Dagboek van Martha 1993

Klik op de player om te luisteren naar de tekst terwijl u hieronder de foto's bekijkt.
01-01-1993. Om 10:30 uur werden we wakker, toen hebben we koffie met oliebollen gegeten, en een boswandeling gemaakt. Op straat kon je zien dat er veel vuurwerk was afgeschoten. Om 16:00 uur belde Marja of we thuis waren, ze kwamen Nieuwjaar wensen. Michel vertelde dat iemand een lichtkogel had afgeschoten en die was op het dak achter hun huis gaan branden. De brandweer had het geblust.
11-01-1993. We hebben Arie om 17:45 uur gebeld, hij zei 'Ik dacht al, dat is Ma'. Hij is vandaag 26 jaar bij Laméris. Hij had een snipperdag zei hij, dus ik had hem wel eerder kunnen bellen. Toen heeft Wim nog met hem gebabbeld. We wilden opleggen toen zei hij moet je me niet feliciteren? Daar bellen jullie toch voor. We hebben er later nog om zitten lachen, die Arie van ons.
18-01-1993. Ik heb Arie gebeld of hij morgenavond thuis is, want we willen morgen gaan stadten.
19-01-1993. Om 10:15 uur zijn we op de Melvill op de bus gestapt, naar de trein. We waren om 11:00 uur in de stad. Eerst heerlijk koffie gedronken, en bij de Hema heerlijk gegeten en nog wat gewinkeld. Toen was het tijd dat Arie thuis zou zijn. Hij was net met het eten voor Roestie bezig. We hadden een heerlijke Bossche bol bij ons, en ik had zuurkool met een gerookte kippenpoot bij ons, dus Arie had het gemakkelijk. We hebben het weer gezellig gehad. Hij heeft ons weer veel van de computer laten zien. Dan springt mijn hart toch open. Maar mijn verstand zegt nee, laat mij maar typen. Om 21:00 uur zijn we voldaan naar huis gegaan.
23-01-1993. Henk en Marja hebben om 14:15 uur Michel gebracht. Hij stond voor de deur te bellen, ik deed open en daar stond hij met een grote schaal met roomsoesjes. Dat was een verrassing. Michel heeft op mijn nieuwe machine een brief getypt. Ze kunnen het zo. Om 17:30 uur heeft Wim Petra uit de padvinderij opgehaald, toen hebben ze kip en brood en opa's pudding gegeten. Toen hebben we vier op een rij gespeeld. Ik met Michel en Wim met Petra. Toen met z'n allen tri-ominos gespeeld en verder t.v. gekeken. Met heerlijke roomsoesjes. Om 22:00 uur gingen ze naar boven, en ik ging een half uur later en toen sliepen ze al heerlijk.
24-01-1993. Om 08:00 uur werden ze wakker. Ik heb toen de kachel bij ze aan gedaan. Om 09:00 uur kwamen ze met Wim naar beneden. Na het ontbijt gingen ze weer naar boven en kwamen later met gemaakte vliegtuigjes beneden. Die hebben ze steeds van de trap naar beneden gevlogen, en later naar buiten, daar was veel wind. Toen was het al 12:00 uur. Henk en Marja kwamen koffie drinken, nou die hadden weer veel te vertellen over het lekkere eten, en wat ze verder hadden gedaan. Henk had foto's van zij nieuwe werk, en een van Nicole haar baby bij Petra op schoot. Die heb ik gekregen, zo was het ongemerkt laat geworden. De kinderen waren boven aan het hollen, ze waren door het dolle heen. Een teken dat ze het naar hun zin hadden. Om 13:45 uur gingen ze weer naar huis. Ik heb eten gekookt, en na het rusten hebben we een wandeling gemaakt. De dag is om gevlogen.
26-01-1993. We zijn naar Zeist geweest. We hebben voor boven en beneden vloerbedekking gekocht. In de Punt erwtensoep gegeten. En zo vliegen de dagen om.
28-01-1993. We hebben weer studie bij ons gehad. Om 17:00 uur is Wim naar Judo gegaan, want Michel moet zijn gele band halen. Nu is Wim gaan filmen. Ik ben thuis gebleven want er is iemand van de studie bij ons gebleven. Wij zijn maar gaan eten, en Wim was pas om 18:30 uur thuis, en ik heb haar om 19:00 uur naar de bus gebracht.
09-02-1993. Arie belde om 19:00 uur en zei dat hij weer wilde boeken, of wij dan weer wilden komen voor Roestie. Nou dat doen we graag. Om 19:30 uur kwam Henk ons halen om een kopje koffie te drinken, maar hij heeft ons eerst geholpen om de linnenkast op de hobby kamer te zetten. De bedden stonden er al. Nou dat was een zware klus. We hebben een fijne avond gehad. Henk heeft nog even voor ons gecomputerd en om 22:30 uur waren we weer thuis.
10-02-1993. Marja kwam even uit haar werk kijken of de vloerbedekking er al lag. Ze wilde net weg gaan en daar kwamen ze aan. Ik belde Marja dat het al lag. Ze was net thuis. Dat hadden ze gauw gedaan. Het staat erg mooi, maar we blijven nog maar even op de hobby kamer slapen, totdat de lucht wat weg is.
12-02-1993. Marja belde om 14:00 uur of ze moest komen helpen om de kast op zijn plaats te zetten. Ik zei die staat er al. We hebben hem leeg gehaald, en toen gekanteld. Dat gleed lekker. Nou zei ze, dan kom ik maar niet. Ze was nog druk en ze moesten nog naar Doorn voor de school van Michel, daar was kijkavond. Wim is even naar Zeist geweest, hij kon bij Duiker zijn handbediening halen. Het is rustig weer, 4°. Ik heb even in de zon in de tuin gewerkt, en later zitten typen.
13-02-1993. Arie belde om 12:30 uur of we vanmiddag thuis waren, dan had hij wel zin om te komen. Ik moest wel even naar Ada om haar haar te doen. Ik kreeg er een mooie bos anjers voor. Ik was net thuis en daar kwam Arie met een grote bos voorjaarstakken met drie amaryllis knoppen, dus dat zal wel mooi zijn als die uitkomen. Ze staan erg mooi op het kleine kastje voor. Arie had voor mei geboekt zei hij. Dan was hij net weer voor zijn verjaardag thuis. We hebben weer een fijne avond gehad. Om 22:15 uur ging hij weer naar huis. We hebben hem niet naar de bus gebracht, we zagen er tegen op om de kou weer in te gaan. Ik heb de vaat nog gewassen en ben heerlijk naar bed gegaan.
14-02-1993. Om 18:30 uur belde Michel en zei dat hij zich verveelde, of ze even mochten komen. Ik zei nou dat is een verrassing. We zitten dia's te kijken van vroeger, nou dat vonden ze ook leuk. Henk had een appeltaart gebakken en daar brachten ze een stuk van mee. Hij was erg lekker. Nog even boven de vloerbedekking bekeken. Ik zei waar is Petra. Die sliep bij Bennadette, die is morgen jarig. Om 21:00 uur gingen ze weer naar huis. Ik zei tegen Michel als je je weer verveelt kom dan maar naar ons.
23-02-1993. Om 16:00 uur zijn we naar de Jagersdreef gegaan, om op de poezen te passen, want ze zijn 4 dagen naar een huisje in Zoutelande. We waren net in huis toen belden ze. Het was een mooi huis met sauna en zwembad, en een glazen serre. Daar ging Henk maar gauw in zitten, want hij is een paar dagen grieperig geweest. Hij is nog erg moe. Ik moest wat in de koelkast zetten, en daar stond heerlijk gebak in, dus heb ik maar gauw koffie gezet. En een mooie bak met bloemen op tafel met een poppetje dat had Petra gemaakt, met welkom, en nog wat voor ons getypt, zoals je hieronder zit. We hebben fijne dagen gehad.
26-02-1993. Om 14:00 uur belde Petra dat ze weer thuis waren, en ze hadden het fijn gehad. Maar ze waren niet naar zee geweest want mamma was ziek geworden. Marja kwam ook nog even en zei dat ze blij was dat ze weer thuis waren. Ze lag met koorts op de bank. Henk was ook nog niet de oude. En Michel had ook nog een dag verhoging gehad. Petra was nog kern gezond.
04-03-1993. Ze hebben een nieuwe gasbuis van de straat naar de keuken buiten aangelegd. De volgende dag zouden ze hem onder de keuken door leggen, maar er was vorst en ze kwamen niet. Ik stond vaat te wassen en werd zo slaperig dat ik dacht dat ik ook de griep kreeg. Later ruimde ik de vaat op en rook gas. Ik belde ze op dat ik gas rook. Wim was naar het gemeentehuis voor een formulier van mij voor 65 jaar. Hij was er gelijk met die man, maar wist van niets. Nou hij had een meter bij zich, en inderdaad er ontsnapte gas. Dat heeft hij weer gemaakt. Wim zei ik weet dat mijn vrouw 65 wordt, hij was op het gemeentehuis van het kastje naar de muur gestuurd. Eindelijk is het toch voor elkaar gekomen. Ik belde Marja, ze lag nog met koorts op de bank. Henk heeft nog steeds gekookt, dat is wel fijn.
's Middags heb ik Arie gebeld, die was nu zonder koorts, en voor hem werd niet gekookt, hij was het met zijn slappe lichaam wezen halen. Dan word ik niet goed als ik dat hoor. Maar hij wilde niet hebben dat we kwamen.
27-03-1993. We hebben vandaag onze trouwdag gevierd. Arie kwam om 15:00 uur binnen met een mooie vaas met bloemen, nu weet hij zeker dat ze mooi staan. Het was veel te gek. We worden altijd zo verwend. Om 16:00 uur was de Fam. Westerhoff er. We stonden voor de deur te praten, en daar kwam Henk aan, en zei doorlopen. Hij had een sier gans, ik dacht dat hij van plastic was, en hij ons voor de gek hield. Nou zij hij, pak hem maar eens uit. We waren zo verbaasd dat we dit kregen dat we gewoon dicht sloegen. Wim moest aan Aardenburg denken, ik deed het papier er van af en kon hem niet opbeuren, want hij was van beton. Erg mooi. Petra had een plantje met een potje, en een mooie plaat gemaakt met plakwerk er op, erg mooi. Het plantje had ze zelf uitgezocht en van haar eigen geld betaald. Michel had een haasje, ook zelf betaald. Ik zag hem een paar dagen geleden staan, Wim zei wat moet je er mee? En nu kreeg ik hem van Michel. Dat doet je dan wel wat. Petra heeft er niet veel aan gehad, ze was ziek en heeft op de bank gelegen. Ze had 39° koorts.
Met het eten is Petra even aan tafel geweest, ze heeft drie sateh stokjes gegeten, en ze sliep toen wij later voor kwamen. We kunnen er weer op terug zien. Om 21:45 uur gingen ze Arie naar de trein brengen, en wij zijn heerlijk naar bed gegaan.
28-03-1993. We werden pas om 08:30 uur wakker. Na het ontbijt hebben we Petra gebeld, ze had nog verhoging en wat hoofdpijn. Ze had slecht geslapen. 's Middags gingen we fietsen, en toen kwam Henk ons achterop, hij ging naar de tantes want hij had folders voor het orgelfonds. Het was erg koud. Wim heeft later de gans en bloemen en het haasje gefilmd.
30-03-1993. Petra is weer naar school. Wij hadden vrij reizen, we zijn naar Hilversum geweest en we waren al weer om 16:00 uur thuis. We moeten er nog weer aan wennen, we waren erg moe, het was wel mooi zonnig weer, maar wel erg koud. Cor belde ons gisteren nog, en later Mien van Jaap, dus ze waren onze trouwdag niet vergeten.
18-04-1993. De Westerhoffjes zijn op de koffie geweest, en Marja vertelde dat Romy alweer wat opknapte. Ze mankeerde van alles en de dierenarts was bij haar geweest. Ze heeft een spuitje gehad en ze krijgt 's avonds zalf door haar eten. Rianne kwam met Petra mee en die moest ze eerst boven laten zien, en later de kelder, en toen gingen ze buiten ballen. Michel vroeg of jij mee mocht doen, en die had pech, de bal ging door het raam van het terras, alles lag met glas. Henk heeft al de fietsen er uit gebeurd, en de stoep weer schoon gemaakt. Hij zat later zijn koffie op te drinken toen zei Rianne dat ze naar huis moest. Ze belde haar moeder of ze later mocht komen, maar dat mocht niet. Dus heeft Henk haar naar huis gebracht, en Petra ging mee, en later gingen Marja en Michel weg. We zeiden tegen elkaar wat een onrustige morgen. We hebben geen tijd gehad om te babbelen. We hadden ons er juist  zo op verheugd, en nu moeten we weer veertien dagen wachten. Na het rusten regende het. Toen hebben we tri-ominos gespeeld, en 's avonds naar Mies gekeken.
30-04-1993. Om 16:00 uur zijn we voor een week naar de Jagersdreef gegaan. De kinderen hadden tulpen vakantie. Toen zijn ze met z'n allen naar de Camping Belle-vue 2000 Berdorf in Luxemburg gegaan. De volgende morgen belden ze dat het een mooie omgeving was. Petra zei ik heb van jullie geld een zaklantaarn gekocht. Dan kan ik goed in de spleten kijken, en Michel had nog niets gekocht. Nou wij zijn later naar de kweek gegaan en hebben alle planten in huis verpoot. Dat was hard nodig. En inkopen gedaan voor Wim zijn verjaardag. Er staat een harde wind en het is maar 8° dus we kunnen niet buiten zitten.
06-05-1993. Om 07:00 uur werden we wakker en ik heb Wim gefeliciteerd, en de cadeautjes van Marja gegeven, toen ben ik me gaan wassen. Ik kwam uit de badkamer terug en daar lag Wim met een foto van Michel en Petra omhoog houdend. Ik gaf een gil van vreugde, hij zei die is niet van jou maar van mij. Nou mijn dag kon niet meer stuk. Petra had een boekje voor hem gemaakt. Erg mooi. En er was een verjaardags zwemkaart bij, daar hebben we erg om gelachen. Om 08:30 zaten we op de fiets naar de Oosterstraat, er stond erg veel wind en het was koud, 8°. Wim heeft me nog geduwd. Om 10:00 uur kwamen Mien en Geert, en die zaten net en daar kwam Austerlitz al aan, en Herman en Dikkie, twee van het bestuur en toen was de kamer vol. Het was erg gezellig. Om 13:00 uur waren ze allen weg. Gauw wat soep gegeten, en even gerust. Om 14:30 uur waren Cor en Aart er, en toen Jannie en Ada. En om 16:00 uur kwam Arie met een taxi. Dus weer een gezellig clubje, maar ik miste de Familie Westerhoff wel. Het was niet compleet.
Ada heeft nog even geholpen met de afwas, en om 18:45 uur zaten we weer op de fiets. Arie op mijn oude, toen hebben we op de Sluis chinees gehaald. Ik was doorgereden en had de tafel al gedekt, toen hebben we heerlijk gesmuld, dan in hun huisje mis je ze helemaal. Nou moet ik maar niet zeuren. We hebben nog een heerlijke t.v. loze avond gehad. Om 23:00 uur stond de taxi weer voor om Arie te halen. We kunnen terug zien op een fijne dag.
07-05-1993. Onze vakantie zit er weer op. Om 19:00 uur zijn we weer naar de Oosterstraat gegaan, we waren net thuis toen Marja belde dat ze net de grens van België over waren. Om 23:00 uur hebben we nog gebeld, toen waren ze nog niet thuis.
08-05-1993. We hebben heerlijk geslapen. Wim heeft alles gezogen en ik heb de was gedaan. Marja belde nog even, morgen komen ze het wel vertellen. Ze was ook aan de was en Henk deed boodschappen. Ze vond het fijn dat de planten waren verpoot, ze had er al zo lang tegen aan zitten hikken.
12-05-1993. We zijn vanmorgen om 09:00 uur met de bus naar de trein gegaan. Die vertrok om 09:45 uur naar Utrecht. We gaan voor een week naar Arie want die is vannacht om 03:00 uur vertrokken naar Mallorca, naar Magalluf. Om 13:45 uur belde hij op dat de reis goed was verlopen. Het was 25° en het appartement was goed. Wij zijn later de stad in geweest, en op de gracht koffie gedronken, heerlijk in de zon.
15-05-1993. We zijn naar de bloemenmarkt geweest, plantjes voor Arie zijn bak en tuintje gekocht, en een zak aarde van 40 liter, en het begon te regenen. Ik zei tegen Wim 'Ja we zullen beiden wel erg veel van onze kinderen houden, als ze ons hier zo zouden zien lopen waardeerden ze het dubbel'. Vorige week hadden we het bij Marja gedaan. De aarde hebben we op de boodschappenwagen gelegd. Maar toen de tuin klaar was hadden we er eer van. En de zon scheen weer. 's Middags hebben we in de grachtkelder pannenkoeken gegeten. Wim een met peren en advocaat met slagroom en ik champignons met tomaten en ui. Ze waren heerlijk, het was te koud om buiten te zitten.
16-05-1993. Naar de kerk gewest en het laatste gebak van de taart van Arie er bij. Nou we vermaken ons wel. Later heb ik macaroni gemaakt, en ook 2 schalen voor Arie ingevroren.
17-05-1993. Inkopen gedaan voor Arie zijn verjaardag. Een Engels-Nederlands woordenboek gekocht, en in wel 4 winkels geweest voor diskettes, want hij moest Nashua hebben. Maar bij Stafhorst zijn we geslaagd. Op de gracht ijs gegeten en twee handdoeken gekocht.
Wim ging t.v. kijken en ik heb met Roestie op de stoep de courant zitten lezen, de zon was nog zo lekker.
19-05-1993. We hebben elkaar eerst gefeliciteerd met Arie zijn verjaardag. Dat is wel raar in zijn huis en hij is er niet. Wim heeft alles gezogen, en ik heb het bed verschoond en alles gewassen. Toen zijn we in de Hema wezen eten. Na het rusten zijn we naar de trein gegaan. 14:55 uur uit Utrecht en de bus van 15:10 uur konden we zo instappen. We waren vlug thuis. Nog wat inkopen bij Hengeveld gedaan, want morgen zijn de winkels dicht, want dan is het Hemelvaartsdag. Toen heb ik Marja gebeld dat we weer thuis waren, en haar met haar broer gefeliciteerd. Vannacht om 02:30 uur belde Arie dat hij er weer was.
20-05-1993. We zijn nar de Grote kerk geweest en bij Ada koffie gedronken. Ik lag op de bank te rusten toen belde Arie, en die had veel te vertellen. Toen kwam Wim beneden en die had ook nog veel te vertellen. Alles bij elkaar 1½ uur. Toen hebben we nog 10 km. gefietst.
21-05-1993. Om 14:00 uur belde Arie 'Ik heb wel zin om te komen'. Nou daar hadden wij ook wel oren naar. Hij was er om 16:00 uur. We hebben de vakantie film gezien. 's Avonds heeft Henk hem opgehaald, wij hadden geen zin om mee te gaan, want we hebben morgen vergadering in Rhederoord. We hadden een fijne middag gehad.
25-05-1993. We zijn vanmorgen om 09:00 uur met de trein naar Emmen geweest, naar de dierentuin. Het was wel een hele reis. Om 11:30 uur waren we pas in de tuin. Eerst koffie met gebak genomen, want daar waren we wel aan toe. Wat is daar veel te zien. Wim heeft lopen filmen. Om 17:00 uur ging de tuin dicht. We hadden alles nog niet gezien, na een slaatje gegeten te hebben zijn we weer op de trein gestapt, en om 21:30 uur waren we weer voldaan, maar wel moe, weer thuis. Om 22:00 uur lagen we al in bed, we hebben geslapen aan een stuk tot 08:30 uur.
29-05-1993. Om 17:00 uur hebben Marja en Henk de kinderen gebracht. Ze hebben een avondje met het personeel van De Zwoer. Nou dat was een tijd geleden dat ze waren geweest. Wim heeft nog met Michel in de tuin gebald, en Petra heb ik weer breien geleerd, dat was ze vergeten. Na het eten nog even gebald met z'n allen. Petra had zich verkleed in de schuur, ik heb er een foto van gemaakt. Ik wet niet of hij goed is want Michel liep er doorheen. Om 22:00 uur gingen ze naar bed. Ik heb ze maar laten uitrazen en ik ging om 22:30 uur toen was het stil.
30-05-1993. Ik was al helemaal klaar, en het was nog stil boven. Om 08:30 uur ging ik kijken, en ze werden van mij wakker. Ik zei we gaan naar de kerk, komen jullie? Om 09:00 uur waren ze beneden. Toen we uit de kerk kwamen waren Henk en Marja er ook al gauw. Michel zei 'Moeten we nu al naar huis?' Ze wilden alle twee blijven, maar toen ze om 14:30 uur naar huis gingen zeiden ze niets meer. Ik had het wel tegen Marja gezegd, maar ze zei 'We komen een dinsdag wel weer koffie drinken, want ze hebben nog de hele week vrij'. Dan werkt Marja ook niet. Na het rusten zijn we naar de Heidetuin geweest, die is ook erg mooi.
04-06-1993. We zouden gaan zwemmen, en na het ontbijt zei Wim 'Ik voel me niet goed, ga jij maar alleen'. Dat heb ik niet gedaan. Hij ging voor zitten en werd weer niet goed, was erg duizelig. Ik heb de dokter gebeld, en die kwam en zei hat het een ménière aanval was, als hij het weer terug kreeg moest hij een tablet nemen en hij moest vandaag blijven liggen. Toen heb ik 's middags zitten typen, een brief naar Arie.
07-06-1993. Wim is weer de oude. Hij heeft geen last meer gehad. We zijn even naar Marja geweest, ze wist het nog niet, en toen is ze met ons meegegaan om Petra op te halen want ze had de avondvierdaagse gelopen. Michel ging zelf met zijn vrienden naar huis.
10-06-1993. We zijn naar de avondvierdaagse geweest en Michel en Petra hebben we bloemen gegeven, en een briefje om de nek gehangen. Daar waren ze erg blij mee. Met Marja nog wat op gefietst langs de route, en toen zijn we weer naar huis gegaan. Marja vertelde dat ze met Michel naar Doorn was geweest. Ze hadden kennis gemaakt met de leerkrachten. Henk was er niet, die was nog druk met zijn werk.
17-06-1993. Vandaag ben ik 65 jaar geworden. Wim feliciteerde me toen ik wakker werd, en ik kreeg 4 cassettebandjes en zei de rest komt vandaag nog wel. Ik kwam net de douche uit en daar was al telefoon. Daar stond de hele familie Westerhoff te zingen, erg leuk. Om 08:45 uur kwam Marja even, want ze had 2 suikervrije gebakjes gehaald uit het dorp. Ze was er net toen ik mijn cadeau uitpakte. Het was een radio. En nu begreep ik dat Henk zo lang gisteren met Wim boven was. Ik dacht er is wel wat, maar dit had ik niet verwacht. Toen Wim Henk uit liet zei hij 'Het hangt erg mooi'. En ik mocht niet meer op de hobby kamer komen. Wim heeft alles gefilmd, en later belde Henk nog hoe of ik het vond. Hij belde uit de auto, dat is wel makkelijk. Er zijn nog veel telefoons geweest, en het bezoek was mooi verdeeld. Arie was er al om 15:00 uur en had een grote bos rozen. Ik werd er stil van, zo mooi. En 3 type bandjes gehad en een waardebon van ƒ 65,00. En om 17:00 uur kwam Marja ook met een bos rozen, en ook een bon van ƒ 65,00. Ze wisten niets van elkaar, zo zijn ze altijd die twee, erg leuk. Van Michel een glas met 65 jaar er op, en Petra had een pet en een sjaal daar stond ook 65 op. Nu weten we het wel dat ik '65 jaar ben'.
Petra zei 'Oma het kaartje in de rozen dat heb ik van mijn eigen geld gekocht'. Nou ze heeft er steeds mee gelopen. We hebben heerlijk gegeten, en om 23:00 uur was het feest afgelopen. Henk heeft Arie naar de trein gebracht, en Marja was op de fiets. We hadden 22 gebakjes gekocht en er was er nog een over, want Ep is niet geweest, haar zus is ernstig ziek.
20-06-1993. We zijn naar het Hoge Licht geweest want Michel ging van de kinderkerk af. Toen hebben wij bij hen koffie gedronken. Michel vertelde dat hij morgen naar een zeilmidweek van de school ging. Ook als afscheid van de school. Ja hij gaat weer een hele nieuwe fase in.
25-06-1993. Henk en Marja zijn vandaag 18 jaar getrouwd. We zijn om 18:30 uur naar ze toe gegaan, eerst koffie met gebak gehad, en toen met z'n allen naar de school. Want Michel zijn klas gaf een musical. Michel was een ambtenaar. Hij had een snor en een colbert aan. Hij was ineens volwassener. Hij deed het goed, we hebben erg genoten. Later nog de hele school met Petra bekeken. Ze liet zien waar zij zat. Om 21:30 uur waren we weer thuis. Toen heeft Henk nog verse bowl gemaakt, en nog wat na gebabbeld. Om 23:30 uur waren we weer in de Oosterstraat.
26-06-1993. Om 17:00 uur zijn de kinderen gebracht, want Henk heeft een gezellig avondje van de zaak. We hebben met z'n allen in de tuin korfbal gespeeld. Na het eten was de t.v. mooi en om 22:30 uur zijn wij met z' n drieën naar bed gegaan, en Wim heeft nog een film gekeken.
27-06-1993. Wij hadden het ontbijt al op toen hoorde ik boven wat, en ging kijken. Toen was het al 10:30 uur. Ze hebben ook eerst gegeten en toen hebben we korfbal gespeeld. Om 13:00 uur werden ze weer opgehaald. Henk en Marja hadden het ook fijn gehad, en wij hebben ook weer erg van ze genoten.
29-06-1993. Het huis is helemaal leeg, er is om 12:30 uur nieuwe vloerbedekking gelegd. Om 16:00 uur lag het er in en toen konden wij weer aan de slag. We hadden even gewerkt, toen waren we het al zat. Wim is op de bank gaan liggen en ik in de schuur, tussen de stoelen en kasten. Om 19:00 uur waren Henk en Marja er, en die hebben de stoelen en kasten weer op zijn plaats gezet. Het staat allemaal erg mooi. Ik zei tegen Marja dit wil ik niet meer meemaken. Je zou er wat van krijgen. Om 21:00 uur lagen we al in bed. Wim was zo moe, want die was vorige week al met de trap bezig geweest. Het is gelukkig weer verleden tijd.
02-07-1993. Michel en Petra waren ook in het zwembad, we hadden ze geld gegeven, en daarvan gingen ze in de sauna zitten. Ik ben er ook even in geweest. Het was erg heet. Wim is er ook nog in geweest. Toen zijn wij weer naar huis gegaan. We zijn 's middags thuis gebleven. Wim heeft last van zijn rug, en is nog steeds erg moe.
15-07-1993. We zijn naar Barneveld geweest, er was Veluwse Markt. Erg gezellig, we liepen buiten de markt om van de omgeving te genieten toen kwamen we Mien tegen, we zeiden dat niemand wist dat we hier waren, vonden het toch leuk dat we haar zagen, een tijd staan praten. We zeiden dat we zo wel Bertus wilden bellen, dat we even zijn nieuwe huis komen bekijken. Hij zit er erg mooi, maar zei, ook erg eenzaam zo alleen. Anneke was er ook met de kinderen. Later kwam Jaap ook nog even. We zijn met de trein van 17:35 uur weer naar huis gegaan. We hadden een goede verbinding, we waren om 18:15 uur weer thuis.
19-07-1993. We hebben vanmorgen Marja in het zwembad gefeliciteerd met haar verjaardag. Ze moest nog werken, de kinderen waren er ook weer. Die gaan elke morgen met haar mee, dat is wel fijn. Om 16:00 uur zijn we naar de Jagersdreef gegaan. Mw. Westerhoff kwam net na ons binnen. En even later Arie, want die had nog vakantie. Dat was erg gezellig zo met zijn allen. Om 18:00 uur kwam Henk en die ging met Michel eten halen. We hebben weer heerlijk en gezellig gegeten. Om 20:00 uur kwamen zo ongeveer 25 man. Michel en Petra helpen haar al goed, dat is wel fijn. Om 22:30 uur gingen we weer naar huis, het is een fijne dag geweest.
20-07-1993. Om 08:00 uur belde Marja dat we niet hoefden te komen, daar Michel en Petra er al uit waren en dat ze liever met Marja naar het zwembad gingen. Toen hebben we Arie gebeld dat we vanmiddag bij hem komen.
Om 15:00 uur waren we er, en wat hebben we genoten van zijn nieuwe computer. We kunnen begrijpen dat hij de tijd vergeet. Hij heeft een foto van Wim vergroot. We kwamen tijd te kort, wat een mogelijkheden. Je ziet het, maar begrijpen doen we het niet. Om 22:30 uur waren we weer thuis. Arie moet morgen weer werken.
24-07-1993. Henk en Marja gaan met de kinderen op vakantie naar Praag. Ik heb een bandje voor ze gemaakt, want ze hadden alvast voor hun verjaard een cassette speler gekregen, dan konden ze er nu al van genieten. Ik had hem net klaar en toen kwamen ze gedag zeggen. Dat was 19:00 uur, voor mij eigenlijk te vroeg, want ik wilde hem nog over doen. Dan hoeven ze niet op elkaar te wachten, maar dat kon niet meer. Toen heb ik ze maar tegelijk aan laten pakken, want hij is voor hun beiden. Petra had een kaart gemaakt en er ƒ 20,00 op verwerkt. Voor ons als wij 7 augustus op vakantie gaan. Van ieder ƒ 5,00 voor een kopje koffie. Daar word je dan wel even stil van.
07-08-1993. Om 16:30 uur waren we op Rhederoord voor een week vakantie. We hebben een mooie kamer, met bad en w.c. Elke kamer had een Bijbelse naam. Bethseba was die van ons. Om 7:30 uur hebben we een brood tafel en soep gehad. Later hebben we een boswandeling gemaakt. Om 20:00 uur was er koffie en om 20:30 uur avond sluiting. Nog gezellig bij elkaar gezeten. Om 22:00 uur zijn wij naar boven gegaan. Heerlijke bedden, dat is veel waard.
08-08-1993. Heerlijk geslapen. Om 08:30 uur was er ontbijt en om 10:00 uur was er beneden in de kerkzaal dienst, en later koffie gedronken en de omgeving verkend. Heerlijk maar eenvoudig gegeten. Na het rusten regende het. In de bibliotheek hebben we een boek gehaald, en boven zitten lezen.
09-08-1993. Weer heerlijk geslapen, en het regent nog steeds, dat is wel jammer. Na het ontbijt hebben we met z'n vijven gesjoeld. Erg veel gelachen. Ik heb nog wel gewonnen en wel met 223 punten. Om 15:00 uur klaarde het wat op en toen zijn we naar het koetshuis geweest. Daar is een kinderkamp met 80 kinderen en leiding 20, dus alle bedden waren daar bezet. We hebben nog even met ze gespeeld. Wim heeft het gefilmd.
10-08-1993. Kaarten zitten schrijven, en ze wezen posten. Het begon alweer te regenen dus maar weer naar huis. Boven heeft Wim lopen filmen, en ik heb zitten lezen, en 's avonds hebben we dia's gekeken.
11-08-1993 De bus naar Dieren genomen, en later nog doorgegaan naar Doesburg. Het is een mooi oud stadje. Ik heb nog een foto van de trouwzaal genomen. Om 14:00 uur begon het weer wat te regenen. Maar weer op de bus gestapt naar huis. Om 19:00 uur zijn de kinderen van het kamp bij ons in de kerkzaal geweest en voor ons gezongen, erg mooi. En de hoofdleider is bij ons gebleven en heeft van het jeugdwerk gesproken.
12-08-1993. We hebben fietsen gehuurd, we hadden net een uur gereden toen werd het al erg donken. Wij weer terug, we waren net binnen en het begon me toch te regenen. Het is de hele dag niet meer droog geweest tot 19:00 uur. Toen zijn we nog even in de rondte geweest. En toen we thuis kwamen zaten ze allemaal aan gebak voor het 70 jaar bestaan van de Bond. Broeder Kolvoort vertelde hoe we waren begonnen, en dat was erg interessant.
13-08-1993. Ja hoor de zon is er. Een mevrouw zei tegen mij 'Wat is dat daar buiten?' Ik stond maar te kijken en wist niet wat ze bedoelde, maar Wim had het door en die zei 'Dat is de zon'. We zijn met drie auto's naar de Postbank gereden, erg mooi. 's Middags hebben we langs de IJssel gefietst, en om 17:30 uur hebben we onze fietsen weer terug gebracht. Onze laatste dag hebben we buiten erg genoten. De slotavond was er gezellig, er werden gedichten opgezegd en veel gezongen.
14-08-1993. De koffer is weer gepakt, en om 09:30 uur moesten we van onze kamer af. De zon scheen weer heerlijk, en de leiding heeft ons naar de bus gebracht. In Arnhem heerlijk koffie met gebak genomen, en toen met de trein weer naar Driebergen. En de taxi stond precies om 11:30 uur weer voor ons huis, en nog steeds volop zon.
15-08-1993. Heerlijk uitgeslapen, want elke morgen om 07:30 uur ging de wekker en dat waren wij niet meer gewend. Om 15:00 uur heeft Henk ons opgehaald, met de kinderen, dat was weer een prettig weerzien. Ze waren lekker bruin, want ze waren ook net weer thuis van vakantie. Dus er was veel te vertellen. Henk had een videocamera gehuurd, dus ze hadden de hele vakantie gefilmd, nou wat hebben zij veel gezien. Wij hebben er erg van genoten. Ik kreeg een kristallen vaas, en Wim likeur en een doos chocolaatjes. We hebben het erg fijn gehad. Om 18:30 uur zijn we weer thuis gebracht.
Om 21:00 uur belde Arie en die zei 'Jullie waren zeker op de Jagersdreef, want ik kon jullie niet bereiken'. Nou ook weer heerlijk bij gepraat. Onze dag was weer goed.
21-08-1993. Om 12:30 uur belde Arie en vroeg of we thuis bleven. Ik zei voor jou altijd. Om 15:30 uur was hij er. Met een mooie bloemengroet. Pa kreeg zes boekjes van de consumenten gids. We zijn maar naar binnen gegaan, want de zon ging weg, en is er ook niet meer geweest. We hebben het fijn gehad. Wim heeft de film van Rhederoord gedraaid. 's Avonds moest Arie naar de Traay lopen want na 20:00 uur gaat er van de Melvill geen bus meer. Om 22:30 uur ging Arie aan de wandel naar de hoofdstraat, en ik heb de vaat gedaan.
26-08-1993. We zijn met de trein van 09:00 uur naar Weesp gegaan. We hadden vrij reizen. Babbette heeft een snoepjes zaak in Weesp, ze hadden morgen braderie, en wij dachten dat het vandaag al was. Wim heeft nog twee raambiljetten voor haar gemaakt en ik heb op 300 lollies het adres van Babette geplakt. En 100 zakjes met spekkies en drop gevuld. Erg leuk werk. Toen Wim klaar was zijn we naar Hilversum gegaan. Toen we om 18:00 uur thuis kwamen zat er een prijsje op de deur. Wie zou dat hebben gedaan. En ja, een paar dagen later hoorde ik dat het Michel was geweest, voor het eerst heel alleen. Oh wat vond ik dat erg. Hij ging voor zichzelf wat voor de vissen kopen, dat had hij niet gedaan, en toen van zijn eigen geld wol gekocht voor mijn muis, en dan niemand thuis. Daar wordt je toch niet goed van als je dat hoort. Ja, ik heb al 14 dagen een muis. Die liep op de stoep bij Bakkenes en die heb ik gepakt en in een weckfles gedaan. Later heeft Henk hun viskom gebracht, en hij zit zo graag onder het wolletje van Michel.
03-09-1993. Henk en Marja en Petra zijn 's middags even geweest. Michel was met Erwin van Ee vissen. Petra vroeg of ze met de muis mocht spelen. Ik zei, ja neem hem maar mee naar buiten, nou hij vond het zeker erg fijn in de frisse lucht. Hij was zo tierig. Ik heb het theeblad er maar opgelegd. Dat was juist fout. Hij sprong er tegen aan, en kwam op de richel, en weg was de muis. Hij blij, maar ik even niet.
11-09-1993. Petra is vandaag 11 jaar geworden, wij hebben haar de viskom maar weer terug gegeven en er een dwerghamster in gedaan. Wat was ze daar blij mee. En een hartje met geld, dan kan ze zelf kopen wat ze graag wil hebben. Het is een hele fijne dag geweest. Ze had van Pa en Ma een fototoestel gekregen. Ik had het mijne ook mee genomen zoals je hieronder ziet.
23-09-1993. Ada is vandaag 81 jaar geworden. We zijn er 's morgens geweest, en 's middags even bij Marja. Om 17:30 uur belde ik Arie, en we hadden net de praat en daar ging bij hem de bel. Hij zei ik bel zo wel terug. Om 20:00 uur had hij nog niet gebeld, ik zei tegen Wim hij heeft vast bezoek gekregen, en nog geen 5 minuten later ging de bel. Ik was in de keuken en ik hoorde Wim zeggen 'Kom maar binnen meneer'. En daar komt Arie naar me toe en zegt 'De rest kom ik hier wel vertellen'. Nou dat was een verrassing. Hij had Bossche bollen meegebracht, en we hebben het zo gezellig gehad. Hij had het jeugdboekje vernieuwd met kleurenfoto's. Hij vertelde dat hij morgen vrij was, nou de avond is omgevlogen, om 22:30 uur moest hij naar de Traay lopen daar hier geen bussen meer vertrekken. We waren er nog vol van. Zo leuk dat onverwachte.
29-09-1993. Vergadering op Rhederoord gehad, en na afloop met Ep en Hennie en Rienes naar de Epense hei geweest. Heerlijk daar koffie met appelgebak. En thuis met z'n allen nog even in de tuin gezeten.
05-11-1993. Wim moest vandaag fietsen in het ziekenhuis. Hij heeft angina pectoris zei de dokter. Nu heeft hij medicijnen, en als hij weer last krijgt moet hij een tabletje onder zijn tong doen. Ep kwam later nog even aan, en later belde Marja nog.
09-11-1993. We zijn even naar Marja geweest, ze hadden nieuwe kasten gekocht. Henk moet ze zelf nog lakken, ze zijn erg mooi. Marja vertelde dat Petra een werkstuk moet maken met Marjolein. Ze zei, over de theorie. Marja begreep er niets van. Later kwam Petra met Marjolein thuis, ze zeiden we gaan het werkstuk maken. Toen vroeg Marja 'Waar gaat het toch over?' Toen zei Marjolein 'Over Tenerife daar ben ik geweest'. O wat heeft Marja gelachen. Nou zei Petra het lijkt toch wel op elkaar. We hebben er lol om gehad. 
17-11-1993. We zijn naar de bazaar geweest. Wim voelt zich al een stuk beter, het werkt goed. Ik heb later Arie gebeld, want die weet niet eens dat hij klachten had, maar ik heb ingesproken. Hij was niet thuis. 's Avonds belde Arie, met hem gaat het goed. We hebben weer heerlijk bijgepraat.
21-11-1993. Marja belde om 15:00 uur 'Zal Henk jullie over een uur komen halen?' Nou wij daar naar toe. Toen we aankwamen wisten we niet wat we zagen, daar stond een grote kast op de stoep. Ze hadden nu een lagenkast gekocht, dat stond er mooi. En ze had een nieuw stelletje gekocht, want een vrijdagavond hebben ze een feestje van Henk zijn werk. De kinderen komen dan weer eens bij ons slapen. Daar zie ik al weken naar uit, want ze komen nooit meer slapen. Ze vinden zich er te groot voor, nou ik niet.
05-12-1993. We zijn met Cor en Aart naar Barneveld geweest, want Jaap had 5 dagen in het ziekenhuis gelegen met een hersenbloeding. Het is wonderlijk goed gegaan. Hij trok wel met zijn been, maar voelt zich weer goed.
's Avonds heeft Henk ons gehaald, om met de kinderen de Sint te vieren. Marja had er weer veel werk van gemaakt. Ze had overal een gedichtje bij, en ook pakjes verstopt. We hadden afgesproken dat we elkaar niets zouden geven, maar Michel had een plaat gemaakt voor Oma Westerhoff, en Petra had er een voor ons gemaakt, aan de zijkanten hadden ze pakjes met pepernoten gedaan, erg leuk. Om 22:30 uur heeft Henk ons weer naar huis gebracht.
11-12-1993. Arie was er om 15:00 uur en zei 'Ik ben door het bos gekomen'. Nou even later begreep ik het helemaal,want toen stond De Bunt op de stoep, met een groot Kerststuk. In een woord prachtig, het tafeltje was bijna te klein. Gezellig een film gedraaid, en later boerenkool gegeten. Om 21:00 uur moest hij de hele Traay lopen, en om 21:45 uur belde hij dat hij alweer in zijn stoel zat. En wij gingen voldaan slapen.
24-12-1993. We zijn naar de Kerstnachtdienst geweest, erg fijn.
25-12-1993. We zijn niet naar de kerk geweest want Wim heeft diarree. Henk heeft ons om 12:00 uur gehaald, en toen Arie van de trein gehaald. Even later zaten we met zijn allen gezellig aan de koffie met Kerstkrans. Even later ging Henk de keuken in, en ik heb met Petra doolhof gespeeld, een leuk spel. Ze is daar erg handig in, en ik heb ook niet van haar kunnen winnen. Arie zat gezellig met Wim en Marja te babbelen, en Michel was met de kaarsen bezig, het deed allemaal gezellig aan. Wim heeft ook gefilmd, en Arie heeft foto's gemaakt. En Henk was gezellig alles aan het klaar maken. Om 14:30 uur heeft hij zijn moeder gehaald, want zij had de griep gehad, en de hele dag was nog teveel voor haar.
Om 14:45 uur zaten we allen gezellig aan tafel.
1 - Gevulde zalmrolletjes gevuld met pijpjes komkommer en een roomdipsaus.
2 - Weer allemaal een schoon bord, en dat was opgemaakt met warme salade met kalkoenfilet en oesterzwammen met lychees.
3 - Steeds had hij weer nieuwe borden opgemaakt. Gevulde eendenborst met sinasschijfjes en mie met portsaus.
4 - porties gebak gevuld met advocaat, en slagroom, en kersenijs en chocolade ijs.
Het was allemaal even lekker, en als Henk weer alle bordjes opmaakte, las Marja een Kerstverhaal voor. Later ook Michel en Oma Westerhoff.
Om 18:00 uur ging ieder weer zijn eigen gang. Om 20:30 uur was er weer koffie met Kerstbrood, en later nog een drankje.
Om 22:00 uur wilde Henk ons naar huis brengen, maar zijn auto wilde niet starten. Dat was het enige wat die dag mis ging. Toen heeft buurman Henk ons en Oma thuis gebracht, en later ook nog Arie. We kunnen weer op een fijne Kerst terug zien.
Nou Henk, alle lof.
31-12-1993. Het is alweer de laatste dag van het jaar. We zijn 's avonds naar de Maranatha kerk geweest. Later alles op tafel gezet wat die avond naar binnen gewerkt moest worden. De t.v. was mooi, want het was E.O. avond en daar kan je de hele avond wel naar kijken. We hebben ons goed vermaakt, zoals altijd. Even over twaalf ging de telefoon, wij dachten dat is Arie zoals de gewoonte al jaren is. En toen was het Marja, en die zei 'Dat valt jullie tegen'. Maar dat was niet zo, maar ik was verbaast dat zei de eerste was. Ze vertelde dat ze Arie al had gehad, en dat het nu een strijd was wie het eerste was om ons te bellen. De kinderen waren al vanaf 22:00 uur buiten zei ze. Henk was nu ook naar buiten. Zodoende had ze Arie maar gebeld. Nou ze legde op en daar was Arie al. We hebben wel gelachen. Hij had zich ook best vermaakt. Wij hebben nog wat vuurwerk gekeken. En toen hebben we Ada nog gebeld, want die is altijd bij Wil deze dagen.