen zo erg. Wim kwam ook weer naar binnen, en toen vertelde hij dat Hennie ook afscheid wou nemen, en dat hij toen dacht nou ik zie je morgen wel weer. En ze was er de volgende dag niet meer. Nou we gingen rot weg. Ik heb op de fiets naar Mien goed uitgehuild. Daar waren we om 17:00 uur, en daar hebben we ook brood gegeten, en toen nog wat in de omgeving van Barneveld gefietst. We vroegen de weg, en we waren toen al dicht bij Meindert, dus de fietsen weer afgegeven. Om 20:10 uur stapten we weer in de trein naar Driebergen toe. Om 21:30 waren we weer thuis. Een hele fijne dag gehad met huilen en ook veel vermaak.
24-05-1991. Wim heeft alles weer gezogen, en ik heb de keuken gedaan en vis wezen halen. Toen kwam Marja even koffie drinken. Nu hadden wij veel van Barneveld te vertellen, dus de rollen waren nu omgedraaid. We kwamen zoals altijd weer tijd te kort. 's Middags zijn we naar het I.K.V. geweest, en op de terugweg een ijsje gekocht, en buiten in de tuin met de jassen aan zitten likken. Het is 15° in de zon. Wim is naar binnen gegaan, en ik zit nog heerlijk in het zonnetje. Maar om 17:30 uur ging de zon weg, en dan word het te koud. De tafel gedekt, en even gebak wezen halen dat doen we altijd op vrijdag.
25-05-1991. We zijn naar Odijk geweest, daar was een bloemen braderie, erg mooi, en ook gezellig. Op de terugweg bij Marja langs maar die was met Michel op de fiets naar Zeist, en Petra die was bij Bennadette, en Henk stond in de keuken een appeltaart te bakken. Hij kwam net de oven uit, en rook heerlijk. Ja hij wilde ons wat geven, ik zei dat is zonde dan zakt hij in elkaar. Wel makkelijk zo'n kok. Toen we thuis waren hadden we 14,95 km. gefietst.
's Avonds kwam Juf Nannen en die vroeg of ik mee ging naar het huis van Jo Goting, want die is nu voorgoed naar Nassau Odijk. Wij hebben een ladekastje gekregen, en bijzet tafeltjes. Later is Wim nog met haar mee geweest, en heeft Juf Nannen nog geholpen. Om 23:00 uur was hij pas thuis.
26-05-1991. We zijn naar de kerk geweest, en toen is Juf den Hartog met ons meegegaan op de koffie. Dat was weer eens ouderwet. Maar ze kan beter op de koffie komen. Het was weer erg gezellig. 's Middags zijn we naar Marja geweest, ze waren geslaagd in Zeist. Twee jassen gekocht en Michel had een zakmes gekocht. Ze zaten foto's te kijken, dat was ook wel leuk. Om 19:00 uur waren we weer thuis. Na de boterham belde Arie en die vertelde dat hij de hele week thuis was. We hebben een afspraak gemaakt, dat we een donderdag naar hem toe gaan. Wim heeft orgel zitten spelen, en later nog tri-ominos gespeeld.
27-05-1991. Wim heeft bij Juf Nannen een rekje gemaakt voor in de schuur, en ik heb dekens voor haar gewassen. Die neemt ze mee voor mensen in Polen. Het is mooi weer dus ze waren zo droog. 's Middags naar de samenkomst geweest. De dagen vliegen om.
28-05-1991. Vanmorgen stond ik op en werd erg duizelig, en ben maar in bed gebleven. 's Middags op de bank gelegen. Ik was blij dat ik de dekens klaar had, en er 's avonds maar weer vroeg in gegaan. Juf Nannen kwam de dekens halen, en Wim heeft zich vermaakt in de schuur. Hij heeft het kastje van Jo Goting helemaal afgeschuurd. Marja had nog gebeld, toen zei Wim dat ik al naar bed was, dus dat was wel jammer.
29-05-1991. De duizeligheid is wel over maar ik voel me nog moe. Toen heb ik Arie maar gebeld dat ik er tegen op zag om naar hem toe te komen. Wim had ook geen zin om alleen te gaan. Om 10:30 uur kwam Marja er aan met een bos bloemen, die heb ik gekocht van mijn eerste oppas geld. Echt Marja weer. Het was weer gezellig. Ik heb nog wel weer op de bank gelegen. Wim is in de schuur het kastje aan het beitsen.
30-05-1991. We hebben 'Vrouw Zijn' op de T.V. zitten kijken. Wim is later de schuur in gegaan. 's Middags heb ik in de tuin gezeten, het is 22° daar knapt een mens van op. Juf Nannen kwam nog even kijken. Wim nam haar mee naar de schuur, ze wist niet wat ze zag, dat het kastje zo mooi word. 's Avonds belde Arie, en hij zei dat hij naar Amsterdam was geweest. Heerlijk een tijd op het terras had gezeten en ook van de zon genoten. Verder was hij weer naar huis gegaan.
31-05-1991. Het mooie weer is alweer weg. Het is nu 17°. Wim heeft inkopen gedaan. Om 11:30 uur belde Marja dat ze alweer thuis was. Ze was met Michel naar het A.Z.U. geweest, naar de oogarts. Michel was zo vooruit gegaan dat hij de bril alleen met T.V. kijken op moet en op school. Nou dan ben je wel erg dankbaar na zo'n bericht. Om 16:00 uur werden de kinderen gebracht, want Henk en Marja gingen naar de zaak van Henk zijn baas, die werd geopend. Wim had voor Michel een korfbalmand gemaakt. Ze hebben er fijn mee gebald. Ik heb binnen met Petra zitten kleuren, ze hadden een kleurplaat altijd prijs, een opblaasbal. En de hoofdprijs een leren bal. Later T.V. gekeken en om 22:30 uur werden ze weer opgehaald. Marja wilde niet hebben dat ze bleven slapen. Ze zijn al zo een tijd niet meer geweest, ze hebben zo hun eigen leven. Want Michel moet morgen al om 09:00 uur op het sportveld zijn. Ze hadden korfballen van de scholen tegen elkaar.
01-06-1991. Het is maar 14° geen weer voor de tuin maar wel voor Michel om buiten te sporten. Marja belde dat Michel even op de bank lag, want ze hadden vanavond van de school een disco avond. Het is zo'n tiener van ons. Wim is zijn nieuwe bril wezen halen. Hij zei, ik heb net een gevoel of ik een borrel op heb. Later nog tri-ominos gespeeld. Juf Nannen kwam nog even, en later weer verder gespeeld.
02-06-1991. We zijn niet naar de kerk geweest, we hebben een boswandeling gemaakt. En Michel zei dat hij de tweede prijs met het dansen had gehad. Hij had het een fijne avond gevonden. De ouders van zijn vriend hadden hem opgehaald, en ook weer thuis gebracht. Het is 15° geen weer voor de tuin. Wel 8 km. gefietst.
03-06-1991. De was gedaan. Wim is in de schuur nu de tafeltjes aan het schuren. Ik heb Bertus gebeld, was nog erg verdrietig, later ging het beter. Het is zo leeg in huis. Ja het valt niet mee. 's Middags een bezoek bij mevrouw de Lafontijne gebracht. En nog omgereden, en toen ik thuis kwam had Wim de krukken kaal.
04-06-1991. Studie aan huis gehad, het weer was koud maar 9° en hagelbuien. We waren maar met z'n zessen op de studie maar het was wel een fijne middag. 's Avonds belde Arie dat was ook weer fijn, en later Marja en die zei dat ze met Michel en Petra 10 km. hadden gelopen met de avondvierdaagse. Ze had last van haar benen, en de kinderen liepen alweer buiten te spelen.
05-06-1991. Ik ben naar de dokter geweest. Ik bleef maar zo moe. Hij zei het is weer een waarschuwing geweest. Ik mag wel alles doen maar met beleid. Dat wist ik al. 's Avonds even naar de wandelaars gekeken, en weer gauw naar huis, het is koud, en dat in juni. Het is wel jammer zo weinig zon.
06-06-1991. Wim heeft de planten in de bak gedaan, en ik ben bloemen wezen kopen, want vanavond gaan we ze inhalen de wandelaars. Nou het was weer erg gezellig. Marja had niet meer meegelopen. Ze had zo'n last van haar benen. Later zijn we met Marja nog aan de Hoofdstraat wezen kijken. Het blijft een heel gebeuren, en erg gezellig, je bent dan weer allemaal één.
07-06-1991. Marja is op de koffie geweest, ze was nog druk, van de gekke week die ze had gehad om op tijd steeds de kinderen weg te brengen. Het is gaan regenen en het is maar 14° dus heerlijk zitten typen. Wim is 's avonds naar een jongenskoor geweest in de R.K. kerk.
Ik heb Arie gebeld dat was ook gezellig, en verder zitten haken. Om 21:30 uur was Wim weer thuis, hij had erg genoten.
08-06-1991. We zijn om 13:30 uur naar de trein gefietst, en toen de trein naar Utrecht genomen. Een hele fijne middag en avond gehad. We kwamen binnen en op de tafel stonden noten en kersenbonbons, en toen kwam de koffie met heerlijk gebak. We zijn erg verwend, de tijd is omgevlogen, om 20:30 uur heeft Arie ons naar de trein gebracht, en om 21:15 uur waren we alweer thuis en gingen we voldaan naar bed.
09-06-1991. Het regent, we zijn niet naar de kerk geweest. Later belde Petra en die zei hier is mamma, en die zei dat Henk naar Schiphol was. Dus ze kwamen maar geen koffie drinken met dit slechte weer. Na het middageten belde Arie en vroeg hoe de dag was bevallen, en dat de rozen mooi stonden. Nog even bij gebabbeld of we elkaar in weken niet hadden gezien, beter zo als andersom. Wim lag boven te rusten. Hij zei later was Arie dat? Waar halen jullie het vandaan.
10-06-1991. We zijn naar de NCGB geweest, er was ook een jongen van 26 jaar die gaf een getuigenis. Hij was naar Amerika geweest daar woonde een vriend van hem. Ze zijn toen in aanraking gekomen met Billy Graham en hij is toen tot geloof gekomen.. En toen hij terug kwam had zijn broer zelfmoord gepleegd, en hij vertelde zijn ouders dat hij tot geloof was gekomen, toen werd hij thuis de deur uitgezet. Nu zat hij al 2 jaar op kamers en deed veel jeugdwerk, en vroeg gebed voor zijn ouders. Wiebe Knecht sprak en hij heeft ook gezongen. Het was een fijne middag. Later zijn we naar Ada geweest, de vertelde dat Wil morgen wordt geopereerd, ze zat erg in spanning.
11-06-1991. De was is weer schoon, en 's middags naar de kapper geweest. Wim is de krukken aan het lakken, ze worden erg mooi. Na de boterham nog tri-ominos gespeeld, en om 22:0 uur belde Ada dat Wil weer op zaal was, en verder wist ze nog niets.
12-06-1991. Het regent, maar we zijn wezen zwemmen, we hadden ons zwempak wel aan kunnen houden, we waren doornat toen we thuis waren. Het heeft tot 17:00 uur geregend. Na de boterham hadden we heerlijk gefietst, de hele middag zitten typen.
13-06-1991. Het is 14° en het weer is slecht. De zomer is zo voorbij, dat is wel jammer. Wim is met de schuur bezig, en ik zit weer te typen. Om 17:00 uur werd het droog, en kwam de zon er weer door, wij de jassen aan en er even in gezeten, dat doet een mens goed. Later nog tri-ominos gespeeld.
14-06-1991. Marja is even geweest, en die vertelde dat dominee Schipper vanavond afscheid nam, en dat de kinderkerk hem gaat halen met de landauer van Van Barneveld.. Ze had witte schoenen bij haar van Mw. Heienberg, die was overleden, en ze waren nog nieuw. Ze pasten mij. 's Middags heb ik de tuin gedaan. Wim is het dorp in, wat zoeken voor mijn verjaardag. 's Avonds zijn we naar de Hoofdstraat gegaan om te kijken of we Michel en Petra en de dominee zagen. Ik heb alles goed gezien want ik ben naar zijn huis gegaan. Wim vond dat gek, maar hij heeft niets gezien, alleen in de verte. Op de Traay was het gezellig want het was koopavond. Gebak gekocht, en heerlijk naar huis.
15-06-1991. Michel belde en zei 'Oma waarom was gisteren Opa er niet?' Ik heb het hem verteld, we hebben er nog schik om gehad, het valt op als Oma alleen is. Hij zei dat ze tot 22:00 uur waren gebleven. We zijn even naar Ada geweest, Babette kwam haar halen om naar Wil te gaan.
16-06-1991. Uit de kerk buiten gezeten, en 's middags 18 km. gefietst.
17-06-1991. Vandaag 63 jaar geworden. Om 10:00 uur was Marja er al, dat was wel fijn. Want het was een hele drukte maar wel gezellig. Klazien was er ook, die ging later weer met Wil en Cees mee, want ze bleef daar logeren. Om 12:00 uur ging  Marja weer naar huis. Ze had me fijn geholpen. 's Middags is alleen Jannie geweest, en om 15:00 uur belde Marja dat ze nog niet kwamen omdat Michel nog sommen moest maken. Nou om 17:30 uur daar kwamen ze, en toen was Henk er ook al bij. Dat was wel fijn. Arie was er nog steeds niet, hij had wel gezegd dat hij geen snippermiddag nam, Nou om 18:00 uur ging de telefoon en hij zei dat hij in Ede Wageningen stond. In de verkeerde trein gestapt. Henk en Marja gingen Chinees halen, en toen ze terug kwamen hadden ze Arie in Driebergen van de trein gehaald, dus hij kon zo aanvallen. Je kijkt wel gek op zei Arie als je Driebergen voorbij rijd. We hebben allemaal weer heerlijk gesmuld. En toen moest i in de stoel gaan zitten, en daar kwamen de kadootjes. Van Michel een stoffer en blik met een lange steel, van Petra creme en tekeningen, van M&H fotorolletjes en een verjaardagskalender, en 's morgens had ik al bloemen gehad. Arie die had een grote rol op de computer gemaakt, en daar zaten typebandjes in en typpapier, en dat ik er nog drie tegoed had, want ze waren er niet meer, en twee ordners. Ik was nog aan het uitpakken en daar kwamen Ada en Herman en Dickie, dus maar weer koffie gaan zetten. Marja is met Michel naar boven gegaan de sommen waren nog niet af. Ik vond het zielig voor hem dat gaf toch een druk op het feest. Om 22:30 uur is Arie maar met ze meegegaan, en om 23:00 uur was het huis weer leeg. Een fijne dag gehad.
18-06-1991. We werden vanmorgen om 06:00 uur wakker. Ik ging naar beneden thee halen, en we gingen weer lekker liggen. Even later zei Wim ik ga er uit. Ik ga stofzuigen. Nou ik ook naar beneden, en ik heb de vaat gedaan. Het huis is weer schoon, en om 07:30 uur waren we helemaal klaar en hadden al ontbeten. Toen zijn we weer in bed gedoken. Wim sliep zo, en ik durfde er niet uit, bang dat hij wakker zou worden. Om 09:30 uur stond de melkman voor te bellen, toen werd hij wakker. Nou we waren toen lekker fris. En het huis lekker schoon.
's Middags hebben we bijbelstudie gehad, ik heb op gebak getrakteerd, en nu hebben we 8 weken vakantie. Later zijn we naar Blokker geweest, daar heb ik een nieuwe vuilnisemmer voor in de keuken gekocht, want Wim wist niet wat hij mij moest geven, en ik mag nog oorbellen uitzoeken. Toen we thuis kwamen stond de vaat er nog, dus ik maar weer vaatwassen, en Wim zit nu T.V. te kijken. Tri-ominos gespeeld, en om was de dag alweer.
19-06-1991. Weer wezen zwemen, en Marja was er ook. Ze zei dat Michel had gezegd 'ik heb geen fijne verjaardag bij Oma gehad, en meneer heeft mijn sommen nog niet nagekeken. Hij heeft mijn dat wel verknoeid. Ik zei tegen Marja nou de mijne ook. Ik vond het zielig voor Michel. We hebben fijn gezwommen en toen we naar huis gingen begon het te regenen, en het is niet meer droog geweest. Er zat 34 mm. in de trechter.
20-06-1991. Michel en Petra zijn met een schoolreisje naar Rotterdam. Marja is een dagje met Ria naar Utrecht winkelen. We zijn ze om 16:00 uur van de bus wezen halen, dat is zo leuk, dan zijn de bussen helemaal leeg zo te zien, maar ze zijn allemaal weggedoken. Ze hadden veel te vertellen, en ze gingen later T.V. kijken. En toen kwam Marja los, wat was ze druk, ze had zoveel gezien en ze had een trui gekocht, nou ze was er echt aan toe een dagje er tussen uit. Nu kan ze er weer tegen. Ze ging eten koken, en wij weer naar huis. Het is vandaag voor het eerst een dag zonder regen en 15 gr.
21-06-1991. Vandaag begint de zomer, het is ook zonnig en 20 gr. Ik heb de ramen gezeemd, dat was wel nodig na al die regen. Wim heeft de tuin gedaan, en Marja belde dat ze niet kwam, ze moest ook de ramen zemen, en we hadden gisteren al bij gebabbeld. Na het rusten zijn we wezen fietsen over Odijk. We waren net thuis en daar begon het alweer te regenen. Zonde van de schone ramen. 's Avonds tri-ominos gespeeld, en T.V. gekeken.
22-06-1991. We hebben muizen in de schuur, ik had een val gezet daar zat een dikke muis in. Na het ontbijt op de fiets gestapt het is 21 gr. We zijn over Zeist naar Austerlitz en in Bonnaparte hebben we koffie gedronken en de eigenaar heeft ons alles laten zien. We hadden 11 km. gereden. In de tuin voor het eerst slaatje gegeten, en gerust. Toen zijn we de Traay op geweest. Het was er gezellig, de mensen verlangen naar mooi weer. IJs gekocht en in de tuin op zitten likken, en ja hoor, het begon weer te regenen. Wim is naar boven gegaan, en is de tafeltjes aan het aflakken. Ik zit te haken en naar de E.O. te luisteren. We hebben later maar tri-ominos zitten spelen, want het regent nog.
23-06-1991. We zijn maar niet naar de kerk geweest, want ik heb de kriebelhoest. Later zijn de Westerhoffjes geweest, we konden fijn buiten zitten, maar Petra zat binnen, een Chinees huisje te maken. Die is altijd bezig. Michel was niet in zijn hum. Petra ging later orgel spelen en dat wilde hij toen ook. Dus dat werd weer heibelen. 's Middags hebben we 6 km. gefietst en toen begon het te regenen, dus wij weer naar huis. Ik heb verder zitten lezen en Wim zit voor sport te kijken. Het is niet meer droog geweest.
24-06-1991. Het heeft de hele nacht geregend, want ik heb slecht geslapen met de kriebelhoest. Er zat 23 mm. in de regen pijp. Ik hou alles bij, een mens moet wat te doen hebben. 's Middags naar de samenkomst geweest, en nu hebben we vakantie tot September.
25-06-1991. De was gedaan en het maar boven opgehangen, want het regent. En 's avonds heeft Henk ons opgehaald, want ze zijn vandaag 16 jaar getrouwd. Mw. Westerhoff zat ook in de auto en Petra. We hebben een fijne avond gehad, het was wel wat onrustig want ze waren bezig met het dak boven het halletje, daar kwam een nieuwe bedekking op. Om 22:30 uur heeft Henk met zijn moeder ons weer thuis gebracht.
26-06-1991. Al drie nachten liggen hoesten, en nu hebben we ons verslapen, we werden pas om 09:30 uur wakker, dus niet wezen zwemmen. Ik heb later Dickie gebeld dat we niet op de verjaardag komen, want er staat veel wind. En toen heb ik 's middags maar een bezoekje gebracht bij Jo Goting, en Wim heeft me toen opgehaald. Toen begon de zon te schijnen, en hebben we er nog even in gezeten. Je moet het er maar van nemen als hij er is. We hebben na het avondeten nog een wandeling gemaakt.
27-06-1991. Het regent, en het is maar 12 gr. 's Middags was het droog en toen zijn we naar Ada gegaan. Ik heb haar haar gedaan, want morgen trouwt Ronald. Toen we naar huis gingen regende het weer, ik had een regenjas aan, maar Wim vond het niet nodig, dus hij een jas van Ada aan, en die was niet waterdicht, hij was goed nat, het is me het zomertje wel. Marja belde 's avonds want ze was 's morgens niet geweest. Of we er nog aan dachten dat de kinderen morgen kwamen. Ik zei 'ik schrok al, ik dacht dat je zou zeggen dat het niet doorging'.
28-06-1991. Tussen de buien door heeft Wim de inkopen gedaan, en tegen de avond toen het droog was hebben we 6 km. gefietst. De bedden klaar gelegd.
29-06-1991. Om 14:30 uur kwamen ze Michel brengen, en Wim heeft met hem staan tennissen, over de stoep een touw gespannen, en het ging aardig. Om 16:30 uur heeft Wim Petra van de padvinderij opgehaald, en toen heb ik met haar gebald, en pannenkoeken gebakken. En toen Monopoly gespeeld. Om 21:00 uur ging Petra naar bed, en om 22:30 uur Michel en ik samen. Hij sliep zo. Wim zit nog T.V. te kijken.
30-06-1991. We hebben allen heerlijk geslapen, om 08:30 uur kwam Petra de kamer op, ze had voor ons beiden een tekening gemaakt. Toen zijn wij met ons drieën naar beneden gegaan. Om 09:15 uur kwam Wim ook beneden en na het ontbijt hebben we het Monopoly weer doorgespeeld. Ik had geen geld meer in kas dat had Petra haast allemaal, en Michel had 4 hotels en 12 huizen, dus we konden niet verder spelen, en dat was maar goed want Marja kwam de kinderen halen. Ze vertelde dat er weer was ingebroken, het zijraam van de auto was stukgeslagen, en de deur hadden ze toen open gedaan. De radio zat er nog in gelukkig. Het is wat. Toen Michel buiten kwam en zag dat zijn moeder met de auto was, hij zei daar stap ik niet in zonder pa. Marja zei ga zitten, met een klemtoon en de gordels vast, en daar ging onze dochter. Wij stonden samen heel trots te kijken hoe ze weg reed. Het was weer stil toen we het huis inkwamen, en het begon weer te regenen. Niks aan. Om 20:30 uur werd het droog, en wij de jassen aan en een wandeling gemaakt, daar knapt een mens van op, een appel gegeten en toen ben ik naar bed gegaan. Wim kijkt nog even wat voor weer we morgen krijgen.
01-07-1991. Het was mooi weer toen we wakker werden, na het ontbijt hebben we een thermosfles met koffie klaar gemaakt, en zijn er met de fiets op uit gegaan. Het was 18 gr. We zaten op een bank koffie te drinken, toen roep er een mevrouw 'Ha, meneer Van den Brink'. Dat was er een van Aardenburg. Nou dat was wel leuk voor Wim, al het oude weer opgehaald. Om 12:30 uur waren we weer thuis. Wim had net de fietsen in de schuur, en wat dacht je, het begon weer te regenen. Maar wij hadden een fijne morgen gehad. Na het rusten zitten typen, en 's avonds tri-ominos gespeeld.
02-07-1991. Het is mooi zonnig weer, in de tuin koffie gedronken, het is 24 gr. Na het rusten zijn we naar Zeist geweest, een rok en T-shirt gekocht, en op de nieuwe promenade koffie gedronken, en gebak uit eigen bakkerij. Het was heerlijk maar wel ƒ 14,75. We hebben weer erg genoten, en om 18:00 uur waren we weer thuis. En na de boterham nog heerlijk in de tuin gezeten.
03-07-1991. Het is mooi weer, 28 gr., heerlijk in de tuin gezeten, en 's middags wezen zwemmen. 's Avonds naar Marja geweest, maar ze stond net klaar om weg te gaan. Dus wij met haar op gefietst. Toen verder in de tuin tri-ominos gespeeld. Toen we naar bed gingen was het boven nog 24 gr., heerlijk, net of we in Spanje waren.
04-07-1991. Het is 27 gr., om 10:00 uur ging de telefoon, ze zeiden dat mijn steunkousen er waren, en die zijn we toen in Zeist wezen halen. Verder in de tuin gezeten, wat een prinsen leven hebben wij. 's Avonds zijn we de Traay op geweest, en toen kwamen we Michel en zijn vriend tegen, ik liep naar Wim voor wat geld, maar Michel zag ik nergens meer. Pech voor hem. Ik zei nog waar is je moeder, 'Oh die is thuis'. Ik moest het wel even verwerken, alleen in die drukte, het is me zo'n tiener. We hebben nog een hoeslaken gekocht, en later zagen we Michel aan de overkant lopen met een grote suikerspin. Ik zei goed dat Henk dat niet ziet, hij zag ons niet. Om 21:00 uur zaten we nog in de tuin koffie te drinken, heerlijk was het nog buiten.
05-07-1991. Het weer is goed, 28 gr. Om 08:00 uur stond ik al de ramen te zemen, en Wim heeft alles gezogen. Om 11:30 uur wam Marja en ze zei dat ze de koffie al op had, want Lenie was er geweest, en had zakken met kleren meegenomen. Dat ruimde mooi op voor de vakantie. We zijn 's middags heerlijk in het buitenbad wezen zwemmen. Om 20:00 uur belde Arie dat hij wel zin had om morgen te komen, nou dat is fijn, daar kijken we nu weer naar uit. Later belde Ada dat ze weer thuis was.
06-07-1991. Wim is even naar Ada, de sleutels terug brengen, en vragen hoe het was geweest. Om 15:30 uur was Arie er, het was 30 gr. dus we hebben heerlijk in de tuin gezeten, en later kwam Nico Stufkens ook nog. We hebben heerlijk buiten gegeten. Om 21:30 uur zijn we naar binnen gegaan, het begon te betrekken. Om 22:15 uur zijn we meegelopen naar de bus, en toen we thuis kwamen heb ik de vaat gedaan. Een hele fijne dag gehad, ik heb nog 3 type bandjes gehad. Die had ik nog tegoed van hem, voor mijn verjaardag.
07-07-1991. We zijn naar de kerk geweest, en in de tuin koffie gedronken. Het is heerlijk weer, 30 gr. Na het rusten zijn we naar de Westerhoffjes gefietst, en we boften, ze waren thuis. Ze hadden voor de kinderen de boot vol water gedaan en ze hadden de grootste lol die twee. Wij hebben ons ook best vermaakt. Ze deden om de beurt een koprol. Het was een leuk gezicht. Om 18:00 uur zijn we weg gegaan, en door de Heide Tuin weer naar huis. Na de boterham nog in de tuin tri-ominos gespeeld.
08-07-1991. We hebben heerlijk in het buitenbad gezwommen en later gewassen. Je kon er op wachten, zo droogde het. 's Middags met Jo Goting in de omgeving gereden, en ook even met haar bij Mw. de Lafonteine geweest. Ze vonden het beiden erg fijn. 's Avonds buiten tri-ominos gespeeld. Wim ging om 20:00 uur naar binnen, voor de T.V., het was voor 28 gr. Ik ben heerlijk naar buiten gegaan en heb de zij en voor tuin gewied. Om 22:15 uur kwam ik binnen, heb me buiten best vermaakt. Wel lekker nu de tuin los is.
09-07-1991. Het is na de bui van gisteren een stuk afgekoeld. Het is nu 18 gr. Ja daar zit je voor in Holland, twee dagen zonnejurk en nu weer de lange broek. Ons verder binnen vermaakt met het typen.
10-07-1991. We zijn maar niet wezen zwemmen, want de Westerhoffjes zouden nog langs komen, ze gaan met vakantie naar Frankrijk. Het was al 12:30 uur toen ze kwamen. Ze hebben onze koffers meegenomen, anders kwamen ze met de Kip, maar nu gingen ze weer even naar huis. Dat is gemakkelijker. Om 16:00 uur zijn wij naar hun huis gegaan, en daar blijven we drie weken.
11-07-1991. We hebben heerlijk geslapen, en het is weer 30 gr. dus in de tuin genoten van de zon. Wim is de stoelen aan het verven, dat was hard nodig. 's Middags naar de Oosterstraat geweest, de broodplank en de bloembak opgehaald. Het is zonde dat die bij ons staat, hij is zo mooi, en nu kunnen we er weer van genieten. Het staat erg gezellig, we voelen ons daar helemaal thuis. En 's avonds E.O. gekeken, en de witte ligt gezellig bij ons. De zwarte is niet binnen te krijgen.
12-07-1991. Het is vannacht noodweer geweest. Om 04:00 uur hebben we boven op Michel zijn kamer staan kijken, een machtig gezicht, dat kan een mens niet nadoen, en ik maar staan roepen om die zwarte binnen te krijgen, maar hij kwam niet. Om 05:00 uur werd het wat minder, en we hebben verder goed geslapen. Wim heeft de vis en het brood gehaald, en ik ben naar de Spar geweest. De zon is er niet geweest vandaag.
13-07-1991. De stoelen zijn droog, en ik heb boven de zittingen gehaald, die waren mooi gewassen, en een schoon kleedje op de tafel. Het staat zo gezellig, heerlijk zitten haken, en Wim loopt maar te kijken wat hij nu weer zal doen. Om 22:00 uur ging de telefoon, dat was Henk. Ik was blij dat ik zijn stem hoorde. Later kwamen Marja en de kinderen, het was erg heet in de auto geweest, zei Michel. Ze hadden in Langres overnacht. En de volgende daag weer 7 uur gereden. Nu bleven ze een week in Argeles. Het was daar erg mooi, maar 40 gr. zei Petra. Ik zei dat is niets voor je vader, jawel zei ze, we zwemmen veel. Nou onze avond was goed.
14-07-1991. Om 09:00 uur zijn we in het Hoge Licht wezen kerken. De fam. Van Ee kwam nog naar ons toe, en we konden fijn vertellen dat ze gebeld hadden, ze gingen naar Oma zeiden ze. Ik zei, die heeft Henk ook gebeld. We zijn nog in de omgeving wezen fietsen, en toen heerlijk in de tuin koffie gedronken. Na het rusten zijn we wezen wandelen naar de kinderboerderij, en in de omgeving waar je anders nooit komt. Je loopt in je eigen woonplaats, en toch is het vreemd. 's Avonds in de tuin Tri-ominos gespeeld. De dagen vliegen om.
15-07-1991. Wim is de voordeur aan het afkrabben, het is een hels werk. Ik heb hem later ook geholpen, hij is er van 09:00 uur tot 18:00 uur mee bezig geweest. Wel even een uur gerust. Om 22:00 uur lagen we al op bed. Ik zei 'dit is te gek', hij zei 'ik doe het zo graag dit werk'. Ik zei 'je mag het wel doen, maar 's middags moet je niet meer werken'.
16-07-1991. Wim heeft de deur gelakt, maar hij is zo slecht dat hij het nog wel twee keer moet doen. 's Middags heb ik bij Gien de bessen geplukt, en lekker sap gemaakt. 's Avonds is Ada geweest, die hebben we toen tot het weiland weggebracht.
17-07-1991. We houden vandaag rust, na het ontbijt zijn we naar de kweek gewest. Daar hebben we een plant gekocht, voor de Fam. Bakkenes, want ze zijn vandaag 55 jaar getrouwd, en ze vieren het Zaterdag. Toen zijn we door gefietst naar de Oosterstraat, daar hebben we koffie gedronken, en aardbeien geplukt, en weer op naar de Jagersdreef. We waren net binnen en toen begon het te regenen. 's Middags tussen de buien buiten gezeten. Wim zit T.V. te kijken en ik haken. En we hebben heerlijk griesmeelpudding met bessensap gegeten. Voor het slapen gaan een wandeling, dan kun je zo gezellig naar binnen kijken, weer eens wat anders dan de Oosterstraat.
18-07-1991. Het is maar 17 gr. we zijn om 09:45 uur op de bus gestapt en toen met de trein naar Utrecht. Op naar Stafhorst om een 8 mm video camera te kopen. Het is er nu van gekomen. Henk had een afspraak gemaakt, dus nu moest hij wel gaan. We zijn er twee uur binnen geweest, ze hadden alle tijd voor je. En toen we buiten kwamen regende het, dus hebben we de trein maar weer genomen. Om 12:30 uur waren we weer thuis. Ze hadden hem niet, dus wordt hij morgen gebracht.
19-07-1991. Marja is vandaag jarig. Ik was naar de Spar boodschappen doen, en toen ik terug kwam zei Wim 'Marja heeft gebeld, maar ze belt weer terug vanavond'. Toen zijn we naar de Oosterstraat gegaan, de bloemen water gegeven, en vis mee gebracht. Om 19:00 uur belde Arie en zei 'Gefeliciteerd met jullie dochter'. Toen zei ik laten we niet te lang praten, want Marja kan bellen. Arie legde neer en nog geen 5 minuten later belde ze. Ze vertelde dat ze uit eten gingen. En Petra zei dat ze een Frans vriendinnetje had, en dat Mamma 37 jaar was, en Michel had onderwater gezwommen met de duikbril en had allemaal vissen gezien. Nu was hij niet meer bang om met de vissen te zwemmen. Henk vertelde gauw dat hij de film had, en die had schik. Nou wij hebben heerlijk koffie met gebak genomen, en Wim later een cognacje, en met de camera zitten demonstreren. Hij moet ingesteld worden, dus maar veel lezen.
20-07-1991. Wim heeft alles gezogen en ik heb gedweild, en toen ben ik naar de A.D. winkel geweest want ik moet mijn haar wassen. Wim zit maar te lezen, we zijn naar Michel zijn kamer gegaan, daar worden we niet gestoord, we hebben hem aan de praat gekregen, en veel gelachen. Toen hebben we 7 km. gefietst, en later heerlijk een tijd in het bad gelegen, en krulspelden gezet, en nu zit Wim er in, wat een weelde. We genieten volop. Na het avond eten hebben we boven op Michel zijn kamer tri-ominos gespeeld, daar is het lekker warm. Ik vind het beneden een koude kamer. Wim gaat nog T.V. kijken en ik ben heerlijk naar bed gegaan.
21-07-1991. We zijn naar het Brandpunt wezen kerken, daar was broeder Van Oostveen, 87 jaar, maar een boodschap. Je ziet dat hij geloofd wat hij zegt. Het was 20° dus heerlijk op de fiets. Heerlijk in de tuin koffie gedronken, en Wim maar filmen. Een genot om hem te zien. Na het rusten hebben we in de omgeving gewandeld, erg genoten, en verder in de tuin zitten lezen.
22-07-1991. Wim heeft weer de voordeur over gelakt, en nu is hij de schuurdeur en de carport aan het schilderen. Ik zat in de tuin te studeren en toen kwam Mien van Geert even kijken. Ze moest voor de planten van Ria zorgen, en ze was erg verdrietig, want ze hadden thuis de parkiet van Erwin om voor te zorgen, en die was nu dood, dat vond ze zo erg. Nou ik moest er niet aan denken dat een van de poezen er niet meer zouden zijn. 's Middags zijn we naar de Oosterstraat geweest, en nog wat om gefietst. Na de boterham nog buiten gezeten, maar Wim zit binnen even T.V., te kijken. We wilden net weer naar boven gaan en daar kwamen Daan en Hannie aan, die kregen gasten en vroegen of ze het bed mochten hebben. Ik zei je bent net op tijd, want we zitten boven, we vinden de kamer zo koud. Nou dat viel haar nu ook op. Ze wilden geen koffie en gingen weg met het bed. Dat zal Marja wel goed vinden. Wij heerlijk naar boven Tri-ominos gespeeld.
23-07-1991. We waren om 07:30 uur wakker, ik heb eerst mijn huisdieren verzorgd, en na het ontbijt is Wim weer naar buiten gegaan, en maar schilderen. Ik heb hem gefilmd dat is wel leuk. Het is 25 gr. om 11:00 uur is hij opgehouden, het is te heet, en het droogt te snel. De post had twee kaarten voor ons, mijn dag was weer goed. Verder in de tuin gezeten, en om 18:00 uur belde Arie en zei dat hij een kaart had gehad. 'En hebben jullie het naar je zin?' Nou de dagen vliegen om en Pa zit nu te lezen in zijn camera boek, en om 19:00 uur zei Wim ik ga de deur afschilderen. Ik zei maar niets. Toen ben ik de voortuin in gegaan, en de stoep ontgroend. Om 20:30 uur waren we klaar en hebben toen nog Tri-ominos gespeeld.
24-07-1991. Om 06:00 uur werden we wakker van het onweer, en het begon hard te regenen, en het regent nog. Wim heeft een lijst mee naar de zolder genomen, en die is hij wit aan het schilderen. Ik heb lopen filmen en 's middags ben ik naar de kapper geweest. Om 18:30 uur belden Henk en Marja, ze vertelden dat ze in de Pyreneeën zaten. Daar was het goed fris, en Petra vertelde dat ze nu weer een vriendje had, en Michel zei we hebben de grootste waterval gezien. Ze hebben al meer gezien als Wim en ik met elkaar, ze genieten volop, ik zei 'nou wij ook'.
25-07-1991. Vanmorgen kregen we met de post een brief met 10 velletjes. Het was een erg gezellige brief, en ook de plaatsen er bij, die kunnen we nu ook op zoeken, dan weet je een beetje waar ze zitten. Wim heeft weer geschilderd, en 's middags zijn we naar de Oosterstraat geweest, en daar hebben we koffie gedronken, en Arie ingesproken dat we post hadden. En na het avond eten zijn we de Traay op geweest, daar was braderie, erg gezellig.
26-07-1991. Wim is de schuurdeur aan het afschilderen, hij zei nou weet ik wat het is. Ik sta niet meer zo vrij. Peter kwam al gauw kijken, en ik heb de bank in de was gezet, hij is erg mooi geworden, en de vloer gedaan, en nu staat die witte maar te zeuren dat ze naar binnen wil. Ik heb het kattengat dicht gemaakt, en dat zint haar niet. Haar eten buiten gezet, het is net of ze me boos aankijkt. Het is lekker weer, de zon schijnt, en het is 21°. We hebben 's avonds maar binnen Tri-ominos gespeeld. En later de voordeur uitgegaan voor een avondwandeling. Je kunt de tuin niet inlopen of hij heeft wel wat te vertellen.
27-07-1991. Wim heeft het gras gemaaid, en ik heb de stoep gedaan, en van Peter wit zand gekregen en dat tussen de steentjes gedaan. Het staat erg mooi, maar het loopt wel erg in. Dus nu loop ik maar te vegen. We hebben bij Ans en Peter koffie gedronken, en 's middags in de zon gelegen. 's Avonds zijn we naar Geert geweest, die was jarig. We hebben Jannie thuis gebracht, die durfde niet alleen in het donker naar huis. Nou het was om 22:30 uur nog 20 gr.
Toen we thuis kwamen zaten de poezen op ons te wachten, voor aan de weg, dat was zo'n leuk gezicht.
28-07-1991. Om 09:00 uur naar het Hoge Licht geweest, en bij Jo Vonk koffie gedronken. Dat was erg gezellig. Ze woont er mooi en het was zo gezellig, dat we pas om 12:00 uur thuis waren. Om 13:00 uur belde Arie of we thuis bleven, dan kwam hij even op de fiets. Om 15:00 uur was hij er. Hij had er 50 min. over gedaan. Er stond wel veel wind. Buiten even gezeten, en toen naar binnen. De camera bekijken. En Peter zit ook buiten, en we zijn wel graag even onder elkaar. Het was erg gezellig. En Arie heeft ons weer een paar tipjes geleerd. Toen hij wegging heb ik Arie even genomen, en Wim ons nog samen. Nu had hij de wind in de rug, en wij zijn even naar de Oosterstraat geweest, de planten verzorgt. Ik heb nog even Arie gebeld, en nu had hij er 30 min. over gedaan, met de wind in de rug. Wij hebben nog laat buiten zitten lezen. Het was nog 26° om 19:00 uur. De poezen liggen heerlijk bij ons gezellig te knorren.
29-07-1991. Wim heeft het voorkozijn geschilderd en de schuurdeur van binnen. Ik heb gewassen, en de kleden gedaan. 's Middags over Odijk gefietst, en 's avonds Tri-ominos gespeeld.
30-07-1991. Om 09:30 uur zijn we naar Wil en Cees geweest, want ze zijn morgen 45 jaar getrouwd. Wil was erg benauwd, ze had twee dagen op bed gelegen, en nu zat ze buiten. Het is 30 gr. maar ze mag niet in de zon zitten. Cees kwam de koffie brengen, en bleef toen ook buiten. Om 12:30 uur waren we weer thuis. Het is zo raar als je de Oosterstraat voorbij rijd. Na het rusten zijn we naar Zeist geweest, voor Wim bij Van Dal een korte broek gekocht, en twee overhemden. Toen we thuis kwamen waren Gien en Henk er ook weer. Ze zij 'wat is het hier heet'. 'Ja' zei Wim 'We hebben geboft op ons vakantie oord'. Hoor je Gien lachen, ja en het was maar 15 min. fietsen. Nou zei Henk, ik ga even liggen dat kunnen wij niet zeggen. Om 21:00 uur zijn we naar binnen gegaan, want ik zat maar tegen Gien aan te kijken want ze waren bij Peter op de koffie, en het is net of je ze zit af te luisteren.
31-07-1991. Het regent, ik heb binnen al de ramen gezeemd, en Wim heeft het hele huis gezogen. Het was schoon toen we er in kwamen en we willen het ook schoon achter laten. Het is nog wel bewolkt, maar wel droog. We zijn 's middags weer spullen weg wezen brengen naar de Oosterstraat, toen we thuis kwamen liep Gien in de tuin. Wim zei 'Je kunt wel zien dat jullie thuis zijn, want de temperatuur is weer op zijn Hollands'.
01-08-1991. De zon is er weer, en Wim is de buitentafelpoten aan het schilderen. Ik ben naar de Spar geweest. En na het rusten zijn we naar Ada geweest, haar haar gedaan. En later nog om gefietst. Na de boterham ging Wim naar boven en op het schoolbord van Petra heeft hij geschreven "Slaap lekker, en een zak noten en popcorn van Opa en Oma". Bij Michel had hij een grote kaart en er op geschreven "Blij dat je er bent, en snoep gezond, ook een zak noten en popcorn". We hebben nog laat buiten gezeten, want nu waren de buren bij Gien, daar heb je geen last van.
02-08-1991. De bedden weer verschoond, en de badkamer gedaan, nu is het boven weer klaar. En Wim heeft het brood gehaald, en thuis in de vriezer gedaan. Ik heb buiten de ramen gezeemd, dus alles is weer schoon, en het parket gedweild, ze kunnen nu komen. Om 18:30 uur belden ze dat ze zo ongeveer om 21:00 uur thuis zijn, nou en dat was een verrassing, ze waren er al om 20:00 uur. Dat was een heel prettig weerzien. Lekker bruin allemaal. Ik kreeg van Henk een Franse kip van 1600 gram en sperziebonen, dus we hebben weer eten genoeg. Wim kreeg honing en dadels met marsepein. Gezellig met z'n allen buiten koffie gedronken. En Oma Westerhoff had ik gebeld, of ze koffie kwam drinken, dat was ook leuk voor haar. Om 21:00 uur zijn we naar de Oosterstraat gefietst, en even later kwam Henk de koffer brengen. Om 22:00 uur stapte ik na drie weken weer in mijn eigen bedje. Ik heb Wim niet gehoord. Ik sliep zo, dankbaar voor de fijne vakantie, en dat ze allemaal weer gezond thuis waren.
03-08-1991. Wim vertelde toen jij al boven was hebben Michel en Petra nog gebeld, en bedankt voor de ontvangst, hij zei dat heeft Gien nog nooit gedaan, dat is echt iets van Oma en Opa.
Wim heeft alles gezogen en ik gestoft, en de kip gebraden. Het was wel een zondags eten, kip met sperziebonen en dat op zaterdag. Verder heerlijk rustig in de tuin gezeten. 's Avonds 8 km. gefietst, later kwam Henk nog en heeft de camera op de T.V. aangesloten, en toen konden we terug zien wat we hadden gefilmd, nou we genieten er wel van.
04-08-1991. In de kerk zaten we naast Cor en Aart, en die zijn toen met ons meegegaan, en we hebben heerlijk in de tuin gezeten. 's Middags zijn de Westerhoffjes geweest, we hebben de film zitten kijken van onze vakantie op de Jagersdreef. Ze gingen pas om 19:00 uur naar huis. Het was gezellig na zo een lange tijd, en zei hadden ook nog veel te vertellen.
Bertus heeft wel een uur met me zitten bellen, toen hij zijn hart had gelucht zei ik dat ik visite had. Hij zei waarom heb je dat niet gezegd. Jij had me toch nodig.
Na de boterham hebben we nog 12 km. gefietst.
05-08-1991. Wim is het halletje bij ons aan het schilderen, en ik heb 5 wassen gedaan. Het droogde zo lekker, als er een machine klaar was kon ik de andere al weer in halen, dan was je voor je plezier.
06-08-1991. Wim is het halletje aan het afschilderen, en ik heb buiten zitten typen. Uitnodigingen gemaakt, het is net een klein drukkerijtje. Ik geniet er nog steeds van. 's Middags naar Marja gefietst, die was niet thuis, de was hing buiten die heb ik opgevouwen, en ik was net klaar toen kwam ze thuis. Ze was wezen zwemmen met Michel en zijn vriendje die bij hem logeert. Petra logeerde bij Bennedette. Ik zei wanneer komen jullie bij ons? Dat ging niet meer want ze moeten weer naar school. We hebben koffie gedronken en ik heb de aardappelen geschild, en toen weer naar huis, het was 29°. Na de boterham hebben we buiten Tri-ominos gespeeld. Een echte zomerse avond.
07-08-1991. We hadden vandaag vrij reizen, we zijn naar Harderwijk geweest. Ik zei zullen we de camera meenemen, maar Wim had er geen zin in. We hebben een boottocht gemaakt van 50 minuten. Het was een mooie tocht. Ik zei Wim dit moet je filmen. Later hebben we nog een filmtas gekocht, en heerlijk wezen eten. Om 20:00 uur waren we weer thuis en beiden erg moe. Ik heb even in de tuin gelegen en Wim op de bank. Het is een fijne dag geweest.
08-08-1991. Wim heeft de sparren weggehaald voor de schuur, en ik heb ze opgebonden en aan de straat gelegd, zo zei buurvrouw Bakkenes nu kunnen we elkaar weer eens zien. En wanneer komen jullie nog eens voor onze 55-jarige trouwdag? Nou we zijn er 's avonds geweest, het was erg gezellig. 's Middags heb ik nog een brief naar Arie zitten typen.
09-08-1991. Wim heeft de voorkant van de schuur geschilderd, en ik heb inkopen gedaan. 's Middags hebben we 15.45 km. gefietst. Het was heerlijk, 23° en later nog in de tuin Tri-0minos gespeeld.
10-08-1991. We hadden voor ons 40-jarig huwelijk van Juf. Vogelaar en Ytsma ƒ 25,00 gehad, nu zijn we daar een bel van wezen kopen. En hij moest besteld worden, toen hebben we nog 8 km. gefietst. Ik heb later zitten typen en Wim zit titels te maken. En later de film zitten kijken.
11-08-1991. We zijn niet naar de kerk geweest, we hebben 10 km. gefietst. 's Middags belde Bertus, hij vind de zondagen zo lang duren. Hij is nog erg verdrietig, en dan ben ik het ook later weer. 's Middags gingen wij naar Marja en zei stonden net klaar om naar ons te gaan. Dus toen eerst met elkander wezen fietsen, en toen bij ons wat gedronken, en de vakantie foto's zitten kijken. Nou Henk had ze deze keer goed gemaakt. Maar wat hebben zei al veel gezien. Ik kan me nu indenken dat ze het niet meer leuk vinden om door de bossen over de bergjes te klimmen. In hun ogen is dat een molshoop. Om 19:00 uur gingen ze weer naar huis, en toen hebben wij gegeten. Later nog in de tuin tri-ominos gespeeld.
12-08-1991. We zijn wezen zwemmen, en later de was gedaan. Wim heeft er nog een spar uitgehaald. 's Middags 10 km. wezen fietsen. Ik zat later te typen en toen kwamen Meindert en Fennie, ze vonden de machine erg mooi. Ik vertelde wat hij allemaal kon, en dat ik hem van Arie had gekregen. Ja, zei Meindert, daar hebben wij geen verstand van. Dus de spullen maar opgeruimd. Ze hadden weer bieten voor ons, en we hebben een gezellige avond gehad. Om 22:00 uur gingen ze weer naar huis. Ze hadden helemaal niet in de gaten dat de sparren weg waren, wij zeiden zie je niks buiten? Toen zeiden ze de schuur is geschilderd. We hebben er nog om staan lachen.
13-08-1991. Wim heeft geschilderd, en ik heb de tuin gedaan want het hele huis stinkt naar de verg. Later ben ik nog even naar Cor geweest, ze waren met Bart in Parijs geweest, ze hadden daar erg genoten.
14-08-1991. We zijn naar Bilthoven geweest, Herman was jarig. We hebben weer heerlijk buiten gezeten. Tante Cor was er ook, 99 jaar. Ik heb een foto van haar gemaakt, en toen we thuis kwamen hadden we 22 km. gefietst. Toen heb ik Riekie nog gebeld, die was ook jarig, en ze vertelde dat ze een baan had. Ze was secretaresse bij een Notaris, en Martijn was naar de grote school geweest.
15-08-1991. We zijn naar het ziekenhuis geweest, daar ligt Jo Goting. En toen we weer thuis waren heb ik Arie gebeld, want die was naar de tandarts geweest. Hij was er heen gelopen vanaf het station, er is een verstandskies uit gehaald. Terug is hij weer wezen lopen, het is 25° maar toen ik belde had hij net een zetpil genomen want de verdoving was nu uitgewerkt, en nu had hij nog napijn. Verder tot 22:00 uur in de tuin gezeten.
16-08-1991. Marja belde dat ze niet kwam, ze had oppas kinderen, en ze vertelde dat ze gisteren zo was geschrokken. Ze was opgebeld door iemand en die zei er is brand bij je schoonmoeder en ze is niet thuis. Nou Marja op de fiets naar Alie en daar zat moe. Ze zei 'is er wat, je kijkt zo verschrikt'. En toen zei Marja het maar, ze ging niet mee, dus Marja en Alie naar haar huis. De brandweer kwam er ook net aan. De hele keuken met rook, en het viel gelukkig mee. Het was een pan die stond droog te branden. En Marja weer naar huis, want ze had de kinderen alleen gelaten, en Alie heeft toen alles gelucht.
We zijn 's middags naar Jannie geweest, en 's avonds heb ik Arie gebeld, het ging alweer aardig, het was wel een heel gat zei hij. Hij had wel zin om morgen te komen, nou en daar verheugen we ons nu weer op. Wim is met de camera bezig, en ik heb zitten haken.
17-08-1991. We hebben Fennie gebeld, ze is vandaag 63 jaar geworden. Cor die belde en vroeg of we zin hadden om mee naar Barneveld te gaan want Willie was bij Gerrit om op te knappen. Ik zei 'Arie komt zo'. Om 15:00 uur was Arie er, en die zei ik heb de hele familie al gesproken, Cor en Aart liepen op de Traay en hij had gezellig met ze staan babbelen, en later nog met Tante Ada, nou dat vond hij wel leuk want hij had ze al een tijd niet meer gezien nu ze altijd 's morgens komen met onze verjaardagen. Hij had 20 grote zonnebloemen voor ons, erg mooi. Wim heeft de film gedraaid en de tijd was zo vlug om gegaan, om 22:15 uur hebben we hem weer naar de bus gebracht. Het was weer erg gezellig geweest. Ik heb later de vaat gedaan en Wim zit voor T.V. te kijken, en ik ben toen voldaan naar bed gegaan.
18-08-1991. We zijn naar de Emanuel kerk geweest, daar was dominee De Vries. Hij was erg goed, we zetten net de fietsen in de schuur en het begon te regenen. Na de koffie heeft Wim orgel zitten spelen, en ik heb hem op de film gezet, en later weer terug gedraaid, we genieten er wel van. Na het rusten 10 km. gefietst en om was de dag alweer.
19-08-1991. Weer wezen zwemmen, het was erg gezellig. Ze waren allen weer terug van vakantie. De was gedaan, en Wim is de drempels van het halletje in de schuur aan het lakken. En na het rusten hebben we de uitnodigingen weg gebracht. Blij Marja op de terug weg nog even koffie gedronken, de kinderen moeten morgen weer naar school. Ze hebben er geen zin in. Het is te begrijpen na zo een lange vakantie, en het is nog zulk lekker weer.
20-08-1991. Wim is de zijkant van het dakkapel aan het afschuren, hij doet plank voor plank, en dan lakken. Ik heb nog wat uitnodigingen weg gebracht. En 's middags zijn we even naar Tante Cor geweest, de foto weg brengen. Ze zei, wat ben ik er oud op. Ik zei mag dat 99 jaar, toen moest ze lachen. Ik kan het haast niet begrijpen, waar is de tijd gebleven. 's Avonds is Juf Nannen geweest, ze is 8 weken weg geweest naar Roemenië voor college op de scholen daar.
21-08-1991. Het is 24° we zijn om 10:30 uur op de fiets gestapt, en om 12:15 uur zaten we aan het Amsterdam Rijnkanaal. Er kwamen veel boten voorbij. Het blijft altijd leuk, we hebben ons brood opgegeten, en terug door Houten. Daar was het ook gezellig want daar was jaarmarkt. Een ijsje gekocht en nog aan de singel gezeten, daar waren ze aan het zwemmen. En verder op nog aan het vissen, we hebben nog naar het bedrijf van Henk lopen zoeken, maar niet gevonden. Om 18:00 uur waren we weer thuis, en toen hadden we 33.41 km. gefietst. We hebben maar Bio-garde gegeten, en nog heerlijk in de tuin tri-ominos gespeeld.
22-08-1991. Het is 28° het is zonde dat de kinderen met dit weer binnen zitten. Wim is weer bezig met de dakkapel. Hij boft wel, hij is al om 07:30 uur begonnen en nu is het 11:00 uur en nu zit hij in de tuin want het is te heet om nu te werken. Ik zit heerlijk te typen, We hebben tot 20:30 uur buiten gezeten.
23-08-1991. Het is nu 22°. Wim is alweer aan het schuren, en hij hoopt vandaag klaar te komen. Marja is ook nog even op de koffie geweest, ze zei 'de kinderen maken het weer goed op school, het was even wennen'. En nu heeft zei ook weer tijd om te komen. De dakkapel was klaar toen ze wegging, ze vond hem mooi. 's Middags zijn we wezen zwemmen.
24-08-1991. We hebben samen de tuin gedaan, 6 bakken vuil er uit gehaald, maar nu is hij weer mooi. Later heb ik Arie nog gebeld, maar die nam niet op, die zal wel inkopen zijn doen. Ik zit nu te typen en Wim is met de camera bezig. 's Avonds tri-ominos gespeeld, en toen belde Arie, het was 20:30 uur, heeft eerst met mij zitten praten en toen met Wim, om 21:30 uur waren ze uit gebabbeld. Nou mannen kunnen er ook wat van.
25-08-1991. We zijn naar de Maranatha kerk geweest, en later kwamen de Westerhoffjes. Ik heb ze op staan wachten met de camera, dus we kunnen weer terug genieten van ze. Heerlijk in de tuin gezeten, en de kinderen hebben lopen ballen. 's Middags wezen fietsen en bij Ada koffie gedronken.
26-08-1991. We zijn niet wezen zwemmen, want Wim heeft buiten nu alles af gelakt, want we gaan volgende week naar Utrecht, en dan wil hij buiten klaar zijn. Hij werkt altijd allen 's morgens, maar nu heeft hij de hele dag gewerkt. En ik heb de jacks en de broeken gewassen. Het droogde heerlijk en ze zijn ook al gestreken.
27-08-1991. Wim heeft de voordeur gelakt, en ik ben naar de kapper gewest. En ons verder in de tuin vermaakt.
28-08-1991. We zijn naar Jo Goting geweest, en met haar wezen rijden. Ze wilde graag naar mevrouw de Lafontijne maar we konden met de rolstoel niet door het grint komen, dus heb ik mevrouw de Lafontijne opgehaald en met haar naar de straat gelopen. Het was een hele ontmoeting. Ze hadden elkaar een jaar niet gezien, en ik dacht het is misschien wel voor het laatst. Ze waren beiden over gelukkig, het heeft hun goed gedaan. Ze was net op tijd binnen, en wij zijn nog even om gefietst.
29-08-1991. We zijn 's middags naar Arie geweest, hij kwam er net aanlopen en zei 'ik heb lekker vakantie'. Eerst wat gedronken en toen heeft hij foto's laten zien op de computer, we hebben weer erg genoten. En Arie heeft voor Wim de camera aangesloten, dan kunnen wij het terug zien als Wim in Utrecht heeft lopen filmen. Arie heeft ons om 21:00 uur naar de trein gebracht, en in Driebergen weer op de fiets gestapt. We waren om 22:30 uur weer thuis. Een fijne dag gehad.
30-08-1991. De ramen heb ik gezeemd, en ik was net binnen toen belde Marja dat ze niet kwam. Ze had weer veel te vertellen, het was wel jammer. Toen ben ik maar na de koffie boodschappen wezen doen. Wim is de dakgoot aan het schilderen. Later belde Arie dat hij een nieuwe video camera had gekocht voor de vakantie. De oude had hij aan een collega verkocht. Hij zei en nu ga ik eerst maar lezen dan ken ik hem al een beetje voor ik vertrek.
31-08-1991. Het huis is weer schoon, en de was gedaan. Verder in de tuin zitten typen. 's Avonds zijn we naar mevrouw Westerhoff gefietst. Ze zat in de tuin. Ik had een paar stekjes voor haar, we hebben een poosje met haar staan babbelen, en toen over Doorn naar huis gegaan. En na de koffie nog tri-ominos gespeeld.
01-09-1991. Naar de Maranatha kerk geweest, later in de tuin koffie gedronken en toen de tafel in de schuur gezet, want na het rusten komt Henk ons halen, en zal ons naar Utrecht brengen. Om 15:30 uur waren we er. In de hal op de deur stond 'Welkom', en boven door de hele kamer 'een prettige vakantie' en een grote bos bloemen op de tafel, en voor Wim een flesje cognac en in de koelkast een appeltaart. Dus we zijn weer verwend. Met z'n allen koffie gedronken en later in het park staan vissen. Petra was de eerste die beet had. Er kwam ook nog een poesje bij ons kijken, en als we weer een visje hadden gevangen dan gaven we dat aan de poes. Wim heeft staan filmen, en ook nog Michel gefilmd dat hij een vis had, en dat Michel hem de kop omdraaide. Ja dat hadden we nooit gedacht dat hij zo iets durfde. Hij heeft er 6 gevangen, en ik heb 3 keer beet gehad, maar ze verspeeld. Michel zei 'Oma vissen kan u niet, want u slaat ze er af'. Later had Henk er een, en toen moesten ze weer naar huis. Ik had nog pannenkoeken en die hebben de kinderen opgegeten. Om 19:30 uur reden ze weer naar Driebergen. Wat hebben wij een fijne middag gehad. Die Marja liep maar te gillen, als we er een hadden. Er kwam ook nog een zwerver bij ons kijken, en die heeft de vis van Henk en een van Michel meegenomen. Hij zei 's avonds komen bij ons altijd poesjes kijken, en dan zou hij hun die vissen geven. Na de boterham de koffers uitgepakt. Het was boven 23°. Later T.V. gekeken en koffie met appeltaart. We vermaken ons wel. Om 23:00 uur gingen we naar boven onder het laken.
02-09-1991. We hebben heerlijk geslapen, om 08:00 uur werden we wakker. Eerst Roestie eten gegeven, en toen een heerlijk ontbijt. Wim zit boven het krantje te lezen, dat heeft hij thuis niet. Later weer koffie met appeltaart. Om 13:00 uur zijn we naar de stad gegaan, en hebben daar heerlijk gegeten. Toen we thuis kwamen ging Wim boven rusten, toen was het daar 30°. Ik heb op het bankje buiten gezeten, heerlijk. Later zijn we naar Stafhorst geweest, daar heeft Wim een filmtas gekocht, en een grote batterij van 2 uur, en toen achter de Dom lopen filmen. Om 19:30 uur waren we weer thuis. Met de keukendeur open gegeten, want het is nog 27°. En nog tot 22:30 uur tri-ominos gespeeld.
We waren net boven toen belde Arie dat hij niet om 14:30 uur de lucht was ingegaan maar om 16:30 uur. En dat hij het niet had getroffen, en dat heeft hij gezegd en toen kreeg hij een prachtige flat 5 hoog, en een mooi uitzicht. Dat zie je maar, als je er maar wat van zegt.
03-09-1991. We slapen goed, en na het ontbijt zijn we wezen wandelen, en Wim maar filmen. Hij geniet er wel van. We hebben achter de Dom gegeten en om 14:30 uur weer thuis. Wezen rusten en om 16:00 uur heerlijk aan de gracht gezeten. Toen we thuis kwamen was het nog zo heet dat Wim de krant heeft meegenomen, en ik wat sap en toen in het park gezeten. Ik zit nu buiten op het bankje, en Wim zit in de keuken te tekenen, en de poes ligt naast me op het muurtje, erg gezellig. Marja belde nog, dat was ook weer fijn. Nog T.V. gekeken en ik heb zitten haken.
04-09-1991. Na het ontbijt zijn we naar het Wilhelmina Park gelopen, en Wim maar filmen. Dat is zo leuk als we 's avonds thuis komen, kun je alles weer terugzien. Dat is twee keer genieten. Er was in Hoog Catharijne een nieuwe eethoek geopend, daar hebben we gegeten. We zeiden we moeten geen paprika en ook geen knoflook. Nou we hebben er gesmuld. Het was niet goedkoop maar wel lekker. En later naar de Janskerk geweest, daar was een kunstmarkt, erg mooi. En het weer is nog steeds goed, 27°. Het is nu 20:00 uur, Wim zit boven het is mij daar te heet. Ik zit heerlijk op het bankje te schrijven, en de poes weer op het muurtje, erg gezellig.
05-09-1991. Wim heeft het hele huis gezogen, en ik heb de was gedaan, want de box zat nog vol van Arie, en van ons er nog bij. Later zijn we de stad in geweest. En op de terugweg weer wezen eten, dat bevalt me best, echt vakantie. Thuis even gerust, en zijn toen naar Hoog Catharijne gegaan, daar is een snoepwinkel daar mag je alles zelf kiezen. Dat is alvast voor Petra's verjaardag. Ze maken het feestelijk op dus leuk om te geven. Nog wat lopen winkelen. 's Avonds E.O. gekeken en zitten haken. Het was vandaag bewolkt weer en 19°. Dus lekker boven bij de T.V. De dagen vliegen voorbij.
06-09-1991. Na het ontbijt is Wim naar boven gegaan, en is muziek aan het maken bij de film, en ik ben brood wezen halen en later ook bij hem gezeten. Het is een heel werk, maar wel leuk. Om 13:00 uur zijn we wezen Chinezen. Na het rusten nog aan de gracht koffie gedronken, en daar hebben we een hele tijd gezeten. Het is er altijd gezellig, je ziet van alles, het was wel bewolkt.
's Avonds belde Marja dat was wel weer fijn het nieuws uit Driebergen te horen. Verder T.V. gekeken er was een concert op van uit het Congres uit Utrecht. Wat hebben we daar van genoten, net of we in de concertzaal zaten, met al die boxen in huis. Toen we naar bed gingen hebben we het dekbed er op gedaan, het is een stuk kouder.
07-09-1991. We zijn naar het Janskerkhof geweest, daar was een grote bloemenmarkt, een mooi gezicht, we hebben viooltjes gekocht in de bak voor het keukenraam. Dat staat erg gezellig. Wim heeft ook weer lopen filmen. Later wezen eten maar het was erg moeilijk met de Zaterdag om een tafeltje te krijgen. Na het rusten zijn we weer naar de gracht gegaan, het was er zo druk dat we maar thuis zijn gaan koffie drinken. Ada gebeld of alles nog goed was in de familie. Ze zei dat Geert en Mien op vakantie waren in Limburg. Verder tri-ominos gespeeld en na de boterham T.V. gekeken.
08-09-1991. We zijn naar de kerk in de Boothstraat geweest, en daar zaten 5 dames die ik altijd op de zusterdag zie, en ook Gre Bakker. Ze vertelde dat ze in Oog en Al woonde en ze had twee kinderen, net zo oud als Michel en Petra. Het was een fijne dienst, en ze zongen ook uit Johannes de Heer. We vinden het fijn dat we die kerk ontdekt hebben, daar voelen wij ons thuis. Om 12:00 uur waren we thuis en we hebben de verwarming aan gedaan, het was kil in huis. Het is buiten 18° en bewolkt weer. Ik heb pannenkoeken gebakken. Na het rusten een wandeling gemaakt, en Wim maar filmen. Thuis weer terug zitten kijken, dat is erg leuk. Na de boterham tri-ominos gespeeld en nog zitten lezen, en ik naar bed. Wim ging nog even T.V. kijken.
09-09-1991. Wim is boven bezig met de muziek en de camera. Ik heb in de keuken de zonnewering schoon gemaakt, en de ramen gezeemd. Later weer wezen eten. En na het rusten voor Petra een kaart gekocht, want ze had ons uitgenodigd voor haar verjaardag. Die uitnodiging had ze zelf gemaakt. Op onze kaart stond dat we kwamen, en gauw op de post gedaan.
10-09-1991. We zaten al om 10:00 uur tri-ominos te spelen, toen kwam er een reclame blaadje van de Wibra. Die hadden hoeslakens voor ƒ 9,75 en moltons voor ƒ 12,00. Wij er naar toe. Je mocht er maar een per gezin meenemen, eerst heb ik er een gehaald en later Wim. Dus we kunnen ons bed weer verschonen. Na het rusten hebben we een boottocht gemaakt van 50 minuten, en Wim maar filmen. Het was erg gezellig en het weer was goed en zonnig. Na de boterham heeft Wim het weer terug gedraaid, we hebben er van genoten.
11-09-1991. Petra is vandaag 9 jaar geworden, we zaten te ontbijten en toen kwam er een brief van Arie, dus dubbel feest. Hij heeft het goed naar zijn zin en geniet volop. Dat is dus wederzijds. Wim is even naar de Hema verf kopen voor onze dakkapel. Toen hij thuis kwam had ik de koffie klaar. En om 14:30 uur zijn we met de bus naar Petra gegaan. En daar was het erg gezellig. Ik heb met Michel nog buiten korfbal gedaan. Na de Nasi met Oma Westerhoff en de kinderen Binco gespeeld, om 21:05 uur weer met de bus naar de trein, en weer naar Utrecht. Een hele fijne dag gehad.
12-09-1991. We zaten weer aan het ontbijt en daar was weer post van Arie. Een kaart uit Ibiza, als je dat ziet dan krijg ik al de kriebels om er ook heen te gaan. Wij zijn om 10:47 uur met de bus naar Maarssen geweest. Wim heeft mooie plekjes gefilmd. Het was 22°. We hebben in Maarssen heerlijk gegeten en aan het Merwede kanaal gerust. We waren om 18:30 uur weer thuis. Verder E.O. gekeken. Om 22:00 uur lagen we al in bed. We waren erg moe.
13-09-1991. We hebben na het ontbijt Tante Cor gebeld, ze is vandaag 99 jaar geworden. Ze had net de buurvrouw van 97 op bezoek. Ze had gezegd 'nu is het nog rustig'. Ze zag wel tegen de dag op zei ze. Nou mag het? Wim ging zuigen en ik ben brood wezen halen, en toen koffie gedronken. Nu is Wim weer met de camera bezig om er titels bij de maken. Ik zit buiten op het bankje te schrijven om het thuis later weer over te typen. We zijn naar de Hema wezen eten, en na het rusten weer aan de gracht gezeten. Het is 23°., het was erg druk. Ze waren alles aan het afzetten want er treden vanavond orkesten op. We zijn om 22:00 uur gaan kijken met de camera. Maar ze begonnen pas om 23:00 uur, dat is mij te laat, dus wij weer naar huis. En toen hebben we weer in de keuken tri-ominos gespeeld, en Roestie er gezellig bij.
14-09-1991. Het beddengoed er af gehaald, en de machine draait nu. Onze lakens er op gedaan, die we hadden gekocht, dan blijft het voor Arie schoon. Want wij kwamen er ook fris in. De ramen gezeemd. Nu is alles weer schoon. Na de koffie de stad in geweest. Het was er erg druk, we hebben maar Nasi gekocht en het thuis opgewarmd, dat was ook wel gezellig, een ei er bij gebakken. Heerlijk gegeten. Na het rusten bloemen wezen kopen. Want morgen komen Henk en Marja ons weer halen. De tijd is om gevlogen.
15-09-1991. Weer heerlijk geslapen, en we zijn naar de kerk geweest. Toen we naar huis liepen begon het zachtjes te regenen. Heerlijk koffie gedronken, en het bed verschoond, de koffers gepakt. En Wim is maar met de camera bezig. Pannenkoeken gebakken, en verder zitten lezen. Om 21:00 uur kwam Henk ons halen. En of Roestie het rook, hij vloog de deur uit, en ik heb hem niet weer gezien. Dat vond ik wel naar. Henk reeds langs de Jagersdreef, en daar zijn Marja en de kinderen in gestapt, en op naar de Oosterstraat. In de auto kreeg ik van Petra een Mars, en Wim één van Michel, erg leuk. Toen we in de achter kamer kwamen stond daar een grote bak fruit en voor een bos rozen. Het was te gek. Ze had kippenpoten gebraden en snijboontjes voor morgen al klaar, en een vruchtentaart. Dus koffie met gebak genomen met z'n allen. Het was een onthaal of we een jaar waren weggeweest. En toen kwam het mooiste nog, Henk had licht in de schuur gemaakt. En Marja zei dat ze had lopen sproeien, en de ramen buiten gezeemd, en nu regende het al de hele dag. Om 20:30 uur gingen ze weer naar huis.
Om 22:30 uur belde Arie, dus wij ook weer blij zijn stem te horen. Hij vertelde dat hij ziek was geweest, hij denkt aan voedselvergiftiging. O wat vond ik dat erg. Nu was het met ons goed gegaan, en nu hij. Hij had in het vliegtuig niet gegeten, dus was wel erg slap en moe. Als het goed blijft gaan komt hij een woensdag, dus daar leven we nu maar naar toe.
En om was onze vakantie, we hebben weer erg genoten in Utrecht.
16-09-1991. Het was een makkelijke morgen voor me, dat het eten al klaar was. 's Middags naar de samenkomst geweest, en toen we naar huis gingen begon het te regenen. We hebben eerst staan schuilen, maar het hield niet op, dus er maar door. We waren drijfnat, de broek en jassen maar in de machine, ze waren toch al half vuil. Na de boterham de was maar boven opgehangen. Want het regent nog. Tri-ominos gespeeld.
17-09-1991. De was gestreken, en om 10:30 uur ging de telefoon. Dat was Marja. Ze vertelde dat Michel niet meer de bril nodig heeft, ze kon haar oren niet geloven toen de dokter het zei. Prijs de Heer.
Om 15:00 uur was Arie er. Hij was niet zo bruin. Je kon zien dat hij niet goed is geweest. We hebben zitten genieten van Ibiza, en later heeft Wim de film van Utrecht en Maarssen gedraaid. Er was ook heel veel te vertellen. Ze zeggen wel eens wie verre reizen doet heeft veel te vertellen, en dat was zo. Arie heeft maar brood meegegeten, hij was nog wat voorzichtig. Om 22:15 uur hebben we hem naar de bus gebracht. En toen we naar huis liepen zei Wim 'Ik ben helemaal de Sangria vergeten'. Die had Arie voor hem meegebracht, en die hadden ze in de koeling gelegd, maar wat in het vat zit verzuurd niet, zeggen ze altijd. Het was een fijne dag. Michel geen bril, en Arie weer gezien. Ik ging ook voldaan slapen.
18-09-1991. Weer wezen zwemmen. Ze zeiden 'Jullie zijn bruin geworden van de gracht'. Ze hadden met elkaar afgesproken dat ze het allemaal zouden zeggen. Dus dat was wel even lachen. 's Middags zijn we even naar Marja geweest, we hadden haar wel in het zwembad gezien, maar er was nog zoveel om bij te praten. Het was Woensdag en Petra zat te kleuren. Dat was wel fijn dat we haar weer zagen. Michel was buiten, die hebben we niet gezien. Hij had gezegd 'Ma het is net of ik steeds wat vergeet'. We hebben hem nog niet zonder bril gezien. Over de Heidetuin en bos naar huis gegaan. Nog even in de tuin gezeten. Wim is naar binnen, nieuws kijken.
19-09-1991. Wim heeft de heg achter in de tuin 15 cm. ingekort. Een hele klus. 's Middags is hij met Van Ginkel op het keuken plat het grind aan het weg halen. Ze komen morgen kijken of het vernieuwd moet worden. Van Ginkel had een lekkage, ze stonden nog op het dak toen kwam die man ook even kijken. Hij zei ik kan het nu wel maken, het was een gaatje. Het koste de man ƒ 25,00, dus dat viel weer mee. We zullen hopen dat het goed blijft gaan. Ik heb voor de courant zitten typen. We zijn even bij Ria geweest. Het is een prachtige woning, heerlijk buiten in de zon gezeten.
20-09-1991. Wim heeft alles gezogen, en ik ben inkopen wezen doen. Toen ik thuis kwam zei Wim dat Marja had gebeld dat ze niet kwam. Dat was even een tegenvaller. Henk zou de boodschappen doen, want Arie kwam vanmiddag, nog voor Petra haar verjaardag. 's Middags zijn we wezen fietsen langs de Kromme Rijn, het was zonnig en 20°. Later nog even in de tuin gezeten, in het najaarszonnetje.
21-09-1991. 21° mooi zonnig weer. We zijn naar Doorn gefietst en daar een rok en blouse gekocht. Ook in Doorn gegeten. Weer echt uit geweest. Na het rusten bij Ada haar haar gedaan, en om 17:00 uur waren we wee thuis. Toen heb ik mijn haar ook gedaan. Na de boterham nog tri-ominos gespeeld, en T.V. gekeken. Wat is die dag weer vlug voorbij.
22-09-1991. Cees is vandaag jarig, dus naar Austerlitz geweest, en toen we naar huis gingen regende het, dus de regenpakken aan gedaan. Een verschil bij gisteren, nu is het maar 16°. 's Middags heb ik Arie gebeld, dus dat was ook gezellig, weer bij gebabbeld. Om 19:30 uur naar Ada want die is morgen jarig, maar dan zit de kamer helemaal vol, want al de kleinkinderen hebben verkering, zodoende moesten wij vanavond komen, alleen de Brinken, en dat dunt ook al uit. Nou onze dag was weer goed bezet. Om 23:00 uur waren we weer thuis.
23-09-1991. Weer heerlijk gezwommen, en later de zomerkleren gewassen. Het is mooi zonnig weer, 19°. Wim is met de dakkapel bezig. En na het rusten zijn we wezen fietsen, en nu is Wim met de camera bezig, en ik heb staan strijken.
24-09-1991. Wim is weer titels aan het maken, en ik heb zitten typen. Marie uit Zeist belde dat Tante Cor niet goed was.
25-09-1991. We zijn wezen zwemmen, Marja was er niet. Het weer was zeker te slecht. Nou we hadden beter de badpakken aan kunnen houden want we waren doornat toen we thuis kwamen. Alles maar in de machine gedaan. Wim is nu weer met zijn camera bezig, hij vermaakt zich wel.
26-09-1991. We zijn naar Zeist geweest. Hij vind dat ik achteruit was gegaan. Ik moet weer terug komen voor een longfunctie. ''s Middags zijn Meindert en Fennie geweest, dat was ook weer gezellig. 's Avonds belde Marja, die was ook weer nieuwsgierig. Ze zei dat ze morgen even op de koffie kwam.
27-09-1991. Wim heeft alles gezogen, en ik inkopen gedaan. Ik was net thuis toen was Marja er al. Gezellig koffie gedronken, en weer bij gebabbeld. Het uurtje is weer omgevlogen. Het was intussen gaan regenen, dus heeft ze mijn regenpak aan gedaan, en inmiddels waren de kinderen al thuis uit school. Ik heb ze even gebeld dat Ma zo thuis komt. Toen zei Petra 'daar komt ze al aan'. Dus ik ook weer gerust.
We zijn 's middags niet wezen zwemmen want het regent nog. Wim zit weer met zijn camera voor, en ik zit heerlijk te typen. Gebak wezen halen, want Vrijdags is het altijd knalavond zegt Wim, nam neemt hij 's avonds een cognacje, en zo vermaken wij ons wel.
28-09-1991. Wim is weer bezig met de camera. Ik vind het zonde om in huis te zitten en heb de tuin gedaan. Later zitten haken en naar de E.O. zitten luisteren. En nog tante Cor gebeld, ze was nog er moe zei ze. Na de boterham werden de kinderen gebracht, ze hebben naar de Play Back Show van Hennie Huisman gekeken. Om 21:00 uur ging Petra naar bed, en die wilde op de hobbykamer slapen, en de tekenspullen liggen al klaar, als ze morgen wakker wordt kan ze gaan tekenen. Michel ging om 21:30 uur naar bed, en toen ik beneden kwam heb ik alvast de klok één uur terug gezet, dus we waren lekker vroeg, en morgen vroeg zien we wel weer.
29-09-1991. Om 07:30 uur hoorde ik Petra en om 08:30 uur werd Michel wakker. Na het ontbijt hebben we Monopoly gespeeld, ik had weer de kas. Om 12:00 uur zijn ze weer opgehaald. Ze moesten naar Oma Westerhoff. Ik heb alles weer weggelegd voor de volgende keer. Michel had 4 huizen en 3 hotels, en Petra 8 huizen, het geld heb ik er maar bij gedaan en niet geteld. Na het rusten belde Arie, en die vertelde dat Nico in Holland was, en dat hij bij hem was geweest. Hij heeft het gefilmd dan kunnen wij hem ook zien, dat is wel leuk. Later hebben we een wandeling van 1½ uur gemaakt. Na de boterham nog tri-ominos gespeeld. Om 21:30 uur ging ik naar bed, het was weer een fijne dag geweest.
30-09-1991. Heerlijk geslapen, en na het ontbijt heb ik bramensap gemaakt. Wim is boven met zijn camera bezig. 's Middags zijn we naar de samenkomst geweest, daar sprak Broeder Van Oostveen. We kunnen nu wel zeggen dat dit de laatste keer is. Hij was erg moe toen hij klaar was, hij zei 'Ik doe het zo graag Martha'.
01-10-1991. Vanmorgen werden we door Marie opgebeld dat haar moeder Tante Cor in het ziekenhuis lag. Ze lag aan de monitor. We zaten koffie te drinken en ik zei tegen Wim er rijd een auto voorbij, heel zachtjes, en ze kijken  maar naar binnen. Ken jij  ze? Ik niet, zei Wim. Die mevrouw begon te zwaaien en toen zagen we het, het waren Hennie en Nico. Nou ik naar buiten. Hartstikke leuk, hij was met verlof na 5 jaar Indonesië. Had veel te vertellen over het nieuwe tehuis wat ze wilden bouwen, en hij had al veel opgehaald. Het was er gezellig. 's Middags zijn we naar Zeist geweest, even bij Tante Cor, ze was van de monitor af, en we hebbe nog twee bezoekjes gebracht, die altijd op de samenkomst komen. Wat ben je dan dankbaar dat je er zelf niet ligt. Later zijn we weer heerlijk naar huis gefietst. Na de boterham Arie gebeld, nou die wist niet wat hij hoorde, hij was erg verkouden en zei dat hij vroeg naar bed ging. Wij hebben nog E.O. gekeken.
02-10-1991. Weer wezen zwemmen. Wil en Dien waren er niet. Later kwamen wel Marja en Ria. Het was weer gezellig. 's Middags heb ik wat bezoekjes gedaan, en Wim is met de camera bezig. 's Avonds tri-0minos gespeeld. Later heeft Wim nog orgel gespeeld en ik zat te haken.
03-10-1991. Naar Zeist geweest, voor een long functie, en nog even bij Tante Cor wezen kijken. Ze zat weer in bed, en ze vertelde als ze hulp heeft mag ze volgende week naar huis. We zijn Zeist in geweest, en bij de Punt heerlijk koffie met gebak genomen, en in de Hema slopen gekocht.
Om 17:00 uur waren we weer thuis en heb ik nog zitten typen. Wim zit boven weer titels te maken. 's Avonds belde Marja dat ze morgen geen koffie kwam drinken, ze gaat met Ria naar Utrecht. Ik heb Arie nog gebeld hoe of het was, hij werkte nog wel zei hij, maar nog snotterig. We hebben nog T.V. gekeken.
04-10-1991. Het is mooi zonnig weer, 16°. Ik heb buiten de ramen gezeemd en in de tuin gewerkt. Wim is boven nog met de titels bezig. Ik vind het zonde om met dit weer binnen te zitten. 's Middags hebben we 16 km. gefietst en op de terugweg bij Marja koffie gedronken. Ze had een trui gekocht. En ze hadden het erg leuk gehad. De kinderen kwamen uit school. Petra was tussen de middag in huis geweest en had de deur open laten staan. Toen Marja thuis kwam stond de achterdeur wagenwijd open. Ze zei, sorry, ik ben het vergeten.
We waren op 17:00 uur weer thuis en toen heb ik Wim even geholpen met de titels. Ja het valt niet mee als je dat geduld ziet, niets voor mij.
05-10-1991. Het is weer mooi zonnig en 16°. Wim is weer boven alles doet hij over. Het is niet naar zijn zin. Het is nogal makkelijk, je kunt het steeds over doen, en daar heeft hij geduld voor. Om 11:00 uur zijn we wezen fietsen. Om 12:30 uur waren we weer thuis. We zaten net te eten toen kwam Henk ook nog even. Hij heeft de bio-yoghurt opgemaakt, en gezellig weer bij gebabbeld.
Na het rusten ben ik een drieweg stekker gaan kopen, en heb toen de T.V. boven aangesloten, maar Wim deed het met de camera toch liever op de nieuwe T.V. Wim is nog steeds bezig. Ik heb zitten typen. 's Avonds nog tri-ominos gespeeld.
06-10-1991. Naar de kerk geweest, en toen we thuis kwamen waren de Westerhoffjes er al. Het was zonnig weer en 18°, te mooi om waar te wezen, en dat in oktober. Na het rusten hebben we 12 km. gefietst.
07-10-1991. Wil was weer niet in het zwembad, dus heb ik maar even gebeld. Cees zei dat er foto's van haar been werden gemaakt, en nu maar afwachten wat de uitslag zal zijn. Wij hebben 's middags 12 km. gefietst, en later de was staan strijken.
08-10-1991. Het is 18° en zonnig. Ada kwam koffie drinken. 's Middags hebben we studie gehad, de opkomst was groot met het mooie weer. Beb trakteerde, ze was 55 jaar geworden. Wim heeft de watermeter opgenomen, dat is nog steeds een hele klus, alles aan de kant. Te gek.
Met dat mooie weer zijn we vandaag de deur niet uit geweest, zo druk waren we. Later E.O. gekeken.
09-10-1991. Het was erg druk in het zwembad. Wil was er nog niet. De overhemden gewassen, want het is nu nog mooi weer. 17°.. Wim is weer met de dakkapel bezig. Ik ben nog boodschappen wezen doen, en verder zitten typen.
10-10-1991. Michel is vandaag 11 jaar geworden. Het is 20°. We zijn 11 km. wezen fietsen want Michel viert morgen zijn verjaardag. Wim is weer even met de dakkapel bezig, en ik heb heerlijk in de tuin gezeten. Om 18:00 uur zijn we even naar Michel geweest, om te feliciteren. Hij is vandaag jarig, we hebben een fiets gegeven. Hij werd er verlegen van. En wij met z'n allen naar buiten, en hij en Petra maar rondjes rijden. Wij hebben er ook op gereden. Hij rijdt heerlijk. Nou wij weer naar huis, want Hannie en Daan kunnen morgen niet, en die komen zo. Ik zei tegen Michel wat vind je er van? Toen zei hij 'dat moet je zeker weten voor je dagboek'. Ik had binnenpret, en hij zei niets.
11-10-1991. We zijn naar Cor geweest, hij was jarig. Het was er erg gezellig. Bertus kwam met Wil en Cees mee, en Wil had de uitslag over haar been. Het waren zenuwen, dus ze zij 'ik ben maandag weer in het zwembad, dan zullen we de zenuwen er af spoelen'. Om 16:00 uur zijn we naar de Jagersdreef gegaan. Ze waren net uit school. Een paar kinderen kwamen de fiets bekijken. Michel zei tegen Opa 'Ik ben erg blij met de fiets'. Ja hij waardeert het wel. We hebben heerlijk Bami gegeten. Arie was ook mooi op tijd, dus daar nog mee zitten babbelen. Michel is erg verwent, hij had aan iedereen geld gevraagd, toen wij om 20:30 uur weg gingen had hij al ƒ 190,00 en ze waren nog niet allemaal geweest.
12-10-1991. We zijn om 08:30 uur naar Ada gegaan. Daar hebben we onze fietsen neer gezet en zijn toen met Ada naar de E.O. familiedag geweest. Het was al helemaal bezet, het was moeilijk om met z'n drieën te zitten. Maar ik kreeg een bloedneus, en het kwade werkte mee ten goede, we kregen een plaats voor een monitor en konden alles goed zien en horen. 's Middags zaten we helemaal mooi. Een E.H.B.O. man kwam nog even vragen hoe of het met me ging. Dat vond ik toch aardig. Toen we naar huis gingen regende het. Om 17:30 uur waren we weer bij Ada. De regenpakken aan gedaan en weer op de fiets huiswaarts. Heerlijk erwtensoep gegeten, en om 22:00 uur lagen we beiden al op bed, maar wel voldaan.
13-10-1991. We zijn niet naar de kerk geweest. Het regent nog. Ik heb foto's in zitten plakken. Wim is met de camera bezig. Na het rusten even onder de paraplu een ommetje gemaakt. Om 19:30 uur werd er gebeld, en daar stonden Petra en Henk voor de deur. Dat was een verrassing. Ze waren lopend, ook zat van de hele dag thuis zitten. Wij zaten tri-ominos te spelen. Petra heeft het even afgemaakt toen Wim met Henk zat te praten. Ik zei, weet mamma dat jullie helemaal hier zijn? 'Nee' zei ze. Ze vertelde dat ze gisteren was geïnstalleerd, en daar gingen ze weer na een mandarijn opgepeuzeld te hebben. Toen heb ik Marja gebeld en die zei 'Nee toch? Ze moest op tijd naar bed'. Later belde Marja nog een keer want ze waren er nog niet. Michel zei dat hij een spel voor zijn geld had gekocht, hij had ƒ 210,00 gehad voor zijn verjaardag.
14-10-1991. Wim heeft de zijplanken van de dakkapel in de tuin staan schilderen. Het was 16°. 's Middags naar de Bond geweest. Nico Raatgever was er, het was weer heel fijn. Toen we om 17:00 uur weer thuis waren heeft Wim nog 3 planken geschilderd. Ik heb nog zitten typen.
15-10-1991. Wim heeft met buurman Van Ginkel de voorkant van de kapel vernieuwd, en ik heb voor de courant zitten typen.
16-10-1991. We zijn wezen zwemmen, velen waren er niet. Marja had oppasdienst en Gien was met vakantie. We waren weer vroeg thuis, we hadden veel gezwommen, want er werd niet gepraat. Toen we thuis kwamen heb ik Wil gebeld, en Cees zei dat ze erg benauwd was, en dat de dokter zou komen. De was gedaan, en Wim heeft mijn haar geknipt, want ik heb morgen zusterdag.
17-10-1991. Om 09:00 uur werd ik door de Fam. Visser opgehaald, en toen hebben we nog Mw. Veldhuizen opgehaald. Het was nog een mooie rit naar Amerongen naar het Zendingshuis. Het was een fijne dag. Ik was weer op 17:00 uur thuis. We hadden elkaar na zo een hele dag niet bij elkaar geweest te zijn veel te vertellen. Wim zei dat hij bollen had gepoot, en het schilderij had gelakt, en ik vertelde dat ik nog met Broeder Van Oostveen had gesproken, en dat hij en Arie en Marja de groeten moest doen. Hij riep me later terug en zei toen, 'ook haar man hoor'.
18-10-1991. Het is windkracht 9. We zijn maar niet naar het dorp geweest. Alles maar in de Oosthoek gekocht, later belde Marja dat ze niet kwam, omdat Michel ziek was, en dat Henk voor ons wel brood gaat halen. Nog even bij gebabbeld, want we hadden elkaar een Woensdag ook al niet gezien.
De groenbak is opgehaald. Ik ging met een emmer water naar de straat, maakte de bak schoon, en toen ik hem naar huis reed zag ik dat hij niet van ons was, maar van Bakkenes. Ik heb hem naar Bakkenes gebracht en het haar verteld. We hebben er hartelijk om gelachen. Ik weer een emmer water gehaald, en die van ons schoon gemaakt. Wat kan een mens toch druk zijn, ik vertelde het Wim en die zei, 'dat kan alleen jou weer overkomen'.
's Middags zijn we naar Dokter Derksen een griepspuit wezen halen.
We zaten 's avonds tri-ominos te spelen toen kwam Henk het brood brengen, en die vertelde dat hij morgen met Michel en 4 vrienden naar de kegelbaan in Doorn ging, nog voor zijn verjaardag. Petra ging kamperen voor het eerst, en die moesten ze een Zondagmiddag weer ophalen.
19-10-1991. Het is 6° en nu en dan regen. Wim is aan het filmen, en ik zit te typen. Ik heb Arie gebeld en verteld dat we maandag bij hem komen.
20-10-1991. Uit de kerk zijn Marja Henk en Michel met Daniël geweest. Daniël had bij Michel geslapen, omdat Petra er niet was. Michel liet de kelder zien, nou dat had hij nog nooit gezien. Michel had het hem wel eens verteld, maar hij had het nooit begrepen. Nou zei samen de kelder in, dat was een hele belevenis. Michel heeft ook nog even voor hem op de viool gespeeld, en toen naar boven. Het was wel raar in die 9 jaar was Petra er altijd bij. Ik heb haar wel gemist. 's Middags zijn we even naar het clubhuis gelopen, maar hebben haar niet gezien, ze waren het bos in. 's Avonds heb ik even gebeld, ze had het fijn gehad.
21-10-1991. Om 09:45 uur waren we in Utrecht, voor borst onderzoek. Om 10:45 uur waren we klaar en wilden ergens koffie gaan drinken, maar alles was dicht. Dus maar op de Teugelhof koffie gedronken. Om 13:00 uur zijn we in de Hema wezen eten, en later nog V&D in geweest. Wim was erg moe, dus maar weer naar de Teugelhof. Om 17:35 uur was Arie er. We hebben even de video gekeken waar Nico op stond, en nog wat laten zien met de computer. De tijd was zo om. We vertrokken pas om 22:05 met de trein en taxi naar huis. Om 22:35 uur lag ik al voldaan in bed.
22-10-1991. We hebben heerlijk geslapen. Wim is de heg aan het bijknippen, en ik zit E.O. T.V. te kijken. 's Middags hebben we studie gehad. En 's avonds kwamen Michel en Henk appels brengen. Ik zei tegen Michel 'Je vader komt altijd met Petra, en nu met jou, dat vind ik ook wel eens fijn'. Maar Michel zei dat Petra straf had. Ze was pas om 18:00 uur uit school, en Henk had al alles afgezocht, dat vond ik wel erg.
23-10-1991. We zijn wezen zwemmen, en Marja was er ook weer en Corrie vertelde dat Wil nog ziek was. 's Avonds is de Familie Visser op bezoek geweest.
24-10-1991. Wim heeft planten uit de zij tuin naar Marja gebracht. En ik heb het bed verschoond en gewassen. Naar Meindert en Fennie gebeld, want die waren gisteren 39 jaar getrouwd en toen waren ze niet thuis. Ze waren uit geweest. Toen Mien en Jaap gebeld, want die waren 49 jaar getrouwd. De was heb ik maar boven opgehangen, want het is erg gewolkt. 's Middags zijn we het dorp in geweest. En later tri-ominos gespeeld.
25-10-1991. Marja is weer gezellig op de koffie geweest, en ze vertelde dat Michel naar Judo was geweest, en dat hij vanmiddag uit school een verjaardagparty had en dat ze gingen zwemmen en dat hij pas om 21:00 uur thuis komt. Petra heeft nog steeds straf, dat vind ik wel zielig.
26-10-1991. We zijn het dorp in geweest, er stond een koude oostenwind, we zijn maar weer gauw naar huis gegaan. Heerlijk erwtensoep gegeten, en na het rusten zitten typen. Wim is met de film bezig, hij geniet er nog steeds van.
27-10-1991. Naar de Samen Op Weg kerk geweest. Na het rusten naar de Heidetuin. Die heeft Wim op de film gezet, en Geert en Mien liepen er ook, dus die er ook op gezet. Later nog even naar Jo Goting, maar die had bezoek, er even bij gezeten, en toen weer naar huis. Marja belde dat ze Arie had gebeld, en een afspraak met hem had gemaakt voor Zaterdag, of wij dan konden, nou dat is wel fijn daar leven we nu maar weer naar toe. Want ik heb Petra nog niet gezien. Ze vertelde dat Petra 39° koorts had. Dat was niet zo leuk om dat te horen, als het maar niet erger word. Nog tri-ominos zitten spelen, en Wim heeft later nog orgel zitten spelen.
28-10-1991. Wim heeft in de tuin gewerkt, en ik heb Petra gebeld, de koorts was al wat minder, en ze zat een brief voor Arie te drukken zei Marja. Ze had ook keelpijn en kwam niet aan de telefoon. 's Middags zijn we naar de samenkomst geweest. Juf Vogelaar trakteerde, ze is donderdag jarig.
29-10-1991. We zijn naar Austerlitz geweest, maar Wil was niet thuis. Toen zijn we naar Zeist gegaan, en bij Marie geweest. Die was ook blij dat ze iemand zag zei ze. Om 17:30 uur waren we weer thuis. Verder E.O. zitten kijken.
30-10-1991. We zijn niet wezen zwemmen, want ik moest naar de dokter voor inspuiting tegen spataderen. Wim zit teksten te maken voor de Kerst. Het is 4° daar moeten we nog even aan wennen. 's Middags zijn we naar Marja gefietst, en Petra was alweer naar school geweest, en had weer straf omdat ze weer te laat thuis was. Nou dat was voor ons wel fijn, nu hebben we haar dus gezien. Michel was met een vriend naar Utrecht, die hebben we niet gezien.
31-10-1991. Vanmorgen werd ik opgebeld of ik mee ging naar Zeist. Juf Vogelaar is jarig. En ik ben 's middags opgehaald, dat was makkelijk. Het was een hele drukte, ik heb maar thee geschonken want Juf. Vogelaar loopt erg moeilijk. Het was wel gezellig. Om 18:00 uur was ik weer thuis. Wim had de tafel al gedekt, dus ik kon zo aanschuiven. Dat is ook wel eens lekker. Wim had boven zijn haar geknipt, en ook al gezogen boven.
01-11-1991. Marja is even geweest. Ze had een brief bij haar van Arie. Die had de kinderen een brief gestuurd en er met de computer plaatjes bij gemaakt. Petra met een poes, en Michel in een Judo greep. Erg leuk ze waren er wijs mee. Marja zat ook gezellig te babbelen, de tijd was zo weer om. 's Middags heeft Wim de tuin gedaan. Ik heb Klazien gebeld, ze is vandaag 74 jaar geworden. Verder zitten typen voor de Kerst.
02-11-1991. Vanmorgen om 09:00 uur stond de hele Familie Westerhoff voor. Ze hebben ons naar het Zendingshuis gebracht in Amerongen. Daar hadden we een vergadering van de N.C.G.B. en 's middags een ontmoeting samenkomst. Petra ging even mee naar binnen, ze moest naar de W.C. Ik vond het wel fijn nu hebben ze haar ook eens gezien. En toen ik uit de auto stapte deed Michel het raam open en zei 'Oma sterkte met uw been'. Die zat in het verband vanwege het spuiten. Het deed me wel goed, die bezorgdheid. 's Middags hebben we een wandeling gemaakt, en om 14:30 uur begon de samenkomst. Op de terugweg zijn we meegereden tot de Arnhemse Bovenweg. Dus dat was ook weer boffen. Om 18:00 uur belde Petra dat ze niet kwamen slapen, want Ron viert zijn verjaardag volgende week met zijn zusje. Ik vond het helemaal niet erg, we waren zo moe. Om 22:00 uur lagen we beiden al op bed.
03-11-1991. Het heeft vannacht erg gestormd, en ik heb slecht geslapen. Wim riep naar boven en zei 'Petra is aan de telefoon en ze vraagt of we koffie komen drinken. Ik schrok het was al 09:30 uur. Dus er uit gegaan en om 11:00 uur was Henk er om ons te halen. Het was daar weer erg gezellig.  Met Petra zitten knippen, dat kan ze goed, en ik had een puzzel bij me, dat was een laatje met twee kralen en die moest je van elkaar zien te krijgen. Ze hebben het nog niet door, dus maar weer meegenomen voor de volgende keer. De tijd vloog om, we waren om 13:30 uur weer thuis, en voldaan. Na het rusten heeft Wim orgel zitten spelen, en ik lezen, en 's avonds tri-ominos gespeeld.
04-11-1991. Wil was ook weer in het zwembad, ze zei jullie zijn zeker aan de deur geweest, want de tafel stond er voor, en dat doen alleen de Schapen. We zijn verder de dag thuis gebleven. Ik heb zitten typen en Wim zit in te kleuren, voor de Kerst.
05-11-1991. We hebben weer studie aan huis gehad, er waren zoveel vragen dat het pas om 17:30 uur was afgelopen. Het was wel leerzaam, de kopjes weer gewassen en de was nog weggewerkt. 's Avonds naar de E.O. T.V. zitten kijken.
06-11-1991. Het regende toen we gingen zwemmen, nou dat konden we merken, niemand van de club was er. We hebben veel banen gemaakt, want er was niets te praten. Om 13:30 uur belde Ada of we thuis bleven, dan kwam ze even thee drinken. Ik heb nog even Jaap gebeld, die was voor onderzoek weggeweest. Hij had hart klachten. Hij moet nog weer terug komen. Marja belde nog of wij nog hadden gezwommen, dus weer even gebabbeld en toen kwam Ada er al aan. Ze was lopend. We hebben haar later weggebracht, tot Dikcie. Wim heeft nog orgel zitten spelen en later nog tri-ominos gespeeld.
07-11-1991. Het huis is weer schoon, en Marie uit Zeist belde dat ze kwam, ze zou om 14:45 uur komen. Maar wie er kwam, geen Marie. Ik naar haar huis gebeld, het zat me niets lekker. Om 17:00 uur nam ze op, ze was net binnen zei ze. Ze was erg moe. Ze had in de bus gezeten en toen had ze haar stok in het bushokje laten staan, dacht ze. Toen heeft de chauffeur haar er uit gelaten, en er kwam weer een bus en die stopte, en zei stap maar in, de stok was wel in de bus. Dus zei naar het station in Driebergen en daar gaf de chauffeur haar de stok, en toen was ze van de zenuwen in een verkeerde bus gestapt zei ze. Ik heb de hele tijd in bussen gezeten. Ik ben doodop, ik ga nu even liggen.
08-11-1991. Het regent, ik kwam terug van de bakker, toen had Wim telefoon. Het was Marja ze zei dat ze niet kwam. Ik heb haar ook nog even gehad, en ze zei de rest verteld Pa u wel. 's Middags ben ik naar de kapper geweest, het regent nog. Wim zit kaarten voor de kerst te maken. Ze worden weer erg mooi. Na de boterham heeft Wim orgel gespeeld, en ik heb zitten schrijven, om het later weer uit te typen.
09-11-1991. Het regent nog. Wim heeft een plaat opgezet. Erg gezellig. Ik zit teksten te typen en Wim kleurt ze in. We vermaken ons wel. We hebben tot 17:00 uur gewerkt, en toen was het droog. Wij Oosterstraat en Traay gelopen, we waren net binnen toen kwam Henk de appels brengen, die koopt hij voor ons bij een boer.
10-11-1991. Naar de kerk geweest, en een boswandeling gemaakt. Wim had de camera mee genomen. Hij heeft er veel op gezet en dat hebben we 's avonds weer gekeken, we genieten er wel van.
11-11-1991. Naar de samenkomst geweest. Het regende er, en toch waren ze er haast allemaal. 's Avonds belde Arie, eerst met mij gebabbeld en later nog een klein uurtje met Wim. Wim heeft later orgel gespeeld, en ik haken. Erg gezellig.
12-11-1991. De overhemden gewassen, en Wim zit voor de Kerst te kleuren. Later heb ik nog voor de courant zitten typen. 's Avonds E.O. gekeken.
13-11-1991. Weer naar de dokter geweest voor mijn benen. Nu heb ik 10 spuitjes gehad. Wim is maar druk voor de Kerst. 's Middags een boswandeling gemaakt, en verder zitten typen.
14-11-1991. De gordijnen gewassen, het is slecht weer. Wim heeft boven alles gezogen. Om 18:00 uur belde Henk dat hij Marja niet te pakken kan krijgen, en dat hij nog in Brabant zat. Hij zou Michel uit Judo ophalen, nou toen heeft Wim het gedaan, dat was voor ons een verrassing. Hij heeft bij ons gegeten en zelf een ei gebakken en om 19:30 uur heeft Henk hem weer opgehaald. Het was juist zo gezellig. Michel zei 'Opa bedankt dat u mij heeft gehaald'. Dat vond Wim fijn dat hij dat uit zichzelf deed.
15-11-1991. Tussen de buien door is Marja geweest. Ze had al Sint inkopen gedaan. Er was weer veel te vertellen. De tijd vloog voorbij. Na het rusten heb ik zitten naaien, en Wim schilderen. We zijn niet weg geweest.
16-11-1991. Om 15:00 uur kwamen H & M Michel brengen. Hij had een mooie bos bloemen voor Wim. Hij zei, omdat u mij uit Judo hebt gehaald, en toen gat hij ze aan mij en zei 'Nu mag u ze in de vaas zetten, en omdat we komen slapen'. Om 16:30 uur heeft Wim Petra van Padvinderij gehaald, toen ze binnen kwam zat Michel accordeon te spelen, en Petra zat later orgel te spelen. Wim heeft het gefilmd, en toen ze 's avonds naar bed gingen heeft hij het ook gefilmd.
17-11-1991. Om 07:30 uur deed Petra het licht aan. Ik ben naar haar gegaan, en de kachel aan gedaan. Een boekje en een banaan gegeven, en gezegd 'Als het warm is mag je gaan tekenen'. Om 08:15 uur werd Michel wakker, en toen kwam Petra de kamer op. Ze had een mandje gemaakt, en toen zij n wij naar beneden gegaan. Zij hebben T.V. zitten kijken. Om 09:00 uur was Wim er ook uit. Na het ontbijt heeft Michel zitten typen, en Petra en ik tri-ominos gespeeld, en Wim heeft teksten zitten inkleuren. Na de koffie nog naar de kangaroos wezen kijken, en Wim filmen. Om 15:00 uur zaten we heerlijk aan de kip, en na het rusten heb ik weer met Petra spelletjes gedaan. Michel heeft zijn opstel afgetypt. Om 18:00 uur werden ze weer opgehaald. Henk en Marja hadden het fijn gehad bij Arie, en heerlijk gegeten. Het was zo stil toen we zaten te eten, we hebben nog tri-ominos gespeeld, en om 22:00 uur ben ik voldaan naar bed gegaan. Wim kijkt nog even T.V.
18-11-1991. Het was weer fijn in het zwembad. Wim heeft met Wil staan duiken, ze konden er niet genoeg van krijgen. 's Middags voor de courant zitten typen. 's Avonds T.V., die was erg mooi, en om was de dag alweer.
19-11-1991. Het is koud en het regent. 's Middags studie gehad, dat weer erg fijn was. Later E.O. gekeken.
20-11-1991. Er staat een harde wind, we zijn niet wezen zwemmen. Marja belde ze zei 'Ik wilde weten of jullie weg waren'. Want ze was ook niet wezen zwemmen. Nou toen heerlijk bij zitten babbelen. Later heb ik nog Bertus gebeld. Wim heeft de teksten klaar, nu zit hij orgel te spelen. Ik heb bij Arie ingesproken, daar moet ik altijd aan wennen. Dat is ook niet prettig als je geen weerwoord krijgt. 's Middags een bezoekje gebracht op Nassau Odijk. 's Avonds belde Arie dat ik niets had op de loten, en dat hij een Zaterdag wilde komen. Ik zei, ik krijg ook de kinderen. Nu komt hij later wel weer eens, dus daar zien we nu weer naar uit.
21-11-1991. Ik ben naar de dokter geweest, hij heeft niet meer gespoten. Het verband moet er nog wel om blijven, want ik moet er nog zalf op doen. Wim had alles al gezogen. 's Middags zijn we naar Rie Essenburg geweest, die had in het ziekenhuis gelegen. Later op de terugweg de boodschappen gedaan.
22-11-1991. Marja is op de koffie geweest, we kwamen weer tijd tekort. Wim zit T.V. te kijken en ik typen. 's Avonds zaten we tri-ominos te spelen, en daar kwam Petra binnen hollen, dat was een verrassing, en daar kwam Henk, die had een heel kistje met fruit. Er zat van alles in, te gek. Ik zei tegen Petra 'Ik verheug me al op morgenavond'. Ze zei 'Ik ook'. Toen ze weg waren hebben we nog zitten genieten van het kistje fruit.
23-11-1991. Wim zit T.V. te kijken, want de Sint komt zo. Ik moet nog uitnodigingen typen. Toen ik ze klaar had heb ik ook nog even gekeken. Michel werd om 14:30 uur gebracht, want Marja en Henk gingen inkopen doen. Michel heeft op de machine Engelse woordjes getypt, en zo leer ik weer van hem. Om 16:00 uur kwam de Sint door de straat, en Wim heeft staan filmen. Om 16:30 uur heeft hij Petra van de Padvinderij opgehaald. Die had de Sint niet gezien. Hij komt volgende week op de Padvinderij. Ze heeft de film zitten kijken, en later heeft ze orgel zitten spelen. Later hebben ze mij geholpen met pannenkoeken bakken. Ze hebben heerlijk gesmuld. Petra zei, 'Ik moet helpen met de afwas', ik zei 'Nou dat is fijn'. Ik hield mijn hart vast. Maar het is goed gegaan. Verder naar Hennie Huisman zitten kijken. Om 21:00 uur gingen ze naar boven, en een paar koprollen op ons bed gemaakt. Ze waren door het dolle heen. Toen zei ik, 'Nu heb ik jullie zin gedaan, en nu de mijne'. Wat is dat? 'Nou, dadelijk gaan slapen'. We hebben ze niet meer gehoord.
24-11-1991. Om 07;45 uur werd Petra wakker, en 08:30 uur Michel en Wim. Ze vlogen samen naar beneden, kijken wat er in de schoen zat. Ik had er een keuken papier in gedaan, en daarop pepernoten gelegd, en daar ons 3 surprise eieren. Ze waren er erg blij mee. Het is eerst snoepen, en dan knutselen. Ik had erge pijn met het plassen. Ik zei maar niets. We hebben nog spelletjes gedaan en om 12:00 uur werden ze weer opgehaald. Toen heb ik de dokter gebeld, want ik plaste bloed. Wim kon antibiotica halen, we zijn verder maar thuis gebleven. 's Avonds heeft Henk nog appels gebracht. Hij vertelde nog wat over Boxmeer, want daar waren ze geweest. Zijn zus was 25 jaar getrouwd. We hebben nog tri-ominos gespeeld, en ik ben toen naar bed gegaan.
25-11-1991. Wim is alleen naar de samenkomst geweest. Ik heb wel minder pijn maar ik zal het nog maar even warm houden. Marja belde nog dat ze met z'n allen naar de tandarts waren geweest. Ze hadden bij Michel de kroon van de kies er af gehaald, de nieuwe zat er al onder, dat is een hele opluchting voor moeder en zoon. Wim was laat thuis want er was koffie drinken. Na de boterham heeft Wim nog orgel zitten spelen. Later nog tri-ominos gespeeld, de dagen vliegen voorbij.
26-11-1991. Marja belde hoe of het was, en ze had wat zorgen met het vriendinnetje van Petra. Ja het gaat allemaal niet vanzelf. We hebben nog even E.O. T.V. gekeken, en daar was het ook over opvoeding van kinderen. We hebben Marja gebeld, ze zat al te kijken. En zo krijgt een mens weer antwoord. Later nog zitten typen, en Wim is uitnodigingen aan het inkleuren. Het wordt wel mooi maar is een heel werk.
27-11-1991. Petra en Marja kwamen 's middags met prachtige anjers, rode en witte, erg mooi. Petra had voor ons twee pieten gemaakt. Ik heb ze aan de deur gehangen. Michel was bij zijn vriend. Het was erg gezellig.
28-11-1991. Wim heeft alles gezogen, en nu is hij boven een vogelbroedhuisje aan het maken. Ik heb zitten typen. 's Avonds belde Arie dat hij morgen met zijn collega's een bowling heeft met diner na. Hij had wel zin om een Zaterdag te komen, nou dat is fijn, we kijken er al naar uit. Ik heb even in de tuin in het zonnetje gelopen, dat doet een mens weer goed.
29-11-1991. Wim heeft inkopen gedaan, en we hebben op tijd gegeten, want Wim is nu naar de begrafenis van mevrouw Budding. Ze kwam altijd op de Bond en ook bij mij op de naaikrans, dus een goede bekende. Hennie Visser kwam met Wim nog even mee. Na de koffie is ze weer weggegaan, en nu ligt Wim even op de bank te rusten, en ik zit te typen.
30-11-1991. Willie is vandaag 65 jaar geworden. Ik belde haar op en zei dat ik nog niet op de fiets durf, nou dat vind ik jammer zei ze. Nou zei ik, dat is dan van beide kanten. Even daarna belde ze weer en vroeg 'Zal Cees je even komen halen?' Nou graag. We hebben een fijne morgen gehad. Om 12:30 uur waren we weer thuis. Om 15:30 uur was Arie er al. Hij zei 'Ik heb geen bloemen, maar wel een typebandje'. Die is bijna op dus dat heb ik wel liever. Wim kreeg borstplaatjes en Marsepein. Arie heeft ook de video schoon gemaakt. Hij gaf geen kleur, nu is hij weer als nieuw. Om 22:15 uur is hij weer naar huis gegaan. Ik heb toen de vaat gedaan, en toen naar bed. Om 23:30 uur kwam Wim, toen sliep ik nog niet, ik had teveel op een dag gehad, maar het was allemaal wel fijn.
01-12-1991. We zijn nog maar niet naar de kerk geweest, want het is erg mistig. De Westerhoffjes zijn op de koffie geweest, en Henk had een nieuw jack aan, erg mooi. De kinderen hebben een dierenboekje zitten maken, erg leuk. Om 13:30 uur gingen ze weer naar huis. Het was weer erg fijn, en veel te vertellen. Na het rusten heb ik zitten puzzelen, en Wim heeft orgel gespeeld. Om 17:00 een preek zitten luisteren. 's Avonds nog tri-ominos gespeeld, de dag is om gevlogen.
02-12-1991. Het is nog erg mistig. Ik heb de was weer schoon, en maar boven opgehangen. Wim heeft het vogelhuisje klaar, en nu maar afwachten of ze komen broeden.
's Middags zitten typen, en Wim heeft de programma's klaar gekregen. Nu zit hij voor T.V. te kijken. Na de boterham tri-ominos gespeeld, en orgel gespeeld, en ik heb zitten haken.
03-12-1991. We hebben E.O. zitten kijken, en om 12:00 uur belde Juf Vogelaar of ik de studie wilde doen. Ze kon niet. Nou het was maar goed dat ik veel had gestudeerd, want nu kon het niet meer. Om 13:00 uur belde Willie dat ze was vergeten om me te bedanken voor de overhemden van Arie. Ze kon vannacht niet slapen, toen had ze die maar zitten vermaken, en de andere had ze aan de zoon van Martha gegeven, die was er ook blij mee. Nog even gerust, en toen kwamen de eerste al weer binnen voor de studie. Het was een fijne middag, bij de uitgang zeiden een paar 'Nou bedankt, ik heb het fijn gehad'. Dat heeft me wel goed gedaan. Ik was wel helemaal leeg. We zijn even de Oosterstraat in gelopen, dat doet een mens goed. En 's avonds E.O. gekeken.
04-12-1991. De was opgeruimd, en later belde Marja dat ze was wezen zwemmen, en dat ze met Tante Wil stond te praten. Toen kwam er een mevrouw aan en die zei, 'Nou Wil, dat kan je wel zien dat ze je dochter is'. Nou toen hadden ze wel schik gehad, en Marja had het toen maar uitgelegd hoe het in elkaar zat. En later was het nog een keer gebeurd. Ze vroeg of we morgenavond bij hun komen om de Sint te vieren.
We zijn 's middags naar de Wereld Winkel geweest. Daar hebben we een serveteendje voor mevrouw Westerhoff gekocht. En verder zitten typen, en Wim zit titels te maken voor de film. Ik heb een gedicht zitten maken voor mevrouw Westerhoff en nog een rol pepermunt in de ring gedaan.
Om 19:00 uur heeft Henk ons opgehaald, we stonden al in de carport toen zei ik tegen Henk 'Komt je moeder niet?' Hij schrok, 'Oh die moet ik ook nog halen'. Dus hij weer terug. Ze stond al te wachten, en toen op naar het kinderfeest. Wij binnen zingen, en daar kwam Wim door de voordeur met de zak op zijn rug en een pietenpet op, net echt. Het was een hele fijne avond. Marja had er weer veel werk van gemaakt. Tot slot kwam de grote verrassing, ze had een fiets voor Henk gekocht van haar eigen geld, maar dat liep uit op een flop. Henk was er niet zo blij mee, dat was wel een hele klap voor Marja. Mevrouw Westerhoff begon te huilen omdat Henk alles afkeurde van de fiets. Marja met tranen in de keuken. De stemming was er uit, en dat was erg jammer. Michel zei: 'Waarom huilde Oma?' Ik zei 'Ze vond het zo zielig voor mamma omdat die er zo druk mee was geweest'. De kinderen gingen naar bed, en toen zei mevrouw Westerhoff nou dat mag je wel goed maken. Maar Henk pikte het niet, en zei 'Dat heb ik van mijn moeder'. Ik vond het allemaal niet leuk, en heb me er maar niet mee bemoeid. Henk heeft ons weer naar huis gebracht. Het was 23:30 uur toen we weer thuis waren.
06-12-1991. Het huis is weer schoon, en ik heb de inkopen gedaan. Na de koffie hebben we Marja gebeld, ze had slecht geslapen. Henk had niets meer gezegd over de fiets. 's Middags zijn we naar Jannie geweest, en daar was ook Ada. Later gezellig door het bos naar huis.
07-12-1991. Petra belde vanmorgen en ze zei 'Bedankt voor de pantoffels'. Ik zei 'Weet mamma dat je belt?' Ze zei 'Nee, want die liggen nog op bed, maar mamma zei gisteren dat jullie die pantoffels hadden betaald, en nu had ik zin om even te bedanken'. Dat deed ons wel goed, zo uit haar zelf om te bellen. Ze zei 'Vond u het wel fijn bij ons?' Ik zei 'Ja, het was heel fijn'. Ik vroeg 'Wat doen jullie?' 'We zitten ons boek te lezen'.
Wij zijn het dorp in geweest. Ik heb een paar oorbellen van Wim gehad. Om 17:30 uur belde Michel en zei 'Bedankt voor de Mecanodoos'. Hij had al wat gemaakt, zei hij. Wim zit nu orgel te spelen.
08-12-1991. Naar de Maranatha kerk geweest, we waren net thuis toen kwamen Cor en Aart, die kwamen uit de Morgensterkapel. Ze waren lekker bruin, want ze waren 6 weken in Spanje geweest. Ze moesten wel weer aan de kou wennen.
's Middags heeft Henk ons gehaald, want wij moesten zien wat Michel met de Mecano had gemaakt. Met Petra nog een spelletje gedaan. Om 18:00 uur waren we weer thuis. Later nog tri=ominos gespeeld.
09-12-1991. We zijn naar de NCGB geweest. Later heb ik nog zitten bellen om sprekers te krijgen. Wim zit orgel te spelen.
10-12-1991. Om 10:30 uur met de bus naar Zeist geweest. Het is -5°. Het was erg gezellig, een kerststemming in de winkels. Het heeft ons even goed gedaan. Om 13:00 uur waren we weer thuis. Na het rusten zitten studeren, en Wim is boven aan het knutselen.
11-12-1991. Wezen zwemen. Wil en Marja en haar buurtjes waren er niet, dus er is veel gezwommen. Later heb ik Wil gebeld, en nu weet ik weer alles van de familie. Ze was bij Bertus geweest, die ging tegen de grote tuin en huis opzien. 's Middags het dorp in geweest, er was een koude wind dus maar weer gauw naar huis gegaan. Nu zit Wim Nieuwjaarskaarten te schrijven, en ik heb nog wat studie gedaan.
12-12-1991. Wim stond vanmorgen wat katterig op, dus heb ik maar inkopen gedaan. Onder het rusten belde Marja dat de kinderen thuis waren met keelpijn en overgeven. Ze hoopt dat ze morgen goed zijn voort het feest. Ik zei 'Wij gaan niet omdat Wim ook niet goed is, dus dan kunnen de kinderen wel bij ons komen'. Dus dat zien we dan wel, want morgen zijn Hannie en Daan 25 jaar getrouwd. Na het rusten zitten typen, en Wim zit voor T.V. te kijken.
13-12-1991. Wim is erg verkouden, dus we blijven maar binnen. Om 22:00 uur belde Marja dat de kinderen niet komen slapen, en dat het op het feest erg gezellig was. Ze waren weer helemaal opgeknapt en wilden op het feest blijven. Toen zijn wij maar naar bed gegaan, want Wim krijgt meer koorts.
14-12-1991.Wim heeft tot 11:00 uur in bed gelegen. Ik heb maar uitnodigingen weggebracht, en om 12:30 uur was ik weer thuis. Toen pannenkoeken gebakken, en toen is Wim er weer ingekropen, en ik na het rusten zitten typen.
15-12-1991. Henk was alleen naar de kerk geweest. Marja had uitgeslapen, ze had nog keelpijn. Ze hadden veel te vertellen van het feest. Het was erg gezellig geweest. De kinderen waren om 24:00 uur naar bed gegaan. Ze hebben samen achter Mikado zitten spelen. Marja vertelde dat Arie ook thuis was, voor een migrainekuur. Na het rusten heb ik even Arie gebeld. Hij had het ergste alweer gehad zei hij. Wim zit tennissen te kijken, en ik heb verder zitten puzzelen, en later hebben we nog tri-ominos zitten spelen.
16-12-1991. De was is weer gedaan, en Wim is ook weer opgeknapt.
Juf Vogelaar belde vanmorgen en zei vroeg of ik voortaan de studie wil leiden. Het werd haar teveel. Na het rusten heb ik zitten studeren, en later hebben we de kamer veranderd. De bank, want verder valt er niet veel te verhuizen. Maar ja, een mens wil wel eens wat anders. Wim is even een brief posten. Om 20:30 uur kwam Juf Nannen. Ze had 800 km. gereden en ze dacht even een bakje halen. Ze had veel te vertellen, ze is 4 maanden weggeweest.
17-12-1991. E.O. T.V. gekeken, en de kamer klaar gemaakt voor de studie. Ze waren er allemaal. Er is niet veel behandeld want ik zei Juf. Nannen heeft ons vast veel te vertellen. Ik heb het verder wel geleid, en het is een hele fijne middag geweest. We zijn later nog even wezen wandelen, en na de boterham weer E.O. gekeken.
18-12-1991. We zijn naar het ziekenhuis geweest, ze hebben bij Wim een punctie van de voorhuid genomen, en dat staat nu op de kweek. We zijn met een taxi naar huis gegaan. Het is Wim goed tegen gevallen. We waren net thuis en daar werd een grote kerstbak van Arie bezorgd. Ik zei kijk daar maar naar dan heb je wat afleiding. Wim is maar naar bed gegaan, want het begon te bloeden. Om 20:30 uur kwam hij weer beneden. Ik zat net Arie te bellen, maar die kreeg bezoek van Lameris. Ze kwamen wat voor de Kerst brengen. Toen heb ik maar naar Arie een brief zitten typen, en dadelijk naar de post gebracht.
19-12-1991. We hebben heerlijk geslapen. Wim bleef er nog even in. Na het ontbijt las ik psalm 103 en ik kreeg rust. Het was net dat de Heer zei, het is goed met Wim. Ik werd er rustig van. Om 09:30 uur belde Marja, en toen kwam Wim ook net beneden, dus heeft hij ook even met haar gesproken. Later heb ik haar gezegd dat we morgen niet thuis zijn, omdat Aart dan jarig is. Nou het kwam Marja ook goed uit, want de kinderen hebben Kerst vakantie. Het is steeds regen met hagelbuien. Wim heeft de kamers nog gezogen, en nu zit hij voor te lezen, en ik maar typen. Ik doe het nog steeds erg graag.
20-12-1991. We zijn naar Aart geweest. Ze is 65 jaar geworden. Bertus was er niet, die had de griep, en Klazien ook niet, die was gevallen en had de rug gekneusd. Ze had veel pijn. Het was er verder gezellig. 's Middags heb ik Bertus gebeld, hij was weer op. Later belde Arie nog, die wilde weten hoe of het met Wim was. Ik zei heb je niets gekregen. Ik heb je een brief gestuurd, nou dat komt door de Kerst drukte. Arie zei dat hij een Maandag weer wilde gaan werken.
21-12-1991. Het heeft de hele dag geregend. Wim heeft zijn haar geknipt, en later Kerstbakjes zitten maken. Ondanks de regen hebben we ons best vermaakt. De dag is omgevlogen.
22-12-1991. Het is 11° en het regent nog. We zijn naar de kerk geweest. Het was net een preek voor ons. Je niet bezorgd maken. Nou zei Wim, het vloog me erg aan. Ik niet, ik heb nog steeds rust. En toen heb ik het Wim gezegd, wat ik gelezen had.
23-12-1991. We hebben vandaag Kerst gehad van de NCGB Ada is ook eens meegegaan, ze had het ook erg fijn gevonden. Er hadden veel mensen afgebeld wegens ziekte, maar de zaal was nog goed bezet. Toen we 's avonds thuis kwamen lag er een verrassing door de bus. Het was een uitnodiging die Michel zelf had gemaakt. Nou daar waren we erg trots op. We waren erg moe en hebben eerst heerlijk gelegen.
24-12-1991. Vanmorgen eerst Michel gebeld, en bedankt voor de mooie uitnodiging, en gezegd dat we graag komen. Verder E.O. gekeken. Ik had het makkelijk omdat we morgen bij Marja zijn.
Bertus heeft vanmiddag nog gebeld. Hij was erg opgewekt. Hij zei 'Elke dag is hetzelfde, de stoel blijft leeg'. Hij ging morgen naar Bert, en verder zou hij wel zien.
's Avonds zijn we naar de Morgenster geweest, daar was een nachtdienst van de Baptisten. Er werd veel gezongen, maar erg mooi. Om 23:30 uur waren we weer thuis.
25-12-1991. Eerste Kerstdag en we hebben ons verslapen. We werden pas om 09:30 uur wakker. Na het ontbijt is Wim naar voren gegaan, en zit het kerststuk van Arie te filmen, dan kan hij straks kijken hoe het er uitziet, want Marja had het gekocht. En Marja had voor ons een kerststuk zelf gemaakt, dat heeft ze van Wim geërfd. Om 12:30 uur kwam Henk ons halen, toen zij n we naar het station geweest en hebben daar Arie opgepikt. Toen we binnen kwamen zat Oma Westerhoff de kinderen een kerstverhaal voor te lezen. We kregen heerlijk koffie met tulband.
Later heeft Michel voorgedaan hoe hij Donald Duck tekende, voor Arie. En nog met de Mecano gespeeld. Oma Westerhoff ging even rusten. Ik heb met Petra een spelletje gedaan. Wim en Arie zitten te filmen, en Henk is alles aan het afmaken. Marja heeft alles gezellig gemaakt, en om 15:30 uur gingen we aan tafel.
We kregen eerst korstdeeg bakje met kalfsragout, heerlijk. Toen gemarineerde peertjes, en toen een rolletje tongfilet met zalm daar omheen tomaten en vers fruit. Hij heeft er weer veel werk van gemaakt zoals altijd. Toen witlof, sperziebonen aardappelen en patat. En als toe pudding met slagroom.
Tot slot las Mw. Westerhoff een prachtig gedicht voor. Voldaan gingen we om 18:00 uur van tafel. En Mw. Westerhoff ging naar de kerk. Om 20:30 uur was ze weer terug. Toen hebben we koffie met broodjes gegeten, en nog tulband. De film gedraaid van de hele dag, we waren om 23:30 uur voldaan thuis.
26-12-1991. We hebben een ochtend wandeling gemaakt. Wim heeft orgel zitten spelen, terwijl ik eten stond te koken. Het was niet zo uitgebreid als gisteren. Ja Henk had wel kok kunnen worden. Wat hebben wij gesmuld. Nou het was ook lekker wat ik had klaar gemaakt, zei Wim. Na het rusten zitten haken. Toen het wat donker werd hebben we een wandeling gemaakt. Dat was erg mooi overal die verlichte bomen.
27-12-1991. Het huis is weer schoon, en de boodschappen zij weer binnen. Na het rusten zijn we met de bus naar Zeist geweest. We hadden zin om er eens uit te gaan. We liepen in de Hema, en daar stonden ze oliebollen te verkopen. Wij er 10 gekocht. Toen zijn we naar V&D gegaan daar hebben we koffie genomen, en de bollen er bij geproefd, en die waren heerlijk. Wij weer terug naar de Hema, en Wim vertelde het, die juf. moest lachen, en wij hebben er nog 10 gekocht. Nog wat gewinkeld en om 18:00 uur waren we weer thuis. Na de boterham nog tri-ominos gespeeld. En verder T.V. gekeken.
28-12-1991. Voor het laatst van het jaar de ramen buiten gezeemd. Het is 7° en zonnig, en dat eind december. 's Middags met Jo Goting lopen wandelen, en toen zijn we nog even bij mevrouw Spaan wezen kijken, daar was ook Juf Vogelaar. Om 17:00 uur waren we weer thuis. Ik zit naar De Fruitmand te luisteren, en Wim is voor bij de T.V.
29-12-1991. We zijn naar de kerk geweest, en toen we thuis kwamen belde Marja dat ze niet was geweest, en dat Henk auto dienst had. Dus ze kwamen laat op de koffie. Henk had oliebollen gebakken en die waren heerlijk, en toen die van ons nog geproefd. Henk vond die ook lekker, toen zeiden we dat ze uit de Hema waren. Dus dat werd een oliebollen praatje, en dat vond Michel stom. Ja de tiener krijgt kuren, later gingen ze naar achteren, en hebben voor ons een bloemen bakje zitten maken. Om 13:00 uur gingen ze weer naar huis, en ik heb het eten kaar gemaakt. Wim zit orgel te spelen. ''s Middags regende het, dus ons maar binnen vermaakt.
30-12-1991. Het bed is weer schoon, en de was is gedaan. Wim heeft nog oliebollen bij Van Loon gehaald, die zijn ook erg goed. Na het rusten zijn we naar Post geweest, lopend, en we hebben 2 palingen gekocht. ƒ 14,75. Daarvoor had je vroeger een kist vol, zei Wim. Nog kalkoenbout gekocht en zo eindigen we het oudejaar, genoeg te eten. Toen we thuis kwamen heeft Wim orgel zitten spelen, en ik heb zitten haken. 's Avonds nog tri-ominos gespeeld.
31-12-1991. De was is weer gestreken, en de kalkoen is gebraden. Hij rook zo lekker, we zijn er al aan begonnen. In een woord hij was lekker, en morgen zien we wel weer. 's Avonds hebben we gezellig Oudejaar gevierd, er was een mooie E.O. film, en na de film tri-ominos gespeeld. En weer T.V.
Ze lazen om 23:55 uur psalm 90 en die was precies om 24:00 uur afgelopen. Elkaar een gezegend jaar toegewenst.
Om 00:03 belde Arie, daar gaan we al helemaal op rekenen, erg fijn, hij had zich ook goed vermaakt.
Om 00:20 uur belde Marja, en zei vertelde dat de rest op de straat liep, het was bij haar rustig verlopen, ze zei jullie hadden best kunnen komen. Ik zei Marja, die tijd hebben we gehad. Ja ze vind het helemaal niet leuk dat we liever thuis zijn. Wim heeft nog lopen filmen. en om 00:30 uur ben ik naar bed gegaan, toen Wim boven kwam lag ik nog wakker. Er werd nog veel geschoten.