Dagboek van Martha 1990

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
01-01-1990. Wim heeft nog steeds koorts, en ik niet meer, maar voel me nog erg ziek. Marja belde dat ze ook liep te tobben en 40 graden koorts had. Ze liep wel op en ging soms ook maar op de bank liggen. Arie belde 's avonds dat hij naar de dokter was geweest. Hij had tabletten tegen maagzuur gekregen en was niet gaan werken.
03-01-1990. Ik ben weer even op. Wim heeft nog steeds verhoging, maar ik ben hem ook twee dagen voor. Hij heeft nu een beschuit op en 's middags een bord pap. Ik ben wel erg slap geworden. Marja loopt nog wel op daar heb je alles mee gehad.
04-01-1990. Wim is even beneden geweest met het ontbijt maar is toen weer naar bed gegaan. Jannie is vandaag jarig en die belde dat het niet door ging, ze had de bakker afgebeld want ze had 39 graden. we zeiden dat we ook alle twee ziek waren. Marja belde dat Michel de kleren weer aan had, en zelf kon ze het wel redden, lag veel op de bank.
05-01-1990. Wim is gelukkig zonder koorts, en heeft 's middags wat soep gegeten, en ik heb wat gewerkt, en lig dan maar weer op de bank, ben gauw moe.
06-01-1990. Wim heeft ook weer de kleren aan. Daar heb je alles mee gezegd. Ik ben weer even naar de melkwagen geweest. En we hebben weer rummikub gespeeld, en om 22:00 uur lagen we heerlijk onder de wol.
07-01-1990. Het is zondag, en de Westerhoffjes zijn op de koffie geweest. We waren er wel moe van maar het was weer gezellig. Even later kwam Henk weer terug met heerlijke soep. En na het rusten heeft Arie wel een uur met ons zitten babbelen. Later zijn we er even uit geweest, en om 18:00 uur was Henk er weer met heerlijke pannenkoeken, en sinaasappelen. Die waren ook heerlijk we hebben ze dadelijk op gegeten. 's Avonds is Ada geweest, die hadden we nog niet gezien van dit jaar, want ze was bij Wil geweest van Kerst tot Nieuwjaar, dus er was weer veel te vertellen. Het is een drukke dag geweest, maar wel gezellig.
08-01-1990. De was weer gedaan. Het viel nog niet mee. En we hadden vandaag Nieuwjaars begroeting. Het is jammer dat we dat nog niet kunnen opbrengen. Juf Vogelaar belde dat Mw. Spaan in het ziekenhuis lag. Na het rusten ging ik naar boven kijken waar Wim bleef, maar die lag heerlijk te slapen. Hij heeft het vast nodig, na al die koorts, hij is ook nog erg moe.
09-01-1990. Wim zit weer boven aan het schip te werken, en Cor kwam even kijken. Ik belde Marja hoe of het was, ze blijft maar klagen over haar keel. En 's middags heb ik Arie gebeld, en daar wil het ook nog niet. Zo gaan we tobbend het jaar maar weer in. De dokter had hem maagtabletten gegeven, en hij moet over een week terug komen. Toen hebben we even buiten gelopen, het gaat steeds beter.
10-01-1990. Petra die belde en zei dat mama blaren in de mond had. Ze zat zo gezellig te babbelen, later kwam Marja nog, ze durfde nog niet te komen op de fiets. 's Middags heb ik zitten typen voor de kerkbode, een stukje er in gezet van de NCGB. Ik was blij dat het klaar was. Toen kwam er nog bezoek van de bond, dus ze konden het meteen lezen, en het werd goedgekeurd.
12-01-1990. Wim is op de fiets naar de bakker geweest, het was mooi weer. 's Middags hebben we Oosterlaan en Arnhemsebovenweg terug naar huis gedaan, toen waren we goed moe.
14-01-1990. Het is zondag, we hebben naar de preek zitten luisteren, en later Arie gebeld, daar is alles nog hetzelfde nog niet veel baat bij de medicijnen. Na het rusten belde Petra of we zin hadden om een kopje thee te komen drinken, en toen heeft Henk ons gehaald. We hebben ook nog spelletjes gedaan, maar ze is ons soms te vlug af. Om 18:00 uur waren we weer thuis. Het had ons goed gedaan.
15-01-1990. De was weer gedaan, en heerlijk erwtensoep gegeten, die hadden we gisteren van Henk meegekregen. 's Middags heb ik veel zitten bellen, om sprekers te krijgen, en toen ik er weer genoeg van had heb ik de lijst zitten typen, voor de krant. Het is altijd een heel werk om het weer rond te krijgen. Maar het is weer gelukt.
16-01-1990. Marja belde even, ze had alles van de muur afgehaald, want ze komen morgen haar plafond witten. Later zijn we naar Mw. de Lafonteine gelopen. De liederen bundels opgehaald. Want de Bijbelstudie is morgen bij ons.
17-01-1990. We waren net met de studie bezig, en daar kwamen Meindert en Fennie aan. Ik vond het erg vervelend, en ze wilden niet blijven. Ja, ik had de leiding dus moest wel weer naar voren toe. Na de studie hebben we even een ommetje gemaakt. Dat doet je goed na al die inspanning.
18-01-1990. Marja was vandaag weer voor het eerst op de fiets. Ze was erg druk, ze zei dat ze de muren ging sauzen, en ze wilde ook de deuren verven, dus nog werk genoeg. 's Middags zijn we naar Ada geweest. Ze had potten koek gemaakt dat was weer heerlijk. Heb het haar van Ada gedaan. 's Avonds weer rummikub gespeeld, en om was alweer de dag.
19-01-1990. We zijn naar de N.M.B. gelopen, er was ook een expositie, je kon er alles van maken, we vonden het niet mooi die moderne kunst. Geef mij maar de stukken van Wim.
20-01-1990. We zijn naar het zwembad gelopen, de verbouwing is bijna klaar, het is wel mooi geworden, wat zullen we straks weer genieten. Later weer zitten typen, en Wim werkt aan het schip. Het wordt erg mooi.
21-01-1990. Naar de Maranatha kerk geweest, en uit de kerk zijn Marja en Henk en de kinderen weer op de koffie geweest. Ze hebben zitten tekenen, en Michel later op het orgel. Na het rusten een wandeling gemaakt. Het is 10 gr., later kwam er wat mist. 's Avonds heb ik Arie gebeld, hij gaat nog niet zo vooruit, maar hij verveeld zich niet zei hij, en dat is mooi meegenomen.
22-01-1990. We hebben weer samenkomst gehad, en er was ook koffie drinken. Dat is altijd erg gezellig, dan worden er ook vragen gesteld, dat is erg leerzaam. 's Avonds hebben we rummikub gespeeld, en nog T.V. gekeken.
23-01-1990. De overhemden gedaan, het droogde zo lekker dat ik 's middags al kon strijken. Wim zit te schilderen. Marja belde dat ze de muren had afgenomen, het was een hele klus.
24-01-1990. E.O. 'vrouw zijn' op de T.V. gekeken. En Gre v.d. Ploeg gebeld. Ze is vandaag A.O.W.-er geworden. Ze zei ik heb nog nooit een salaris gehad, nu heb ik ook eigen geld, want Cor is een jaar jonger en die moet nog werken zei ze. 's Middags zij n we naar A.H. geweest.
25-01-1990. Het is erg slecht weer, en we moeten zo naar het A.Z.U. voor Wim. En dan gaan we ook even bij Arie kijken. Er was veel wind, we stapten uit de bus en toen zagen we op de gracht een kraam wegwaaien, en de tonnen met afval. Het was angstig, we gingen een plant kopen en konden hem moeilijk vast houden . Zo zei Arie, dat ging even goed te keer hé, nou we waren blij dat we binnen waren. Een heerlijke kom koffie en gebak, wat wil een mens nog meer. 's Avonds naar de video gekeken van Tunesië. En om 20:00 uur ging de telefoon. Dat was Marja, ze vroeg of we wel wisten dat er een noodtoestand was afgekondigd. Wij wisten van niets want we hadden geen T.V. gekeken. Maar er reden geen treinen en bussen meer, de mensen werden onder gebracht in de Prinsbernhardhal. Wij zijn bij Arie gebleven, hij heeft voor zichzelf een kermisbed gemaakt. We hebben heerlijk geslapen. Hij niet zo, het was wennen op de grond. Toen we 's morgens in de keuken kwamen zat hij al gezellig een krantje te lezen. Er was heel veel vernield. Nou de tafel stond gedekt, en de kaars brandde. Echt gezellig. Het was net een pension, van alles op tafel en een gekookt eitje. Ik wist niet was ik zag, zo gezellig. Na het ontbijt zijn we naar huis gegaan. Veel dakpannen waren er af, dat zagen we uit de trein, en veel bomen om. Het waait nog erg. Zo nu en dan een hagelbui. Om 10:30 uur waren we weer behouden thuis. Nog even Arie gebeld wat we onderweg allemaal hadden gezien. En later ook Marja, en die was de muren aan het sauzen.
27-01-1990. Ik heb de ramen gezeemd dat was wel nodig na die storm. Later kwam Ada die was naar Marlet geweest en kwam bij ons even uitrusten, want ze was lopend.
28-01-1990. Naar de Maranatha kerk geweest, en later heeft Wim orgel zitten spelen, en ik heb foto's zitten kijken, dat is wel leuk. Het verleden nog eens terug zien. En na het rusten een wandeling gemaakt. Maar niet in de bossen, daar waait het nog te hard voor, en dat is gevaarlijk.
29-01-1990. We zijn voor het eerst wezen zwemmen, en nu was Wil er niet, dat was wel jammer. Gewassen en mijn haar gekruld. Toe belde Aartje dat ze Jo Noorlander op bed hadden aangetroffen. Daar had ze al een weel volgens de dokter gelegen. Ze is 75 jaar geworden. 's Middags zijn we naar Marja geweest, en die was nog erg druk met het sauzen, maar het wordt wel mooi.
30-01-1990. De kamers zijn weer schoon, en Wim zit nu weer te schilderen. Ik heb Juf Nannen gehad. En 's middags ben ik naar de kapper geweest en heb toen thuis de krullen er in gezet. Ik voel me een heel ander mens. 's Avonds rummikub gespeeld, en toen ging de telefoon en dat was een lang gesprek van de NCGB., dus Wim is maar T.V. gaan kijken. En ik later ook.
31-01-1990. Hennie gebeld, ze is vandaag 60 jaar geworden. En T.V. 'vrouw zijn' gekeken. 's Middags zijn we naar de studie geweest. En 's avonds heb ik een stukje zitten typen voor het kerkblaadje wat de NCGB betekend. Want ik liep met de Kerst langs de deuren, ze wisten niet waar het van was, dus nu kunnen ze het lezen.
01-02-1990. We zijn even de kopij voor Hervormd Driebergen weg wezen brengen, en dat is helemaal op de Jachtlaan. Wim heeft later de ramen buiten gezeemd. Na het rusten zij we naar Marie in Zeist geweest. Het was mooi weer. 's Avonds nog rummikub gespeeld.
03-02-1990. Henk heeft Nasi gemaakt, en hij kwam ons ook wat brengen. Dus ik had een makkelijke dag, ze was heerlijk. Het is een dat om binnen te blijven, regen en wind. Ik heb heerlijk zitten typen en Wim is aan het schilderen. 's Avonds rummikub en T.V. gekeken.
04-02-1990. Henk en Marja en de kinderen waren naar de Maranatha kerk geweest, en hadden maar zitten kijken of ze ons soms zagen. Dus dat was voor hun jammer, maar ze zullen wel voor het Woord zijn gegaan, als het goed is. Henk was nog niet in orde. Michel heeft noten zitten kraken, en ze natuurlijk ook opgegeten. Petra heeft orgel gespeeld, het was weer een fijne morgen. 's Middags heb ik Arie gebeld, hij zei dat het zuur begon af te nemen, en voelde zich ook wat beter. Later nog het bos in geweest, en bij Ada koffie gedronken.
05-02-1990. Het is mooi zonnig weer, we zijn naar de NCGB. geweest. Later nog zitten haken, en naar de radio geluisterd. Wim heeft nog wat zitten schilderen.
06-02-1990. Het is mooi weer en ik heb gewassen, ze was zo droog. 's Middags zijn we wezen fietsen, en op de terug weg even bij Marja aan. Die was de trap aan het aflakken, dus dat was niets voor mij. Ik heb buiten in de zon aardappelen voor haar zitten schillen, en Wim bij haar binnen kijken hoe ze het deed, want ze was bijna klaar. De kinderen kwamen later ook thuis uit school, dus dat was leuk dat we die ook zagen. En wij later weer naar huis want Marja ging eten koken. Onderweg toeterde Henk dus die was mooi op tijd thuis.
07-02-1990. We zijn niet wezen zwemmen, want het regent en er is veel wind, dus maar naar E.O. 'vrouw zijn' zitten kijken. En 's middags heb ik maar weer zitten typen en Wim schilderen. Het verveeld nooit. Later hebben we Arie gebeld, want die had maagfoto's laten maken, het was hem wel meegevallen zei hij. Dus nu maar afwachten wat de uitslag zal zijn.
08-02-1990. We zijn voor Wim naar het A.Z.U. geweest, we gingen lopen naar de Hoofdstraat en daar ging de bus voor onze neus weg. Toen maar doorgelopen naar de volgende halte, en die was helemaal bij Beukenstein, dus we hadden goed getrimd. Hij was vlug klaar, toen zijn we de stad nog in geweest, en om 17:15 uur waren we weer thuis. Wim is even gaan liggen, hij was erg moe. En Moe is altijd moe.
09-02-1990. Wim heeft inkopen gedaan, en ik de was en de ramen buiten. 's Middags zijn we wezen fietsen, en later bij Jannie koffie gedronken. Ada was er ook, dat wisten we. 's Avonds rummikub gespeeld, en later T.V. gekeken. Ik heb zitten haken, het was Vrijdag en dan hebben we altijd gebak bij de koffie, en Wim later een borrel. Dan is het altijd knalavond zegt Wim altijd. We vermaken ons wel.
10-02-1990. We moesten weer op de Jachtlaan wezen, en dan kom je langs Marja, dus daar zijn we even aan geweest. Maar ze waren niet thuis, dat viel even tegen. Toen gingen we de winkel van Blokker in en daar liepen Geert en Mien, daar hebben we een tijd staan praten. Na het rusten heb ik foto's in zitten plakken, en daar later weer stukjes bij zitten typen, erg gezellig, dan geniet je weer als je later terug kijkt is dat ook weer leuk.
11-02-1990. Naar Nassau Odijk geweest, en verder zijn we thuis gebleven, want er staat een harde wind. De T.V. was mooi want Nelson Mandela was weer vrij na 27 jaar gevangenschap. Later nog rummikub gespeeld, dus het was een rustige zondag.
12-02-1990. Het is windkracht 10  dus we zijn niet wezen zwemmen. Wim heeft het behang afgenomen, boven de kachel.
13-02-1990. We hadden vandaag vrij reizen, we zijn naar Rotterdam geweest. En op de terugweg bij Arie, dat vond hij leuk zo onverwacht. Om 21:00 uur waren we weer thuis.
14-02-1990. We zijn naar de studie geweest, en later nog wat om gelopen, dat is zo lekker als je de hele middag binnen zit. 's Avonds ons weer vermaakt met het rummispel, dat verveeld nooit.
15-02-1990. Hagel en sneeuwbuien, en Marja kwam er toch door heen. We hadden die niet verwacht, en dan is het dubbel fijn. Ze was zo warm want ze had weer zoveel te vertellen, en dan schrikt ze dat het zo laat is. zei weer vlug naar huis. Toen heb ik haar nummer gedraaid, en de hoorn ernaast gelegd, later werd hij opgenomen, en dat was Petra, ik heb haar verteld dat mama zo thuis komt, nou wij fijn gebabbeld, en ze zei daar komt mama aan, en ze legde dadelijk op, blij dat ze haar moeder zag. Ze was nog niet eens uitverteld. We hebben ons verder maar binnen vermaakt.
16-02-1990. Het huis is weer schoon. En na het rusten zijn we wezen zwemmen, er waren weinig mensen, dus hadden we mooi de ruimte. We hebben ons hart wel opgehaald, later zaten we samen in het bubbelbad. Ik zei tegen Wim dat moest Arie eens op de video zetten. Later de krullen er weer in gezet en Wim is het vrijdagsgebak wezen halen.
17-02-1990. We zijn naar de kerk geweest, daar was een rouwdienst van Jan van Asselt, het was Cor zijn vriend, al 47 jaar. Zijn dochter las een brief voor, die haar moeder had opgemaakt. De kerk was helemaal vol, het was een dienst tot eer van God. 's Middags zijn we nog even naar Cor en Aart geweest.
18-02-1990. Uit de kerk zijn Henk en Marja en de kinderen geweest, ze hadden veel te vertellen, ze hadden een kop gekocht, en nu gaan ze zich voorbereiden op een vakantie. Michel vertelde dat hij een 10 voor zijn dictee had. En Petra zei dat ze naar een verjaardag was geweest, en dat ze naar de kunstbaan zijn wezen schaatsen, wat hebben ze al veel beleefd wat ik nog nooit heb gezien. 's Middags heb ik Arie gebeld, die had niets beleefd, alleen dat het regent. Net als bij ons.
19-02-1990. Wim heeft de afvalton geleegd, en de tuin vol, dus ze kunnen weer bellen, Van den Brink stinkt, maar de planten zijn hem wel dankbaar. 's Middags zijn we naar de NCGB geweest. 's Avonds een wandeling gemaakt.
21-02-1990. Weer heerlijk gezwommen, en de was gedaan. 's Middags zijn we naar Marja gegaan, ze ging met Henk mee naar Ria. En dan zouden ze naar Arie gaan. We hebben spelletjes met de kinderen gedaan. En na de boterham nog een wandeling gemaakt, en nog even met Romy op de trap gespeeld. Dat vind hij zo fijn voor ze naar bed gingen, en toen nog wat lekkers bij de koffie gehad, het was volop feest. Na het lezen gingen ze heerlijk slapen. Om 22:30 uur waren H&M weer thuis. En wij hadden een fijne dag gehad. En de anderen ook zeiden ze. Henk mag drie weken weg blijven.
22-02-1990. Het is 18 graden en zonnig. We hebben het huis weer schoon. Marja is nog even geweest, dus de morgen vloog weer om. Na het rusten hebben we 16 km. gefietst en op de terugweg bij Mien thee gedronken. 's Avonds belde Arie dat hij zin had om te komen, dus daar zien we nu weer naar uit.
23-02-1990. Het lijkt wel zomer, zulk lakker weer. Wim heeft inkopen gedaan. En om 14:00 uur was Arie er. We hebben het fijn met elkaar gehad. Het is zo laat. Om 21:15 uur vertrok Arie naar huis, en om 21:55 belde hij dat hij alweer binnen was. Hij had het ook fijn gehad.
24-02-1990. Het is zo gezellig in huis met al die bloemen, we hadden vier bossen van Arie gehad, het is echt voorjaar. 's Middags hebben we weer 12 km. gefietst.
25-02-1990. We zijn naar de Grote kerk geweest, het was een fijne dienst. Na het rusten heb ik de bedden klaar gemaakt want de kinderen komen vanavond logeren. Maar ik weet nog niet of Michel wel komt, want die had keelpijn. Henk kwam Petra alleen brengen, want Michel had nu ook koorts, dat was wel jammer. We hebben spelletjes gedaan en om 20:30 uur ging ze lekker slapen.
26-02-1990. Het is koud en het regent, maar wij hebben het gezellig. De hele middag spelletjes gedaan, en zitten tekenen, ze kan er niet genoeg van krijgen. 's Avonds kwam Marja Michel brengen, dat was ook fijn, want Marja komt nooit 's avonds, ze heeft zelf de kinderen naar bed gebracht, dat vonden ze leuk, want ze zeiden mama heeft ons nog nooit zien liggen. Het was eerst wel een gespring, want ze moesten laten zien hoe ze dat altijd deden. Nog een gezellig avond gehad, en om 22:00 uur ging ze weer met de auto naar huis, onze dochter.
27-02-1990. 07:30 uur kwamen ze de kamer op en hadden heerlijk geslapen. Nog even bij ons gelegen, en toen ben ik vast naar beneden gegaan, en na het ontbijt heb ik ze breien geleerd, want het is nog slecht weer. Ook weer spelletjes gedaan. De dag was zo vlug om. Ze gingen om 20:45 uur weer naar boven. Michel heeft eerst gelezen, en later Petra ook nog, en ze waren zo vertrokken. Ik ben er ook ingedoken. Ik heb Wim niet gehoord.
28-02-1990. Ze zaten al te breien toen Wim uit zijn bed kwam, en om 11:00 uur kwam Marja ze weer halen. Wim is ook even mee geweest, hij had Michel achterop, want het was te veel voor Marja, want ze had ook de tassen. Het was zo stil. 's Middags zijn we naar de Bijbelstudie geweest.
01-03-1990. We zijn naar het ziekenhuis in Zeist geweest. Ze gaan door met de onderzoeken van de luchtwegen. En 's middags zijn we naar Mien geweest, die was jarig. Dus we waren weer goed bezet vandaag.
02-03-1990. Wim heeft de kamers gezogen, en ik heb vis en brood gehaald. We hebben heerlijk gegeten, en na het rusten hebben we 1½ uur gewandeld, en bij Ada koffie gedronken. We waren weer fit voor de wandeling naar huis. 's Avonds rummikub gespeeld.
03-03-1990. We zijn naar Henk geweest, want Marja belde op dat de Kip er wat. Nou we wisten niet wat we zagen, het was een Kip de luxe. Nou daar zullen ze wel een plezier van hebben. Op de terugweg heb ik ook kip gehaald, maar die eten we morgen op. Zij kunnen er langer van genieten. Het is een hele rijkdom.
04-03-1990. Uit de kerk zijn Henk en Marja en de kinderen geweest. Nog allen vol over de Kip. Henk heeft iemand gevonden waar hij mag staan. 's Middags heb ik Arie gebeld, maar die had weinig tijd voor me want Hannie zou komen eten. We hebben later nog 12 km. gefietst.
05-03-1990. We zijn naar de samen komst geweest. Broeder Van Oostveen sprak. En Juf Vogelaar was er weer voor het eerst, na 6 maanden. Het was weer echt ouderwet, we konden weer heerlijk zingen met het orgel. En 's avonds heb ik Arie gebeld, hij was bij de dokter geweest, over drie weken terug komen.
06-03-1990. We zijn naar Zeist geweest, ze hebben foto's gemaakt van de longen en mondholten, en nu maar weer afwachten. Toen naar de Slotlaan gelopen, en daar hebben we voor Wim bij Engel sokken en een slip-over gekocht. En bij V&D heerlijk gegeten. Met de bus weer naar huis. Zo is het nog een fijne dag geweest, naar alle omstandigheden. Marja belde nog, waar we zo lang waren geweest. 's Avonds belde Arie nog dus ik had weer niet te klagen.
07-03-1990. Ik heb Arie gebeld, want hij moest naar het GAK. Over 4 weken moet hij terug komen, dus die is voorlopig nog wel thuis. Henk moet vanmiddag naar het Riagg en dan komen ze de kinderen bij ons brengen. Het was alleen Petra, want Michel was met een vriendje naar de sporthal. Wij hebben door het bos naar de Zwoer gewandeld. Daar wat gebruikt, en natuurlijk de automaat gebruikt. Na het eten nog een spelletje gedaan. Ze werd om 19:00 uur weer opgehaald, en toen vond Michel het helemaal niet leuk dat wij naar de Zwoer waren geweest. Hij zei dan was ik ook wel gekomen, maar Petra had voor hem ook wat uit de automaat getrokken. Dus dat maakte alles weer goed. Henk gaat weer vooruit.
08-03-1990. Het huis is weer schoon. Na het rusten zijn we naar Austerlitz geweest, maar Wil was er niet, dus met Cees wat gebabbeld, en toen over Zeist weer naar huis. 's Avonds rummikub gespeeld, en later ging Wim T.V. kijken en ik heb nog zitten typen, en om was weer de dag.
09-03-1990. Er staat een harde wind, Wim heeft inkopen gedaan, en later mijn haar geknipt. Nu zit hij kaarten te kleuren en ik type er eerst een tekst op, dat is voor de Bond, als er een jarig is. Zo is er altijd wel wat te doen. 's Avonds was de wind gaan liggen en toen hebben we nog 9 km. gefietst.
10-03-1990. We zijn naar Ada geweest. Wim heeft een paar planten van ons bij haar in de tuin gezet, en ik heb haar haar gekruld.
11-03-1990. In Nassau Odijk zijn we wezen kerken en 's middags 12 km. wezen fietsen. 's Avonds zijn we naar een uitvoering geweest van het mannenkoor. Het is weer een fijne dag geweest. 14 graden en zonnig.
12-03-1990. We waren om 08:30 al in het zwembad, want Michel moest afzwemmen voor zijn B diploma. Marja heeft ook nog even met ons gezwommen. Later nog twee wassen gedaan, het was zo droog met dat mooie weer. Wim heeft in de tuin gewerkt.
13-03-1990. Wim heeft de stoep ontgroend, en ik heb de overhemden gestreken. 's Middags hebben we 12 km. gefietst en toen op de terugweg even bij Marja langs om Michel nog te feliciteren voor zijn diploma. Petra kwam uit school en ze had er een tand uit. Ze had Rianne bij zich, en die kwam bij me en zei, kijk mijn tand is er ook uit. Ze straalde ook helemaal dat ze ook wat voor haar spaarpot kreeg.
14-03-1990. We hebben bij ons in huis Bijbelstudie gehad, de kamer was helemaal vol. Wim heeft nog stoelen van boven gehaald. Later nog een wandeling gemaakt, de natuur leeft weer helemaal op.
15-03-1990. Om 14:00 uur moest ik in het ziekenhuis in Zeist zijn voor een bronchoscopie. Ik werd eerst verdooft en toen begon het. Ik heb al veel onderzoeken gehad, maar dit gun ik niemand. Ik stond te trillen toen ze klaar waren. De dokter klopte me op de schouder en zei 'u was erg flink'. Wim heeft Juf. Nannen gebeld en die heeft ons opgehaald. Ze wilde het niet hebben dat we een taxi zouden nemen. Ze was er zo, ik kon nog niet praten, alles was nog verdooft. We waren net in huis toen belde Marja al, en 's avonds kwam Juf. Nannen nog even kijken, en toen belde Arie. Eerst toen ze er was belde Marja en nu was ze er weer en toen Arie, dat vond ze zo enig zei ze, dat de kinderen zo mee leefden. Nou het deed mij ook goed, en nu maar weer afwachten wat de uitslag is.
16-03-1990. Juf Vogelaar is even geweest, we hebben buiten heerlijk in het zonnetje gezeten. Wim was er niet, die was bij Jannie het tuinhekje maken. Ik heb nog erge hoofdpijn. 's Middags kwam Marja met Anke even kijken, ze had een prachtige bos bloemen bij haar, ze zei als verzachting van de dag van gisteren. Het was erg gezellig, en Anke zat lief te spelen. En mijn dat was weer goed.
17-03-1990. Het is 19 graden, heerlijk weer. Buiten in de tuin gezeten. 's Avonds nog door de duinen gefietst, dus we hebben genoeg vitaminen op gedaan. En ik ben weer de oude.
18-03-1990. Wim zit orgel te spelen want we zijn niet naar de kerk. Het is 20 graden we hebben met de Familie Westerhoff in de tuin gezeten. De kinderen hebben lopen hinkelen op de stoep. 's Middags zijn we over Bornia gefietst, en daar in de duinen zaten Marja en Henk met de kinderen. We hebben een kom koffie van ze gehad, dat smaakte heerlijk in de natuur. Wij zijn toen weer door gefietst, het was een zomerse dag in Maart. Later nog even op de stoep gezeten. 's Avonds belde Arie en die had ook een fietstocht gemaakt.
20-03-1990. De gordijnen gewassen en de zonneschermen schoon gemaakt. 's Middags zijn we naar het kerkhof geweest. Er was veel vernield door de storm van februari.
21-03-1990. We zijn wezen stemmen, en 's middags heeft Marja de kinderen gebracht, want ze gaat met Henk mee naar het Riagg. Wij zijn wezen zwemmen, dat is nu wel fijn allemaal in het diepe bad. Later gezellig in het restaurant patat en kroket gegeten. Ze werden om 19:00 uur weer opgehaald.
23-03-1990. Henk is vandaag jarig, we gaan er niet naar toe want Cor en Aart geven een video dag, met alle broers en zussen, van hun 40-jarige huwelijksdag. Ze hadden er veel werk van gemaakt, en ook nog broodjes gegeten. Om 19:30 uur waren we weer thuis. Het was een gezellige middag.
24-03-1990. We zijn naar de stad geweest. Ik heb van Wim oorbellen gekregen voor onze trouwdag, en toen zijn we wezen chinezen. Het was druk in de stad, dat is zaterdags altijd. Later zijn we nog naar Arie geweest, die wist niet wat hij zag, dat wij op de stoep stonden. Het was naar Henk zijn verjaardag geweest vertelde hij, en wij wat we op de video hadden gezien bij de Familie Schaap. Dus er was weer genoeg stof tot praten. Om 22:00 uur waren we weer voldaan thuis.
25-03-1990. In het Hoge Licht zijn we naar de kerk geweest, en toen zijn we de hele dag bij H&M geweest, nog voor Henk zijn verjaardag. Na de koffie hebben we een muizen val spel gedaan. En 's avonds heeft Marja nog pannenkoeken gebakken. We hebben ons best vermaakt. Henk was nog erg moe van zijn verjaardag en ging even boven naar bed. Wim lag op de bank, en Marja en ik en de kinderen hebben spelletjes gedaan. De dag is omgevlogen. Om 21:00 uur zijn we weer op de fiets gestapt, dat was ook nog heerlijk even frisse lucht.
26-03-1990. Het was weer gezellig in het zwembad, later gewassen. 's Middags zitten studeren en Wim schilderen, en 's avonds rummikub gespeeld.
27-03-1990. Wim is buiten de melkbus aan het schuren, die stond aan de weg en zag er zo als altijd wel wat in. Ik heb de was gestreken. 's Avonds zaten we te rummikubben en daar kwamen Henk en Michel aan op de fiets, dat was een verrassing. Ze moesten wel weer gauw gaan want ze waren al laat. Toen ze weg reden heb ik Marja gebeld, dat ze er aan kwamen. Die was boos, en zei dat Petra al in bed lag. Ja het kan zo verschillen, zij boos en wij blij.
28-03-1990. We zijn naar de studie geweest, en toen we naar huis zouden gaan, dan moet ik altijd mevrouw de Lafontijne haar ogen druppelen. Ik had het gedaan, en loop naar de deur, ik ging op de grond zitten, ze begonnen te lachen, ik zei ik word niet goed, en was even buiten westen. Heb daar op de bank gelegen, en later heeft Juf Nannen me naar huis gebracht.
29-03-1990. Het is vandaag onze trouwdag, we hebben de kinderen afgebeld. Ik voel me nog niet goed. 's Avonds kwamen Henk en Marja even aan, en hadden bloemen bij zich en ook van Arie. Arie belde later nog, en 's morgens hadden ze uit Barneveld ook gebeld, en Ada kwam ook even, dat was allemaal wel leuk. Maar jammer dat de Nasi tafel niet door ging. Maar wel dankbaar dat ik er nog was.
30-03-1990. We hebben heerlijk geslapen, en ik voel me goed, dus naar Arie gebeld dat we vanavond Nasi zouden eten. En ook Marja. Nou dat was een verrassing. Om 12:00 uur was Arie er, heeft een boterham meegegeten en toen het cadeau. Ik kreeg zijn typemachine, nou daar werd ik wel stil van. Hij zei ga nu eerst maar rusten, dan gaan we hem zo proberen. Hij heeft hem mee naar voren genomen en uitgelegd terwijl ik op de bank lag. Het duizelde wel wat hij allemaal uitlegde, maar dat leer ik wel.
Om 15:00 uur kwam Marja met de kinderen, en die hadden van hun eigen geld een roos gekocht. Michel voor Opa en Petra voor mij. Een roos van liefde, de dag kon niet meer stuk. Henk kwam om 18:30 uur en toen kon hij zo gaan zitten want Marja en Arie hadden alles al gehaald. Allen heerlijk gegeten en na de koffie is Arie met de Westerhoffjes meegereden en ik ben naar bed gegaan. Wim heeft zich nog vermaakt achter de T.V. Op bed lag ik nog na te genieten, dat we dit weer mochten beleven.
31-03-1990. Heerlijk geslapen, en de vaat van gisteren gewassen want die hadden we in de schuur gezet. Toen die weer schoon was en Wim de kamers had  gezogen ben ik met de typemachine in de tuin gaan zitten. O wat heb ik genoten, dat is wel even wat anders. Ik wilde er nooit aan, maar nu weet ik wat ik heb gemist. Nu ga ik alles over doen met deze machine, en dat is al vanaf 17-06-1984, het zal nog wel een hele klus wezen, maar dat gaat heerlijk met deze machine.
01-04-1990. We zijn naar de Maranatha kerk geweest, en toen met de Westerhoffjes heerlijk in de tuin gezeten. We hebben later ook buiten gegeten. Wim is 's avonds alleen naar de Passie zangdienst geweest, ik hou nog even mijn gemak.
02-04-1990. Ik heb voor de courant zitten typen, het is telkens weer een feest voor me. Wim heeft bloemetjes op de melkbus geschilderd, erg mooi. We doen er planten in.
04-04-1990. Wim is in de schuur planken aan het zagen, want de zijkant is helemaal rot. Hij heeft altijd wel wat te doen. En ik heb een brief naar Arie zitten typen, dan kan hij zien hoe ik het kan. Ik geniet van het typen, en hij van het lezen, dus twee blije mensen.
05-04-1990. We zijn naar het A.Z.U. geweest voor Wim, alles was goed. En toen zijn we naar Arie gegaan. Hij was weer wat opgeknapt en heeft even de computer gedemonstreerd. Wat een mogelijkheden. En hij had ook een stoel, en een burostoel, er was veel vernieuwd. Het was even gezellig, maar we zijn weer weggegaan. Wim was het zat en zo te zien Arie ook. Om 18:00 uur waren we weer thuis. Toen is Wim even op de bank gaan liggen, en later hebben we rummikub gespeeld.
06-04-1990. Ik heb de boodschappen gedaan, en Wim heeft alles gezogen. 's Middags zijn we wezen zwemmen. We hebben weer genoten.
07-04-1990. Marja kwam vanmorgen met Petra, en die blijft bij mij, en Marja en Wim gaan naar Utrecht. Daar is een expositie. Wij hebben samen spelletjes gedaan, en later naar de bokken geweest. Om 17:45 uur waren ze weer thuis, Ze waren erg moe maar wel voldaan, Vader en dochter. Marja is weer met Petra naar huis gefietst, en ik had ook een fijne dat gehad.
08-04-1990. We zijn niet naar de kerk geweest, want Wim kwam om 10:30 uur pas beneden. Had een onrustige nacht gehad. We hebben later een boswandeling gemaakt. En Michel belde en bedankte Opa voor de zuurstok.
09-04-1990. Na het zwemmen ben ik bij de kapper geweest, weer heerlijk kort. Wim heeft de planken nu allemaal op lengte.
10-04-1990. We zijn 's middags naar Den Bosch geweest, een bloesemtocht erg mooi, en natuurlijk de bossebol gegeten. De natuur is al erg mooi.
11-04-1990. Petra heeft het haar kort laten knippen. Dat was een hele gebeurtenis voor haar. Ze hebben nu paasvakantie. Arie gebeld voor de uitslag, maar ze gaan door met de onderzoeken.
13-04-1990. Henk heeft de kinderen gebracht. Michel had stekelhaar en Petra tot op de schouders. Het stond wel leuk. We zijn het bos in geweest, de dag is omgevlogen. En ze sliepen zo.
14-04-1990. Ze waren op tijd wakker, en erg druk, want ze worden zo opgehaald dan gaan ze met de Kip naar de Ardennen. Om 10:30 uur werden ze gehaald, en daar gingen ze voor een week. Het is zo'n gezellig stel, we genieten erg van ze. De bedden maar weer opgeruimd, en het was zo stil. Ik zei tegen Wim ik ga even de Traay op, daar was een gezellige drukte voor de Pasen.
15-04-1990. Naar de Grote kerk geweest, en daar was ook het kerkkoor. Uit de kerk bij Geert en Mien geweest. Het weer is wisselvallig. 's Middags spelletjes gedaan, en Wim heeft ook nog orgel gespeeld. 's Avonds T.V. gekeken, en om was de Paasdag.
16-04-1990. Ron van Ee kwam net het adres brengen van H&M ze zaten op de camping Lohan de route de houffalize. En ze hadden een mooie tocht gehad. Toen heb ik Arie gebeld, een uurtje zitten babbelen. Later belde Ada dat Marie bij haar was, en dat ze vanavond even op de koffie zou komen. Wim heeft Marie naar de bus gebracht, en later hebben wij Ada weggebracht tot het park, en om waren de Paasdagen. Maar het opstandingfeest is er dagelijks.
17-04-1990. Jannie belde dat ze weer was gevallen, de bovenarm gebroken. Ze verblijft nu in Sparrenheide.
18-04-1990. Wim is druk bezig met de schuur. De hele achterkant is er uit en moet vernieuwd worden, een hele klus.
19-04-1990. Arie kwam om 14:00 uur en ik kreeg een mooie bos bloemen van hem en toen we in huis zaten kreeg Wim een doosje Tjoklat pastilles van Hannie, daar zat voor Arie nog een jeugdherinnering aan. Dat vulde ik altijd met koekjes als Wim naar Aardenburg ging. Dat was erg leuk. En ik kreeg van Arie een boekje dat had hij gemaakt op zijn computer. Het waren jeugdherinneringen. Het was net Sinterklaas al die verrassingen. Later heb ik nog wat les gehad, om zijn typemachine beter te begrijpen met al zijn mogelijkheden. We hebben kip gegeten. En om 22:15 uur weer naar de bus gebracht. Het was een fijne dag.
20-04-1990. Het huis is weer schoon, en ik heb inkopen gedaan. 's Middags wezen zwemmen. En om 18:00 uur werd er gebeld, en daar stond Petra voor de deur. Ik riep net dat is een verassing, en daar kwam Michel ook al aan gevolgd door de ouders. Nou die hadden veel te vertellen, want ze hadden niet gebeld en geschreven. Maar het had ze allen goed gedaan.
21-04-1990. We zijn vandaag niet weg geweest. Wim is erg moe, te druk met zijn schuur geweest. Ik heb zitten typen.
22-04-1990. Naar de Morgenster geweest, en 's middags naar de Jagersdreef. Ze zaten heerlijk in de tuin. Wim heeft distels voor Lowietjes lopen zoeken. Hij heeft ze allemaal opgegeten, hij is bijna blind.
23-04-1990. Arie is vanmorgen naar het ziekenhuis voor een maagbiopsie. Hij belde al om 10:00 uur op dat het al was gebeurd, en had ook al de uitslag. Het was een verslapte maagsluitspier. Heeft er medicijnen voor gekregen, en nu maar afwachten wat het verder wordt.
24-04-1990. Een verrassing, we zaten aan de koffie en daar kwam Marja aan. Ze was erg druk, en toen zei ze ik moet jullie nog wat vertellen. Henk is met Lowietje naar de dokter geweest, en hij heeft een spuitje gehad. Want zijn nieren waren niet goed en hij had niet lang meer te leven. Ze had tranen in de ogen. Nou we kunnen het begrijpen, hij hoorde bij de familie. Hij was al 10 jaar. Zo ze had alles verteld, en ging weer opgelucht naar huis. Wim is weer verder met zijn schuur bezig, en ik zit voor de courant te typen, want we hebben 26 mei Landdag, dus moesten uitnodigingen gemaakt worden .Maar dat ging lekker op mijn nieuwe typemachine, ik geniet er volop van.
25-04-1990. Vanmorgen ging Wim al om 07:00 uur zijn bed uit. De schuur laat hem niet los. Ik heb de was gedaan en zo als dagelijks eten gekookt. 's Middags heb ik Wim geholpen met planken door te zagen, die met de vuilnis mee konden. Ik zat net binnen uit te puffen toen belde Michel dat ze naar de oogarts waren geweest. Hij was weer vooruit gegaan, maar moet nog wel de bril blijven dragen. Het was leuk dat hij zelf opbelde. Het wordt al een hele vent.
26-04-1990. We houden vandaag onze rust, nog moe van gisteren. 's Avonds zijn we naar een gemeente avond geweest van de kerk.
27-04-1990. Wim heeft een nieuwe deur in de schuur gemaakt, en ik met Arie zitten babbelen want hij belde, was naar de dokter geweest, hij gaat wel vooruit, maar wel met medicijnen. En later naar Jannie in Sparrenheide geweest.
28-04-1990. We zijn naar Ada geweest, en verder heerlijk buiten in de tuin. Een rustige dag.
29-04-1990. Het is 20 graden we zijn niet naar de kerk geweest, ons verslapen. Later kwamen de Westerhoffjes koffie drinken. Petra zat binnen Vader Jacob te spelen en als ze klaar was moesten wij klappen. Michel had nieuwe schoenen, daar liep hij maar heel trots mee te genieten. 's Middags hebben we 9 km. gefietst, en nu zit Wim orgel te spelen.
30-04-1990. We zijn naar de rommelmarkt geweest, en daar kwamen we Marja en Henk tegen met de kinderen. Even gebabbeld en toen zijn we naar huis gegaan. 's Middags naar de speelweide geweest, dat was gezellig. Michel en Petra deden ook mee. Erg genoten van dat stel. Verder T.V. gekeken.
01-05-1990. Ik was om 06:00 uur wakker, ben er maar uitgegaan, de zon zien opkomen is ook erg mooi. De was gedaan en de gordijnen van de keuken gewassen, de ramen gezeemd. Wim kwam beneden en zei het gaat met jou zeker goed, houden zo. Wim heeft de stoelen bij geschilderd, later belde Marja, dus weer bij gebabbeld.
02-05-1990. Ik heb Arie gebeld, want hij moest weer naar de dokter, en later naar het GAK. We hebben bij ons studie gehad want mevrouw de Lafontijne ligt in het ziekenhuis.
03-05-1990. Marja belde dat ze niet kwam, ze had last van de keel en Arie zou 's middags bij haar komen. Wij zijn naar de groothandel geweest, en toen we bij de kassa stonden om af te rekenen zei hij dat het niet voor ons was, alleen voor winkeliers. Maar we mochten het voor deze keer wel meenemen. Wij schik. Maar wat een eten, je gelooft je ogen niet, terwijl er zoveel mensen honger lijden. We zijn bevoorrecht.
04-05-1990. De drukte van elk jaar, hoe krijgen we alles in huis. Het is vandaag vrijdag, en morgen zijn de winkels dicht, want dan zijn we 45 jaar bevrijd. We zaten net in de tuin uit te rusten toen kwam Henk even aan met Anke, die ging hij naar huis brengen, want Marja en Michel hadden keelpijn en waren ook koortsig. Anke ging zelf al speelgoed halen, ze voelde zich helemaal thuis, even met Henk wat gedronken, en daar ging het stel weer. We hebben tot 20:30 uur buiten gezeten, het was 24 graden Ik heb buiten zitten typen.
05-05-1990. Wij hebben heerlijk geslapen, ik belde Marja, zij en Michel hadden vannacht beneden gezeten van de keelpijn. Ze liggen samen op de bank, ik hoop dat ze morgen kunnen komen. 's Avonds zijn we naar de kerk geweest, daar was een herdenkingsdienst.
06-05-1990. Wim is jarig, het is prachtig weer, 25 graden, we hebben de hele dag op de stoep gezeten. Erg gezellig. Om 13:00 uur kwamen Arie en als verrassing was Hannie er bij. De familie was net weg. We zaten net aan de soep en die luste Hannie ook wel. Om 16:00 uur kwamen de Westerhoffjes. Marja en Michel waren er gelukkig bij . Marja heeft toen een hele mooie sla schotel gemaakt, en daar hebben we heerlijk met z'n allen buiten van gesmuld. Na de vaat zijn Arie en Hannie en Henk en de kinderen naar de bokken en het bos in geweest. Om 11:45 uur gingen Hannie en Arie naar huis, en Herman en Dickie. Het is een hele fijne dag geweest.
07-05-1990. Heerlijk geslapen, en het huis is niet vuil geworden, en nog eten genoeg in huis. Dus een makkelijke dag. Ik belde Marja en die zei dat Michel nog niet naar school was, en dat ze de dokter had gebeld, ze krijgt een penicilline kuur. 's Middags naar de Bond geweest, en mevrouw Gotingk was 65 jaar geworden en trakteerde op ijs.
08-05-1990. Wim is even naar Zeist verf halen, ik belde Marja en Michel nam op. Hij was nog thuis. Marja was erg moe.
09-05-1990. We zijn wezen zwemmen, daarna gewassen. Michel was weer naar school, en met Marja ging het ook wat beter. Wim is weer met de schuur bezig, werk genoeg. En ik maar typen. Het regent al de hele dag.
10-05-1990. Wim is nog met de schuur bezig. En ik ben naar Marja geweest, want tante Anna werd begraven. Petra en Rianne kwamen uit school, en hadden samen een bosje bloemen geplukt. Petra voor mij en Rianne voor Wim. Ik zei maar niet waar heb je die geplukt, want ze waren zo mooi en niet uit het wild. Ik vond het erg leuk ze waren met je bezig geweest, de opvoeding is voor Marja. En die heeft later ook verteld dat je nooit in de tuin van een ander mag plukken. Michel kwam binnen, zei mij geen gedag, maar vroeg 'waar is opa?' Ik zei 'ik ben er toch?' Even later zei Michel, 'wanneer komt opa?' Ik zei 'die is druk met de schuur, hij komt helemaal niet'. Nou dat was een tegenvaller voor hem. Henk en Marja kwamen thuis en Michel zei dadelijk 'Opa is er niet'.
11-05-1990. Wim heeft alles gezogen, en ik ben vis wezen halen en brood. 's Middags zijn we naar Jannie geweest, ze gaat goed vooruit. Later heb ik Arie nog gebeld, en daar ging alles naar wens, en bij ons ook. Wat wil een mens nog meer.
12-05-1990. De was is weer schoon, en Wim is even het dorp in. Michel belde dat hij in de courant stond, hij had een prijs gewonnen met Koninginnedag, het was een drukkerijtje. Dat was erg leuk.
13-05-1990. Het is vandaag Moederdag. Ik kreeg van Marja en Henk een foto van Michel en Petra. Ze worden al zo groot. 's Middags kwam Arie ook, dat was een verrassing. De kamer staat weer vol met bloemen, van man en kinderen. 's Avonds kwam Henk nog even met Michel en Petra, ze waren even wezen fietsen voor ze naar bed gingen, maar het was weer uitgelopen. Dus heb ik Marja gebeld dat ze er aan kwamen. Ik vond het wel leuk, maar Marja niet.
14-05-1990. Wim heeft bloemen in de tuin geplant en ik heb een bezoekje gedaan. Later de studie. En nog rummikub gedaan.
15-05-1990. We zijn naar Marja op de koffie geweest, we zaten net toen kwam Gien en later Bartha, en weer later Ria de overbuurvrouw. Het was wel gezellig maar je hebt Marja zelden alleen, dat moet je met de telefoon doen, bij babbelen.
16-05-1990. Bij ons hebben we Bijbelstudie gehad, de kamer was helemaal vol. Nu hebben we vakantie dat is ook wel eens goed. We zijn later nog wezen fietsen 7 km.
17-05-1990. Het is 21 graden, we zijn op de fiets gestapt, erg genoten, dat doet een mens goed. 10 km. gereden.
19-05-1990. Arie is vandaag jarig. Hij kwam er aan en ik gauw de plaat aangezet met 'lang zal die leven'. Hij kwam binnen en zei 'gefeliciteerd met je zoon' en ik kreeg een prachtige bos lelies. Het was mooi weer, dus de tuin in. Later heerlijk kip gegeten. En 's avonds kwam de Fam. Westerhoff. Hij kreeg van H&M een kadobon en van Michel een pizza bord en van Petra een knoflookpers en een pizza roller. Om 22:30 gingen ze Arie met z'n allen naar de trein brengen. Het was zaterdag de kinderen zijn opgebleven. Arie belde nog even dat hij al thuis was, en hij had het fijn gehad, nou wij ook.
20-05-1990. Naar de kerk geweest, en het was prachtig weer dus vroeg gegeten. Na het rusten op de fiets gestapt 17 km. gereden, en later nog in de tuin rummikub gespeeld.
21-05-1990. Er was vanmorgen post van Arie, met een groot computervel papier met een vinger naar een ander, en drie naar jezelf. Erg leuk maar waar. En een bedank brief voor de gezellige dag.
22-05-1990. Wim heeft de voorkant van de schuur er uit, van het een komt het ander, de hele balk was verrot. Hij ging kijken op de Traay, daar stond een container. Die man zei 'zoek je wat', Wim zei 'een balk voor mijn schuur'. Hij had er een achter liggen. Hij kon hem zo meenemen. Wim schik. Hij was zo groot dat hij hem in tweeën kon zagen. Zijn dat was weer goed. Ik heb boven de bedden gezogen, en alles gewassen. Het was zo droog, met de zon en de wind, en 's middags zitten typen.
23-05-1990. We zijn naar de Blauwvoet geweest. Wim heeft samen met mevrouw Gerritsen de tuin gedaan en ik de tuinstoelen. Want Jannie komt maandag weer thuis.
24-05-1990. Het is vandaag Hemelvaartsdag. We zijn naar Doorn geweest daar was een zendingsdag. Het was erg koud. 's Middags heb ik zitten typen en 's avonds een boswandeling gemaakt.
25-05-1990. Wim heeft de planken voor de schuur geschilderd, en ik heb boodschappen gedaan en even bij Marja aan geweest. Maar ze was niet thuis, dat was jammer. 's Avonds belde ze dat ze ook boodschappen had gedaan, ze had Anke op de fiets meegenomen.
26-05-1990. Met de fiets naar het station gereden, en daar op de trein naar Ermelo daar was landdag van de NCGB. En toen we in Driebergen uitstapte hebben we in het restaurant heerlijk gegeten, en toen weer op de fiets naar huis.
27-05-1990. We hebben uitgeslapen, na de drukke dag van gisteren. En de kinderen zijn op de koffie geweest, er was weer veel te vertellen van beide kanten. De kinderen liepen te hinkelen op de tegels, en 's middags hebben we 12 km. gefietst.
28-05-1990. Wim is weer met de schuur bezig en ik heb de overgordijnen gewassen. Later belde Jannie dat ze weer thuis was. Wim zat net uit te rusten van de drukke dag, en daar kwamen Meindert en Fennie aan. Een hele fijne avond gehad. Ze gingen om 22:30 uur weer naar huis.
29-05-1990. Wim heeft de schuur weer dicht. Nu moet hij nog worden ingeruimd. Ik heb even geholpen. Nu moet hij het nog afschilderen, dan is hij klaar. Ik heb later zitten typen.
30-05-1990. We zijn naar Zeist geweest, verf voor de schuur gehaald.
31-05-1990. Wim is de schuur aan het afschilderen, en ik heb planken doorgezaagd en opgebonden en aan de straat gelegd voor de vuilnisman. 's Middags zijn we naar Jannie geweest.
01-06-1990. Wim heeft alles weer gezogen, en ik heb inkopen gedaan. 's Middags zijn we wezen zwemmen, en 's avonds de Westerhoffjes gedag wezen zeggen, want ze gaan weg met de Kip. De kant van Limburg is de bedoeling.
02-06-1990. We zijn om 15:00 uur naar Arie gegaan, het was druk in de stad. We hebben video gekeken, en het was zo laat. Arie heeft ons nog naar de trein gebracht, het was nog zo lekker buiten. Om 22:30 uur stapten we net van de fiets af en begon het te regenen. Het was weer een fijne dag.
03-06-1990. Het is vandaag eerste Pinksterdag, we zijn naar de kerk geweest, het was een samen op weg dienst. Er was er maar een die belijdenis deed, wel een fijne dienst. Het is maar 16 graden en nu en dan regen. We hebben ons binnen maar vermaakt.
04-06-1990. Het regent. Ik heb vandaag heerlijk zitten typen, en Wim heeft T.V. gekeken. En ook rummikub gespeeld.
05-06-1990. Marja belde net, en ze zei dat ze in Duitsland zaten, en dat ze morgen weer naar huis toe komen. We zijn naar Annie Wermeskerken geweest, ze was jarig.
06-06-1990. Weer wezen zwemmen, het was er gezellig, ze gingen nog naar het buiten bad. De rollen zijn omgedraaid, Wim in het buiten bad en ik binnen. 's Middags belde Marja dat ze weer thuis waren.
07-06-1990. We zijn even naar Marja geweest. Ze hadden het fijn gehad. Ze waren in de Eifel geweest, een mooie camping. En 's middags zijn we naar Tante Cor in Zeist geweest.
10-06-1990. Uit de kerk kwam de Familie Westerhoff, ze hadden veel te vertellen. Petra had een nieuwe maillot en schoenen en een joggingpak. En Michel ook nieuwe schoenen en een joggingpak. En Henk zei kijk moe ik heb nieuwe sokken, en daar moesten ze om lachen. Ze hadden bij McDonald's gegeten. Nu kunnen ze mee lopen met de avondvierdaagse. Het was weer een fijne morgen. Na het rusten wezen fietsen.
11-06-1990. We zijn 's avonds wezen kijken bij de start van de avond vierdaagse. Na het lopen kwamen Marja en Petra nog even langs, dat was een verrassing. Want zij hadden 5 km. gelopen, en Michel en Henk lopen er 10.
12-06-1990. Om 19:30 uur daar kwamen Marja en Petra weer aan, we worden wel verwend, want 's avonds komen ze nooit. Petra vertelde dat ze een brief van Arie had gekregen, ze had hem in de tas meegenomen, en was erg trots. Marja zei dat Henk er nog niet was en heeft Michel alleen gelopen. Hij belde later op dat hij alleen was geweest. Ook een hele overwinning.
13-06-1990. Ik ben naar de kapper geweest, en Wim is nu klaar met de schuur. 's Avonds hebben we in het bos gestaan, daar kwam de vierdaagse langs, het doet je wel wat dat stel te zien lopen. Henk was er ook weer bij.
14-06-1990. Het is de laatste avond, we hebben ze binnen gehaald, alle vier een bos bloemen, en nog even met de stoet meegelopen, erg gezellig. Later werden we door Petra opgebeld, ze zei dat ze wel teleurgesteld was dat er geen ketting snoep bij was. En wij dachten dat doen we maar niet, dat vinden ze misschien te kinderachtig.
16-06-1990. We zijn naar de E.O. Familiedag geweest, weer erg fijn. 's Middags weer op tijd naar huis gegaan, want we moesten het gebak nog ophalen.
17-06-1990. Ik ben vandaag 62 jaar geworden, en het is ook Vaderdag. Het is erg mooi weer dus heerlijk in de tuin met kinderen en kleinkinderen. Ben weer erg verwend, van Wim een nekroller en een studieboek, van Arie 5 inktlint bandjes voor de type machine en een grote bos bloemen. Van Marja een ruitenwisser, Michel een foto album, en Henk een rolletje om foto's te maken. Die heeft hij er meteen opgezet, en ik heb er weer gretig gebruik van gemaakt. Petra had een mooie plaat die had ze gemaakt met rolletjes papier, en er bij gekleurd en 62 jaar er op. Marja heeft later voor ons weer een prachtige saladeschotel gemaakt. Hij was heerlijk. Om 21:00 uur zijn ze allen in de auto gestapt, en hebben ze Arie naar de trein gebracht. Het was wel even stil, maar een hele fijne dag gehad.
18-06-1990. Vandaag zijn de broers en zussen geweest, en ook mevrouw Westerhoff en Juf Vogelaar. En zo als altijd de laatste die wegging waren Herman en Dikkie, het was weer erg gezellig.
19-06-1990. We zijn voor Wim naar het A.Z.U. geweest. Hij heeft een kuur meegekregen voor drie weken. We zijn maar weer naar huis gegaan, we waren moe van al dat feesten.
20-06-1990. Het is mooi weer dus ik heb drie wassen gedaan, en Wim het grote schilderij gevernist. Verder van de zon genoten.
21-06-1990. Marja kwam op de koffie, ze had ook de foto's van de pinkster vakantie bij zich. Wim was aan het stofzuigen en die ging stuk, dus die was gauw klaar. 's Avonds stond Henk al voor de deur en heeft hem alweer gemaakt, met zijn gouden handen.
22-06-1990. Het is slecht weer, dus maar zitten typen. Er kwam net over de T.V. dat er een aardbeving in Iran was, 40.000 doden. Later heb ik Arie gebeld want hij was bij de dokter geweest. Hij moest een medicijn laten staan maar een ander moest hij nog blijven innemen. Verder was alles goed. En Arie zei dat de Familie Westerhoff morgen kwam.
23-06-1990. We zijn naar Ada geweest. Ik heb haar haar gedaan. Later zijn we nog wezen fietsen, erg mooi weer.
24-06-1990. Uit de kerk zijn de Westerhoffjes geweest, Michel zei 'we zijn bij Ome Arie geweest, en hij had een fruitbak met allemaal snoep, we mochten er van eten, en later toen we naar huis gingen mochten we onze zakken voldoen'. Nou dat is iets om nooit meer te vergeten, en Petra had het haar achterover, het wordt al een hele tiener. We hebben ons best in de tuin vermaakt. En 's middags hebben we 15 km. gefietst. 's Avonds belde Arie of we voor hem een plant wilden kopen, want ze zijn morgen 15 jaar getrouwd.
25-06-1990. Wim heeft Ada naar de bus gebracht, om 08.00 uur gaat ze 13 dagen naar Oostenrijk. Michel en Petra zijn naar Arnhem met het schoolreisje. We zijn naar de NCGB geweest en later naar Henk en Marja ze zijn vandaag 15 jaar getrouwd.
26-06-1990. Het is 24 graden we zijn naar Bilthoven gefietst. Dickie was jarig 27 km. En 's avonds belde Arie, dus weer bij gepraat.
27-06-1990. Het is 29 gr. te heet om te werken, dus zit ik in de tuin te typen. We hebben ook buiten gegeten, heerlijk slaatje. Tegen de avond wezen fietsen 10 km.
28-06-1990. Wij stonden bij het station te wachten op de bus en daar kwam Marja aan, ze ging naar Zeist, naar de markt, en wij moesten naar het A.Z.U. dat was een verrassing, dan ben je zo blij, net of je elkaar in geen tijd hebt gezien. En later nog bij Arie geweest, en ik mocht wat typen op de computer, een hele ervaring. We hebben een fijne avond gehad. Om 22:30 uur waren we weer thuis.
29-06-1990. Naar Barneveld gebeld, want Mijndert is vandaag jarig. We zaten in de tuin en daar kwam Marja aan met Anke, er waren zorgen met de ouders van Anke, en dat moest Marja ook weer kwijt. Het is een lief kind, ze zat zo lekker te spelen. 's Middags wezen fietsen, en een zonnekapje voor mijn bril gekocht. 's Avonds in de tuin rummikub gespeeld.
30-06-1990. Naar Barneveld gebeld, Bertus is jarig. Wim is bij Ada het hekje aan het maken. Later ben ik er ook naar toe gegaan om koffie voor hem te zetten, want Ada is in Oostenrijk.
01-07-1990. We zijn naar de kerk geweest, en toen we naar huis gingen begon het te regenen, en het is niet meer droog geweest. We hebben rummikub gespeeld, en later gesjoeld. 's Avonds belde Marja of we kwamen koffie drinken, we hadden alle twee geen zin, dus even gebabbeld, en weer rummikub gespeeld.
02-07-1990. We zijn wezen zwemmen en Michel was er ook met de school.
03-07-1990. Jaap en Mien zijn geweest, ze waren er al om 10:00 uur. En Marja is ook nog even geweest, dat vond Mien zo fijn dat ze haar ook weer eens had gezien. Ze had foto's van Michel en Petra bij zich van Duinrel. Jammer dat Mien geen foto's van de kinderen had. Een fijne dag gehad om 17:00 uur gingen ze weer op de bus. En 's avonds heeft Arie nog gebeld, dus onze dag was weer goed.
04-07-1990. Wim heeft het hekje bij Ada geschilderd, en ik het gras gemaaid, want een zaterdag komt ze weer thuis.
05-07-1990. Wim heeft de heg geknipt, en ik heb helpen opruimen, want daar kwamen zakken vol af. En Marja kwam nog even, en was bang dat ze niet op tijd thuis was, maar Petra kon er wel in. Dus heb ik naar Petra gebeld, ze zei 'ik stond voor de deur toen hoorde ik al de telefoon'. Even met haar gebabbeld en toen kwam Marja er ook al aan. 's Middags de Traay op geweest, want er was braderie, een gezellige drukte, maar wisselvallig weer.
06-07-1990. Het regent en het huis is weer schoon. Nu zit Wim boven scheepjes te herstellen, en ik maar genieten op mijn typemachine.
07-07-1990. We hebben bloemen in het huis van Ada gezet, en later kwamen Henk en Michel, die waren naar de kermis in Doorn geweest. Ze hadden voor Wim nougat gekocht. Ik zat te typen en Michel heeft het ook even gedaan. Hij vond dit wel fijn gaan. Wil Meijer belde ons of we zin hadden om ook Ada van de bus te halen, ze heeft ons toen opgehaald, want het regende nog steeds. Ada had het fijn gehad, ze wist niet wat ze zag dat we allemaal aan de bus stonden.
08-07-1990. We zijn niet naar de kerk geweest, want we gaan vanavond naar Zeist, daar spreekt vanavond Nico Raatgever. Henk en Marja zijn op de koffie geweest, en hebben buiten staan sjoelen. Petra ging steeds naar binnen om orgel te spelen. Ze zei 'ik zou best les willen hebben'. Om 14:00 uur vertrokken ze weer. En om 16:00 uur zijn wij naar Zeist gefietst, een fijne dienst gehad, daar hadden we wel een uur fietsen voor over, en met het mooie weer binnen zitten.
09-07-1990. We zijn wezen zwemmen, en goed schik gehad. Wim ging steeds onder Willie door, en dook steeds dieper hij had de smaak te pakken. En Michel zegen we nog met de klas weer weg gaan. 's Middags weer zitten typen want het regent weer. Wim is boven in de schepen bouw. 's Avonds was het droog toen zijn we nog wezen fietsen, en later nog T.V. gekeken.
10-07-1990. Ik heb gewassen, en Wim heeft de ramen van de dakkapel gezeemd. 's Avonds is Ada geweest, we hebben haar later weer naar huis gebracht, en zijn toen nog een wandeling wezen maken.
11-07-1990. Wim is de vensterbanken buiten aan het schilderen. Ik heb heerlijk liggen zonnen. 's Middags wezen fietsen.
12-07-1990. We zijn naar Zandvoort geweest, Wim zijn benen zijn verbrand. We hebben later in Zandvoort gegeten. We waren om 21:30 uur weer voldaan thuis.
13-07-1990. Heerlijk geslapen na die zee lucht. Wim heeft alles gezogen, en ik heb inkopen gedaan. 's Middags lag ik in de tuin te rusten en daar kwam Marja met Anke aan. Gezellig was dat. Wim kwam er later aan lopen en Anke vloog naar hem toe, zo blij was ze. We hebben ze later uitgezwaaid. Het is 24 graden. We zijn nog even wezen fietsen.
14-07-1990. Henk en Marja hebben de kinderen gebracht, want Elles is jarig. We hebben op de stoep nog gebald, en om 22:00 uur gingen ze naar bed. Ze waren zo vertrokken.
15-07-1990. Om 07:45 uur werden ze wakker. We zijn toen na het ontbijt naar de speelweide geweest, op het Seminarie terrein. Wim met Michel voetballen, en ik met Petra tennissen. Er kwam later iemand aan met een hond. Wim zei 'pak de bal' en die hond deed het en beet de bal lek. Die mevrouw vond dat zo erg, maar Wim zei 'het is mijn schuld'. Om 11:30 uur werden ze opgehaald want ze moesten bij Oma Westerhoff op de koffie. Henk zei dat ze vanmiddag naar Maurik gingen, in het meer zwemmen. Het weer is heerlijk, 26 graden.
16-07-1990. Eerst wezen zwemmen, en later kwam Annie Wermeskerker, we hebben heerlijk buiten gezeten. 's Avonds zijn we naar Sparrenheide geweest, want daar is Jannie weer voor een paar dagen. Haar broer uit Hogezand was er ook, dat was wel gezellig.
17-07-1990. Wim is buiten weer aan het schilderen, en ik heb uitnodigingen zitten typen, en dat heb ik gedaan met het geheugen, en toen ging alles vanzelf. Toen kwam er net een van de bond binnen, en die wist niet wat ze zag. Ze heeft hem gelezen, en ik heb hem meteen aan haar gegeven, met nog een paar anderen. Dat scheelt ons weer. Ze had wortels uit de tuin, en wat bieten. Later nog een brief naar Arie zitten typen. 's Avonds 10 km. gefietst.
19-07-1990. Marja is vandaag jarig. We zijn 's morgens naar haar toe geweest, en thuis wezen rusten. 's Middags er weer naar toe, ze zaten lekker buiten. Later kwam Arie, die had op zijn computer een hele strook gemaakt, en er weer tussen een envelop met het nodige er in. Ze hebben hem in de tuin opgehangen, en dat had genoeg bekijks. We hebben tot 23:45 uur buiten gezeten. Wij op de fiets naar huis, en Peter heeft Arie naar het station gebracht.
20-07-1990. Het is tropisch weer. We zijn even naar Marja gefietst, de tuin weer opgeruimd, en het huis was heerlijk schoon gebleven. De kinderen krijgen vanmiddag vakantie.
22-07-1990. Cor en Gre van de Ploeg zijn geweest, en uit de kerk kwamen ook Henk en Marja met de kinderen en die hadden de rapporten bij zich. Ze waren weer prachtig. 's Middags zijn we naar de Hoge Brug geweest, en de Heidetuin, en over het Seminarie terrein weer naar huis. Nog even buiten gezeten, toen had ik de broodtafel weer klaar. Om 21:00 uur gingen ze weer naar huis. Ik heb de vaat gedaan. Ze hadden voor ons andijvie en bieten, en bloemkool en komkommers. Dat heb ik zoveel mogelijk opgeruimd. Wij eten de hele week voor noppes. Een fijne dag gehad.
23-07-1990. Wim en Willie en Dien hebben in het buitenbad gezwommen. Ik ben wel buiten geweest, maar het water was mij te koud. 's Middags ging ik boodschappen doen en daar kwam ik Marja met de kinderen tegen, die waren naar Bart Smit geweest. Ze hadden wat gekocht van de rapport centen, en toen zouden ze weer naar huis gaan en toen was de band van Petra haar fiets lek. Dus dat was lopen geblazen.
24-07-1990. We hebben de tuin bij Juf Nannen gedaan, want ze komt weer terug van 8 weken Roemenië. Het was een hele klus.
25-07-1990. Met Marja en de kinderen naar De Zwoer geweest. Wij zijn wat later gegaan, en toen we er aankwamen was Michel al 60 keer van de glijbaan af geweest. Later gingen Marja en Petra er ook nog af. Het is wel fijn dat ze nu kunnen zwemen, we hebben ons best vermaakt. En het was ook mooi weer, 24 graden.
27-07-1990. Het is 28 graden. We zijn wezen fietsen langs de Rijn, en op de terugweg even bij Ada aan geweest. Daar een ijsje gesmuld en toen naar huis. Later in de tuin Rummikub gespeeld. Toen kwam Juf Nannen ons bedanken. Nou dat was een verrassing zei ze, de tuin zo mooi schoon.
28-07-1990. Het is 30 graden. We waren gaan fietsen, maar het was te heet. Dus maar heerlijk in de tuin gezeten, onder de parasol. 's Avonds belde Arie die zei dat hij alles tegen elkaar open had staan. Later begon het te regenen, dat was hard nodig. Het ruikt nu zo lekker buiten, ik heb lekker over de natte stoep gelopen, hij is nog warm.
29-07-1990. We zijn naar Het Brandpunt geweest, daar sprak br. Van Oostveen, een goede dienst gehad. Je zou niet zeggen dat hij 68 jaar is. Aan de deur gaf hij ons de hand en zei 'doe de groeten aan Arie en Marja, ja ook aan haar man'. Het was nog lekker buiten, wel wat afgekoeld, maar nog 23 graden. dat is wel lekkerder. In de tuin gegeten.
30-07-1990. Het is vandaag 28 graden, we zijn wezen zwemmen in het buitenbad. 's Middags in de tuin zitten typen, en 's avonds zijn we naar Jannie geweest, die is weer voor herstel in Nassau Odijk.
31-07-1990. Marja heeft de kinderen gebracht, ze blijven een paar dagen. Het is 30 graden. Ze lopen in hun badpak, en we hebben het badje vol laten lopen, en er een sproeier boven gehangen, volop pret. Ze gingen om 21:30 uur naar boven en konden niet in slaag komen, zo heet was het.
01-08-1990. Om 09:00 uur kwamen ze naar beneden. Ik had de tafel al gedekt. Na het eten weer heerlijk naar buiten, het was weer 30 graden. Ze hebben zitten tekenen en spelletjes gedaan. En weer met water lopen spuiten. Ik had het wel makkelijk, ze hebben geen kleren vuil gemaakt, die hebben ze twee dagen niet aan gehad.
02-08-1990. Ze hebben weer lekker geslapen, en om 10 uur kwam Marja ze halen. Zoals altijd was het weer erg stil. De was gedaan, en de lakens lagen met een uur weer in de kast. Ik lag buiten te rusten, en daar stond Arie voor me, hij was op de fiets. Dat was een verrassing. Gezellig. Het was nog 30 graden. Ik zei 'je hebt hier net zo veel zon als in Spanje, en bij ons op de stoep is het wel goedkoper'. Om 21:15 uur is hij weer met de bus naar huis gegaan. Dat is voor ons makkelijker, dan kunnen onze fietsen bij hem in de box. Een hele fijne dag gehad.
03-08-1990. Wim heeft alles gezogen, en ik heb opgezocht wat we zullen meenemen naar Utrecht. Het is 31 graden, ik zal nu de tuin wel missen. 's Middags zijn we naar Ada geweest, haar haar gedaan. 's Avonds nog buiten zitten Rummikubben.
04-08-1990. Arie belde dat hij om 15:00 uur de lucht in ging, naar Spanje. Wij gaan vanavond op de fiets naar Utrecht, dan ik het wat koeler, want het is 34 graden. Als we dan bij Arie zijn dan bellen we Henk, en dan komt hij onze koffers brengen. Toen we bij Arie binnen kwamen hing er een groot vel papier gemaakt op de computer. Met alle gegevens, en prachtige bloemen op tafel, en 'Welkom' aan de muur. Om 22:00 uur kwam de hele Fam. Westerhoff de koffers brengen, en we kregen een tekening. Michel had er een voor Wim gemaakt,  en daarin ƒ 25,00, en Petra voor mij, en ook ƒ 25,00. Het was voor onze vakantie. En toen kwam nog het mooiste, Wim had voor de kinderen ƒ 50,00 en Michel dacht dat Wim ze weer terug gaf. Hij kon het even niet vatten. We hebben de later uitgezwaaid, en toen de koffers naar boven, en daar was het 39 graden.
05-08-1990. We zijn niet naar de kerk geweest, we hebben ons verslapen, we konden 's avonds ook niet in slaap komen. Het is wat koeler buiten, 27 gr. We hebben een wandeling gemaakt, en heerlijk macaroni gegeten. Om 21:00 uur belde Arie en zei dat het er erg gezellig uit zag. Nu ging hij kijken waar hij wat kon eten, nou we waren blij dat Arie het naar zijn zin had. In de keuken hebben we nog Rummikub gespeeld.
06-08-1990. We zijn de stad in geweest, en een kaart gekocht, voor de kinderen, met een rond gat er in. Later in de stad gegeten.
07-08-1990. Wim werd wakker met verhoging en rug klachten. Hij heeft de hele dag in bed gelegen. Ik heb boven een kan water bij hem neer gezet, want eten moest hij niet. Toen ben ik alleen de stad in geweest. Daar zat ik alleen op een terras koffie te drinken, ik dacht zo zit Arie ook altijd, maar dan aan de pils. Ik vond er niets aan, en ben maar weer naar huis gegaan. En heb toen heerlijk de hele dag zitten typen, met Roestie naast mijn voeten.
08-08-1990. Wim is wel wat opgeknapt, 's morgens nog in bed, en 's middags er even uit, en er dan weer in. Het eten smaakte hem nog niet, dus maar pap gemaakt. Ik ben even de markt op geweest, en 's middags nog even aan de gracht gezeten, en later buiten op de stoep. 's Avonds zitten typen. En later maar bij Wim gezellig in bed liggen lezen.
09-08-1990. We hebben goed geslapen, en Wim heeft weer wat gegeten. 's Middags na het rusten even samen een wandeling gemaakt, dat had hem goed gedaan. Toen we thuis kwamen ging de telefoon, en dat was Michel, die zei dat hij met zijn hand door de schuurdeur was gegaan, en had 6 pleisters op zijn hand. Henk had een snipperdag genomen, en nu gingen ze over 5 minuten al weg. Ze kwamen allemaal nog even aan de telefoon . Ze zouden vrijdags vertrekken, en nu gingen ze donderdag al om 18:30 uur rijden. Henk de buurman zou een nieuwe ruit in de schuur zetten.
10-08-1990. We hebben heerlijk geslapen. Na het ontbijt zijn we naar het Rijksmuseum Catharijneconvent geweest, erg leerzaam, en niet vermoeiend want er staan banken genoeg. Op de terugweg heeft Wim hout gekocht, en horrengaas. Toen we thuis kwamen lag er een brief van Arie. Hij heeft het goed naar zijn zin. 's Avonds zat Wim T.V. te kijken, en ik te typen. Hij deed de T.V. uit en toen naar boven. De horretjes ging hij maken. Hij kon niet wachten tot morgen. En Roestie liep maar om hem heen te knorren.
11-08-1990. Na het ontbijt is Wim naar boven gegaan, om aan de horretjes te werken, en ik ben inkopen wezen doen. Ik heb een zonnejurk gekocht. We zaten aan de koffie toen belde Marja dat ze een goed reis hadden gemaakt. Ze bleven de zondag over in Lyon, het was 25 graden en de kinderen vermaakten zich al goed. 's Middags zijn we naar de Vaartserijn gefietst, het was 8 km., daar heerlijk gezeten.
12-08-1990. We zijn naar de Lutherse kerk geweest, en na de koffie het park in geweest. Op een terp staat een kunststuk , en daar is Wim in gaan zitten. Een mooi plaatje is dat. We hebben later heerlijk gegeten en na het rusten heb ik op de stoep gezeten en Wim zit T.V. te kijken. Later hebben we in de keuken met de deur open Rummikub gespeeld. Het is 26 graden, erg mooi weer, we boffen wel. 's Avonds nog een avond wandeling gemaakt.
13-08-1990. We zijn naar Sail-90 geweest, en een rondvaart gemaakt langs al die schepen, een dag om nooit te vergeten. Later door gereisd naar Zandvoort en daar hebben we eerst gegeten, en toen een stoel gehuurd, en heerlijk genoten van de zon, en zee. En om 19:00 uur op het terras nog wat gegeten. Toen weer naar huis, om 21:00 uur waren we weer op de Teugelhof. Roestie was weer blij dat hij ons zag, nog meer toen zijn bakje was gevuld.
14-08-1990. Herman is vandaag jarig. We zijn met de trein naar hem toe geweest, weer heerlijk buiten gezeten, en later is Fie, een zuster van Herman, met ons terug gereden, tot Utrecht. Toen ging zei met de bus naar Nieuwegein, ze vond het zo fijn dat we met haar hadden gewacht tot haar bus kwam. Ze heeft haar hart eens helemaal uitgesproken tegen Wim, dat ze haar man zo miste, en dat kon ze aan haar kinderen niet kwijt. Toen we net zaten ging de telefoon, dat was Arie, die had zin in een babbeltje. Hij had het goed naar zijn zin, en Wim vertelde dat wij al volop van de horretjes genoten. Je zou niet zeggen dat hij helemaal uit Spanje belde, het was zo duidelijk.
15-08-1990. We zijn op de fiets naar Driebergen geweest, en toen we thuis kwamen dreef de boter uit de koelkast, want die was stuk. We hadden kip gekocht, want als we een zaterdag thuis komen zijn de winkels al dicht, dus is Wim naar Ada gegaan, en heeft het bij haar in de vriezer gelegd. We zijn later met de trein weer naar Utrecht gegaan.
16-08-1990. We zijn de stad in geweest, en een koelkast wezen kopen. Dat is wel makkelijk nu we er toch zijn, we zijn geslaagd. Een Miele met een groter vriesvak ƒ 849,00. Toen zijn we wezen eten. Na het rusten hebben we een wandeling gemaakt en op weg naar huis nog even een foto van de pomp op de Mariaplaats gemaakt.
17-08-1990. Het huis is weer schoon, en de lakens hangen te drogen. Toen zijn we in de stad wezen eten, en na het rusten de gracht nog op geweest, heerlijk daar koffie met afscheidsgebak genomen, en nog volop zitten genieten, we kunnen er niet genoeg van krijgen.
18-08-1990. Heerlijk geslapen, en het bed verschoond, want wij stapten in een fris bed, en we hopen dat Arie het vanavond ook doet. Het regent, we zijn in de stad wezen eten, dat valt niet mee want het is zaterdags erg druk in de stad. Om 19:00 uur hebben we Roestie zijn eten gegeven, en hij vond het zo raar dat hij niet meer naar buiten mocht, hij voelde dat er wat aan de hand was, nou een aai over zijn bol en gezegd dat wij weer gingen. Je moet wat, en daar gingen we weer naar huis. Hij zat voor het raam. Om 20:00 uur waren weer thuis, vanaf het station hebben we een taxi genomen. En om 23:45 uur belde Arie dat hij nog op Schiphol stond. Alles was goed.
19-08-1990. Arie is geweest, we hebben heerlijk kip gegeten, en Arie had veel te vertellen, het is zo fijn dat je dadelijk kunt zien waar hij is geweest, we hebben het erg gezellig gehad. Om 21:00 uur stapte hij op de fiets, en om 21:50 uur belde hij dat hij weer thuis was. Kletsnatte voeten maar vanwege zijn goede fietspak verder helemaal droog. Zijn voeten waren goed geweekt na die hete Spaanjola dagen.
20-08-1990. We hebben vanmorgen de nieuwe koelkast gekregen. Later kwamen ze van de waterleiding aan de deur om een nieuwe klok te plaatsen. Dat was ook een hele drukte voor dat ze er bij kunnen. 's Middags zijn we naar Geert geweest, nog voor zijn 80e verjaardag.
22-08-1990. Naar Barneveld geweest, de markt over geweest en bij Hennie koffie gedronken. Anneke kwam met de jongens, en ze zouden met zijn allen de markt op gaan. Hennie vond het vervelend dat het zo liep, nou wij zeiden, dan hadden we maar moeten bellen. We zijn toen op de trein gestapt naar Ermelo, daar hebben we toen gegeten. Toen we 's avonds thuis kwamen lag er post van Henk en Marja. Dus onze dag eindigde goed.
24-08-1990. Wim is in de tuin aan het werk, en ik ben naar Jannie en Juf. Nannen geweest. Verder in de tuin gezeten. 26 gr.
25-08-1990. Het is 27 graden. We hebben vandaag 30 km. gefietst naar Schalkwijk, en op de terugweg appels en peren geraapt.
26-08-1990. We kwamen uit de kerk en dan mis je de Westerhoffjes wel na zo'n tijd. Ik belde Arie en die zei dat hij vanaf vrijdag op bed lag met angina, z'n hele lijf deed zeer. Hij had penicilline gekregen en was nog koortsig. Ik zei zou dat van je natte voeten komen. Je zou dan zo naar Utrecht willen, maar hij zei ik ben liever alleen.
27-08-1990. We zijn weer wezen zwemmen, ze konden zien dat we naar Utrecht waren geweest, dat zei Gerard, die woont in Utrecht. Het was weer een blij weerzien. Wim gaf Willie en Dien een zoen, en Gerard maar plagen. 's Middags heb ik Arie gebeld, maar het ligt nog in bed.
28-08-1990. Wim is buiten aan het schilderen, en ik zit te typen. De was is schoon, en dan kan ik weer genieten van mijn typie. 's Middags zijn we naar Doorn geweest, uitnodigingen weg gebracht. 's Avonds Arie gebeld, hij heeft nog steeds verhoging.
29-08-1990. Wil en Klazien zijn op de koffie geweest, ze is een paar dagen bij Willie. We hebben op de stoep gezeten, het was 30 gr. Klazien kan er zo slecht tegen. Later hebben we de uitnodigingen in Driebergen weggebracht. 's Avonds Arie gebeld, hij was even zijn bed uit geweest, maar nog steeds verhoging, hij lag maar weer in bed, en daar had hij de T.V. aan. Hij zei het is wel fijn nu met die warmte, dat hij nu horretjes had.
30-08-1990. Het heeft vannacht geonweerd en geregend, nu is het 20 graden.
31-08-1990. Wij zijn naar de Jagersdreef geweest, en daar hebben we een tafeltje dat Wim had gemaakt met bloemen neergezet, want ze komen vandaag weer thuis. En toen we weer thuis waren was er post van Arie. Het was een grote brief en er zat een foto in van Arie achter de computer. Nou dat was een verrassing. Ik heb hem dadelijk opgehangen. Hij schreef dat hij alweer de stad was in geweest, want hij moest wat eten halen. Het was hem wel tegen gevallen. Om 16:00 uur kwamen de Westerhoffjes binnen, allen erg bruin, en Michel met een grote hoed op en een jachtgeweer met een schiet geluid. We waren dankbaar dat ze allen weer gezond voor ons stonden. 's Avonds belde Marja en bedankte Wim voor het tafeltje ze vond het erg mooi, en de bloemen ook. En ik heb later Arie gebeld, voor de fijne post. En zo maakt een mens elkander maar blij.
02-09-1990. We zijn naar een M & M dienst geweest, en later kwamen Henk en Marja koffie drinken. Michel was nog vol van het vissen en Petra vertelde dat ze met de stroom in het water was mee gezwommen, ze vond het later wel eng. Er was veel te vertellen, aan beide kanten.
05-09-1990. We zijn wezen zwemmen. 's Middags zijn Meindert en Fennie geweest. 's Avonds zijn we naar H&M gefietst.
06-09-1990. We zijn naar Arie geweest vanmiddag. We hebben video bekeken van zijn vakantie. Het was zo leuk omdat we daar ook zijn geweest.
07-09-1990. De kinderen zijn om 19:30 uur gebracht, en Arie belde dus dat was ook fijn. De kinderen hebben ook nog met hem zitten praten.
08-09-1990. Om 08:30 uur werden ze wakker. Ik was beneden panty's aan het uitzoeken. Ik trok ze aan en toen zei Michel 'Oma u word jong om uw benen'. Ik heb hartelijk staan lachen, en toen deed Petra er een paar aan , toen zei hij 'en Petra wordt er ouder door'. Ik begreep hem wel, ze waren door het dolle heen. Hij deed ook een paar panty's aan en toen naar boven naar Wim. Na het ontbijt zijn we naar Sparrenheide geweest, dat bestond 20 jaar. Er was een springkussen, daar hebben ze zicht goed vermaakt. Wij hebben kraampjes lopen bekijken, en nog gesjoeld. We hebben daar gegeten, vis met patat. Jannie was er ook, we hebben later nog bij haar gezeten, maar de kinderen gingen alweer gauw naar de springkussens. Ik ben later met Petra het dorp door geweest met een treintje. Michel had geen zin. We waren er van 10:30 uur tot 14:00 uur. Toen we thuis kwamen is Wim naar bed gegaan, hij was zo moe. En Michel heeft van 14:30 uur tot 15:30 uur met de accordeon om zijn nek gezeten, en maar oefenen, wat Wim had gezegd. Ik heb pannenkoeken gebakken, en na het eten ging hij weer oefenen. Petra heeft zitten typen, en Wim tekenen. Toen ze de brief af had is ze ook gaan tekenen. Later is Wim naar voren gegaan om Michel weer andere grepen te leren. Toen wilde Petra orgel spelen, dus de deuren maar dicht gedaan, zo konden ze beiden spelen. Want als ze morgen worden opgehaald willen ze hun Pa en Ma verrassen. Ze gingen om 21:00 uur naar bed en sliepen zo.
09-09-1990. Om 08:00 uur kwamen ze onze kamer op. Ik uit bed en zei er in bij Wim. Na het ontbijt gingen ze weer oefenen. Daar kwamen H&M aan, ze zaten te spelen, Michel op de accordeon en Petra aan het orgel. Ze wisten niet wat ze hoorden. En daar ging het stel weer, ze moesten naar Oma Westerhoff.
10-09-1990. Het is een regendag, na het zwemmen zijn we de deur niet meer uit geweest. Ik heb zitten typen en Wim is nog met zijn boot bezig. 's Avonds was het droog toen zijn we wezen fietsen.
11-09-1990. Petra is vandaag 8 jaar geworden. Ze heeft van ons een boekje gehad, en beiden een T-shirt, en geld, dat had ze graag. Dan ging ze zelf wat kopen. Het was een hele fijne dag, ze is weer goed verwend. De kado tafel lag helemaal vol.
12-09-1990. Weer studie aan huis gehad, en later wezen fietsen.
13-09-1990. Het is heel mooi weer, we hebben brood en yoghurt meegenomen en om 10:00 uur op de fiets gestapt. Over Amerongen en langs het water weer over Schalkwijk, en daar soep gegeten. Toen we om 18:00 uur het huis instapten hadden we 46 km. gefietst.
14-09-1990. Het huis is weer schoon. 's Middags zijn we naar Zeist geweest, een rok gekocht, en toen bij Cor en Aart koffie gedronken en dat was heel leuk want Meindert en Fennie waren er ook. Aart was met Fennie het dorp in dus die wisten niet wat ze zagen dat wij aan de koffie zaten.
15-09-1990. We hebben 8 km. gefietst. Het viel tegen, er stond veel wind. Daar moeten we wel weer aan wennen, en 16 graden.
16-09-1990. We hebben ons verslapen, en de Fam. Westerhoff kwam koffie drinken. Michel vroeg opa waar is de accordeon,  Die was boven en toen heeft hij daar zitten spelen. Hij heeft de smaak te pakken en Petra heeft onder de tafel met de poppen zitten spelen. Het weer was niet zo dat we buiten konden zitten. 's Middags zijn we naar Nassau Odijk geweest, maar mevrouw Gaikhorst had veel bezoek, dus zijn wij niet naar binnen geweest.
17-09-1990. Wim is met de sparren bezig, en ik heb een bezoekje gebracht bij mevrouw Gaikhorst, ze is erg ziek. Later Wim geholpen.
19-09-1990. We zijn wezen zwemmen, en toen we thuis kwamen belde Marja dat mevrouw Gaikhorst was overleden. Zo vlug had ik nog niet verwacht. 's Middags heb ik Wim weer geholpen met de sparren. Hij heeft er 10 cm. afgehaald, dat is zwaar werk. Van Ginkel heeft hem later ook nog geholpen, waar we erg blij mee waren. Wim was zo moe. Ik heb 's avonds 10 zakken aan de weg gezet, en 4 bossen.
21-09-1990. Marja is op de koffie geweest, en ik heb later inkopen gedaan. Wim is boven met zijn schepen bezig. Hij is nog erg moe. 's Middags heb ik bij Ada krulspelden gezet.
22-09-1990. We zijn naar Austerlitz geweest. Cees is jarig en Gerrit was er ook, die had ik in geen 4 jaar gezien, dus dat was wel leuk dat we elkaar weer zagen. Hij zat op de bank, en dan ik en dan Klazien. Een rare vertoning. 's Avonds zijn we naar Ada geweest, want die vierde haar verjaardag, en eerst ook nog naar de condolatie van mevrouw Gaikhorst, dat was me het dagje wel. Veel te druk.
23-09-1990. We zijn niet naar de kerk geweest, we hebben in de rondte gefietst, 8 km. en later ging het regenen. 's Middags hebben we gesjoeld en Arie gebeld. Die vermaakte zich best zei hij. 's Avonds even om gelopen. En om was de dag alweer.
24-09-1990. We zijn naar de Morgenster geweest, daar was een rouwdienst voor mevrouw Gaikhorst. Jan sprak ook nog. 's Middags onder het rusten belde Marja, die moest het hart eens luchten. Ze was alleen naar de kerk geweest met de kinderen. Henk stond ook klaar om te gaan, maar kon het toch niet opbrengen. Later heb ik zitten typen.
25-09-1990. We zijn naar Marja geweest, Anke was er ook, en toen de kinderen uit school kwamen vertelde Michel aan Wim dat hij een 10 voor zijn vaderlandse geschiedenis had, en ik zei tegen Petra 'en hoe gaat het met jou op school?' 'Goed' zei ze 'ik zie nooit cijfers'. Het was weer gezellig.
27-09-1990. Het is regen vandaag, en ik zit te typen. Wim kan de draai niet vinden. De boten zijn klaar, en nu loopt hij te kijken wat hij nu zal gaan doen.
28-09-1990. Wim heeft alles gezogen, en ik heb inkopen gedaan. En 's Middags zijn we wezen zwemmen, en later rummikub zitten spelen. Na 20:00 uur T.V. zitten kijken.
29-09-1990. We zijn met de trein van 08:55 uur naar Rhederoord geweest, voor een vergadering. Om 18:0 uur waren we weer in Driebergen op het station, daar hebben we eerst gegeten, dat was lekker en ontspannend na zo een dag. Het was te zwaar voor ons. Je kunt het allemaal niet verwerken.
30-09-1990. Het is 18 graden. We zijn niet naar de kerk geweest. H&M zeiden dat ze ook niet waren geweest. Het wil nog niet met Henk, dat is een nare ziekte. 's Middags hebben we een wandeling gemaakt. 's Avonds belde Arie, ook weer bijgepraat, en later rummikub gespeeld.
01-10-1990. We hebben samenkomst gehad, en na die tijd zijn we met Beb mee geweest, nog voor haar verjaardag. We waren nog niet bij haar geweest, ze zit daar erg mooi.
02-10-1990. We zijn naar Utrecht geweest, een trui gekocht, en een paar kwasten en wat verf. Later zijn we naar Arie gegaan. Daar was het ook gezellig. Ik kreeg een boekje wat hij zelf had gemaakt, met verhaaltjes over zijn jeugd. Dat heeft hij gemaakt op zijn computer, erg mooi, en ik dol gelukkig. Om 21:30 uur waren we weer thuis.
03-10-1990. We hebben heerlijk gezwommen, later gewassen en onder het rusten het boekje van Arie liggen lezen. Het wekte op bepaalde tijden wel wat traantjes op, en dan denk je wat kan ziekte toch veel kinder vreugde vernielen. Daar ben je machteloos, je weet niet wat hier de bedoeling was, nu nog niet. Het heeft mij persoonlijk wel dichter bij de Heiland gebracht. Ik ben na die tijd bewuster gaan leven. En ik hoop en bidt steeds dat Arie dat ook mag beleven, want de Here laat geen bidder staan. Misschien beleef ik het niet, maar ik weet wel zeker dat hij een kind van God is, en dat weet ik nog niet van Michel en Petra, maar we bidden daar ook veel voor. Wat wordt een mens toch gevoelig door zo'n boekje. Ik dacht dat is van onze zoon, ik wil het niet meer missen, laat staan 'HET BOEK' van mijn vader, dat kan ik ook niet missen. Ik was niet alleen sentimenteel want Wim had ook natte ogen, en zat ook soms te snuiten in zijn zakdoek.
04-10-1990. Om 08:30 uur stond Hr. Visser en zijn vrouw voor en die heeft mij meegenomen naar Amerongen, daar was zusterdag. Het was er weer zo als altijd, erg fijn. Om 17:30 uur werd ik weer netjes voor de deur afgezet. Wim zei, dat hij de kelder had schoon gemaakt. Ik wist van niets, want hij wilde het al eerder doen, en toen zei ik, dat zit mij daar best. Maar Wim niet en nu ben ik toch blij dat het weer fris is. 's Avonds belde Marja hoe of het was op de zusterdag. Ik zei je moet de groeten hebben van meneer en mevrouw Van Oostveen. Van Oostveen zei toen ik weg liep 'ook aan Arie'.
05-10-1990. Het regent, en er staat een harde wind, het huis is weer schoon, en nu zit ik te typen en Wim zit boven een nieuw schilderstuk te maken.
06-10-1990. Ik heb inkopen gedaan, en later ben ik het pak van Arie weg wezen brengen naar Juf. Nannen want die gaat morgen naar Roemenië. Wim zit boven te schilderen. Ik heb later zitten haken en naar de E.O. zitten luisteren.
07-10-1990. Naar de Maranatha kerk geweest, daar was Sipke van der Lande, nou die kon je goed horen. 's Middags rummikub zitten spelen want het is slecht weer.
08-10-1990. Wil is geweest, ik heb haar haar gepermanent. Ze is later met spelden in naar huis gegaan, want het regende.
10-10-1990. We zijn wezen zwemmen, en Wil haar haar zat erg mooi, ze zeiden het is zonde dat je gaat zwemmen. ze zei dan doet mijn zuster het wel weer over. Ze vroegen of ik kapster was geweest. 's Middags zijn we naar Michel zijn verjaardag geweest. Alweer 10 jaar. Hij is erg verwend, hij had een werphengel gekregen, en 's avonds kwam Arie toen kreeg hij er een molentje op. Dat was helemaal te gek. Hij ging later op de keukentafel zitten, en zat maar te draaien, met de hengel in zijn hand, verder heeft hij veel boeken gehad. Ja, want hij is nu een tiener.
11-10-1990. Naar Cor Schaap geweest, hij is vandaag 56 jaar geworden. De hele familie zat er weer, het was erg gezellig. 's Avonds zijn we naar een zangavond geweest, 10 verschillende koren, erg mooi.
12-10-1990. We hebben een bezoekje gebracht in het ziekenhuis in Zeist. Daar ligt Jo Gotink, en later zijn we Zeist nog in geweest.
13-10-1990. Het is 20 graden we zijn wezen fietsen, door de bossen van Austerlitz en bij Aart Jansen koffie gedronken, daar was het wel gezellig want ze waren skiles aan het geven. Later over Maarn en Doorn, daar hebben we toen ook gegeten, en door de bossen weer naar huis. De natuur is zo mooi met dat gekleurde blad. Om 15:00 uur waren we weer thuis, en hadden toen 24 km. er op zitten.
14-10-1990. Michel belde en zei dat hij met Ron van Ee naar het Maarnsegat was wezen vissen met zijn werphengel, en of Opa morgen met hem ging vissen. Dat ging niet door vanwege het slechte weer.
16-10-1990. Wim belde Michel of hij mee ging vissen. Hij zei 'Ja', maar Wim zei 'moet je het niet eerst aan je moeder vragen?' Nou het feest ging door. Petra had geen zin, dat vond ik wel jammer. Ze ging met Marja naar de kapper. Om 10:00 uur waren we er, en daar gingen we, Michel de rugzak op en Wim de hengels, naar Odijk. Michel heeft er 5 gevangen, en Wim 4. Later heb ik ook even zitten vissen, en laat ik er toch ook een aan krijgen. Hij was 20 cm. lang. Michel zei 'Oma je moet wel ophalen, want je hebt beet'. En die was 8 cm. Om 17:30 uur zeiden we 'nu gaan we naar huis'. Michel zei 'nu al?' Hij had nog geen zin, het was ook erg gezellig zo aan het water. Toen we bij Marja kwamen had ze de boerenkool klaar, maar wij wilden liever weer naar huis. Toen heeft ze het meegegeven, wat hebben wij gesmuld. We waren wel moe maar we zeiden tegel elkaar, wat een fijne dat is dit geweest. Vissen met je kleinzoon, om nooit te vergeten. Petra was ons tegen gegaan, maar we hebben haar niet gezien. Later belde ze, ze zei 'was u niet boos dat ik niet ging?. 'Maar nu is mijn haar kort geknipt, en mag ik komen logeren'. We hebben afgesproken voor een vrijdag, dus daar zien we weer naar uit.
17-10-1990. Na de drukke dag van gisteren zijn we maar niet wezen zwemmen. We vermaken ons thuis ook wel.
18-10-1990. We hebben de hobby kamer weer ingericht als logeerkamer.
19-10-1990. Marja heeft de kinderen gebracht, en na een kopje koffie is ze weg gegaan. En toen waren ze weer helemaal voor ons. Ze hadden een pot slijm gekocht, in een ommezien zaten ze helemaal onder het slijm. Er stond op de pot dat het niet kleefde, nou bij hun wel. Een werk gehad om dat er af te krijgen. Een mooi spelletje bij Oma. Toen ze weer schoon waren is Petra orgel gaan spelen, en Michel in de voorkamer accordeon. Ze hadden geen zin om naar het bos te gaan, dus hebben we 's middags spelletjes gedaan. En 's avonds zijn we naar Van Lon geweest, daar hebben ze wat lekkers uitgezocht, want ze mochten opblijven. Petra ging om 21:15 uur naar bed, en Michel om 21:30 uur. Hij wilde niet meer met Petra op een kamer, dus Petra slaapt nu bij ons op de kamer. Ze waren zo vertrokken.
20-10-1990. Om 07:45 uur kwam Michel de kamer op en vroeg of hij T.V. mocht gaan kijken. Nou en Petra er achter aan. Na het ontbijt zijn we het bos in geweest. Toen pannenkoeken gegeten, en na het rusten hebben we gesjoeld, en ondertussen speelde Petra orgel, dat is gezellig zei ze, en dan weer Michel. Toen ze naar bed moesten zei Michel nu wil ik op de kamer van Opa en Oma, dat hebben we toen maar gedaan.
21-10-1990. Om 07:45 uur kwam Petra de kamer op. Ik heb haar terug gestuurd want Wim en Michel sliepen nog. Toen ze wakker werden ging ik naar Petra toe, ze had steeds op haar horloge liggen kijken en zei 'het is nu 37 minuten geleden dat ik op uw kamer was'. Ik vond het nog zielig, want het was helemaal niet vroeg toen ze kwam, maar ik dacht die gaat wel tekenen. Na het ontbijt hebben ze nog even orgel en accordeon gespeeld, en om 12:15 uur werden ze weer opgehaald, want ze moesten naar Oma Westerhoff. We hebben fijne dagen gehad.
22-10-1990. We zijn wezen zwemmen, en het regende toen we weer naar huis gingen. Nou Wim in zijn sas na kan hij weer gaan schilderen, ik heb verder studie gedaan en later zitten typen.
23-10-1990. De stoelen staan weer klaar, want we hebben vanmiddag weer studie bij ons. 's Avonds hebben we nog een wandeling gemaakt, dat doet een mens goed na zo een middag.
25-10-1990. Het regent, Wim is naar boven naar zijn 1 meter bij 1 meter 30 schilderstuk. Hij is al blij dat het regent. 's Middags zijn we naar Nassau Odijk geweest, naar Jo Goting en op de terugweg lag er een parasol bij de vuilnis. Die was nog goed, dus we zijn al weer klaar voor de zomer, want we moeten hem altijd lenen als we jarig zijn. Dus dat is weer boffen, of we er niet een kunnen kopen.
26-10-1990. Vanwege het slechte weer zijn we niet wezen zwemmen. Wim heeft de hele dag zitten schilderen. Ik heb eerst inkopen gedaan, en later zitten typen.
27-10-1990. Wim is weer boven, ik heb gedaan wat elke dag terug komt in het huishouden. Nu hebben we pannenkoeken gegeten. En ik heb later zitten typen, en toen belde Arie of het goed was als hij kwam. Om 16:12 uur was hij er al, met een taxi, het was weer volop feest. Ik een bos bloemen en Wim gemengde noten. We hebben het erg gezellig gehad. Wim heeft hem om 22:15 uur naar de bus gebracht, en toen heb ik even de vaat gedaan, want die had ik weg gezet. Toen Wim terug kwam was ik net klaar, ik ben naar bed gegaan. Wim heeft nog T.V. zitten kijken.
28-10-1990. Ik werd vannacht om 03:00 uur wakker en voelde me helemaal niet goed, en had 's morgens verhoging. Later ben ik weer naar bed gegaan. Om 18:30 uur kwamen Marja en Petra helemaal lopend even kijken, dat was een verrassing. Het was Petra toch tegen gevallen, dus zijn ze op mijn fiets later terug gegaan. Henk en Michel waren met Daan snoeken.
29-10-1990. Heerlijk geslapen, en werd weer zonder koorts wakker, dus heerlijk gedoucht, Wim zei ga nu maar weer naar bed. Nou dat heb ik 10 minuten uitgehouden, en was alweer beneden. Toen belde Marja dat Michel gisteren een snoek van 60 cm. en 1½ kilo had gevangen. Henk heeft er een foto van gemaakt. 's Avonds heeft Arie nog gebeld.
30-10-1990. Marja is even op de koffie geweest, ik heb de kleren weer aan, en daar heb je alles mee gehad. Marja bracht druiven uit eigen tuin mee. Ze zijn heerlijk. Verder heb ik zitten typen, en Wim gezellig aan het schilderen, we vermaken ons wel.
31-10-1990. Ep Bredijk belde of ik mee ging naar Juf. Vogelaar, want die is vandaag jarig. Ik vertelde dat ik weer in de lappenmand zat. Ik heb heerlijk zitten typen, en Wim zit gezellig orgel te spelen.
01-11-1990. Ep Bredijk is op de koffie geweest, en 's middags is Ada geweest, ik heb haar haar gedaan. Maar ik blijf maar moe. Ik was blij dat ik klaar was.
02-11-1990. We hebben een boswandeling gemaakt, en dat heeft me goed gedaan.
03-11-1990. Wim is fruit wegbrengen want morgen is er oogstdienst in de kerk. Henk kwam de fiets van mij terug brengen. Ik zat te typen en toen is Petra gebleven. Henk moest nog boodschappen doen. Toen heeft zei de oude machine genomen, en ze had het zo door. Ze had een reisverslag gemaakt, van hun vakantie, dat ze moest plassen en dat Henk niet kon stoppen omdat ze op de snelweg zaten. Henk moest er later om lachen. Hij zei 'dat neemt ze me nog kwalijk'. Ik vond het jammer dat ze weer mee moest, het was zo gezellig.
04-11-1990. We zijn naar de Grote kerk geweest, daar was ook het kerkkoor, en de oogstdienst. Marja belde 's middags of we zin hadden om te komen, ze heeft ons toen opgehaald. We hebben een fijne middag en avond gehad, en om 22:15 uur waren we weer voldaan thuis, erg gezellig zo onverwachts. Het had ons beiden goed gedaan.
05-11-1990. Weer wezen zwemmen, het was wel erg mistig, er waren maar weinig mensen, maar wel erg gezellig. 's Avonds deed Wim de T.V. aan en toen hoorden we dat op de snelweg Breda 10 doden en vele gewonden waren, veel auto's waren in brand gevlogen. Er was te hard gereden.
07-11-1990. We hebben bij ons weer studie gehad, de kamer zat weer vol.
08-11-1990. We zijn naar Zeist geweest, naar Dr. Van Elst, hij was goed tevreden, en ik mag weg blijven tot 13 mei. Toen zijn we Zeist in geweest, en hebben bij V&D gegeten. Toen we net thuis waren ging de telefoon, dat was Marja, 'zijn jullie nu pas thuis?'. Ik zei 'we zijn bij V&D wezen eten'. Ze zei: 'En ik maar bellen, en in spanning'. Ja kind, de rollen zijn omgedraaid. Nog bij gebabbeld, en alles was weer oké.
10-11-1990. We hebben de bedden klaar gemaakt, want de kinderen worden vanmiddag gebracht, want ze gaan naar Arie Grieks eten. Petra vroeg of ze weer mocht typen, en Michel heeft met Opa t.v. zitten kijken. 's Avonds hebben we kip met brood gegeten. Petra had de zaklamp naast de kachel zien liggen, en zei 'Opa zullen we naar buiten gaan?' Toen hebben ze samen een boswandeling gemaakt. En toen heeft Michel met mij zitten typen, erg gezellig. Hij zei 'ik ga er ook voor sparen'.
11-11-1990. We hebben allen heerlijk geslapen, en Michel heeft alles getypt was ze bij ons hebben gedaan. We zijn het bos nog in geweest, en kip met appelmoes gegeten, en Michel weer typen, en Petra orgel spelen. Om 17:00 uur werden ze weer gehaald. Marja en Henk hadden het fijn bij Arie gehad, en ook heerlijk uitgeslapen.
12-11-1990. De bedden weer opgeruimd, en gewassen. 's Middags naar de samenkomst geweest, en om is de dag alweer.
13-11-1990. Het regent al de hele dag. Wim vermaakt zich boven, en ik heb voor de Kerst zitten typen. 's Middags ging ik even het dorp in, en aan de overkant van de straat stond Marja met Anke, en die zat maar te zwaaien. Marja keek om naar wie, en daar stond ik. Daar hebben we wel om gelachen. Even een babbeltje gemaakt.
14-11-1990. We zijn wezen zwemen, en daar kwam Anke v.d. Mel aan lopen. En riep maar Oma, ik er naar toe, ze vloog me om de nek, of ik haar Oma was, zo blij. Ze was er met haar moeder. Ze is net drie jaar, ze wilde bij ons blijven, maar dat ging niet. 's Middags weer regen, dus typen geblazen.
15-11-1990. Marja is op de koffie geweest, en had weer veel te vertellen. Wim is weer naar boven gegaan, hij wil het als een verrassing houden. Als het schilderstuk klaar is wil hij het beneden ophangen, en dan genieten wat ze er van zeggen. Ik ben naar mevrouw Karnas geweest, ze was jarig. 's Avonds heb ik Arie gebeld, want die is vandaag verhuist. Ja met zijn werk, Lameris is naar Nieuwegein gegaan, een heel nieuw pand. Wel een hele drukte, maar ook een verbetering. Dus die had ook veel te vertellen, hij zei dat hij morgen vrij was, want de computer moest nog aangesloten worden.
16-11-1990. Het werk is weer klaar, en toen zijn we naar Ada geweest. en daar was Jannie ook. Dus gezellig. En later nog in de rondte gefietst.
17-11-1990. Het is 13 gr. en het regent. De Sint doet vandaag zijn intocht, nou die zal wel nat worden. Ik zit te haken en naar 'De Fruitmand' te luisteren. Wim vermaakt zich boven wel.
18-11-1990. We zijn naar de Maranatha kerk geweest, er werd een tweeling gedoopt. Oma bracht de een binnen, en Opa liep er achter met de tweede. Ja dat doet je wel wat, en hij gaf het aan zijn schoonzoon en zei aan haar dochter. Verder zijn we de deur niet uit geweest, want het regent. Wim heeft orgel zitten spelen en T.V. gekeken. Ik heb foto's in geplakt. En 's avonds rummicub gespeeld.
19-11-1990. Weer heerlijk gezwommen, en toen we thuis kwamen belde Fennie of we thuis waren om 14:30, en een verrassing ze hadden Mien en Hennie bij zich. Een fijne middag gehad. We zien elkaar toch zo weinig. En Meindert had weer bieten voor ons. Hennie wilde haast niets hebben, ze zei dat ze zo'n last had van maagzuur. Om 17:30 uur gingen ze weer naar huis.
20-11-1990. De bieten heb ik ingevroren, en we hebben ze ook gegeten. Ik had 6 pakken. Ik heb Meindert nog gebeld, dat ze al in de vriezer zaten, en nog eens bedankt.
21-11-1990. Er is weer Bijbelstudie bij ons geweest. Later zitten typen, en Wim nog even schilderen.
22-11-1990. Wim heeft alles weer gezogen, en toen kwam Marja met al het nieuws rondom de Jagersdreef, erg gezellig, we zien er altijd weer naar uit.
23-11-1990. Ik had weer een bloedneus, en nu ben ik even naar de dokter geweest, ja eventjes. Ik was er om 08:40 en om 10:30 uur was ik weer thuis. Wim had net de koffie klaar. De dokter heeft me door gestuurd naar een K.N.O. in Zeist.
24-11-1990. We zijn het dorp in geweest, en later heb ik zitten haken, en Wim zit gezellig bij me een kerkje te maken voor de Kerst en we zitten naar de E.O. te luisteren. En 's avonds rummicub gespeeld.
25-11-1990. We zijn naar de kerk geweest, en uit de kerk kwamen de Westerhoffjes. M&P hadden hun rapport bij zich, het was weer prachtig. Michel had 7 zevens, een 8½ en een 8. En verder alles goed. Maar er stond bij geschreven 'Michel praat te veel'. En Petra had allemaal zevens, en verder alles goed, en daar was bij geschreven 'Petra werkt al vlugger'. Dat is wel fijn.
's Middags zijn we naar Nico Stufkens geweest, hij was 25 jaar op Plantwijk, het was er erg gezellig. We kregen allemaal een boekje van hem. Zijn levensbeschrijving, dat had hij zelf gemaakt. En 's avonds belde Arie en vroeg hoe het was. Ik zei dat ik een dinsdag naar Zeist moest.
27-11-1990. We zijn naar Zeist geweest, de dokter ging met een lampje door mijn keel, en toen moest ik koeko zeggen, en Wim mocht ook even naar binnen kijken. Toen heeft hij mij verdoofd. Toen heeft hij wat dicht gebrand. En toen konden we weer gaan. Over 14 dagen terugkomen. We waren om 12:30 uur alweer thuis. Marja belde toen was mijn neus nog verdoofd. En om 17:00 uur ging weer de telefoon, en dat was buurvrouw Bakkenes ze zei, ik heb mijn hoofd gestoten, wil je even komen. Nou haar witte haren waren rood van het bloed. Ik een dot verband er op gedaan en een drukverband toen er om heen, net zo als de dokter vroeger bij Arie had gedaan. En zo goed als het ging het haar schoon zien te krijgen. Het was een goede snee, maar ze wilde niet naar de dokter.
's Avonds heeft Arie nog gebeld, was ook nieuwsgierig wat ze in Zeist hadden gedaan, nou ik had genoeg te vertellen.
28-11-1990. Ik ging vanmorgen even kijken hoe of het met de buurvrouw was, en toen zei Bakkenes ze heeft het verband nog laten zitten, en heeft een hoofd doekje om gedaan en is naar haar werkhuis gegaan. 81 jaar, oprecht een ouwe taaie. We zijn naar Utrecht gegaan en hebben daar een klok gekocht, en zijn toen naar Arie gegaan. Dat was ook weer gezellig. Om 22:30 uur waren we weer thuis.
29-11-1990. Ik heb Marja gebeld, want ze was gisteren met Gien een jas wezen kopen, maar ze was niet geslaagd.
30-11-1990. Wil is vandaag jarig, en Cor belde dat ze ons kwamen halen. Het was daar erg gezellig, de vier dochters waren er, en Gerrit, en later kwam Klazien die had Cees van de bus gehaald. Ze ging naast Gerrit op de bank zitten.
Om 19:00 uur kwamen Petra en Michel en Anke binnen hollen en zeiden we komen naar de nieuwe klok kijken. En daar kwamen Henk en Marja ook aan, en wij met z'n allen naar voren. Henk nam de lamp en scheen naar de klok. Ja, dat dacht ik, maar hij scheen naar buiten want daar stond een nieuwe auto. Hij zei dacht je nu echt dat we naar de klok kwamen kijken. Nou wij met z'n allen naar buiten, wat een mooie wagen, nou zeg maar slee.
01-12-1990. Het is -4 graden en het regent. Ik werd opgebeld dat Mw. Karnas was overleden, en of ik alles wilde regelen, want ze had geen gegevens achter gelaten, en de Fam. kende alleen mij. Nou ik heb Juf. Vogelaar gebeld, en die zal voor alles zorgen. Later belde Arie dat hij inktlint voor mijn typemachine had maar dat hij dat nooit meer op Zaterdag deed, het was er zo druk. Hij had er twee gekocht, dus kan ik weer en tijd van genieten.
02-12-1990. We zijn in Zeist naar de kerk geweest, met de Fam. Visser ze hebben later bij ons koffie gedronken. En 's middags is de schoonzuster met haar dochter van Mw. Karnas bij ons geweest, en zei vertelde dat ze niets konden vinden. Toen zijn we later nog naar mevrouw de Lafontijne geweest want daar kwam ze veel. Ja die schrok wel. 's Avonds heeft Wim orgel zitten spelen, en ik foto's in geplakt, later nog rummicub gespeeld.
03-12-1990. We zijn naar Jannie geweest, die heeft netelroos.
04-12-1990. We zijn naar de begrafenis geweest van mevrouw Karnas. Juf Vogelaar had de leiding, ze deed het keurig.
05-12-1990. We hebben vanmorgen onder de koffie elkaar wat gegeven want het is vandaag Sinterklaas. We hadden al een klok gekocht, maar nu nog wat snoep, en speculaas, dat hoort er bij. 's Avonds heeft Henk ons opgehaald, het was een fijne avond. Je kunt al zien dat ze groter worden. Michel heeft een microscoop gehad, en Petra een spel waar ze allemaal jurkjes mee kan tekenen, en bij kleuren. Nu was Michel erg rustig, maar Petra was nu zo druk. Dat zal wel in de leeftijd zitten. Henk heeft ons om 22:00 uur weer naar huis gebracht, en voldaan gingen we naar bed.
06-12-1990. We hebben het huis weer schoon, en Marja kwam niet omdat we elkaar gisteren pas hadden gezien, dus heb ik een bezoekje bij Jo Gotingk gebracht.
07-12-1990. Juf Nannen is geweest, ze woont boven mevrouw Karnas en was in Roemenië. Dus ze was erg nieuwsgierig hoe of het was gegaan. Wim heeft inkopen gedaan. 's Middags zijn we wezen zwemmen.
08-12-1990. Geert en Mien zijn op de koffie geweest. 's Middags zijn wij naar Ada geweest. 's Avonds rummicub gespeeld.
09-12-1990. We hebben ons verslapen, en om 11:00 kwamen de Westerhoffjes. Marja was erg verkouden en had haast geen stem. Michel heeft orgel zitten spelen, en Petra heeft eerst getekend en later ook orgel gespeeld, en toen nog Henk, het was zo laat. Om 13:45 uur gingen ze weer naar huis. En na het rusten hebben we een boswandeling gemaakt, maar er stond een koude noord oosten wind. Wim heeft nog orgel zitten spelen, en ik heb zitten lezen. 's Avonds belde Arie, en toen heb ik gezegd dat we een dinsdag naar hem toe komen. Later nog rummikub gespeeld.
10-12-1990. Het waait zo hard, we zijn niet wezen zwemmen. Ik heb voor de courant zitten typen, en Wim er gezellig bij, die is nog steeds met het kerkje bezig.
11-12-1990. We hadden vandaag vrij reizen en zijn naar Hilversum geweest. Op de terugweg naar Arie, die kwam er net aan lopen. Dus we waren mooi op tijd. Hij had weer iets nieuws voor zijn computer, een muis die haalde hij over een foto, en dan kwam die uit de computer. Erg leuk. We hebben een hele fijne dag gehad, en om 22:30 lagen we heerlijk in bed.
12-12-1990. Er was bij ons weer Bijbelstudie, en 's avonds heb ik zitten typen, en Wim heeft Kerstkaarten zitten schrijven.
13-12-1990. Ik ben voor controle geweest bij K.N.O. en alles was goed. Later heb ik Marja gebeld want zei moest ook voor controle. Maar ze was 65 kilo, dus erg gegroeid, maar kern gezond. Wat wil een mens nog meer. Allemaal zegeningen. 's Middags een brief naar Arie zitten typen. En nog wat Kerstboekjes gelopen, daar gaat veel tijd in zitten.
14-12-1990. Het huis is schoon, en Marja is geweest, dat is altijd gezellig. 's Middags heb ik weer Kerstboekjes gelopen. Wim heeft zitten schilderen.
15-12-1990. Om 12:30 uur werden de kinderen gebracht, want Henk en Marja hebben een diner in Figi. Om 14:00 uur kwamen H&M weer, ze hadden twee Kerststukjes bij zich, een van Arie en een van hun zelf. Dat was een verrassing. Wij hebben met de kinderen een Adventskerkje gemaakt, elke week mag je er een raam van opendoen, en op de Kerst gaat de deur open. Het was weer erg gezellig, om 20:15 uur ging Petra naar bed, en om 20:30 uur Michel. Het was zijn beurt om op onze kamer te slapen.
16-12-1990. Om 07:55 werd hij wakker, en zei mag ik naar beneden voor de T.V. en daar kwam Petra ook al aan, die had het gehoord. Na het ontbijt heb ik een Kerstverhaal gelezen. We zaten nog te scrabbelen toen ze werden gehaald. Ja ze moesten naar Oma Westerhoff. Henk en Marja hadden het fijn gehad, nou en wij ook. Na het eten zijn wij het bos in geweest, dan denk je jammer dat ze zo vroeg weer naar huis moesten, ze zijn ook zo graag in het bos.
17-12-1990. We hebben Kerstfeest gehad van de Bond. Wim heeft kort gesproken als opening, hij deed het keurig, dan ben ik best trots op hem. Broeder Lokollo sprak en zong samen met zijn vrouw. Het was een gezegende middag.
18-12-1990. Wim heeft zijn haar zelf geknipt, en ik ben naar de kapper geweest. En later nog wat bezoekjes gebracht.
19-12-1990. Het sneeuwt, gezellig. We hebben inkopen gedaan voor de Kerst en nu zit ik te typen. Michel belde en zei dat hij aan de nieuwe telefoon had gezeten en nu deed de bel het niet, of ik hem wilde bellen. Ik heb het wel 4 keer gedaan, hij belde steeds terug in hoor nog niets. Toen belde hij Oma ik heb het door, en als hij nu belt dan bel ik niet meer terug. Want ik ben alleen thuis en Pappa kan bellen. Ik vond het wel gezellig, dat ze dan toch aan je denken, hij had ook een ander kunnen bellen.
20-12-1990. We zijn naar Aart haar verjaardag geweest. Hennie was er niet, ze zag er tegen op. Dus Klazien was er alleen. 's Middags zitten typen, en zo vliegen de dagen voorbij.
21-12-1990. We hebben pakjes gemaakt voor Jannie en Ada, dat doen we al zo lang als dat ze weduwen zijn. En later zijn we naar Jannie geweest, ze was weer blij.
22-12-1990. We zijn naar Ada geweest, en ook een pakje gebracht, en de haren gedaan. Wim heeft het ook wat bij geknipt.
23-12-1990. We zijn naar de Maranatha kerk geweest, en toen we de Traay op keken zagen we Henk en Petra al in de verte aan komen. Ze waren al een poosje binnen, en daar kwamen Marja en Michel aan. Marja zei die twee rijden altijd zo hard. Het was weer een fijne morgen. De kinderen hadden ook een kerk gemaakt, dus nu hebben ze er genoeg in huis. 's Avonds zaten we rummicub te spelen en toen kwamen Henk en Petra er weer aan, maar nu met de auto. Wim had een Kerst stukje gemaakt, en dat kwamen ze halen.
25-12-1990. Henk heeft ons om 09:30 uur opgehaald, en toen we in de auto stapten begonnen ze te zingen. Merry Christmas to you. Dat vonden we erg mooi, en het doet je wat, allen zo blij naar het Hoge Licht. Uit de kerk kwam Arie ook, en toen was het weer kompleet. Allen heerlijk aan een kom koffie met een heerlijke plak tulband.
Henk heeft het Kerstdiner verzorgd, en aan tafel kregen we door de kinderen zelf gemaakte menu kaarten, en het eten, het is teveel om op te noemen, maar het was af. Niets is er mislukt. En voor het toetje zeiden Michel en Petra een gedichtje op van het handje, wat ze zelf van haar eigen hand had gemaakt, we hebben er allen van genoten, ze worden al zo gezellig.
En dat Henk het allemaal weer kon, is alleen lof en dank voor de Heere. Om 22:30 uur werden we weer voor de deur afgezet, en Henk ging toen Arie ook weg brengen. We lagen voldaan in bed, allemaal zegeningen.
26-12-1990. We hebben 's morgens een boswandeling gemaakt, en het begon zo hard te waaien, dat we ons zorgen maakten. Want Henk en Marja en de kinderen, en Oma Westerhoff, waren naar Boxmeer. Later heb ik Arie nog gebeld, of hij geen last van zijn maag had gehad, maar het was allemaal goed gegaan. En hij had ook een fijne dag gehad. Later hebben we naar een Heidi film gekeken, die hadden we nog nooit gezien, en nog rummicub gespeeld.
's Avonds even Marja gebeld, maar Henk zei dat hij geen last van de wind had gehad, en ze hadden het fijn  bij Nel gehad. Dus de zorgen waren weer voor niets geweest.
27-12-1990. De was gedaan en verder zitten typen, en Wim is boven aan het schilderen. Om 17:30 uur kwam Michel binnen met een vuilniszak, en zei daar zit een snoek in. Ze waren met Daan en Martien Haze wezen vissen, en Martien had hem gevangen. Hij woog 5 kilo en was 75 cm. lang. Ik heb er dadelijk een foto van gemaakt. Leuk dat ze even langs kwamen.
28-12-1990. We zijn maar niet wezen zwemen, ik moet erg hoesten. Nou Wim heeft zich weer boven vermaakt. Later ging de telefoon, en dat was Michel en hij vroeg Opa gaat u met mij vissen, want Pappa moet weer werken. Hij dacht ik heb Opa ook nog, maar die zei dat is voor mij te koud, van de zomer ga ik wel eens met je. Nou dat viel wel tegen.
29-12-1990. Het heeft de hele dag geregend, ik heb zitten typen en Wim heeft boven zitten schilderen.
30-12-1990. Het is mooi zonnig weer, we zijn niet naar de kerk geweest. Ik heb de kriebelhoest, we zijn het bos in geweest en hebben erg genoten van de natuur, de zon scheen zo mooi door de bomen.
31-12-1990. We hebben inkopen gedaan, en de oliebollen ingeslagen. Toen we thuis kwamen was er post van Arie. Een Nieuwjaarsbegroeting die had hij zelf op de computer gemaakt. Ik heb hem even gebeld, maar hij bleef heerlijk thuis zei hij. We zijn 's avonds niet naar de kerk geweest. De kriebel is er nog steeds. Gezellig bij de T.V. die was erg mooi. Om 3 minuten over twaalf belde Arie, dat was erg fijn, het doet een mens toch goed, want je bent met zoiets altijd erg gevoelig, dankbaar dat we allen er nog zijn, een ieder op zijn eigen stekje. Hij zei, Roestie had de hele avond boven gelegen, en kwam 5 voor twaalf beneden en ging aan zijn voeten liggen. Hoe moet je dat verklaren, toevallig? Het deed me goed zei Arie. En Roestie had er ook behoefte aan, anders was hij wel boven gebleven, of het schieten vond hij niet leuk en zocht bescherming.
Om 01:30 uur belde Marja, en zei dat ze alleen in huis was, de kinderen waren met Henk de straat op, gezellig over en weer de knallen laten horen. Het was er mooi, ook bij ons in de straat, veel vuurwerk.