Dagboek van Martha 1995

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
01-01-1995. We hebben heerlijk geslapen en het jaar goed begonnen. Wim is koortsvrij maar wel erg slap. Ik belde Wil en die was gewoon naar bed gegaan en werd ziek wakker. Ze had maar wat ingenomen want de kinderen komen zo Nieuwjaar wensen. Toen heb ik Gerrit in het ziekenhuis gebeld, en die was er even uit geweest. Om 17:00 uur kwamen de Westerhoffjes. Michel zei dat hij vannacht om 03:30 uur was thuis gekomen, en ze hadden vandaag tot 16:00 uur geslapen allemaal. Het was weer erg gezellig en Wim was weer in de kleren. We hebben de Kerstfilm gedraaid. Leuk om alles weer terug te zien. Toen ze later naar huis gingen liepen de kinderen op de straat te glijden. Op de t.v. zeiden ze dat er alweer veel blikschade was.
04-01-1995. We zijn naar Jannie geweest ze is vandaag 84 jaar geworden. Om 20:00 uur kwamen Henk en Marja Petra brengen. Ze zijn niet lang gebleven want het is Petra haar avond. We hebben samen eerst wat gedronken, ze had een kersenvlaai meegebracht. En toen zijn we achter spelletjes wezen doen, Wim had geen zien, die was moe van de verjaardag.
05-01-1995. Allen heerlijk geslapen, en om 09:30 uur zaten we aan het ontbijt, en toen een boswandeling gemaakt. Heerlijk gegeten, Petra haar lievelingskostje kip met erwtjes en perziken, chocolade pudding met slagroom. En na het rusten zijn Petra en ik het dorp in geweest. Dat was erg gezellig. Wim had de koffie klaar toen we thuis kwamen, En weer een stuk kersenvlaai gegeten, dat ging er wel in. Toen ging ze zich vermaken achter het orgel. 's Avonds spelletjes gedaan. Wim heeft ook meegedaan. Om 21:30 uur kwamen ze haar weer halen. Eerst het spel afgemaakt. Nou ik kan terug zien op een gezellige dag.
06-01-1995. Heerlijk geslapen, en nu ligt er 12 cm. sneeuw. Jammer dat Petra er niet is dan hadden we samen een pop gemaakt, alleen is er niets aan.
11-01-1995. Arie belde en bedankte voor de brief die we hadden gestuurd, want hij is 28 jaar bij Laméris. Hij zei we lopen in spanning. Ik ben ook grieperig maar werk nog wel. Er moeten veel mensen ontslagen worden.
12-01-1995. Marja belde en zei 'Ik doe het maar per telefoon want het weer is zo slecht, en erg glad'. Ze waren gisteren naar Zeist geweest, vloerbedekking besteld, en toen was zij met Petra naar een film geweest. En Henk en Michel hadden gewinkeld. Ze zei dat Evert in het plakband had gelopen, en helemaal vast zat. Het is een hele toestand geweest. Het was een gezellig uurtje. Wim zat voor mee te genieten, ze zei 'Ik heb juist alle tijd, want Henk komt niet thuis die heeft een vergadering'. Ik zei 'En dat met die gladheid helemaal uit Brabant'. Ik vond er niks aan. Om 22:00 uur toen ik naar bed ging zei ik 'Zal ik even bellen of Henk al thuis is?' Wim was het daar niet mee eens, ga jij maar slapen. Toen Wim later kwam sliep ik nog niet, 'Zal ik dan bellen?' vroeg hij. Ik zei 'Dat kun je nou niet maken om 23:00 uur'. Marja zei de volgende middag dat hij pas om 23:30 uur thuis was, maar hij is vandaag weer op de weg. Daar kan hij niet voor thuis blijven. Als je 's avonds op de t.v. ziet hoeveel ongelukken er zijn dan is het maar goed dat we niet alles weten. Marja zei 'Wat zeg je van de fietspaden met je dochter en kleinkinderen?'. Je hoort het haar zeggen. Later heb ik Arie gebeld en die lag met koorts in bed. En vertelde dat er 40 waren ontslagen, wat erg triest was. Maar dankbaar dat ze nog niet zonder hem konden.
25-01-1995. Over radio en t.v. komen om het uur de water standen. Limburg moet evacueren, daar loopt het de huizen al in.
28-01-1995. Wim heeft zolen onder Henk zijn schoenen gemaakt, en tegen de avond kwam Henk ze halen. Het was een trotse vader hij vertelde dat Petra jonkvrouw was geworden.
29-01-1995. We zaten een spelletje te doen toen werd er gebeld. En daar stonden Henk en Marja en Michel voor de deur. Marja met een bos bloemen in de hand. Ik zei jij heb zeker je salaris weer gebeurd. Ze zei dat is voor jullie beiden, maar Henk is me voor geweest. Ik zei, hij was net zo trots als met de geboorte. Het was een gezellig uurtje. Ze waren lopend, en hadden tegen Petra gezegd dat ze om 21:00 uur weer thuis zouden zijn.
31-01-1995. Wil die belde en zei dat ze Gerrit en Anny in huis kreeg. Ze moesten ook weg voor het water, ze waren al bij hun dochter maar die moest ook weg. Want in Tiel is een dijk doorgebroken. Wat een toestand, alles hebben ze boven staan.
02-02-1995. Gert van de Beek is geweest, hij was er om 09:30 uur en had een grote slagroomtaart bij zich. Daar hebben we heerlijk van gesmuld. De morgen is om gevlogen, en na het eten heeft Wim hem weggebracht tot de Welgelegenlaan. Heen was hij met de taxi. 's Middags zijn Wil, Gerrit en Anny geweest. Ja ze zitten erg in spanning en hopen dat hun huis droog blijft. Ze wonen er net, en elke bericht zetten ze aan.
03-02-1995. We zijn vanmiddag naar Arie gegaan. Hij had een snippermiddag. We waren er om 15:30 uur en weer veel gezien op zijn computer. De tijd is omgevlogen, om 21:00 uur gingen we uit zijn huis en in Driebergen stond de treintaxi al klaar. Maar pech die ging er eerst een naar Odijk brengen. We waren om 22:00 uur thuis. Nou dan betaal ik liever wat meer. De chauffeur zei vanaf Januari hebben we ook Odijk en Zeist er bij.
05-02-1995. Er kwam over de radio dat de mensen weer naar huis mogen, met elkaar waren er zo'n 600.000 mensen voor het water gevlucht. Ze gaan plaats voor plaats weer naar huis. Gerrit mag de 8ste weer naar huis. Ze waren erg blij dat er geen water in hun huis stond, bij veel mensen wel.
14-02-1995. Wim is het behang in de achterkamer aan het afhalen. Een hele klus, toen het plafond gewassen. Ik heb 18 emmers water verschoond. De volgende dag heeft hij het gewit. Donderdags kwam Wil en zei, hier heb je koffie wafels en ik heb zin in koffie. Dat was even gezellig. Nu is Wim de gaten in de muur aan het dicht maken.
17-02-1995. Ik ben vanmorgen even met mijn plasje naar de dokter geweest. Hij zei 'Je bent er vlug bij maar het is al een fikse ontsteking'. Boodschappen gedaan en het behang was gekomen. Nu is Wim aan het uitmeten en 's middags heb ik hem geholpen met het insmeren. De muur achter de kast zit er op.
18-02-1995. Ik werd vannacht erg ziek en weer hoge koorts. Ik lig nu beneden op de bank. Het komt wel erg ongelegen nu Wim zo druk is. 's Avonds belde Marja en zei dat ze zo grieperig was, en dat ze gisteren eerder naar huis mocht. Ze dacht ik ga maar meteen naar Post vis halen. Maar alles was donker, en aan de zijdeur stond, 'post hier bellen', en dat deed ze. Toen kwam mevrouw Post en Marja gaf haar bestelling op. Toen ze terug kwam zei Marja 'Er is toch geen armoe?' 'Nee' zei ze, 'Mogen we ook nog wel even eten tussen de middag?' 'Oh' zei Marja 'Ik doe nooit boodschappen om deze tijd, en ik ben ziek naar huis gegaan, ik dacht de vis pak ik even mee'. Oh wat heb ik op de fiets zitten lachen. Ja dat was een mooi verhaal. Ik zei, ziek maar uit dan doe ik het ook. Ik lig met blaasontsteking op de bank. En Wim is aan het behangen.
21-02-1995. De dokter gebeld dat ik helemaal rood was, en nog steeds koorts, en erge hoofdpijn. Ik moest er maar in blijven. Ik had er griep bij zei hij. Marja belde dat ze wel werkte maar daar was alles mee gezegd. En later belde Arie die had van Marja gehoord dat ik ziek was. Hijzelf werkte ook halve dagen vanwege rugklachten.
24-02-1995. Ik moest vandaag de dokter bellen hoe of het nu met me was. Ik zei dokter het lijkt wel of ik in Spanje ben geweest, zo rood en jeuk en nog steeds hoofdpijn. Hij zei onmiddellijk stoppen, het is geen griep het komt van de medicijnen. Nou ik was erg teleurgesteld, want ik zei dinsdags tegen hem, komt het niet van de medicijnen. Nou ben ik erg zwak geworden. Wim heeft de kamer weer ingeruimd. Hij is erg mooi geworden. Later kwam Ada.
25-02-1995. Wim heeft de boodschappen gedaan, en ik was vanmorgen koortsvrij. Ada kwam alweer kijken, ze zat net toen kwam Wil even, en ik was net bijgekomen en daar kwamen Henk en Marja en Petra. Ik werd erg verwend, ze hadden een mand met fruit en een fles dikke kersensap en ook voor Wim een potje zelf gemaakte bowl, en voor mij een bus Ovomaltine. Te gek. Michel was er niet bij, die had keelpijn.
01-03-1995. Ik ben weer in de kleren, en daar is alles mee gezegd. Arie die belde en hij vertelde dat hij nu werd behandeld voor zijn rug, dus nu maar afwachten.
05-03-1995. Vanmorgen zijn de Westerhoffjes weer op de koffie geweest. Erg gezellig. Ze hadden een grote bos bloemen alvast voor de bruidsdagen. Want ze hebben het weekeinde een feestje van Henk zijn baas.
20-03-1995. Mijndert en Fennie en Klazien zijn op de koffie geweest. Dat was weer gezellig, ze waren eerst bij Wil geweest, dus zin in koffie hadden ze niet meer. Ze hebben eerst Wim zijn werk bewonderd, ze vonden het behang mooi.
23-03-1995. Henk is vandaag 44 jaar geworden. We werden om 19:00 uur gehaald. Dat is nog nooit gebeurd, maar omdat Marja tot 15:00 uur werkt werd het haar teveel, ons ook nog op het eten. Het was niet erg, nu hebben we de hele avond meegemaakt. Dat was ook eens fijn. Altijd waren we het zat en hebben we nooit de kroket gehad en de bitterballen. Nou ze waren heerlijk. Om 23:30 uur hebben we Arie bij het station afgezet, en toen naar huis.
29-03-1995. Het is al weer 44 jaar geleden dat we elkaar het ja woord gaven van liefde en trouw. Ik werd wakker toen stond er aan het voeteneinde een kaart van 44 jaar. Wim heeft van mij een kalligrafie boek gehad. En hij had voor mij een landschapje geschilderd, erg mooi.
Om 10:00 uur werd er een prachtige bos witte rozen met gerbera's gebracht, ook van Wim.
Om 15:45 uur kwam Arie en die had een kaartje en daar stond op 44 jaar, en zei waar moet dit aan hangen? We zeiden 'Aan bloemen'. Nog geen half uur later werd er een prachtige plant gebracht, en het kaartje werd er aan gehangen. Onze gezichten stonden in de 44. En toen kwam Wil ook nog even, dat was er fijn, nou heeft ze Arie ook weer eens gezien.
Arie had onze trouwfoto op de computer gemaakt en vergroot, en daar onze gezichten van nu op gedaan. Erg leuk. Te groot om het hier in te doen.
Dit is het kaartje wat later aan de plant kwam te hangen.
Om 17:30 uur kwamen de Westerhoffjes, de kinderen hadden eerst hun huiswerk gemaakt. We kregen een grote gemengde bos met anjers en gerbera's en rozen. Prachtig. Na de koffie en gebak ging Henk naar de Italiaan, we hebben heerlijk gegeten. Het was een fijne avond.
Om 22:30 uur was het huis weer leeg. Ik heb de afwas laten staan, en ben voldaan naar bed gegaan. Wim had nog geen zin, dat was 44 jaar geleden wel wat anders, maar de liefde blijft bestaan, en toen was er nog geen t.v.
30-03-1995. De makelaar is geweest, de kapel moet vernieuwd worden. Het huis is weer schoon.
11-04-1995. We zijn wezen stadten en om 17:00 uur naar Arie gegaan. Om 21:30 uur naar huis en op het station stonden onze fietsen. En dat is nog even heerlijk, een frisse neus voor het slapen gaan.
14-04-1995. Marja heeft Paasvakantie. We dachten even een bloemetje brengen voor de feestdagen. Maar de vogel was gevlogen. De kinderen waren er ook niet, dat was pech. In het dorp zagen we de fietsen van haar en Petra staan. Een paar winkels in geweest, maar niemand gevonden. Om 17:30 uur belde ze, dus even gebabbeld.
16-04-1995. Het is vandaag Pasen. Henk heeft ons gehaald en wij hebben in het Hoge Licht gekerkt. Toen met hun mee naar huis. Daar zijn we de hele dag geweest. Ook Oma Westerhoff. We zijn weer erg verwend, heerlijk gegeten. Om 14:00 uur gingen we aan tafel.

Menu
Asperges met ham en ei
Kip cajun met erwtjes, kleine gebakken aardappelen, ijsslamix, rijst met kerrie roomsaus
Rode vruchten gelei met perzik mandarijnen ijs en slagroom.

Het was weer af.
Petra heeft gelezen, en met z'n allen een danklied gezongen. Toen ging Wim en Oma Westerhoff rusten. Henk op de bank en Marja nu in de keuken. Michel ging naar zijn vriend. En Petra en ik hebben 5 verschillende spelletjes gedaan waarvan ik er een van heb gewonnen.
Om 16:30 uur gingen Henk en Marja en Wim weer naar een zangdienst, en toen heeft Petra met haar twee oma's het spel 'ik weet wat jij niet ziet' gespeeld. We hebben erg veel lol gehad. Toen ging Oma weer naar de kerk, en kwamen de anderen weer thuis. Koffie met Paasbrood gegeten, en toen oma weer thuis kwam had Marja met Michel kalfsragout gemaakt, opgemaakt in bakjes. Henk had sap uit vruchten gemaakt.
Om, 20:30 uur ging Michel naar boven want hij wilde morgen vroeg opstaan om zijn werkstuk te maken. Dat deed hij uit zichzelf. Nou dat vond ik wel flink van hem. Toen hebben we weer een raden spel gedaan. Marja las wat voor en wij moesten antwoord geven. Petra heeft weer gewonnen met 13 punten, Henk 12, Oma W. 10, Wim 10 en ik 8.
Om 22:30 uur waren we weer thuis. we sliepen zo.
De tweede Paasdag heeft het de hele dag geregend. Maar we hebben ons best vermaakt. Wim heeft kaarten zitten maken, en ik het zitten haken. Gezellig bij de radio. Later spelletjes gedaan, en 's avonds t.v.
19-04-1995. Heerlijk wezen zwemmen want we waren stijf geworden van al dat eten en zitten.
02-05-1995. Vanmorgen heb ik Petra gebeld of ze vanavond kwam slapen, want een Zondag vroeg ze of ze van de week mocht komen. Ze had wel zin. Om 20:30 uur kwam Marja haar brengen. Petra had een cake voor ons gebakken, ze kwam wel wat laat, ik zei je hebt zeker eerst t.v. gekeken. Dat is een stuk waar wij niet naar kijken. Om 22:30 uur zijn we allen naar bed gegaan.
03-05-1995. Na het ontbijt heb ik de haren van Petra gekruld en toen een spelletje buiten zitten spelen. Het is 21°. Toen heb ik eten gekookt en zei gezellig op het orgel gespeeld, en Wim de viool er bij. Na het rusten hebben we 14½ km. gefietst. Er was ergens een kalfje geboren, we hebben gewacht dat het ging staan. Op de Traay bij Calimero een ijsje op het terras zitten eten. Ja dat was voor Wim een hele overwinning in zijn eigen dorp. Om 21:00 uur kwam Marja haar halen. We hadden een fijne dag gehad.
06-05-1995. Wim is vandaag 74 jaar geworden. Ik heb hem thee op bed gebracht, want zijn cadeau staat buiten. Een ligstoel. We kunnen de verjaardag buiten vieren want het is al 23°. Om 10:00 uur kwamen Henk en Marja en Michel met een grote parasol en een voetstuk van 30 kg. Het was weer veel te gek, maar ze zeiden Arie heeft ook meegedaan. Nou hij kwam wel goed van pas, want het was anders te heet om in de zon te zitten. en Petra was thuis gebleven want ze had een vriendinnetje te slapen gehad. Van Michel kreeg hij een zelfgemaakte cake. Nou zei Wil, ik heb vier meiden, maar nog nooit een cake gehad.
Het was erg gezellig en leuk dat Henk er 's morgens bij was. Om 11:30 uur gingen ze weer weg. Om 16:00 uur kwamen ze weer terug met Arie en Petra, en toen kreeg Wim nog van M & P een penseel van marterhaar. We hebben buiten gechineest en nog getennist en om 21:00 uur nog binnen gezeten. Om 22:15 uur was het weer stil in huis. De vaat gedaan, het huis was schoon gebleven. Om 23:00 uur lagen we voldaan in bed.
07-05-1995. We zijn niet naar de kerk geweest, want morgen hebben we de bond. Dus weer heerlijk in de tuin. Anneke van Bertus kwam ook nog even. 's Middags zijn we naar Doorn geweest, daar waren de straten versierd vanwege 50 jaar bevrijding. Erg mooi. Driebergen had niet veel versierd. Wim had zelf vlaggetjes gemaakt en veel ballonnen, toen we terug kwamen waren ze door de zon weer leeg gelopen, dat was wel jammer.
08-05-1995. Wim werd op de Bond toegesproken door Juf Vogelaar, en kreeg een grote doos bonbons. Dat wil er wel in.
09-05-1995. Ik heb voor de courant zitten typen, want het is buiten regen en wind en maar 10°. Wim is boven een geboorte tegel aan het beschilderen. Hij kwam hem net laten zien, erg mooi is hij geworden.
19-05-1995. Arie is vandaag 43 jaar geworden. Elk jaar zeg ik waar blijft de tijd.
Om 15:00 uur belde hij dat hij ons kwam halen met de taxi, want we zouden het bij Marja vieren, en het regent pijpenstelen. Nou dat was niet gek.
Om 16:00 uur waren we bij Marja en die stond al met de deur open. Wij holden naar binnen, en nog geen 10 minuten later was het droog, en het is droog gebleven. Na de koffie met gebak kwamen de pakjes. Wim had een doosje gemaakt, en er geld in gedaan. Want wat Arie wilde hebben was er niet, en een ander merk durfden wij niet. Petra deed neet als Arie een hele tas met pakjes. Verschillende soorten snoep, en van Michel en haar samen een fles whisky. Nou hij werd goed verwend. Wat Marja gaf weet ik niet meer, maar toen Henk thuis kwam kreeg hij van hem een filmbandje, nu weet ik het weer, van Marja kleur inkt voor de computer. Toen heeft Henk Michel opgehaald, want die had 3 dagen Ameland er op zitten. Hij was 18:45 uur thuis en was erg moe. Arie had een etentje beloofd, maar Michel ging niet mee, hij was te moe.
Wij in de auto Marja en Petra op de fiets naar Rijsenburg bij de Italiaan. Erg gezellig, en heerlijk gegeten.
Om 22:30 uur waren we weer terug, en zo moe was Michel niet, hij zat boven te computeren. Henk en Arie ook naar boven. Het is een geslaagde dag geweest. Om 23:30 uur hebben we Arie op het station afgezet. Wij lagen 24:00 uur voldaan in bed.
20-05-1995. Wim is Jannie helpen, de aanleunwoning wordt vernieuwd. Nu gaat ze 4 weken naar het grote gebouw, nou het is wel wat voor al die oudere mensen. Ik ben boven de kast aan het leeg halen, want de dakkapel wordt vernieuwd. 's Middags is Wim zijn kast aan het leeg halen, nou daar komt wat uit. Hij heeft al 4 dozen vol. En dat moet er straks weer allemaal in. Ik heb een zak vol kleren klaar staan voor Polen, en die wordt zo gehaald.
28-05-1995. We zijn vanmorgen om 08:15 uur opgehaald en zijn met de Familie Visser naar een ontmoetingsdag geweest op Rhederoord. Het was een zonnige dag. Nico Raatgever sprak. Nou daar kun je wel de hele dag naar luisteren.
Om 17:00 uur waren we weer thuis, en hebben we nog even na gebabbeld. Toen de Familie Visser weg was hebben we gegeten, en nog een avondwandeling gemaakt.
06-06-1995. Om 07:00 uur waren we al op, en het bed is afgedekt, en ze mogen komen. We lopen beiden wat onwennig in het huis. Ik ga maar typen, en Wim zegt wat moet ik doen, want hij is de hobby kamer kwijt, dus nu zit hij voor.
08-06-1995. Arie belde wat ik voor mijn verjaardag wil hebben. Ik zei 'Joh, ik kleur er van, ik was mijn verjaardag helemaal vergeten met al die drukte'. En het valt zo tegen , het regent maar, het huis ligt vol met kleden en zeil. En op de slaapkamer is het afgedekt met zeil. Arie zei 'Waarom slaap je niet beneden?' Ik zei 'Daar moet ook een nieuw raam in, en dan zitten ze boven en dan loopt er een voor. We zullen blij zijn als het weer klaar is'. Nou het babbeltje heeft me goed gedaan, en nu zit Wim zijn hart te luchten. Om 12:00 uur eten wij, en om 12:45 uur komen de mannen eten, en dan heb ik de kachel hoger gezet in de badcel om hun jassen te drogen. Nou we worden wel verwend zeiden ze, nou het zijn harde werkers.
14-06-1995. Wim is naar de samenkomst, en de mannen zijn de steigers aan het afbreken. De kapel is klaar, en Rol Buitenhuis wil hem voor ons komen schilderen. Dat is ook een zorg minder. Wil kwam even door de regen vertellen dat ze een huis had in Zeist, dicht bij V&D. Ja je bent de eerste, ik moest het even kwijt. En na een kopje thee ging ze weer naar huis, ze belde later, ik ben droog over, en wij lachen.
Ik had net buiten alles opgeruimd toen kwam Wim al weer thuis. En 's avonds kwamen Henk en Marja kijken. Henk had op de computer een tekening van de kapel gemaakt. Met een man en een vrouw die naar buiten keken, en als Henk tijd heeft gaan we met hem zonneschermen kopen, want ze passen niet meer, en ze zijn nog helemaal goed.
17-06-1995. Vandaag ben ik 67 jaar geworden. Ik heb van Wim een broekrok en zwempak gehad. Om 10:00 uur kwam er een prachtige bos gemengde rozen, en Aart en Cor waren het eerst. Aart zei 'We geven elkaar nooit wat maar dit kon ik niet laten liggen'. Het was een klein schaapje. Nou daar ben ik erg wijs mee. Ze kwamen achter elkaar binnen, dus makkelijk met de koffie. Henk en Marja waren er ook, dat kon omdat het Zaterdag is. Maar ze hadden een feestje gehad en waren vannacht om 02:00 uur thuis gekomen. Nou dat waardeerde ik wel. Ik werd weer erg verwend. Een bon van ƒ 100,00 en een opgemaakte vaas met bloemen. Van mevrouw Westerhoff een buitenplant. Het was een fijne morgen.
's Middags kwamen Wil en Dien. En om 16:30 uur kwam de hele Familie Westerhoff en Arie. Dat was ook fijn voor Wil want ze zegt anders zie je ze nooit. Michel had op de computer wat voor me gemaakt. Ja het is te groot om het in te plakken, maar wel erg fijn, ze zijn met je bezig geweest. Petra had deze keer niets gemaakt. Ik kreeg een puzzel van haar, en een film rolletje en van Michel gezichtcreme en douchecreme.
Arie had ook wat op de computer gemaakt, en dat was in kleur. Ik zei tegen Michel 'Jou tijd komt ook nog wel dat het er gekleurd op staat'. Arie had een kaart gemaakt er daar stond op 'Ma gefeliciteerd met je verjaardag, ik wens je een fijn en gezond nieuw levensjaar toe. Ik probeer het te zeggen met bloemen, daarom krijg je tot het einde van dit jaar, elke eerste van de maand een boeket bloemen bezorgd. Liefs Arie, en ik hoop dat je volgend jaar wel wat weet'.
We hebben de hele dag regen gehad, dat was wel jammer. Henk heeft met Wim chinees gehaald, en het was lekker en erg gezellig.
19-06-1995. We kwamen uit het zwembad en daar stonden twee mannen op de stoep. Die zeiden dat de meter van de trap weg moest, en een nieuwe leiding vanaf de straat. Ik zei 'Wat vind ik dat erg, we zijn net uit de rommel en nu dit weer'. Hij kon het begrijpen, ze wilden wel later komen. Ik zei 'Nou doe het nu maar, dan zijn we er van af'. Ik wist wat ik had gezegd, de latjes van de trap moesten er af want daarachter zat de leiding. Het is wel een verbetering maar dit moet Wim weer maken. We zijn 's avonds naar Wil geweest, want de schoonzoons zijn blij haar buiten alles aan het afbreken. Nou moet ik nou klagen over rommel, nou dat heeft zij. O wat een drukte. En de vier dochters waren aan het inpakken. Ze deze veel wat over was naar Roemenië, en dat kwamen ze morgen halen.
20-06-1995. Om 20:00 uur werden we door Corrie opgebeld dat Wil was opgenomen met een herseninfarct, dat is wel even schrikken. Ja zei Corrie het is morgen net een jaar dat Pa stierf. Ze licht apart. En of ik de familie in Barneveld wilde bellen. Nou ik heb Mijndert gebeld, en die zou het morgen wel bij de anderen gaan vertellen. De volgende dag heb ik Martha gebeld, en ze zei dat ze op een kamer met twee lagen. Het is wel spannend, want ze had er weer een gehad, en had last van haar been en arm. We zijn niet wezen zwemmen, we hadden geen zin nu zei er niet is.
23-06-1995. We hebben en bezoekje gebracht bij Wil. Ze is erg flink. Ze zei 'Daar lig ik nou met de verhuizing'. Martha was er ook en die zei 'We pakken gewoon alles in, en dan maar afwachten wat het wordt, want als ze er door komt, komt ze maar bij ons. Dan maken wij het nieuwe huis wel in orde'.
25-06-1995. Marja heeft vakantie, en ze kwam even een bakkie halen. We zaten in de tuin met 30°. heerlijk onder de nieuwe parasol, en daar sprong een kikker voorbij. Marja was zo bang. Ik heb een emmer water gehaald en voor hem gegoten, maar hij werd bang. Toen maar ik de emmer gevangen, en Marja gillen, wat hebben we een lol gehad met dat beest. Ik zei, zeg maar tegen Petra dat ik weer een beestje heb, toen zei buurvrouw Van Ginkel hij is van onze buren, dus wij met de emmer naar hun vijver, het was weer als vanouds, een fijne morgen.
's Avonds heb ik Wil gebeld, want ze heeft telefoon op bed. En nu hou ik als gewoonte we zeggen haar 's avonds even welterusten, wat ze erg waardeert. Ze heeft veel onderzoeken.
02-07-1995. We zijn wezen zwemmen, het wal wel raar dat Wil er niet bij was. Velen kwamen vragen hoe of het met haar was. Ja ze gaat al 20 jaar zwemen, en ik 17 jaar, en Wim 15 jaar. 's Middags zijn we weer naar Wil geweest, ze kon moeilijk praten. Ze had weer een kleine attack gehad.
06-07-1995. We hebben bezoek gehad van het oude winkelmeisje van bakker Van Lon, ze had een baby gekregen en daar had Wim een tegel voor gemaakt, en die kwam ze halen. We zaten net en toen kreeg ik hem al op mijn schoot. Ik zei Wim daar moet je een foto van maken, het was een lief jongetje. We hadden het allen goed naar onze zin.
's Avonds zijn we met Henk en Marja zonnewering wezen kijken, maar onze maten waren er niet. Henk slaagde wel voor Michel zijn raam, maar van ons zou het besteld worden. Bij Henk en Marja koffie gedronken, en toen heeft Henk ons weer thuis gebracht.
10-07-1995. Wil is vandaag naar Utrecht gebracht. De volgende dag belde ze dat ze weer telefoon had. Ze had een terugslag gehad. Ik kende mezelf niet zei ze. Alles kwam er uit, dat van Cees, en wat ze nu moet verwerken. Ze lag goed in Zeist. Ja het valt niet mee.
11-07-1995. We werden opgebeld, dat het nog wel 14 dagen kon duren voordat de zonneschermen er zijn. Nou Wim zei dan zien we er maar van af. Hij kan boven niet zitten. Het is er 33° en buiten 30°. Toen hebben we de oude opgehangen, want ik wilde graag alles gelijk hebben. Wim zei, nu heb ik wel ƒ 300,00 verdiend. En hij kan weer boven zitten. Toen zijn we naar de Jagersdreef gewest, want die gaan zo met vakantie. De kinderen hadden de rapporten, en ze zijn beiden over. Dat zijn ook zegeningen. We gaan dit jaar niet in het huis van de Westerhoffjes. Daar wilde Rol Buitenhuis graag in, dan kon hij eens genieten van Henk zijn CD en zijn boxen.
12-07-1995. We kwamen thuis en daar lag een zelfgemaakt courantje met de naam 'Teugelhof Nieuws'. En dat was dat Laméris een pand in Veenendaal had gehuurd, en daar ongeveer in Augustus naar toe ging. En nu had Arie een woning in Veenendaal aangevraagd. Nou niet gek, daar willen we wel eens oppassen. Dat is weer eens wat anders, maar voor Arie nog een hele drukte.
15-07-1995. We zijn op de fiets naar Wil in Utrecht geweest. Ze zat op en we hebben even met haar in de gang gelopen. Ze zijn nog steeds met onderzoeken bezig. De kinderen zijn aan het verhuizen. Ja het valt niet mee. Maandag krijgt ze een onderzoek waar ze 8 uur bij stil moet liggen. Ze zag er tegen op. Toen we thuis kwamen hadden we 24 km. gereden.
18-07-1995. Marja belde dat ze in de Vogezen zijn, ze hadden al erg genoten.
19-07-1995. Om 08:00 uur gingen we met de fiets naar het station en vandaar naar Barneveld. Om 10:00 uur zaten we bij Meindert en Fennie op de koffie met gebak, omdat Marja jarig was. Ze zei nog haar 12e verjaardag is bij ons gevierd, en nu is haar dochter al 12 jaar. We hebben heerlijk kip gegeten, en na de vaat, met de fietsen van hun, naar Mien en Jaap en later nog Barneveld verkend. Nog even naar Klazien en toen de fietsen weer terug gebracht. Ze hebben ons weer naar de trein gebracht. O ja, we zijn ook nog even naar ons huis gaan kijken. Wat raat dat daar nu andere mensen in wonen. Het is een makelaar. Van buiten was alles nog hetzelfde, maar binnen waren de muren er uit.
Om 19:30 uur waren we weer voldaan thuis, en we lagen er wel vroeg in. Ik tenminste.
20-07-1995. Vanmorgen was er een kaart van de Westerhoffjes, en 's avonds belde Arie het adres door waar ze zaten, voorlopig want over een week trekken ze verder.
Later belde Wil dat ze naar huis mocht. Ze gaat naar Martha, en ze moet 16-08 terug komen voor een operatie.
24-07-1995. Wil is in de nieuwe woning. Ik had daar al een kaart naar toe gestuurd. En daar belde ze voor op dat ze dat erg fijn vond. Nou we hopen en bidden dat ze daar nog een goede tijd mag doorbrengen.
26-07-1995. Vanmorgen kregen we post van Henk. Zes vellen. Als ik die inplak is de map al vol, maar we waren er wel erg blij mee, en ze worden ook wel een paar keer gelezen. Ja dat is ook een gave, en de volgende dag alweer post, dat was een flesje waar deze brief in zat, nou dat was helemaal te gek. We worden wel erg verwend. Het regent al de hele dag dus ik zit uitnodigingen te typen voor de Bond. 's Avonds was het droog toen zijn we naar Wil geweest. Wat zit ze er mooi, en alle lof voor de kinderen. Alles was geschilderd en behangen, ze hebben haar wel erg verwend. Ineke kwam ook nog even.
02-08-1995. Vanmorgen kwam er een kaart van Michel, en een brief van Henk. Het waren nu zeven vellen. Je beleeft het helemaal met ze mee.
03-08-1995. Marja belde dat ze naar bed gingen, alles was weer gepakt, en morgen vroeg gingen ze weer rijden, ze hebben nog 10 uur voor de boeg.
04-08-1995. Arie heeft ook een week vrij, en die komt vanmiddag. De temperatuur is nu aangenaam, 28°., dus heerlijk in de tuin. Om 20:30 uur zaten we van het avondeten heerlijk uit te blazen, en daar riep Wim 'Kijk nou eens even'. En daar stonden de Westerhoffjes met Kip de luxe voor de deur. Nou dat was helemaal feest. Wim kreeg een Franse vlaai. Henk zei dat was je wens, en Arie een gedroogde worst. Fijn dat hij er ook was. Allen in de tuin de belevenissen verteld. Wat een rijkdom dacht ik toen ik met de koffie kwam. Ze allen weer gezond bij elkaar. Ze moesten ook nog naar Oma Westerhoff. En om 22:45 uur kwam de taxi Arie halen, en toen heb ik de vaat gedaan. Nou mijn dag kon niet meer stuk.
Dit is de kaart van Michel
16-08-1995. Vanmorgen belde Wil uit het ziekenhuis en vertelde dat ze morgen wordt geopereerd aan de slagader. Ze zei, ik geef me maar over. Nou ze was erg flink. Even later ging de telefoon weer en dat was Arie. Die zei 'Ik sta in een telefooncel in Veenendaal, ik heb een vierkamerflat'. Nou we wisten niet wat we hoorden. Hij had uit drie flats mogen kiezen. Hij zei het is Pollux 153 geworden. Wat was hij blij. En wij met hem. Dat is wel een stuk gezonder. In hang nu op wan de cel is bloedheet. Het is nog steeds 26°. Ik zei 'Wat een dag, de een blij de ander in spanning, zo is het leven'.
17-08-1995. Om 12:00 uur belde Martha dat de operatie was gelukt, maar ze bleef vandaag wel op de bewakingskamer. We zijn naar Marja gefietst het is wel 30° maar er even uit doet een mens goed. Toen zei Petra, Ma vertel het eens aan opa en oma van de hamster. Nou ik hoor het Marja weer vertellen, Romy had een hamster in zijn bek en legde die voor Marja neer. Hij bloede en piepte erg. Ze zei tegen Michel en Petra kijk de andere kant maar op en ze gaf de hamster een harde klap met een voorwerp. En toen in de kooi kijken wie het was Evert of Gerard. Ze waren er alle twee. Ja wie had ze dan de geest gegeven, dat zal een raadsel blijven. Uit dankbaarheid heeft Petra de kooi mooi schoon gemaakt. O wat hebben we gelachen, zo beleef je nog eens wat.
19-08-1995. Vanmorgen heb ik Wil gebeld, want ze was weer terug op zaal. Het is erg zwaar geweest zei ze, we waren erg blij haar stem weer te horen.
22-08-1995. Wil is weer uit het ziekenhuis, ze is een paar dagen bij Martha en de volgende dag wilde ze weer naar haar eigen huis, en dag gaat goed. 's Middags verlangt ze wel naar haar bed.
24-08-1995. Vanmiddag zijn we naar Wil geweest, Cor en Aart waren er ook, dat was even gezellig.
25-08-1995. Vanmorgen op 09:00 uur op de fiets naar het station. O, schrik, Wim een lekke band. Zijn fiets op de Blauwvoet gezet, en ik bij hem achterop. Maar dat was voor mij te pijnlijk. Dus Wim bij mij achterop. Bij de benzinepomp had ik geen lucht meer. Daar mijn fiets gelaten en een taxi gebeld. En na al die vertraging hebben we de trein toch nog gehaald. En om 09:45 uur waren we in Veenendaal. Arie stond er ook, want die had de sleutels gekregen van zijn flat. Na 20 minuten gelopen te hebben zag ik een winkel en om de bocht vele winkels, daar trakteerde Arie op koffie en gebak waar we erg aan toe waren, en met de plattegrond kijken hoe we er konden komen. En ja, om 11:00 uur stonde we er voor. Ik vond het net Spanje. Onze vakantie flat erg mooi en royaal. Toen met de lift naar boven, wat een mooie woning. Hij heeft met Wim alle kamers en hal en keuken opgemeten, en een balkon. Ik wist niet wat ik zag. En wat hij altijd zo graag wilde een prachtige badkamer. Toen ze klaar waren met het meten naar beneden, een ruime box. Nou ik vind het erg fijn dat hij dit heeft. En een stuk gezonder, maar er komt nog erg veel werk voor hem, dat vind ik erg zorgelijk. We mogen niets voor hem doen. Na 20 minuten waren we in het centrum, toen was het inmiddels al 13:00 uur. Toen heeft Arie ons getrakteerd op een heerlijk etentje. Nou we waren alle drie blij dat we konden zitten. Want de flat was leeg. Ik had nog even in de vensterbank gezeten, maar Wim en Arie niet. We waren weer heerlijk voldaan en toen hebben we vloerbedekking uitgezocht, en daar is hij goed in geslaagd. En toen weer terug naar het station, daar waren we weer erg gauw, en wij in Driebergen er uit en Arie bleef zitten en ging door naar Utrecht. Wij in de taxi, ik er uit bij de benzinepomp, daar stond mijn fiets, en Wim werd thuis afgezet. Wim ging dadelijk naar boven, en ik op de bank. Wat hadden we veel gezien en beleefd. Het komt op me af, wat er nog allemaal te doen is daar. 's Avonds belde ik Marja en die vertelde me dat ze een vrijdag vrij is en dat ze Arie zal bellen dat ze hem dan wel wil helpen schoonmaken. Ja Arie moet al de deuren schilderen, we zijn vroeg naar bed gegaan en 's nachts zaten we om 04:00 uur beneden met thee en een beschuitje, we waren beiden zo onrustig, we begonnen te lachen en zeiden, ja we worden oud.
Van 25-08 tot 23-09 is er over een weer veel gebeld.
04-09-1995. We kregen vanmorgen een verhuisbericht, we wisten niet wat we zagen, dat wij er op staan, nou het deed ons wel goed, we mochten niet helpen, maar wel kijken. Ik zal hem hieronder doen.
08-09-1995. Om 19:00 uur belde Arie, en zei 'Waar zaten jullie? Ik denk ik zal bellen dat ik over ben, en dat alles vlot is verlopen'. Nou we zeiden dat we naar het ziekenhuis waren geweest. Dat Jannie er in lag, ze had een maagbloeding gehad, nou even een uurtje bijgebabbelt.
13-09-1995. Jannie is weer thuis.
15-09-1995. Bertus belde om 21:45 uur dat Jaap met spoed naar het ziekenhuis was gebracht, dat was niet prettig, zo'n bericht voor de nacht. De volgende morgen werd er weer gebeld dat hij was overleden. We zijn er stuk van. 's Avonds zijn we met Cor en Aart en Wil naar Barneveld geweest. Hij was 79 jaar.
18-09-1995. Weer naar Barneveld geweest voor de condolatie. Marja is met Gijs en Bart geweest, want Henk is voor zaken naar Frankrijk. Het zijn me de dagen wel, en Wim heeft ook een bloedonderzoek want die is ook heel niet goed.
19-09-1995. Om 09:00 uur waren we alweer in Barneveld voor de begrafenis, een mooie dienst tot eer van God. Joke heeft aan het graf gesproken. Om 13:00 uur waren we weer thuis. Na het rusten hebben we een boswandeling gemaakt, daar knap je van op.
24-09-1995. 's Morgens naar de kerk geweest, en 's middags heeft Henk ons naar Veenendaal gereden. We waren er nog niet geweest na alle omstandigheden, want Wim zag er nog steeds tegen op. Nu had hij een goede dag, nou en ik ook wat heb ik genoten, dat Arie er zo goed bij zit. En dat hij na alle drukte is staande gebleven, want hij heeft alles alleen geregeld, nou ik kan mijn dankbaarheid niet op schrijven, en daarom hebben we het samen maar bij de Heer gebracht.
09-10-1995. Wil was voor het eerst weer in het zwembad, het was gewoon ontroerend zoals die werd ingehaald. Ze was met de bus, en later heeft een mevrouw haar voor de straat afgezet, dat was wel fijn.
17-10-1995. Wil is vanmiddag op de fiets thee komen drinken. Wim zei, dat moet gevierd worden, hij is gebak wezen halen, het was weer erg gezellig. Later belde ze dat ze weer thuis was, zie zo zei ze, dat heb ik ook al weer gehaald, ze was wel moe, maar ze moest nog eten koken.
24-10-1995. Wij gingen om 14:00 uur met de bus naar het station want Arie heeft een snippermiddag. We waren lekker vroeg, maar schrik de trein ging door naar Ede Wageningen. De conducteur zei ik stempel niet af, maar je moet eerst terug naar Driebergen. Geprobeerd Arie te bellen maar die was al in de stad om ons te ontmoeten. Nou wij hebben in Driebergen eerst koffie gedronken, en daar was de trein weer, maar we waren in Veenendaal toen was het al 17:15 uur bij Arie, en die zat ook te balen dat we zo laat waren, ons verhaal verteld, en brood gegeten, daar knapten we weer van op. Een gezellige avond gehad, en om 20:15 was de taxi er. Want om 20:40 uur ging de trein, dat was niet zo, dinsdag gaat hij niet. Dus wachten tot 21:40 uur. In Driebergen stond wel een taxi, toen waren we om 22:30 uur weer thuis. Een dag om nooit weer te vergeten, of zijn we al te oud om alleen te reizen? Ik heb Arie nog even gebeld, en die zei het is gewoon een pechdag geweest. Ga nu maar lekker slapen. We hadden veel beleefd, eerst bus ƒ3,00, taxi ƒ11,00, trein ƒ23,00, taxi ƒ15,00. Het is wel veel geld, Utrecht was goedkoper, maar voor Arie vinden wij het fijn dat hij daar woont.
29-10-1995. De Westerhoffjes zijn weer op de koffie geweest, ze waren een midweek in Zeeland geweest, zoals je op de kaart ziet.
Ze hadden zich goed vermaakt, we kregen een blikje Zeeuwse Babbelaars, en er was van beide kanten weer veel te vertellen.
31-10-1995. Vanmorgen hebben we onze griepprik gekregen, en op de terugweg nieuwe dekbedden gekocht bij de bedden specialist.
25-11-1995. Vanmorgen werd ik om 09:00 uur opgehaald door Westeneng, we hadden Zusterdag op het kasteel, en 09:50 uur waren we er. We werden hartelijk onthaald. Ik voelde me alweer helemaal thuis. Ad Bor had de verzorging over de morgen, en 's middags Dominee Hessel. En in de pauze een boswandeling gemaakt. Om 16:40 uur waren we voldaan weer thuis. Toen met Wim nog een rondje gelopen.
26-11-1995. De kinderen zijn weer op de koffie geweest, daar zien we altijd naar uit. Petra speelt dan orgel, ze vordert al goed, erg gezellig. Michel droomt van een computer die legt alles op zij, ook voor de Sint. Tegen 17:00 uur stonden Henk en Marja alweer voor de deur, met een bank erwtensoep, nog een fijn uur gehad. De kinderen waren huiswerk aan het maken. Om 20:00 uur belde Mien en vertelde dat Jaap zijn zuster was overleden. Ze heeft wel drie kwartier gebeld, want als ik haar steeds belde had ze visite, en nu kon ze haar hart eens luchten. Ze is erg moedig, en een groot geloof. Ze zei we moeten ook de zegeningen tellen van 52 jaar bij elkaar.
10-12-1995. Arie is geweest, dat was een tijd geleden na zijn verhuizing. Hij was er om 14:30 uur en we zaten aan de koffie, en daar kwam de bloemist aan met een prachtig Kerststuk. En toen ging Wim zijn werkstukken laten zien. Hij had een beeldje gemaakt. Ik noem hem het koffieboertje van India, en buiten had hij een vogelhoekje gemaakt. En toen gingen ze samen naar boven, want de melkbus was opnieuw geschilderd. De middag en avond zijn omgevlogen. Om 21:30 uur stond de taxi weer voor. Later belde hij dat de reis voorspoedig was verlopen, en dat Henk gezellig 2 minuten had vol gepraat op het antwoord apparaat.
13-12-1995. We zaten een spelletje te doen, en daar kwam Henk aan, hij zei 'Ik heb onderweg een lekker broodje voor jullie gekocht'. Ik zei 'Kom je helemaal daarvoor naar ons, dat vind ik aardig'. Maar daar ging de deur weer open en daar was Marja met een Kerststuk. Een slee met een kaboutertje met pakjes en kaarsen, ze zei 'Van mijn eigen geld'. Gezellig gebabbeld, ze wilden niets drinken want ze gingen ook even naar Daan, want die was thuis gekomen uit het ziekenhuis.
14-12-1995. Wim is vanmorgen in bed gebleven, hij is koortsig.
18-12-1995. Kerstfeest van de Bond gehad, en Wim was weer in staat om mee te gaan, het was erg fijn.
20-12-1995. Marja belde dat Michel met 40° koorts op bed ligt. En dat ze zelf ook niet helemaal de oude is. Maar ze heeft nu Kerstvakantie, dus ze kunnen uitzieken.
22-12-1995. Ik belde hoe of het met de patiënten was. Marja ging wel maar Michel, daar was net de dokter bij geweest. Het is tegen longontsteking aan, en nog steeds hoge koorts.
25-12-1995. Eerste Kerstdag. Henk en Petra kwamen ons halen voor de dienst in het Hoge Licht. Later kwam Marja ook binnen, ze zei Michel is zonder koorts. Een fijne dienst, er was een meisje die speelde de Harp het was erg mooi. Toen we uit de kerk kwamen lag er sneeuw, en ik maakte een bal en gooide naar Jan Gaikhorst en daar begon het gebal. Petra zei 'Oma dat doen toch kinderen, maar u toch niet meer'. Ik zei 'Ik was helemaal vergeten dat ik oma was'. We stapten in de auto maar ik kreeg nog een bal mee naar binnen. Het is een mooi gezicht die witte wereld. We waren net binnen en daar was ook al mevrouw Westerhoff, en later ging de telefoon en dat was Arie op het station. Dus de club was weer bijeen. Michel kwam ook naar beneden, en hij heeft wel een jasje uit gedaan. Het was weer reuze gezellig, en je kon goed merken dat ze weer een jaar ouder waren, want niemand werd naar boven gestuurd. Henk en Marja hadden het eten weer goed verzorgd. Petra las de Kerstgeschiedenis. Later nog een spelletje gedaan, dat was een moeilijk spel. Marja had het meegebracht van de IVA, dus echt voor studenten. Michel had alle vragen goed en Marja had de hoogste punten. Petra was het al gauw zat, dat was niets voor zo'n spelletjes mens. Ze ging naar boven op haar orgel spelen. Ze vordert goed. Om 22:30 uur waren we weer thuis, en een half uur later belde Arie dat er in Veenendaal geen sneeuw lag, en hij had ook een fijne dag gehad.
26-12-1995. Mijn tasje was ik vergeten, en dat kwamen Henk en Marja lopend brengen, dus onze dag was ook weer goed. Dat zie je maar, gisteren er de hele dat gezeten en we hadden weer genoeg stof om te babbelen.
31-12-1995. We zijn niet naar de kerk geweest. De straat is een ijsbaan. Vogel liep naar zijn auto en sloeg achterover, en even later ging Van Dijk. We hebben ons goed vermaakt. En om 00:02 wenste Marja ons Nieuwjaar en later Henk. De kinderen liepen al buiten, en 10 minuten later belde Arie en die zei 'Je had Marja zeker want ik kon er niet door komen'. Er is in de straat lang en veel verknalt.